Uvodna misel

VZTRAJNOST PRINAŠA USPEHE

E-pošta Natisni

V letu 2015 mineva 150 let od rojstva dr. Janeza Evangelista Kreka, ki je v svojem času opravil veliko delo pri organiziranju slovenskega zadružništva. Ob tej priložnosti je bila izdana tudi priložnostna znamka. Zadruge so po Krekovi smrti doživele številne preobrate, kljub temu pa je slovensko kmetijsko in gozdarsko zadružništvo, ki ima danes več kot 140 let znanja in izkušenj, še vedno uspešno. Zadružna oblika organiziranja postaja vedno aktualnejša tudi na drugih področjih, od socialnega podjetništva, potrošništva, zdravstva, energetike, medijev, turizma do umetnosti in kulture.

Kmetijske in gozdarske zadruge na podeželju dajemo zaposlitev več kot 2.600 delavcem, povezujemo 14.000 članov in odkupimo več kot 75 odstotkov tržno pridelane hrane. Na leto zadruge ustvarimo skoraj 700 milijonov evrov prihodkov in v svojih trgovinah zagotavljamo celovito oskrbo podeželskega prebivalstva. V svojih dejavnostih imamo lastne živilskopredelovalne obrate, mlekarne, klavnice, vinske kleti. Tudi v tokratni štirideseti številki časopisa S PODEŽELJA.SI predstavljamo dosežke, nove izdelke in investicijske projekte, ki so jih izvedle naše zadruge, da z njimi širijo svojo prepoznavnost, povečujejo delovna mesta in oskrbujejo podeželje in mesto.

V letu 2015 je bil potrjen Program razvoja podeželja 2014–2020, pripravlja se izvedbena zakonodaja za izvedbo ukrepov skupne kmetijske politike. Pomembno je, da bomo lahko začeli črpati evropska sredstva čim prej. Za učinkovito organiziranost proizvajalcev so potrebna vlaganja v izobraževanje in usposabljanje za proizvodnjo ter poslovno sodelovanje in upravljanje zadrug. Želel bi, da smo zadruge enakopravno z drugimi gospodarskimi subjekti obravnavane v programih razvoja regionalne in kohezijske politike, strategiji pametne specializacije in v drugih programskih dokumentih za obdobje do leta 2020.

Slovenija je četrta najbolj gozdnata država v Evropi. Zavzemamo se, da se učinkovito sanirajo gozdovi ter okrepita in razvijeta gozdno-lesna veriga in lesnopredelovalna industrija. Opozarjamo na pomen mlečne prireje v Sloveniji, kjer je pomembno, da mleko ohranimo v zadrugah in zagotovimo surovino slovenskim mlekarnam.

Zadovoljen sem, da se vedno več ljudi zaveda pomena lokalno pridelane in predelane hrane. V letošnjem letu je bilo veliko narejenega pri promociji hrane, ki jo bo v prihodnjem letu še okrepila odločitev sektorjev mleka in mesa za promocijo v okviru zakona. Iz izkušenj lahko povem, da v Evropi lokalna politika podpira svoje kmete in zadružnike in jim pomaga; prav je, da je tako tudi pri nas.

Spoštujemo tradicijo svojih prednikov, krepimo sodelovanje in organiziranost, investiramo v znanje, tehnologijo in razvoj, vse zato, da ohranimo slovenskega kmeta, slovensko zemljo obdelano in poseljeno ter da zagotovimo kakovostno hrano prebivalcem Slovenije.

Vsem bralcem želim vesel božič in veliko sreče, zdravja, zadovoljstva v osebnem življenju in uspehov na poslovni poti v letu 2016!

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij