30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Zdravje in prosti čas

DIETE

E-pošta Natisni
Ločevalna dieta, Atkinsonova dieta, beljakovinska dieta, zeliščna dieta, dieta po krvnih skupinah, presna dieta, v zadnjem času je mogoče zaslediti celo SMS dieto.
Mediji nam na vsakem koraku ponujajo tisočero možnosti, kako se čimbolj približati idealu človeka 21. stoletja. Četudi so naše police že založene s priročniki za osebnostno rast, to ni dovolj; telesna podoba in naš zunanji videz sta aduta, ki sta v današnjem času pomembnejša kot kdaj koli prej.
 
K vsemu temu obvezno spadajo tudi razne diete. Predvsem je pomembno vedeti, kaj sploh pomeni izraz »dieta«. Ta namreč v angleščini označuje »prehrano« oziroma način prehranjevanja in nikakor ne dva ali tri tedne trajajočo shujševalno kuro, kakor si ta pojem razlaga večina od nas. Shujševalne kure bolj ali manj vse temeljijo na istem načelu omejevanja vnosa hranil, pri nekaterih je vnos določenih vrst hranil strogo prepovedan (npr. nič maščob ali nič ogljikovih hidratov), pri drugih naj bi uživali le določeno vrsto živil (zelenjavo, sadje, beljakovine), nekateri samooklicani strokovnjaki pa svetujejo kar post. Ja, ime kure si res zaslužijo! K sreči je znanost tudi na področju prehrane v zadnjih letih močno napredovala in postavila večino diet pod vprašaj. Večina se jih je zlomila pod težo znanosti – označene so kot neučinkovite ali celo zdravju škodljive. »Jo-jo« efekt je posledica mnogih shujševalnih kur, ki temeljijo na omejenem kaloričnem vnosu. S tem namreč ne izgubljamo maščobnega tkiva, pač pa predvsem mišično tkivo in ker so ravno mišice tiste, ki pri delovanju porabljajo največ energije, se ob vrnitvi k normalnemu prehranjevanju zredimo hitreje, četudi jemo manj. Najučinkovitejši in najbolj zdrav recept za izgubo telesne teže je raznolika prehrana v kombinaciji s športno aktivnostjo. Če si zadamo izgubiti kilograme, je najboljši način več gibanja in omejitev dnevnega vnosa kalorij (a ne za več kot 200–500 kalorij manj kot povprečno). Predvsem pa naj bodo živila raznolika in kakovostna. To pa so predvsem lokalno in na čim bolj naraven način pridelana živila.
 
Svetuje mag. Nada Rotovnik Kozjek, strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani
 
 

ODZIVNOST STARŠEV

E-pošta Natisni

Starši smo otroku od rojstva naprej osebe, ki z načinom svojih odzivov določamo pomen vseh dogodkov in oblikujemo razvoj otrokove osebnosti. Smo najpomembnejše bližnje osebe z močjo, da spodbujamo ali zaviramo razvoj posameznih otrokovih vedenj ali psihičnih funkcij. Pri tem velja pravilo, ki določa bistvo vzgojnega vpliva: otroci nas ne poslušajo, ampak nas opazujejo.

Z načinom odzivnosti lahko starši pri otroku oblikujemo več vrst izkušenj, vse pa sooblikujejo način našega medsebojnega stika, kar je temelj za možnost vzgojnega delovanja. Varne izkušnje pomenijo, da otroka slišimo in mu v odzivu damo dovoljenje za obstoj njegovega sveta, za obstoj njegovih načinov doživljanja in mišljenja, da ga opazimo. Pomeni tudi, da poznamo njegove razvojne potrebe in jih sprejemamo. To ne pomeni, da se z otrokom strinjamo in mu dopuščamo vse po vrsti. Gre le za dovoljenje, kako on doživlja in vidi svoj svet. Ob taki odzivnosti lahko otrok razvije zdrav odnos, je radoveden, samozavesten, igriv, prevzame odgovornost in se zaveda, da je lastnik svojega sveta.

Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal
Fotografija: arhiv Zavod Vezal

 
 

ZDRAV KOT DREN

E-pošta Natisni

Te besede slišimo kdaj od starejših ljudi, vendar danes marsikdo ne ve več, kaj ima dren opraviti z zdravjem. Le redki zeliščarji še uporabljajo rumeni dren. Pri drenu je učinkovit ves nadzemni del rastline. Spomladi, kmalu zatem, ko skopni zadnji sneg, dren zacveti s socvetji drobnih rumenih cvetov. Cvetoče vejice so ponekod v Sloveniji sestavni del butar ali presmecev, ki so značilni za cvetno nedeljo in ki po ljudskem verovanju prinesejo obilen pridelek in ščitijo dom. Drenov čaj krepi življenjske sile in telesne moči ljudi in živali ter ugodno vpliva na rast, cvetenje in večji pridelek rastlin.

Čaj iz listov in lubja ugodno vpliva na ščitnico, zato se izboljša cirkulacija in z njo tudi delovanje vseh žlez in organov. Sveta Hildegarda je priporočala kopel iz lubja, lesa in listov drena pri revmatizmu in putiki. Drenova krema se uporablja za mazanje manjših ran, v kozmetiki pa za obnovo kože in odpravljanje gub. Čaj iz listov drena povišuje želodčno kislino. Plodovi drena – drnulje so bogat vir vitamina C, pektina in rudnin. Ljudsko zdravilstvo uporablja drnulje pri vnetju sluznic, vročini in za znižanje krvnega tlaka. Iz drnulj lahko pripravimo čaj, marmelado ali sok.
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij