30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Zdravje in prosti čas

HRANA ZA PRAZNIKE

E-pošta Natisni

Nedavni pogovor je nanesel na prehrano v prazničnih dneh. Prijatelj mi je navdušeno razložil, da bo še kakšen teden skoraj brez hrane, samo da bo imel zadosten minus za dobrote prazničnih jedi, ki se bodo kmalu znašle na naši mizi.

Posledice nezadostne prehrane
Dokler je moj prijatelj zdrav, s tem pristopom seveda ni večjih težav. Bo pač izgubil kakšen kilogram maščevja pa tudi nekaj mišične mase. A zelo pogosto takšen radikalen pristop spremlja dehidracija. Ker je zagnan tekač, ga seveda lahko doleti kakšna poškodba, ker sestradane mišice niso dobra zaščita za sklepe. Upati je le, da zaradi slabe prehranske podpore ne bo v teh mračnih in mrzlih dneh odpovedal imunski sistem in bo praznike preživel s kakšno infekcijo. Za tiste, ki niso zdravi, pa zna biti ta pristop poguben. Ker je bolnikova funkcionalna masa že ponavadi načeta, jo bo tako še dodatno potolkel. Vsako zdravljenje kroničnih bolezni bo še slabše, še celo telesna aktivnost bo v stanju pomanjkljive prehrane bolniku bolj škodila kot koristila. Ob tem se seveda vprašamo, ali je »praznična« hrana res vredna takšnih »žrtev«.

Praznična hrana
Prehrana med prazniki je namenjena temu, da so prazniki prijetnejši. Na ta način se boste izognili pastem pred- in poprazničnih diet. Prazniki naj bodo namenjeni tudi kulinaričnim užitkom, a ti naj ne bodo v prvem planu. Zmernost pri prehrani bo užitke pravzaprav še povečala. Po enem koščku vsakega živila lahko mirno sežete. Če pa za potešitev potrebuje še drugi, tretji ali deseti kos hrane, pa se raje vprašajte, ali je tisto, kar čutite, res lakota po hrani. Mogoče pa ste lačni česa drugega.

Svetuje dr. Nada Rotovnik Kozjek, strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

 
 

PRIMEREN ODZIV ODRASLIH POMAGA K ZDRAVEMU RAZVOJU

E-pošta Natisni

Premalo se zavedamo, da je odziv nas odraslih ključni dejavnik pri kreiranju vzdušja in povezanosti doma. Vsak dan slišim ogromno zgodb, ki bi se lahko odvile drugače, če bi odrasli ostali odrasli in pustili otroški svet nedotaknjen. Triinpolletni Martin priteče k babici in ji razloži: »Veš, babi, sem prebral (seveda še ne zna brati), da so izumili take čevlje, s katerimi boš lahko šel peš v vesolje. Na luno.« Babi (nasmejano): »A res? Prebral si?« Martin: »Ja! V časopisu!« Babi (radovedno): »Ja, potem bo pa že res. Me zanima, kakšni čevlji so to.« Martin: »Veš, taki za v vesolje. Taki ko rakete. Da lahko z njimi navzgor po zraku hodiš. Pa nič nimajo vezalk, kar napihnejo se, ko jih daš na nogo. Ampak niso plastični. Ampak kovinski tudi ne … mogoče so iz blaga …« Martin razlaga in razlaga … Babi resno pogleda in reče: »A veš, da sem že zelo stara in si me spet nekaj novega naučil!« Martinu se čez obrazek razpotegne zadovoljen nasmeh. Babi je dobro vedela, da si Martin izmišljuje, ne zna brati in takih čevljev ni. Ampak ga je pustila v njegovi zgodbi. S tem mu je omogočila, da še naprej razvija svojo ustvarjalnost in domišljijo. Vsekakor pa je ni bilo strah, da če mu to pusti, da bo razvil nerealno sliko o svetu okoli sebe.

 
 

MELISA PRIČARA LEPE MISLI IN ODGANJA ČRNE OBLAKE

E-pošta Natisni

Melisa pričara lepe misli in odganja črne oblake, je menil najbolj cenjen zeliščar naših krajev pater Ašič. Melisa (Melissa officinalis) je med zdravilnimi zelišči od nekdaj imela posebno mesto. Veljala je za zdravilo za vse bolezni. Paracelzus jo je imenoval eliksir življenja, ki pomlajuje, krepi možgane in poživlja duha. Sveta Hildegarda je menila, da melisa nosi v sebi moč 15 drugih zelišč. V samostanski medicini so jo uporabljali za blaženje nevroz, nespečnosti in pri težavah s srcem. Svetovali so melisin čaj za umivanje oči ob pešanju vida in pojavu sive mrene ter za preprečevanje sivenja las.

Melisa pomaga pri mnogih težavah današnjega časa. Krepi in poživlja srce, želodec in možgane ter dobro vpliva tudi na vse druge organe. Pomirja krče in migrene, ureja prebavo, pomaga pri nervozi in tesnobi. Sodobna znanost potrjuje zdravilen vpliv melise na možgane. Učinkovito pomaga pri demenci in Alzheimerjevi bolezni. Melisa je učinkovita pri boju z virusi, zlasti herpesu na ustnicah. Namočena v alkohol ali olivno olje je dobra za masažo pri revmi in protinu. V kombinaciji z janežem in kamilico je učinkovita pri lajšanju kolik dojenčkov in odraslih. Melisa krepi tudi zdravje čebel. Zato jo je dobro posaditi v bližino čebelnjaka in ga občasno oprati z melisinim čajem.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij