Zdravje in prosti čas

Kdo podpira vogale našega doma?

E-pošta Natisni
Ko sem bila majhna deklica, sem dostikrat slišala stavek: »Žena podpira tri vogale pri hiši!« Zanimivo je le, da so ta stavek največkrat izrekla ženske. V zadnjih časopisih pišem o občutku dobrodošlice v našem domu. Moški so največkrat obremenjeni z občutkom, da morajo rešiti svet, in jim zato pobegnejo drobne malenkosti, s katerimi bi si olajšali življenje. Koliko vogalov pri hiši podpira vaša žena? To dejansko sploh ni toliko pomembno. Pomembno je, da vi to opazite.
 
Iva: »Najlepše mi je, ko prideš domov in ljubeče pokličeš moje ime. Ko vidiš, da sem že doma, si iskreno vesel in nikoli me ne pozabiš objeti. To mi daje sporočilo, da sem zares pomembna zate! Tudi kadar sem utrujena in slabe volje, to prikliče veselje v moje telo. Všeč mi je, da je tvoja vrnitev domov vedno enaka ne glede na to, kako se počutiš. To je tako velika varnost!«
Morda je to dobra ideja, da drug drugemu pokažete, kako zelo veseli in srečni ste, ker ste skupaj.
Svetuje Leonida Mrgole, Zavod Vezal
 
 

NEŠPLJA – sadež pozne jeseni

E-pošta Natisni
Poleg okusnih plodov nešplja (Mespilus germanica) polepša naš sadni vrt s cvetočo krošnjo pozno pomladi in zanimivimi sadeži, ko je narava odeta že v ivje ali sneg. Včasih, ko ostalo sadno drevje še ni bilo tako razširjeno, je bila nešplja kar pogosta in danes se ponovno vrača v sadovnjake.
 
Sadež nešplje je velik do pet centimetrov, rjavkaste barve z veliko muho. Omedena čežanasta sredica ima poseben eksotičen okus in je polna pešk. Ko plodovi nešplje dozorijo, še niso užitni, ker so zelo trdi in trpki. Užitni postanejo šele, ko jih zmehčajo prve zmrzali. Nešplja vsebuje veliko sladkorjev in škroba, čreslovine, vitamin C, pektin, smole, jabolčno, citronsko in vinsko kislino. Ljudsko zdravilstvo svetuje uživanje plodov za lajšanje prebavnih težav in za zdravljenje skorbuta. Omedeni plodovi pospešijo izločanje vode iz telesa, odpravljajo zaprtje, spodbujajo delovanje slinavke in želodčnih žlez. Neomedene plodove in liste so nekdaj uporabljali proti driski in za izpiranje ran, zlasti v ustni votlini, ter pri udarninah. Plodove uživamo sveže ali iz njih pripravimo marmelado, čežano, sadno vino in žganje. Cele plodove pa lahko vložimo v med, žganje ali kis. Včasih so jih sušili in zmleli v moko.
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
 
 

Kaj pa odrasli?

E-pošta Natisni
V zadnji reviji sem pisala o tem, ali se otroci počutijo dobrodošli, ko se vrnejo domov. Kako pa je z odraslimi? Kaj je smisel, kaj je razlog, da ostajamo skupaj. Otroci, finance, ljubezen, navezanost?
 
Janez: »Domov se vračam okoli 18h. Imam svoje podjetje, od katerega vsi odlično živimo. Največkrat znerviran in utrujen, to je res. Otrok ni več nikjer, žena navadno sedi s prijateljico, gleda televizijo, lika. Odsotno zamomlja svoj dober dan in deklamira, kje naj si vzamem kosilo. Najraje bi se obrnil in šel v gostilno. Počutim se odveč in bilo bi najbolje, če bi samo bančno kartico porinil pod vrata. Želim si le topel nasmeh, vprašanje, kako sem, kdaj pa kdaj bi rad, da sem postrežen ali da jeva skupaj. Rad bi imel občutek, da me je kdo vesel, ko pridem. Rad bi dal smisel svojemu delu, da za nekoga delam, ki se tega zaveda. Pravzaprav se ne veselim priti domov in velikokrat ostajam dlje, ker težko preživljam domače vzdušje.«
Naslednjič: Druga stran odraslega – njen pogled.
Svetuje Leonida Mrgole, Zavod Vezal
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij