Kmetijstvo in gozdarstvo

BLIŽA SE SETEV OZIMNIH ŽIT

Vsako leto pred setvijo ozimnih žit je na trgu pester in kakovosten izbor ozimnih žit in tudi letos bo vsak kmetovalec zagotovo našel primerno vrsto in sorto, ki jo želi sejati jeseni. Med vsemi ozimnimi žiti, ki so na voljo pri nas, tokrat izpostavljamo le nekatera, popolno ponudbo pa boste našli na spletni strani Semenarne Ljubljana in v našem Katalogu ozimnih žit 2015.

Vse od začetka oktobra pa do sredine novembra lahko sejemo tritikalo RAGTAC, srednje zgodnjo sorto, ki doseže povprečno višino 90 cm. Rastlina je zelo zdrava, z močnim voščenim poprhom in se dobro odziva na mineralni dušik. Priporočena gostota setve je 300 do 400 semen/m2, sejemo pa jo lahko na vseh tipih tal.

Več ...
 
 

NEVARNOST RAZMNOŽITVE PODLUBNIKOV

Po lanskem žledolomu v slovenskih gozdovih pričakujemo v letu 2015 povečanje poškodb gozdov iglavcev zaradi podlubnikov. Ti se lahko močno namnožijo na poškodovanem drevju iglavcev, ki ni bilo pravočasno posekano.
Rast populacije podlubnikov spomladi bo v precejšnji meri odvisna od intenzivnosti sanitarne sečnje napadenih dreves v gozdovih preko zime, zato morajo lastniki gozdov izkoristiti ugodnejše vremenske razmere za sečnjo in spravilo lesa v zimskem obdobju. S pravilnikom določeni rok za posek s podlubniki napadenih dreves, odkritih v jeseni in preko zime, je 19. marec.

Do tega datuma mora biti posekan ves s podlubniki napaden les, odpeljan iz gozda in predan v predelavo oziroma beljenje. Posekani in odpeljani iz gozda morajo biti tudi vsi močno poškodovani iglavci, ki sicer še ne kažejo vidnih znakov napada podlubnikov, predstavljajo pa potencial za njihov nadaljnji razvoj.

Več ...
 
 

SEMENARNA LJUBLJANA NA SEJMU AGRA

Od 22. do 27. 8. 2015 vljudno vabimo vse poslovne partnerje ter ljubitelje kmetovanja in vrtnarjenja na naš razstavno-prodajni prostor v halo B sejmišča v Gornji Radgoni. Že tradicionalno bomo na kmetijsko-živilskem sejmu Agra predstavili novosti na področju razvoja in žlahtnjenja lastnih in slovenskih avtohtonih sort semen, aktualno ponudbo ozimnih žit in drugih proizvodov ter novosti uveljavljenih blagovnih znamk Semenarna Ljubljana in Valentin. Razstavni prostor bomo dopolnili s prodajo trenutno aktualnih semen s poudarkom na avtohtonih slovenskih sortah in domači sorti semenskega česna. Med ponudbo, ki bo na voljo na našem razstavnem prostoru, velja omeniti tudi proizvode za vzgojo in oskrbo rastlin. S prodajo želimo obiskovalcem še bolj približati lastno mrežo prodajaln Kalia, v času sejma pa bo na voljo tudi sejemski popust. A. T.

 
 

LOKALNA TRAJNOSTNA OSKRBA IN KRATKE DOBAVNE VERIGE

Pomen lokalne hrane in spodbujanje kratkih dobavnih verig sta uvrščeni med strateške usmeritve slovenske kmetijske politike. Z več lokalne hrane in živil naj bi potrošniki razpolagali na tržnicah in trgovskih policah, več naj bi je ponudili v gostinstvu in turizmu in večji delež naj bi zavzemala pri javnem naročanju hrane in živil v javnih zavodih.

V prehrano v okviru javnih zavodov, kot so šole, vrtci, bolnišnice in domovi za starejše občane, kjer hrano in živila naročajo na podlagi postopkov javnih naročil, je vključen zelo velik del populacije, ki na izbiro hrane sam ne more neposredno vplivati. Na podlagi teh dejstev so se aktivnosti MKGP usmerile najprej in predvsem na boljše uveljavljanje načela kratkih dobavnih verig pri naročanju hrane in živil v javnih zavodih. Ena od zelo pomembnih dejavnosti v preteklosti je bilo sprejetje spremembe Zakona o javnem naročanju. Od 30. decembra 2012 je javnim zavodom omogočeno, da lahko enega ali več sklopov naročila izločijo in naročijo po enostavnem postopku z naročilnico ali pogodbo (ob upoštevanju dveh pogojev, to sta, da delež izločenega sklopa ali več sklopov ne presega 20 % vrednosti vseh sklopov skupaj oziroma celotne vrednosti naročila hrane in živil ter da je skupna vrednost izločenih sklopov manjša od 80.000 EUR).

Za večje uveljavljanje načela kratkih dobavnih verig pri proizvodnji hrane si MKGP posebej prizadeva tudi pri drugih instrumentih kmetijske politike. Večja ponudba lokalne hrane oziroma večja samooskrba sta tudi med cilji kmetijske politike, ki se dosegajo z ukrepi Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020 in sheme neposrednih plačil 2015–2020.

S kratkimi dobavnimi verigami spodbujamo trajnostno rabo kmetijskih zemljišč, ki zagotavlja ohranjenost in obdelanost podeželja, ohranjamo in po možnosti tudi povečujemo število delovnih mest na podeželju ter povečujemo stopnjo domače samooskrbe, hkrati pa ima zaradi zmanjševanja emisij toplogrednih plinov močan okoljski vpliv.

Besedilo in fotografija Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

 
 

16. DRŽAVNO SEKAŠKO TEKMOVANJE LASTNIKOV GOZDOV

Skoraj 80% gozdov v Sloveniji je v zasebni lasti in s temi gospodari preko 462.000 lastnikov gozdov. Sečnja in spravilo lesa je poglavitno opravilo pri gospodarjenju z gozdovi. To delo je nevarno že v običajnih razmerah, še posebej pa ob sanacijah naravnih ujm. Žled je letos prizadel več kot polovico slovenskih gozdov in ocenjujemo, da je v sanacijo posledic te ujme tako ali drugače vključenih več kot četrt milijona lastnikov, dodatno pa še njihovi družinski člani in sorodniki.

Letos ob željah po čim hitrejši sanaciji gozdov vzporedno vedno s strahom gledamo med množicami številk tudi v tiste, ki jih kažejo statistike o poškodbah pri delu v gozdu. V zadnjih letih je to nevarno delo terjalo visok krvni davek - letno do 20 smrtnih žrtev ter večje število težko poškodovanih. Zavod za gozdove Slovenije je pri sanacijskih ukrepih v gozdovih kot eno od najpomembnejših prioritet postavil varno izvedbo načrtovanih del. Izredno pomembna aktivnost Zavoda za gozdove Slovenije je pri tem izobraževanje lastnikov gozdov, gasilcev, vojakov in ostalih, ki sodelujejo v reševanju kriznih situacij ob naravnih nesrečah ter ob njihovih sanacijah. Letno nam uspe na krajših izobraževanjih usposobiti za varnejše delo v gozdu po okoli 3.000 ljudi.

Več ...
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij