Zdravje in prosti čas

Otrokove dolžnosti

E-pošta Natisni
Sem ena izmed tistih, ki je z velikim aplavzom sprejela izid knjige Varuh otrokovih dolžnosti (avtorja: Simona Levec in Marko Juhant). Pomembna vsebina iz knjige je, da avtorja zagovarjata dosledno vzgojo, ki otroku privzgoji vrednote, kot so delavnost, odgovornost, poštenost in zagovarja idejo, da otrok, ki je vzgojen v dolžnostih, zlahka pridobi svoje pravice. Oziroma na kratko – otrokove pravice so posledica njegovih opravljenih dolžnosti. Enako seveda velja za starše. Ko starši odgovorno izpolnjujejo svoje starševske dolžnosti, od otroka avtomatsko dobijo svoje pravice. Kolikokrat slišimo od nemočnih staršev: »Zahtevam, da me spoštuješ, ker sem tvoj starš!« Starši, ki si niso zagotovili spoštovanja z odgovorno vzgojo k vrednotam, spoštovanja ne bodo dobili. Niti takrat, ko ga bodo avtoritativno zahtevali. Še najmanj takrat. Zato je pomembno, da imamo starši jasne in odgovorne cilje, kaj želimo dati svojemu otroku z vzgojo in se vprašamo, kako bomo na spoštljiv in dosleden način to dosegli. Žal se vse prevečkrat srečujemo z otroki, ki so najbolj spretni v iskanju krivca za svoje neopravljeno delo ali vedenje zunaj sebe, in s starši, ki to zagovarjajo.
Svetujeta dr. Albert Mrgole in Leonida Mrgole, Zavod Vezal
 
 
 

Kostanj – znanilec jeseni

E-pošta Natisni

Narava nam tik pred zimo ponuja kostanj, ki je simbol tega letnega časa. Domači kostanj (Castanea sativa) vsebuje hranilne snovi in aktivne sestavine, ki krepijo krvni obtok in nam pomagajo v prehodnem obdobju, ko se organizem prilagaja na čedalje hladnejše vreme.

 

Glavna sestavina kostanja je škrob, ki ga je v surovem plodu približno 44 odstotkov. Poleg tega kostanj vsebuje sladkor ter približno 4 odstotke beljakovin in 2 odstotka maščobe. Bogat je z vitamini skupine B (B1, B2, B6 in folna kislina) ter minerali (kalcij, kalij, magnezij in fosfor). Lahko ga uživamo tudi surovega. Učinkovine v kostanju (flavonoidi in vitamin C) pomagajo pri mikrocirkulaciji. Tinkturo iz kostanja uporabljamo pri težavah s krčnimi žilami in pri utrujenih nogah, revmi, išiasu in putiki. V ljudskem zdravilstvu se v te namene uporablja predvsem divji kostanj (Aesculus hippocastanum), ki se uporablja tudi pri poškodbah, zvinih in hematomih. Kostanjev med blagodejno učinkuje na dihala. Domači in divji kostanj se vse več uporabljata tudi v kozmetiki, ker njune učinkovine ohranjajo kožo mladostno. Po ljudskem verovanju naj bi kostanj v žepu varoval pred putiko, revmo in bolečinami v hrbtu.
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 

 
 

»Denar sveta vladar«

E-pošta Natisni
Že sam stavek v naslovu nam govori, kako ogromno moč nosi energija denarja. Denar ima veliko moč. V družini lahko pomeni varnost, lahko pomeni pomembnost, z njim si lahko zadovoljimo osnovne potrebe (preživetje) in si seveda omogočimo užitek. Pravila denarja so v majhnih sistemih (družina) enaka kot v večjih ali velikih sistemih. Denar velikokrat v družini povzroči neravnovesje in premoč. Zato so zelo pomembna vprašanja: Ali imata partnerja denar skupaj? Kdo odloča o nakupih? Kako se dogovarjamo za vsakdanje investicije in za večje investicije (dopust, avto itd.)? Kakšen imamo odnos do denarja? Ali je to sredstvo, s katerim si zagotovimo varnost, ali je to sredstvo, s katerim lahko tudi izsiljujemo, izkoriščamo, podkupujemo? Če želimo, da bo denar funkcionalno vplival na počutje v družini, se morata partnerja pogovoriti o tem, kako bosta upravljala s premoženjem tako, da se bosta oba počutila varno. Enako je glede žepnin otrokom. Kako bomo otroka naučili ravnati z denarjem? Ali otrok potrebuje žepnino? Otrok bo po vsej verjetnosti pridobil do denarja enak vzorec, kot ga imamo sami.
Svetujeta dr. Albert Mrgole in Leonida Mrgole, Zavod Vezal
 
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij