Uvodna misel

LOKALNA HRANA V ZADRUGAH

E-pošta Natisni

Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije

Danes je vse večji poudarek namenjen kakovostni lokalni hrani in kratkim oskrbnim verigam. Potrošniki v množici ponujenih izdelkov iščejo svežino in kakovost lokalno pridelanih živil, pripravljeni so obiskati kmetijo, oditi na lokalno tržnico, obiskati zadrugo. Zato je potrebna promocija, ki izobrazi potrošnika in ga prepriča o kakovosti in prednostih domače hrane. Veseli me, da se začenja izvajati Zakon o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov in uveljavljati shema "izbrana kakovost – Slovenija", ki jasno določa poreklo surovine in predelave proizvodov.

Zadruge kot organizacije kmetov zagotavljamo potrošnikom lokalno pridelano hrano že več kot 140 let ter povezujemo 15.000 kmetov, vsaj trikrat toliko kmetij pa z zadrugami poslovno sodeluje. Zadruge smo največji kupec lokalnih kmetijskih proizvodov. Preko zadrug potekajo kar tri četrtine odkupa in prodaje vse slovenske hrane, pridelane na kmetijah. Zato je za Slovenijo, kjer imamo številne majhne kmetije, veliko kmetij pa kmetuje na območjih z omejitvami za pridelavo, zelo pomembno, da zadruge, ki smo del lokalnega kmetijstva, zagotavljamo dolgoročen in stabilen odkup kmetijskih proizvodov in celostno oskrbo prebivalcev.

Slovenske kmetijske zadruge imamo v lasti več kot 350 trgovin, v katerih oskrbujemo podeželje. V svojih trgovinah zadruge ponujajo lastne proizvode in proizvode svojih članov. V zadnjih letih so se oblikovali tako imenovani domači kotički s ponudbo izdelkov zadrug in izdelkov s kmetij, ki z zadrugo sodelujejo. Med ponujenimi izdelki so moka, olje, med, mesni in mlečni izdelki, pekovski izdelki, sadje in zelenjava, vino in žganje ter drugi. Z odkupom kmetijskih proizvodov od posameznih kmetov zadruge povezujejo ponudbo in s tem pomembno prispevajo k zniževanju stroškov. Zato bi tudi v prihodnje kazalo spodbujati tovrstne načine prodaje lokalno pridelanih proizvodov.

Podeželje s pomočjo zadrug ostaja poseljeno in obdelano, ohranjajo se običaji in tradicija. S kmetijstvom je tesno povezana živilsko-predelovalna industrija. Pomen zadrug prepoznava tudi Vlada RS, ki veliko pozornosti namenja razvoju zadružništva, ustanavljajo se nove zadruge na najrazličnejših področjih, predvsem na področju socialnega podjetništva.

Skrbi nas sprejem predloga Zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka. Nova metoda ugotavljanja katastrskega dohodka, ki jo uvaja, bo pomenila povečanje katastrskega dohodka pri večini kmetij. Splošno dohodkovno stanje kmetijstva, ki se poslabšuje zlasti zaradi upadanja cen mleka in mesa, prizadetost kmetijstva po naravnih nesrečah ter nizke stopnje samooskrbe in naravnih omejitev ob vse večjem konkurenčnem pritisku ne dopuščajo rešitev, ki bi jim sledila povečanje davčnih in prispevnih obveznosti kmetov ter posredna zaostritev meril za pridobitev socialnih pravic, zato temu na zvezi nasprotujemo. Predlagamo tudi ukinitev davčnih blagajn, ki pomenijo veliko breme številnim manjšim kmetijam, katerim je prodaja lastnih pridelkov pomemben vir prihodkov. Za državo prihodki iz davčnih blagajn od kmetij pomenijo zanemarljive prihodke, pogosto so stroški izvajanja višji, zaradi uvedbe davčnih blagajn pa so številne kmetije prenehale prodajati svoje proizvode, kar je zmanjšalo ponudbo lokalnih živil za potrošnike.

Lokalna kakovost in aktualno kmetijsko dogajanje bosta odmevala tudi na 54. sejmu AGRA v Gornji Radgoni, kjer se bodo predstavile slovenske zadruge in podjetja v zadružni lasti v hali B Pomurskega sejma. V sredo, 24. avgusta 2016, praznujemo dan slovenskih zadružnikov, zato vas vabimo, da nas obiščete!

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij