Kmetijstvo in gozdarstvo

STRAH PRED NEVARNOSTJO PODLUBNIKOV V GOZDOVIH JE BIL UPRAVIČEN

Zaradi daljših obdobij toplega in sušnega vremena ter zaradi poškodovanih in oslabljenih iglavcev, ki so ostali v gozdovih po lanskem žledolomu, smo gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) že spomladi opozarjali na ogroženost slovenskih gozdov zaradi podlubnikov, drobnih hroščkov, ki napadajo iglavce, v prvi vrsti smreko. Na začetku poletja se je močno povečala količina napadenih dreves smreke v slovenskih gozdovih in je v avgustu letos dosegla 750.000 m3 drevja. Približno toliko je bilo posekanih dreves zaradi podlubnikov v vsem letu 2005, ki je do sedaj veljalo za rekordno glede škode zaradi podlubnikov v gozdovih. Ker so podlubniki aktivni do pozne jeseni, bo razmah teh škodljivcev tako letos največji po drugi svetovni vojni, najbolj prizadeta pa so postojnsko, ljubljansko, kranjsko, tolminsko in kočevsko območje.

Več ...
 
 

BLIŽA SE SETEV OZIMNIH ŽIT

Vsako leto pred setvijo ozimnih žit je na trgu pester in kakovosten izbor ozimnih žit in tudi letos bo vsak kmetovalec zagotovo našel primerno vrsto in sorto, ki jo želi sejati jeseni. Med vsemi ozimnimi žiti, ki so na voljo pri nas, tokrat izpostavljamo le nekatera, popolno ponudbo pa boste našli na spletni strani Semenarne Ljubljana in v našem Katalogu ozimnih žit 2015.

Vse od začetka oktobra pa do sredine novembra lahko sejemo tritikalo RAGTAC, srednje zgodnjo sorto, ki doseže povprečno višino 90 cm. Rastlina je zelo zdrava, z močnim voščenim poprhom in se dobro odziva na mineralni dušik. Priporočena gostota setve je 300 do 400 semen/m2, sejemo pa jo lahko na vseh tipih tal.

Več ...
 
 

TEDEN GOZDOV 2015: NEGUJMO SLOVENSKE GOZDOVE

Zadnji teden v maju v Sloveniji že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja poteka Teden gozdov. Slovenski gozd je neločljiv del našega naravnega okolja, naše najpomembnejše naravno bogastvo in ključna osnova mnogih gospodarskih dejavnosti od lesnoproizvodnih, lova, turizma in vrste drugih, z gozdom povezanih dejavnosti.

Več ...
 
 

NEVARNOST RAZMNOŽITVE PODLUBNIKOV

Po lanskem žledolomu v slovenskih gozdovih pričakujemo v letu 2015 povečanje poškodb gozdov iglavcev zaradi podlubnikov. Ti se lahko močno namnožijo na poškodovanem drevju iglavcev, ki ni bilo pravočasno posekano.
Rast populacije podlubnikov spomladi bo v precejšnji meri odvisna od intenzivnosti sanitarne sečnje napadenih dreves v gozdovih preko zime, zato morajo lastniki gozdov izkoristiti ugodnejše vremenske razmere za sečnjo in spravilo lesa v zimskem obdobju. S pravilnikom določeni rok za posek s podlubniki napadenih dreves, odkritih v jeseni in preko zime, je 19. marec.

Do tega datuma mora biti posekan ves s podlubniki napaden les, odpeljan iz gozda in predan v predelavo oziroma beljenje. Posekani in odpeljani iz gozda morajo biti tudi vsi močno poškodovani iglavci, ki sicer še ne kažejo vidnih znakov napada podlubnikov, predstavljajo pa potencial za njihov nadaljnji razvoj.

Več ...
 
 

SEMENARNA LJUBLJANA NA SEJMU AGRA

Od 22. do 27. 8. 2015 vljudno vabimo vse poslovne partnerje ter ljubitelje kmetovanja in vrtnarjenja na naš razstavno-prodajni prostor v halo B sejmišča v Gornji Radgoni. Že tradicionalno bomo na kmetijsko-živilskem sejmu Agra predstavili novosti na področju razvoja in žlahtnjenja lastnih in slovenskih avtohtonih sort semen, aktualno ponudbo ozimnih žit in drugih proizvodov ter novosti uveljavljenih blagovnih znamk Semenarna Ljubljana in Valentin. Razstavni prostor bomo dopolnili s prodajo trenutno aktualnih semen s poudarkom na avtohtonih slovenskih sortah in domači sorti semenskega česna. Med ponudbo, ki bo na voljo na našem razstavnem prostoru, velja omeniti tudi proizvode za vzgojo in oskrbo rastlin. S prodajo želimo obiskovalcem še bolj približati lastno mrežo prodajaln Kalia, v času sejma pa bo na voljo tudi sejemski popust. A. T.

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij