30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Zdravje in prosti čas

SPET ŠOLA

E-pošta Natisni

Vsako leto, ko se začenja šola, si starši dajemo nove obljube. Kako bomo bolj dosledni, bolj redoljubni, med tednom ne bo telefonov, računalnikov … A nam nikoli ne uspe. Se kdaj vprašate, kaj je razlog?

Največkrat je razlog, da starši prevzemamo otrokove odgovornosti nase, otrok začne čakati, da ga bomo usmerjali, opozarjali ali celo naredili namesto njega, ob tem pa se nam konstantno upira in mi izgubljamo živce. Ali lahko prekinemo to ponavljajočo se dramo? Seveda jo lahko. Otroku pustimo, da za svoje opravljeno ali neopravljeno delo nosi odgovornost sam. Da občuti posledice svojega dela ali nedela. Zato ga ne hvalimo tako, da mu govorimo: »A veš, koliko sem ponosna nate!« Pohvalimo ga tako, da ponos pustimo njemu: »Letos ti gre zelo dobro, verjetno si zelo ponosen nase!« Šolske obveznosti so otrokova naloga. Otrok potrebuje, da ga spremljamo, ne da ga nadziramo na vsakem koraku.

Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

Spremljajte nas na: www.youtube.com/c/AlbertLeonidaMrgole in Facebook: https://www.facebook.com/vezal.si/

 
 

VODA – ALFA IN OMEGA ZDRAVJA

E-pošta Natisni

Voda je najučinkovitejše naravno zdravilo. Tudi če se zdravo prehranjujemo in dovolj gibamo, vendar ne posvečamo dovolj pozornosti pitju vode, je ves vložen trud zaman. Če pijemo šele, ko začutimo žejo, je prepozno. Žeja se namreč pojavi šele takrat, ko telesu že nevarno primanjkuje tekočine za optimalno delovanje. Zaradi nepozornosti sčasoma tudi izgubimo občutek za žejo. Zlasti pozimi pijemo premalo vode. Vedeti moramo, da dnevno izločimo iz telesa od tri do štiri litre vode, samo z dihanjem od enega do dva litra, precej se je izloči tudi preko izločil in prebavil ter skozi kožo.


Poleg vseh tekočin, kot so kava, čaji, sokovi ter gazirane in alkoholne pijače, je za zdravje in dobro počutje nujno treba popiti tudi od dva do tri litre čiste tople vode, odvisno od telesne teže in fizične aktivnosti. Naštete tekočine nas namreč ne odžejajo, ampak telo dodatno dehidrirajo. Ko zjutraj vstanemo ter pol ure pred vsakim obrokom je dobro spiti vsaj tri decilitre vode.
Številne zdravstvene težave in bolezni, ko so motnje prebave, debelost, povišan krvni tlak in holesterol, zgaga, želodčna razjeda, glavobol, diabetes, žolčni kamni, artritis, astma, depresija in še mnoge druge, so predvsem posledica dehidracije. Vse bolj se uveljavlja metoda lajšanja in zdravljenja naštetih bolezni s pitjem šest decilitrov tople vode zjutraj na tešče.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 
 

MATERINA DUŠICA IN TIMIJAN

E-pošta Natisni

V naravi rastoča materina dušica (Thymus serpylum) in njena vrtna različica – timijan (Thymus vulgaris) imata podobne učinkovine in spadata med najmočnejše naravne antiseptike in antibiotike. V srednjem veku in v obdobju starih Grkov je bila materina dušica simbol poguma in moči. Uporabljali so jo za zaščito pred kugo. Nekdaj so jo uporabljali predvsem pri lajšanju težav z dihali, pri revmatizmu, za zdravljenje alkoholizma, pri glavobolu ter za lajšanje in pospeševanje poroda. S tinkturo so masirali mlado živino, ki je zaostala v razvoju. Je koristna paša čebelam, ker jih varuje pred bakterijskimi boleznimi.
Materina dušica pomaga pri zdravljenju zgornjih dihalnih poti in bakterijskih obolenjih pljuč ter črevesja. Znanstvene raziskave potrjujejo njeno učinkovitost pri preprečevanju rakavih obolenj, tumorjev, levkemije, ateroskleroze, kandidoze. Varuje srce in znižuje krvni tlak. Čaj materine dušice pomirja in krepi živce, pospešuje potenje in prebavo, sprošča krče ter pomaga pri težavah z ledvicami in mehurjem. Nečisto kožo umivamo s čajem, spiramo mastne lase in če imamo prhljaj. Kopel z materino dušico je učinkovita tudi pri oslabelih in revmatičnih ljudeh, sprošča in pomiri živce ter uspava. Za lajšanje bolečin pri revmatizmu, protinu, multipli sklerozi, zvinih in nategnjenih mišicah boleče mesto masiramo z materino dušico, namočeno v olju. Tinktura (alkoholni izvleček) je učinkovita pri parodontozi, vnetju dlesni, zadahu in zobobolu.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij