30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Zdravje in prosti čas

DRUŽINA SKUPAJ

E-pošta Natisni
Živimo v časih, ko nam zmanjkuje časa, ko postajamo vse bolj izčrpani in vse bolj postavljamo ob stran tiste, ki nam največ pomenijo. Naš občutek, da zanemarjamo povezanost doma, nas razžira in ne najdemo rešitve. Če vam povem, da rešitev ni v kvantiteti, ampak v kvaliteti, vam je potem kaj lažje? Kaj želim s tem povedati? Ni treba, da ves čas tičimo skupaj, ampak da takrat, ko smo skupaj, res posvetimo čas družini. Se pogovarjamo, zanimamo drug za drugega, namesto da beremo časopis, gledamo TV ali se pogovarjamo po telefonu. Zelo pomemben dogodek, ki ga počnemo vsak dan, je prehranjevanje. Se lahko organiziramo tako, da se vsaj štirikrat na teden vsi srečamo za mizo ob kosilu ali večerji? Prehranjevanje je obred, kjer se umirimo, pojemo, občutimo okuse. Poleg tega je to obred, ki je družaben. Vedno je prijetneje jesti v družbi. Ko se boste s svojo družino zbrali za mizo, se bodo počasi med vami začele spletati vezi bližine, začeli se boste zanimati drug za drugega in vedeli boste, kaj se s kom dogaja, kako se kdo počuti. To pa so osnovni pogoji, da se počutimo varne in povezane.
 
Svetuje Leonida Mrgole, Zavod Vezal
 
 

OZKOLISTNI TRPOTEC

E-pošta Natisni

 

V domačem zdravilstvu je ozkolistni ali suličasti trpotec (Plantago lanceolata) ena od najpomembnejših zdravilnih rastlin. Pater Ašič je menil, da je trpotec najučinkovitejše zelišče za čiščenje krvi, mehurja, ledvic, pljuč in želodca ter za zdravljenje protina. Poznamo še srednjelistni in širokolistni trpotec, vendar je ozkolistni bolj zdravilen. Uporabljajo se listi, cvetovi, seme in korenine.
 
Trpotec se največ uporablja za lajšanje pljučnih in bronhialnih obolenj, pri astmi, proti želodčnim in črevesnim boleznim, izboljšuje krvni obtok in tvorbo krvi. Za ta namen namakamo liste v hladni vodi ali pripravimo sirup. Trpotec je učinkovit pri oslovskemu kašlju in celo pljučni tuberkulozi. Pripravke iz listov ozkolistnega trpotca uporabljamo za pomirjanje suhega in dražečega kašlja ter lajšanje suhega kašlja kadilcev. Trpotec pomaga pri nahodu in blaži alergično vnetje nosne sluznice. Uporablja se pri kroničnem zaprtju, hemeroidih, čirih, trombozi ter vnetjih v ustni votlini in grlu, pri boleznih mokril, ledvičnih kamnih in vnetju prostatne žleze. Seme trpotca znižuje holesterol, ustavlja drisko in zbija vročino. Svež sok ljudsko zdravilstvo uporablja za celjenje zunanjih ran in za kožna vnetja ter golenske razjede, za zdravljenje oteklin in turov, opeklin, žuljev, pri pikih insektov, za blaženje bolečin pri vnetjih ušes in oči ter pri zobobolu.
 
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
 
 

Grozdje za zdravo sladkanje

E-pošta Natisni
 
Grozdju bi lahko rekli tudi vsestransko sadno zdravilo. To velja zlasti za ekološko pridelano grozdje. Je učinkovit čistilec organizma in zato nepogrešljivo pri zdravem hujšanju. Grozdni sladkor hitro pride v kri in daje energijo, zato ga lahko uživate že za zajtrk. Jeseni si privoščite porcijo grozdja na dan ali pa uvedite grozdne dneve.
Grozdje vsebuje do 20 odstotkov sladkorjev, beljakovine, sadne kisline in vlaknine. Je bogat vir vitaminov, mineralov (kalcija, kalija, fosforja, magnezija, železa in mangana) in antioksidantov, ki zmanjšujejo možnost rakavih obolenj in krepijo imunski odziv organizma. Grozdje pomaga odpravljati težave s črevesjem in sečili, blagodejno vpliva na srce in ožilje, pomaga pri putiki in arteriosklerozi, pripomore k močnim zobem, kostem in sklepom ter je odlična hrana za naše možgane. Najbolj zdravo naj bi bilo črno grozdje, njegovi polifenoli ohranjajo gibljivost sklepov, zavirajo kalcinacijo in s tem pomagajo srcu. Izvleček iz listov trte rdečega grozdja krepi tudi vene.
Največ koristnih snovi je v peškah in lupinah, zato zlasti neškropljeno grozdje pojejmo z lupino vred. Olje iz grozdnih pešk pomaga pri težavah s previsokim holesterolom.
 
Besedilo in foto Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
Fotografije: grozdje na krožniku in grozdje na trti
 
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij