30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Zdravje in prosti čas

Vizija

E-pošta Natisni
Pomembno je, kaj si želimo, in pomembno je vedeti, proti katerim ciljem stopamo. Tako bomo lažje premagali ovire, ki nam jih življenje postavi na pot. Ovire imajo tudi dobre lastnosti. Včasih nam pomagajo, da se stvari odvijajo počasneje in imamo več časa za razmislek, razširijo naš pogled in lahko vidimo veliko novih poti, dajo nam moč – nas okrepijo in nas naredijo potrpežljivejše. Pomagajo nam, da skozi življenje stopamo z večjim zavedanjem. Zato je dobro, da imamo vizijo in da jo vsake toliko časa pregledamo, da vidimo, ali se držimo začrtane poti. Januar je dober mesec za tako delo. Vizija mora biti jasna, z jasnimi, časovno omejenimi cilji, napisana v prvi osebi in zase. Dobro je pogledati nazaj, s čim smo zadovoljni, česa bi v svojem življenju manj in česa več. Lažje bo, če struktura vsebuje naše osebno življenje, družinsko in poslovno življenje. Tako ne bomo mešali vlog, ob naslednjem novem letu pa bomo lahko pogledali, koliko smo jo na različnih področjih uresničili. Zato jo zapišimo.
 
Svetuje Leonida Mrgole, Zavod Vezal
 
 
 

Oreh – zakladnica zdravju koristnih snovi

E-pošta Natisni
Navadni oreh (Juglans regia) se široko uporablja v ljudskem zdravilstvu, vse bolj zanimiv pa postaja tudi za farmacevtske raziskave.
Pripravke iz orehovih listov uporabljamo za izboljšanje krvnega obtoka, povečanje imunosti, za ustavljanje driske in proti črevesnim okužbam, pri težavah s kožo, kot so akne in ekcem, ter pri razjedah in zdravljenju gnojnih ran. Sveži listi zaradi močnega vonja odganjajo insekte. Orehova jedrca vsebujejo visok delež nenasičenih in esencialnih maščobnih kislin, med drugim vsebujejo visok delež omega-3 in omega-6 maščobnih kislin. Jedrca vsebujejo tudi vlaknine, beljakovine, sterole, folno kislino, baker, magnezij, jod in veliko vitamina E, ki pomaga pri preprečevanju raka na dojkah in prostati. Dobro vplivajo na črevesno dejavnost in na jetra. Zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja ter sladkorno bolezen, znižujejo holesterol in zmanjšujejo vnetja. Iz orehov stiskajo tudi olje, ki ima prijetno aromo. Je bogato z vitamini in vsebuje naravni zaščitni UV-filter. Orehovo olje je odlično za zdravo hujšanje. Blago deluje na črevesje (čisti obloge in zdravi vnetja). Ugodno deluje na kožo, jo globinsko čisti in pomlajuje ter učinkovito odpravlja celulit.
V zimskem času, ko je na mizi navadno več visoko kalorične in mastne hrane, so zato orehi odlično živilo, saj sproti zmanjšujejo njene škodljive učinke.
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
 
 

Kdo podpira vogale našega doma?

E-pošta Natisni
Ko sem bila majhna deklica, sem dostikrat slišala stavek: »Žena podpira tri vogale pri hiši!« Zanimivo je le, da so ta stavek največkrat izrekla ženske. V zadnjih časopisih pišem o občutku dobrodošlice v našem domu. Moški so največkrat obremenjeni z občutkom, da morajo rešiti svet, in jim zato pobegnejo drobne malenkosti, s katerimi bi si olajšali življenje. Koliko vogalov pri hiši podpira vaša žena? To dejansko sploh ni toliko pomembno. Pomembno je, da vi to opazite.
 
Iva: »Najlepše mi je, ko prideš domov in ljubeče pokličeš moje ime. Ko vidiš, da sem že doma, si iskreno vesel in nikoli me ne pozabiš objeti. To mi daje sporočilo, da sem zares pomembna zate! Tudi kadar sem utrujena in slabe volje, to prikliče veselje v moje telo. Všeč mi je, da je tvoja vrnitev domov vedno enaka ne glede na to, kako se počutiš. To je tako velika varnost!«
Morda je to dobra ideja, da drug drugemu pokažete, kako zelo veseli in srečni ste, ker ste skupaj.
Svetuje Leonida Mrgole, Zavod Vezal
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij