Uvodna misel

S TRADICIJO V DIGITALNO PRIHODNOST

E-pošta Natisni

Leto 2016 bi lahko poimenovali tudi leto težavnih razmer za kmetijsko pridelavo. Embargo Ruske federacije in gospodarska kriza sta vplivala na velik padec odkupnih cen mleka in mesa. Neugodnim gospodarskim okvirom so sledili še pozeba, toča in razmah podlubnikov. A zadruge so kljub težavnim razmeram dokaj uspešno gospodarile ter izvedle številne investicije v prenovo obratov in trgovin. Okrepili smo sodelovanje zadrug s trgovskimi sistemi, še posebej z največjim trgovcem, kjer smo v Portorožu podpisali dogovor o dolgoročnem sodelovanju, izvedli skupaj odmevno promocijo zadružnih proizvodov v trgovskih centrih, uredili smo odnose na področju franšiznega poslovanja in zastavili delo na področju pridelave in odkupa zelenjave, ki je velika priložnost za male kmetije.

Številne aktivnosti so bile na področju skupne nabave repromateriala, kjer prvi pogovori zadrug o nakupu umetnih gnoji, krmil in fitofarmacevtskih sredstev že potekajo. Začeli smo z oblikovanjem kolektivne znamke zveze, s katero želimo povečati prepoznavnost kmetijskega in gozdarskega zadružništva v poslovnem okolju. Krepili smo zastopanost zadrug pri lokalni oskrbi javnih zavodov, šol, bolnišnic, vrtcev. Vesel sem, da se je začel izvajati Zakon o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov in se je začela nacionalna promocija mleka in mesa, ki bo pomembno prispevala k ozaveščanju potrošnikov in spodbudila zanimanje za nakup lokalne hrane. Zveza je pri izvajanju aktivnosti zbiranja prispevka, spodbujanja zadrug in kmetov za vstop v shemo »Izbrana kakovost Slovenija«, certificiranja in promocije odigrala zelo pomembno vlogo.

V prihodnje nas čaka še vrsta novih izzivov, povezanih s spodbujanjem razvoja krožnega gospodarstva in zelenih tehnologij. Slovenija je četrta najbolj gozdnata država v Evropi, zato je nujno, da se učinkovito sanirajo gozdovi ter okrepita in razvijeta gozdno-lesna veriga in lesnopredelovalna industrija. Po dveh letih šibkih investicijskih aktivnosti so bili v letu 2016 razpisani prvi javni razpisi v okviru Programa razvoja podeželja za obdobje 2014–2020, še večje investicijske aktivnosti se načrtujejo v letu 2017. Začenjamo sodelovanje v okviru Strategije pametne specializacije na področju Strateškega inovativno-razvojnega partnerstva za področje hrane in pripravljamo prijavo na mednarodni projekt. Začenja se oblikovanje nove skupne kmetijske politike po letu 2020. Slovenija pripravlja strategijo razvoja Slovenije do leta 2050, ki mora pomembno upoštevati vlogo in pomen slovenskega kmetijstva, agroživilstva in podeželja. Pomembno razvojno področje v prihodnje bo namenjeno digitalizaciji kmetijstva in podeželja. Zato predlagamo, da se na tem področju k skupnemu sodelovanju zavežemo Zadružna zveza Slovenije, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter druge kmetijske organizacije.

V 25-letni zgodovini samostojne Slovenije ugotavljam, da smo se zadruge in kmetje v vseh letih razvijali in napredovali ter danes zagotavljamo kakovostno hrano potrošnikom, krepimo sodelovanje, investiramo v znanje in razvoj ter ohranjamo slovensko zemljo obdelano in poseljeno.

Vsem bralcem želim vesel božič in veliko sreče, zdravja, zadovoljstva v osebnem življenju in uspehov na poslovni poti v letu 2017!

Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij