Uvodna misel

RAZVOJNI TRENDI V KMETIJSTVU

E-pošta Natisni

V Sloveniji letos obeležujemo 145 let zadružništva na Slovenskem, zato letošnji posvet zadružnikov v Portorožu osrednjo pozornost namenja prihodnjim razvojnim trendom v kmetijstvu in zadružništvu. Osvetljuje poglede na prihodnost slovenskega in evropskega kmetijstva in podeželja po letu 2020, seznanja nas s pogledi mladih o prihodnosti, posebno mesto namenja digitalizaciji kmetijstva ter predstavlja aktualno dogajanje v kmetijstvu in celotni prehranski verigi. Letnega posveta zadružnikov se udeležujejo številni ugledni gostje tako iz Slovenije kot Evropske unije. V uvodnem delu nas bodo pozdravili dr. Miro Cerar, predsednik Vlade RS, Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta RS, in mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Letos smo posebej veseli uglednega gosta iz Generalnega direktorata za kmetijstvo in razvoj podeželja gospoda Pierluigia Londera, ki je vodja oddelka za analize in napovedi direktorata C, odgovornega za pripravo skupne evropske kmetijske politike po letu 2020. Ker slovenske kmetije kmetujejo v težjih razmerah za pridelavo, potrebujemo učinkovito in slovenskim razmeram prilagojeno kmetijsko politiko, ki bo sledila potrebam našega kmetijstva, zadružništva in podeželja. Predstavnik COPA COGECE Paulo Gouveia bo predstavil razvojne trende na področju kmetijstva in zadružništva v prihodnji skupni kmetijski politiki po letu 2020 in stališče svoje organizacije do Deklaracije CORK 2.0 o prihodnji politiki razvoja podeželja. Vladi RS je bila predstavljena Vizija Slovenije 2050 in zelo pomembno je, da svoje mesto v njej prepoznamo tudi kmetje in zadruge.

Za vsako kmetijo in za vsako zadrugo je pomembno, kakšna bo zakonodaja, da bo omogočala njen razvoj in napredovanje ter da bo enostavna in razumljiva. Še pomembneje pa je, da izvajamo ukrepe, ki bodo s finančnimi viri spodbujali tako mlade kmete, ki prevzemajo kmetije, majhne in srednje velike kmetije ter kmetije, ki kmetujejo na območjih z omejenimi dejavniki za pridelavo, da bodo ohranjale in razvijale svojo dejavnost in investirale. Poseben del posveta namenjamo prav predstavitvi novosti na področju zakonodaje in kmetijske politike. Odločili smo se, da mladim damo priložnost, da povedo, kako vidijo svojo prihodnost v kmetijstvu. Svoje poročilo bo na posvetu predstavil tudi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Skupaj z varuhom opozarjamo na težave, ki se pojavljajo zlasti na področju nepoštenih praks in nedovoljenega ravnanja različnih deležnikov v verigi, najpogosteje trgovine, in jih skušamo odpraviti ter krepiti vlogo kmetov in zadrug v verigi.

Kmetijstvo in zadružništvo se srečujeta s številnimi izzivi, tako na področju tehnologij, pridelave in predelave hrane, zakonodaje kot tudi pri varovanju okolja, voda in tal, novih poslovnih modelih, razvoju globalnega okolja, spremembah razvoja skupne kmetijske politike. Za vse te izzive potrebujemo veliko znanja, inovativnosti in izkušenj. Drugi dan posveta zato namenjamo digitalizaciji v kmetijstvu in agroživilstvu. Digitalizaciji skušamo slediti, vendar bi bilo nujno treba prenos novih tehnologij pospešiti, saj s tem znižujemo stroške, zato smo se odločili, da prisluhnemo razmišljanjem strokovnjakov ter okrepimo skupno razumevanje in sodelovanje na področju digitalizacije kmetijstva in agroživilstva. Digitalizacijo bi lahko podprli tudi z ukrepi Programa razvoja podeželja in s tem spodbudili kmetije k večji uporabi digitalnih orodij v proizvodnji in tehnologiji. Nove tehnologije ne spreminjajo le poslovnih modelov, procesov in organiziranosti, ampak tudi naš način življenja in dela. Vabim vas, da se udeležite 44. Letnega posveta zadružnikov v Portorožu 7. in 8. marca 2017, predstavite svoje predloge in zamisli ter soustvarjate skupaj z nami našo skupno prihodnost.

Peter Vrisk - predsednik Zadružne zveze Slovenije

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij