PESTROST IN RAZNOLIKOST PRIHODNJE SKUPNE KMETIJSKE POLITIKE

PESTROST IN RAZNOLIKOST...

Intervju z dr. Tassosom Haniotisom, direktorjem...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Zdravje in prosti čas

DOBER DAN, HVALA IN NASVIDENJE, PA OPROSTITE SEVEDA

E-pošta Natisni

Velikokrat se pritožujemo, kakšna je mladina. Da ne pozdravlja, da je nevljudna, odtujena. Vzela sem si čas in naredila test. Dva dni med tednom, med tretjo in peto uro popoldne, sem šla na sprehod. Prvi dan sem samo hodila, nisem se ozirala naokoli in pozdravljala. Tudi mene ni pozdravil noben odrasel, a me je pozdravilo pet otrok, za katere sem ocenila, da so stari med 9 in 12 let. Drugi dan sem šla na sprehod in sem pozdravila vse, ki sem jih srečala. Otroke in odrasle. Srečala sem veliko otrok, vsaj sto, jih pozdravila in VSI so mi odzdravili. Tudi najstniki. Srečala sem tudi vsaj sto odraslih in starejših. Odzdravilo jih je šest in vsi so bili starejši od 55 let. Kaj nam sporoča takle preprost test? Pritožujemo se nad lastnim vedenjem. Otroci se od nas učijo, otroci nas gledajo. To pomeni, da so vljudni ravno toliko, kot smo vljudni mi, in tudi vzgojeni so tako. Bodimo lep zgled in od jutri naprej z nasmehom pozdravimo mimoidoče.
Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

 
 

DROBNJAK JE VIR BLAGODEJNIH UČINKOVIN

E-pošta Natisni

Drobnjak je prva zelenjadnica, ki začne poganjati zgodaj spomladi, njegovi ozki votli listi namreč ne prezimijo. Vsebuje veliko vitaminov, mineralov, zdravih olj in drugih zdravilnih učinkovin. Drobnjak izhaja iz osrednje Azije, danes pa je razširjen po vsej Evropi, posebno mesto ima v švedski in francoski kulinariki.


Drobnjak (Allium schoenoprasum) izboljšuje počutje, pomaga pri slabokrvnosti, čisti kri, znižuje holesterol in krvni tlak, spodbuja krvni obtok, raztaplja sluz v telesu, krepi imunski sistem, čisti in spodbuja delovanje ledvic. Zaradi vsebnosti vitamina C in železa odpravlja spomladansko utrujenost in ščiti pred prehladnimi obolenji. Blagodejno vpliva na prebavo, saj jo pospešuje in odstranjuje črevesne zajedavce. Drobnjak je antiseptik in antioksidant, deluje proti glivičnim obolenjem in celo kot antibiotik. Čebulice drobnjaka naj bi imele protirakavi in protitumorni učinek. Drobnjak je vsestransko uporaben v kulinariki. Drobnjaka ne peremo, ker bi tako izgubil aromo, ter ne kuhamo, da ohranimo zdravilne učinkovine. Zato ga raje posujemo po že pripravljeni jedi oziroma solati. Za zimsko porabo ga zamrznemo, ali še bolje, presadimo v lončke in postavimo na svetel prostor v stanovanju. Na vrtu drobnjak brani sosednje rastline pred škodljivci, ker odvrača žuželke, njegovi cvetovi pa so privlačni za čebele in druge koristne žuželke.
Besedilo Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 
 

MOŽNOST IZBIRE – OTROK SI POSLEDICE IZBERE SAM

E-pošta Natisni

Otroci so svoj čas komaj čakali, da bodo lahko v ponedeljek zvečer gledali priljubljeno TV humoristično nadaljevanko. Pri nas takrat televizije med tednom sploh nismo gledali. Hči je vprašala, ali bo lahko ob osmih gledala omenjeno TV serijo. Oče: »Ali si že pospravila kuhinjo, kakor sem ti naročil?« Hči: »Ne še.« Oče: »Poglej, lahko izbiraš. Zdaj je ura štiri. Do petih pospraviš in gledaš serijo. Lahko pa izbereš, da ne pospraviš in ne gledaš.« Ko ob petih kuhinja ni bila pospravljena, se nisem razburjal, zakaj ni pospravila in da zdaj pa ne bo za kazen gledala …, ampak sem povsem ravnodušno in neprizadeto rekel: »Zanimivo, si se odločila, da ne boš gledala serije ob osmih?«.


Hči je bila tiho in vem, da se je v sebi jezila nase. Kuhinjo je morala vseeno pospraviti. S tem je pravilo nekaj, kar najstniki doživijo kot moč avtonomne izbire, in tudi posledice, ki so povezane z njihovo izbiro, ostajajo njihova last. To je način, kjer se lahko učijo, kaj pomeni odgovornost. Zavedanje, da smo sami odgovorni za posledice izbire v svojem vedenju, je zavedanje, ki bi ga želeli za vse odrasle, samostojne in odgovorne ljudi.


Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij