Uvodna misel

Domača hrana prava izbira

E-pošta Natisni

Na sejmu AGRA v Gornji Radgoni smo veliko govorili o pridelavi hrane, kako pomembni sta njena varnost in kakovost, ki ju slovenski kmetje in predelovalna industrija zagotavljamo. Govorili smo o pomenu samooskrbe s hrano, saj je naša dolžnost, da prebivalcem dolgoročno zagotovimo prehransko varnost. Podatki ob lanskem popisu kmetijstva opozarjajo na zmanjšanje samooskrbe Slovenije s hrano. Spremenile so se tudi prehranske navade, jemo več zelenjave in perutninskega mesa. Prav na področju zelenjave in žit smo najnižje samooskrbni, zato upamo, da bodo žitni dogovor pridelovalcev v verigi ter pogovori na področju zelenjave in drugih panog samooskrbo v prihodnje povečali.

 
Želimo si, da bi Kodeks dobrih poslovnih praks med deležniki v agroživilski verigi, ki smo ga podpisali, prinesel pomemben napredek tudi s sodelovanjem trgovcev pri promociji slovenske hrane vedno bolj ozaveščenim in zahtevnim potrošnikom. Pomembno je, da smo se med sabo začeli pogovarjati. Zdaj moramo nagovoriti še potrošnika, ga seznaniti s prednostmi domače pridelave, standardi, ki jih slovenski pridelovalci in predelovalci zagotavljamo, tradicijo pridelave ter ga prepričati, da bo v trgovini zahteval domačo hrano, ki ni vedno najcenejša, a je varna in kakovostna. Visoko kakovostna slovenska hrana, pri proizvodnji katere so upoštevani visoki okoljski standardi, standardi o dobrobiti živali in higienske zahteve, se razlikuje od hrane, ki v Slovenijo prihaja iz drugih držav, njeno poreklo je največkrat neznano, za svoj prihod v Slovenijo pa z dolgimi razdaljami onesnažuje okolje. Vzpostavljeni sistemi sledljivosti v Sloveniji omogočajo, da potrošnik v trgovini lahko sledi proizvajalcu, njegovi kmetiji, zadrugi in predelovalnemu obratu.
 
Živimo v istem prostoru in pomembno je, da se zavedamo pomena, ki ga pridelava hrane prinaša vsakemu posamezniku. Pridelava hrane je veliko več kot kmetovanje, zagotavlja dohodek za preživetje številnih družin, ohranja poseljeno in obdelano podeželje, s kratkimi transportnimi potmi varuje okolje in zagotavlja prihodnost tudi našim zanamcem.
O zdravi in kakovostni slovenski hrani moramo seznaniti prav vsakogar. Tu bo svojo vlogo odigral Zakon o promociji, ki je bil sprejet ter s katerim želimo pridelovalci in predelovalci skupaj z državo nagovoriti slovenskega potrošnika in ga prepričati o kakovosti slovenske hrane, da jo bo kot potrošnik zahteval na trgovski polici.
 
mag. Anita Jakuš, odgovorna urednica
 
Več člankov...

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij