30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Zdravje in prosti čas

DIETE

E-pošta Natisni
Ločevalna dieta, Atkinsonova dieta, beljakovinska dieta, zeliščna dieta, dieta po krvnih skupinah, presna dieta, v zadnjem času je mogoče zaslediti celo SMS dieto.
Mediji nam na vsakem koraku ponujajo tisočero možnosti, kako se čimbolj približati idealu človeka 21. stoletja. Četudi so naše police že založene s priročniki za osebnostno rast, to ni dovolj; telesna podoba in naš zunanji videz sta aduta, ki sta v današnjem času pomembnejša kot kdaj koli prej.
 
K vsemu temu obvezno spadajo tudi razne diete. Predvsem je pomembno vedeti, kaj sploh pomeni izraz »dieta«. Ta namreč v angleščini označuje »prehrano« oziroma način prehranjevanja in nikakor ne dva ali tri tedne trajajočo shujševalno kuro, kakor si ta pojem razlaga večina od nas. Shujševalne kure bolj ali manj vse temeljijo na istem načelu omejevanja vnosa hranil, pri nekaterih je vnos določenih vrst hranil strogo prepovedan (npr. nič maščob ali nič ogljikovih hidratov), pri drugih naj bi uživali le določeno vrsto živil (zelenjavo, sadje, beljakovine), nekateri samooklicani strokovnjaki pa svetujejo kar post. Ja, ime kure si res zaslužijo! K sreči je znanost tudi na področju prehrane v zadnjih letih močno napredovala in postavila večino diet pod vprašaj. Večina se jih je zlomila pod težo znanosti – označene so kot neučinkovite ali celo zdravju škodljive. »Jo-jo« efekt je posledica mnogih shujševalnih kur, ki temeljijo na omejenem kaloričnem vnosu. S tem namreč ne izgubljamo maščobnega tkiva, pač pa predvsem mišično tkivo in ker so ravno mišice tiste, ki pri delovanju porabljajo največ energije, se ob vrnitvi k normalnemu prehranjevanju zredimo hitreje, četudi jemo manj. Najučinkovitejši in najbolj zdrav recept za izgubo telesne teže je raznolika prehrana v kombinaciji s športno aktivnostjo. Če si zadamo izgubiti kilograme, je najboljši način več gibanja in omejitev dnevnega vnosa kalorij (a ne za več kot 200–500 kalorij manj kot povprečno). Predvsem pa naj bodo živila raznolika in kakovostna. To pa so predvsem lokalno in na čim bolj naraven način pridelana živila.
 
Svetuje mag. Nada Rotovnik Kozjek, strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani
 
 

MAMI, BALON BI …

E-pošta Natisni

Naneslo je, da sem vikend preživela v Arboretumu, kjer sem prodajala knjigo z naslovom » Izštekani najstniki in starši, ki štekajo«. Tako sem lahko opazovala veliko različnih družin, večinoma vse z otroki do 10 let. Zraven mene je bil prodajalec balonov, ki je služil denar na račun ohlapnih meja in nemočnih staršev.
»Balon ti bom kupil, če boš priden.« Rada bi opozorila, da kupovanje pridnosti ni postavljanje meja. Ta stavek je obenem tudi pogojevanje. Res je tudi, da je otrok lahko ves čas priden in na koncu naredi en spodrsljaj, ki ga izkoristimo za kaznovanje. Otroci potrebujejo jasne meje, ker se takrat počutijo varne. To pomeni, da mora biti naše stališče glede nakupovanja igrač jasno, preden nas otrok prosi zanje. Pripravljeni moramo biti vnaprej. Celo otroka lahko pripravimo vnaprej: »Gremo v Arboretum gledat rože in dinozavre. Tam bodo baloni in druge igrače. Lahko si jih boš ogledal, ampak kupili jih ne bomo.« Ali pa: »Gremo v Arboretum gledat rože in dinozavre. Tam bodo baloni in druge igrače. Lahko si jih boš ogledal in si izbral eno igračo.«

Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

 
 

OGNJIČ KRASI VRT IN JE DOBRODEJEN ZA ZDRAVJE

E-pošta Natisni

Zdravilno moč ognjiča (Calendula officinalis) so zelo cenili Hildegarda, Kneip in pater Ašič. Ognjič je včasih krasil vsak vrt s svojo živo ognjeno barvo. V ljudskem zdravilstvu je precej nadomestil ogroženo arniko. Uporabljamo sveže ali posušene liste in cvetove.
Notranje ga uporabljamo (čaj) za lajšanje vnetij in drugih tegob pri obolenjih želodčnega in črevesnega kanala ter pri želodčnih krčih. Ognjičev čaj pospešuje nastajanje in izločanje žolča, rahlo odvaja vodo, pomaga pri virusnih obolenjih in pri izločanju bakterij, sladkorni bolezni, dodajajo ga tudi v mešanice čajev za pomiritev kašlja in lajšanje menstrualnih težav. Posušene liste in cvetove dajemo v čajne mešanice za bolnike z rakom. Blaži stranske učinke pri zdravljenju raka s kemoterapijo. Nosečnice in doječe matere naj ga notranje ne uporabljajo.
Zunanje uporabljamo ognjič (krema, olje, tinktura) za blaženje težav z vneto in suho kožo, pri odrgninah, različnih opeklinah, ozeblinah, suhih ekcemih, aknah, glivičnih obolenjih, vnetju ven, čirih in krčnih žilah. Nepogrešljiv je za celjenje ran, tudi trdovratnih, kot so razjede. Tinkturo pa uporabimo pri pretegnjenih mišicah, podplutbah, zmečkaninah in oteklinah.
V kulinariki dodajamo mlade liste pomladanskim solatam, posušene ali sveže venčne liste pa kot oranžno barvilo dodajamo juham, rižotam in sladicam.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij