Uvodna misel

KMETJE VEDNO BOLJ POSTAJAMO ŽRTVE PODNEBNIH SPREMEMB IN GLOBALNEGA TRGA

E-pošta Natisni

Že nekaj časa traja huda kriza v kmetijstvu, zlasti na trgih mleka in mesa. Svetovni in evropski trgi so zasičeni z mlekom in mlečnimi izdelki. Po ukinitvi kvot v letu 2015 se je proizvodnja mleka v EU izjemno povečala, negativno pa je na ponudbo mleka vplival tudi embargo Ruske federacije, ki onemogoča trgovanje z mlekom in mlečnimi izdelki ter mesom in mesnimi izdelki. Zaradi velike ponudbe tako v EU kot na svetovnih trgih se odkupne cene mleka za proizvajalce nenehno znižujejo in so dosegle raven, ki v Sloveniji ne pokriva več stroškov prireje. Izvoz mleka in mlečnih izdelkov na tretje trge je zasičen. Na slovenskih trgovskih policah je tudi vse večja ponudba mleka in mlečnih izdelkov mlekarn iz drugih evropskih držav. Kmetje, zlasti tisti, ki so investirali v svojo prirejo, so obupani. Ukrepi Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Evropske komisije za reševanje nastalih razmer zamujajo. Že pred časom bi bilo treba začeti z večjo promocijo lokalne hrane. Poiskati je treba nove kupce na svetovnih trgih in zahtevati ukrepanje tako Evropske unije kot Slovenije, da se zagotovi pomoč sektorju govedoreje, saj je ogroženo njeno preživetje.

Poleg težav v sektorju prireje mleka in mesa sta hud mraz in sneg, ki sta zajela Slovenijo konec aprila, za sabo pustila veliko uničenih sadovnjakov, vinogradov, poljščin in vrtnin. Številni nasadi se ne bodo mogli obnoviti še nekaj let. Škoda je ogromna, ogroženi so številni kmetje in nekatere zadruge. Kmetje pogosto svoje proizvodnje ne zavarujejo ustrezno, saj so stroški zavarovanja zelo visoki, stopnja subvencioniranja zavarovalnih premij pa se vsako leto znižuje. Prizadetim mora država čim prej pomagati, poiskati ustrezne finančne vire in izvesti ukrepe za povračilo nastale škode. Zahtevamo tudi, da država dvigne stopnjo sofinanciranja zavarovalnih premij na 50 odstotkov, kot je bilo že pred leti.

Naravnim nesrečam je svoje dodal še predlog novega Zakona za ugotavljanje katastrskega dohodka. Predlog zakona je močno razburil celotno kmetijsko javnost, saj namreč pomeni bistveno povečanje davčnih obveznosti, poleg tega pa so na katastrski dohodek vezane še druge dajatve oziroma pravice (na primer iz socialne varnosti). Zaskrbljujoče je, da je povečanje najvišje na območjih z omejenimi dejavniki ter na hribovsko-gorskih območjih, ki sta jih poleg žledoloma prizadela še znatno zmanjšanje neposrednih plačil iz naslova kmetijske politike ter padec cen mleka, mesa in lesa. Odločno nasprotujemo vsakršnemu povečevanju davčnih bremen za kmete, saj dodatne obdavčitve kmetijstva, glede na odraz dejanskega dohodkovnega položaja v kmetijstvu, niso sprejemljive. Pričakujemo, da bo država ob vseh naravnih nesrečah in negotovih razmerah na trgu z mlekom in mesom ter ob pričakovanem nadaljnjem padanju cen kmetu pomagala tudi z nižjimi davčnimi bremeni, oprostitvami obveznosti in znižanjem prispevkov.

Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij