30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Kmetijstvo in gozdarstvo

Z ZNANJEM DO VARNEJŠEGA DELA V GOZDU

Za večjo varnost pri delu v gozdu z motorno žago in traktorjem Zavod za gozdove Slovenije v septembru in oktobru 2015 pripravlja brezplačna usposabljanja, ki so namenjena lastnikom, zakupnikom in uporabnikom gozdov ter zaposlenim pri pravnih ali fizičnih osebah, registriranih za gozdarsko dejavnost, ki potrebujejo znanje s področja varnega dela v gozdu. Udeleženci se na usposabljanje prijavijo pisno z vlogo in izjavo, ki jo posredujejo na območne enote Zavoda za gozdove Slovenije. Usposabljanja se lahko udeležijo le z ustrezno osebno varovalno opremo in lastno motorno žago. Starost udeležencev je najmanj 16 let. Projekt, katerega naročnik je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, financira Evropski kmetijski sklad. Več na http://www.zgs.si/?id=828. B. J.

 
 

SHEMA ZA MALE KMETE

Ena od novih shem, ki jo zaradi poenostavitve uvaja reforma Skupne kmetijske politike na področju neposrednih plačil, je shema za male kmete. Ta med drugim narekuje, da nosilec kmetijskega gospodarstva, ki se vključi v shemo, ni zavezan k izvajanju zelene komponente in ga, če ne uveljavlja ukrepov razvoja podeželja na površino, ni treba preverjati v okviru navzkrižne skladnosti.

V shemo za male kmete lahko vstopijo le nosilci kmetijskega gospodarstva, ki jim bodo leta 2015 dodeljene plačilne pravice. Vstop je prostovoljen in je mogoč le letos, medtem ko je izstop mogoč po letu 2015. Na podlagi oddane zbirne vloge za leto 2015 bo Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP) do 1. oktobra 2015 obvestila nosilce kmetijskega gospodarstva o predvideni višini njihovega skupnega zneska neposrednih plačil za leto 2015. Slednje jim bo v pomoč pri odločitvi o vstopu v to shemo, kar bo mogoče do vključno 15. oktobra 2015. Ko je nosilec kmetijskega gospodarstva vključen v shemo za male kmete, je višina skupnega zneska za posamezno leto enaka seštevku plačil, ki bi jih prejel v okviru drugih shem neposrednih plačil (plačilne pravice, plačilo za zeleno komponento, plačilo za mlade kmete, proizvodno vezane podpore) na podlagi ugotovljenih površin in živali za leto 2015. Če ta seštevek preseže 1.050 evrov, se podpora omeji na 1.050 evrov. Nosilec kmetijskega gospodarstva mora ohranjati vsaj tolikšno število hektarov upravičenih kmetijskih površin, kot jih je prijavil v letu 2015 in zanje pridobil plačilne pravice. V nasprotnem primeru, razen v letu 2015, izgubi celoten skupni znesek za zadevno leto. Besedilo in fotografija Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

 
 

STRAH PRED NEVARNOSTJO PODLUBNIKOV V GOZDOVIH JE BIL UPRAVIČEN

Zaradi daljših obdobij toplega in sušnega vremena ter zaradi poškodovanih in oslabljenih iglavcev, ki so ostali v gozdovih po lanskem žledolomu, smo gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) že spomladi opozarjali na ogroženost slovenskih gozdov zaradi podlubnikov, drobnih hroščkov, ki napadajo iglavce, v prvi vrsti smreko. Na začetku poletja se je močno povečala količina napadenih dreves smreke v slovenskih gozdovih in je v avgustu letos dosegla 750.000 m3 drevja. Približno toliko je bilo posekanih dreves zaradi podlubnikov v vsem letu 2005, ki je do sedaj veljalo za rekordno glede škode zaradi podlubnikov v gozdovih. Ker so podlubniki aktivni do pozne jeseni, bo razmah teh škodljivcev tako letos največji po drugi svetovni vojni, najbolj prizadeta pa so postojnsko, ljubljansko, kranjsko, tolminsko in kočevsko območje.

Več ...
 
 

BLIŽA SE SETEV OZIMNIH ŽIT

Vsako leto pred setvijo ozimnih žit je na trgu pester in kakovosten izbor ozimnih žit in tudi letos bo vsak kmetovalec zagotovo našel primerno vrsto in sorto, ki jo želi sejati jeseni. Med vsemi ozimnimi žiti, ki so na voljo pri nas, tokrat izpostavljamo le nekatera, popolno ponudbo pa boste našli na spletni strani Semenarne Ljubljana in v našem Katalogu ozimnih žit 2015.

Vse od začetka oktobra pa do sredine novembra lahko sejemo tritikalo RAGTAC, srednje zgodnjo sorto, ki doseže povprečno višino 90 cm. Rastlina je zelo zdrava, z močnim voščenim poprhom in se dobro odziva na mineralni dušik. Priporočena gostota setve je 300 do 400 semen/m2, sejemo pa jo lahko na vseh tipih tal.

Več ...
 
 

TEDEN GOZDOV 2015: NEGUJMO SLOVENSKE GOZDOVE

Zadnji teden v maju v Sloveniji že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja poteka Teden gozdov. Slovenski gozd je neločljiv del našega naravnega okolja, naše najpomembnejše naravno bogastvo in ključna osnova mnogih gospodarskih dejavnosti od lesnoproizvodnih, lova, turizma in vrste drugih, z gozdom povezanih dejavnosti.

Več ...
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij