BODIMO POŠTENI DO SEBE IN POGLEJMO V SVOJE SRCE

BODIMO POŠTENI DO SEBE...

INTERVJU S KMETICO LETA 2017 KAROLINO DRAGICO...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Vsebina - teme

Z NOVIM DRŽAVNIM PODJETJEM KONEC KONCESIJ ZA DRŽAVNE GOZDOVE

Z novim Zakonom o gospodarjenju z državnimi gozdovi, ki je bil sprejet v Državnem zboru 2. februarja 2016, se ukinja podeljevanje koncesij, namesto njih pa se bo za gospodarjenje z državnimi gozdovi ustanovila družba Slovenski državni gozdovi. Država ima namreč v lasti petino vseh gozdov v Sloveniji, s katerimi bo v prihodnje upravljala družba, ki bo izključno v lasti države. Osrednje naloge družbe bodo v skladu z določili sprejetega zakona razpolaganje z državnimi gozdovi, upravljanje državnih gozdov ter pridobivanje gozdov v imenu in za račun RS, lahko pa bo opravljala še dejavnosti organiziranja centrov za zbiranje oziroma predelavo lesa in ustvarjanje pogojev za razvoj ter vzpostavljanje gozdno-lesnih verig s čim večjo dodano vrednostjo. Matej Biščak, direktor Kmetijsko-gozdarske zadruge Pivka in član strokovnega odbora za gozdarstvo pri Zadružni zvezi Slovenije, o tem razlaga: »V okviru strokovnega odbora za gozdarstvo smo pripravljavcu zakona podali pripombe, da se z novim zakonom položaj kmetov lastnikov gozdov in gozdarskih zadrug ne sme poslabšati. Predlagali smo, da nova zakonodaja zagotovi pravne podlage in spodbude, da se kmetijsko-gozdarske zadruge, zlasti v gorskih in hribovitih predelih, po svojih članih in delavcih lahko organizirano vključujejo v posamezne naloge gospodarjenja z državnimi gozdovi. Prav tako smo predlagali, da se slovenska gozdarska zakonodaja, ki na področju združevanja trenutno izrecno omenja spodbude samo za društva lastnikov gozdov, tudi pri spodbudah proizvodnemu in poslovnemu povezovanju lastnikov gozdov, zlasti v zadrugah, bolj zgleduje po primerljivih ureditvah.« B. J.

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij