Uvodna misel

LOKALNO PRIDELAVO OGROŽAJO NARAVNE UJME

E-pošta Natisni

Kmetijstvo je to pomlad že drugo leto zapored prizadela pozeba. Kmetje so ostali brez večine pridelka, še posebej so bili oškodovani sadjarji, vinarji in pridelovalci zelenjave. Vremenske nevšečnosti postajajo naš vsakdan in nujno bo treba razviti sisteme, kako se zaščititi pred izgubo pridelkov. Tu vidimo kar nekaj možnih rešitev, od gradnje oroševalnih sistemov do večjega sofinanciranja in drugih mehanizmov pomoči. Vlada je oblikovala posebno ekspertno akcijsko skupino, ki bo pripravila načrt za odpravo posledic letošnje pozebe. V tej skupini sodeluje tudi Zadružna zveza Slovenije. Med drugim bo pripravila možne spremembe Programa razvoja podeželja, zlasti na področju namakanja, ki naj bi omogočile tudi javne razpise na področju oroševanja, predlagala pa je tudi sredstva za refinanciranje kreditov, saj so nekateri kmetje že drugo leto zapored izgubili večino pridelka. Nujno je, da kmetje čim prej prejmejo denar vsaj za škodo, ki jim jo je prizadela pozeba. Kmetom pa bi lahko pomagali tudi z nižjimi davčnimi bremeni, oprostitvami obveznosti in znižanjem prispevkov.

V maju in juniju skupaj z Mercatorjem pripravljamo akademijo Radi imamo domače, ki je nadaljevanje jesenske akcije prodaje izdelkov naših zadrug na Mercatorjevih policah. Zadruge že vrsto let sodelujemo z Mercatorjem tako pri nabavi kot prodaji, vrsta zadrug ima Mercatorjeve franšize. Mercator od naših zadrug letno odkupi več kot 10 tisoč ton sadja in zelenjave, tako smo pomembni partnerji v verigi od kmeta, zadruge, živilskopredelovalne industrije do trgovine. Z Mercatorjem že dolga leta uspešno sodelujemo, skupaj z našimi partnerji pa bomo prek akademije Radi imamo domače še dodatno okrepili sodelovanje, vse za podporo pridelavi domače hrane in slovenskega kmetijstva. Naš želja je, da kakovostna lokalno pridelana hrana najde pot do potrošnika, ta namreč v vse večji meri zahteva lokalno hrano, njena pridelava in predelava pa hkrati zagotavljata delovna mesta na podeželju.

K večji ponudbi lokalno pridelane hrane bo prispevala tudi aprila 2017 sprejeta Uredba o izvajanju ukrepa Sodelovanje iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije 2014–2020. Z njo je vzpostavljena podlaga za objavo javnih razpisov v okviru tega ukrepa, ki bodo namenjeni vzpostavitvi in razvoju kratkih dobavnih verig in lokalnih trgov, s katerimi želimo spodbuditi zadruge k oblikovanju tako imenovanih domačih kotičkov, kjer bodo potrošnikom v večji meri lahko ponujale proizvode svojih članov. Številne aktivnosti gredo tudi v smeri povečanja zastopanosti lokalno pridelanih živil v javnih zavodih, ki jih pripravljamo skupaj z Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij in Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij