Zdravje in prosti čas

Kaj pa odrasli?

E-pošta Natisni
V zadnji reviji sem pisala o tem, ali se otroci počutijo dobrodošli, ko se vrnejo domov. Kako pa je z odraslimi? Kaj je smisel, kaj je razlog, da ostajamo skupaj. Otroci, finance, ljubezen, navezanost?
 
Janez: »Domov se vračam okoli 18h. Imam svoje podjetje, od katerega vsi odlično živimo. Največkrat znerviran in utrujen, to je res. Otrok ni več nikjer, žena navadno sedi s prijateljico, gleda televizijo, lika. Odsotno zamomlja svoj dober dan in deklamira, kje naj si vzamem kosilo. Najraje bi se obrnil in šel v gostilno. Počutim se odveč in bilo bi najbolje, če bi samo bančno kartico porinil pod vrata. Želim si le topel nasmeh, vprašanje, kako sem, kdaj pa kdaj bi rad, da sem postrežen ali da jeva skupaj. Rad bi imel občutek, da me je kdo vesel, ko pridem. Rad bi dal smisel svojemu delu, da za nekoga delam, ki se tega zaveda. Pravzaprav se ne veselim priti domov in velikokrat ostajam dlje, ker težko preživljam domače vzdušje.«
Naslednjič: Druga stran odraslega – njen pogled.
Svetuje Leonida Mrgole, Zavod Vezal
 
 

ČESEN, krepčilo in učinkovito zdravilo

E-pošta Natisni
Česen (Allium sativum) se že tisočletja uporablja v zdravilne namene in je eno najučinkovitejših naravnih zdravil za odpravljanje črevesnih zajedavcev ter lajšanje težav z dihanjem in prebavo. Dolgo so ga uporabljali le kot zdravilo, šele pozneje se je uveljavil kot začimba. V starem Egiptu je bil tako zelo cenjen, da so ga uporabljali kot denarno valuto.
Česen ima širok spekter delovanja, kar pripisujejo več kot 200 biološko aktivnim učinkovinam. Zaradi žveplovih sestavin v eteričnem olju ima česen značilen vonj. Med drugim vsebuje še kalij, kalcij, fosfor, jod, selen, kremenčevo kislino, vitamine skupin B in C ter beljakovine. Česen znižuje krvni tlak, preprečuje nastajanje holesterola v jetrih in znižuje raven škodljivega holesterola. Visok holesterol znižuje česen enako uspešno kot zdravila na recept. Česen zavira nastajanje krvnih strdkov in preprečuje težave s krvnim obtokom, kap, bolezni srca in trombozo. Česen pomaga proti različnim bakterijam, glivicam, virusom in črevesnim zajedavcem in sodi med najučinkovitejše rastlinske antibiotike. Pomaga pri vseh vrstah vnetij, nahodu, gripi ter blaži katar in herpes. Ščiti pred rakom, učinkovito razstruplja, pomlajuje možgane in imunski sistem ter pripomore k ravnotežju črevesne flore. Pater Ašič navaja, da pomaga pri oslabelosti, vrača zmogljivost in zavira staranje.
Ker je česen tako vsestransko koristen, ga uživajte čim več.
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
 
 

Dobrodošli doma

E-pošta Natisni
Ste kdaj zavestno razmišljali, kako je, ko pridete domov? S kakšno energijo se vračate v svoj dom? Preseneča me dejstvo, ki ga prepogosto srečujem pri svojem delu, saj se zelo veliko ljudi vrača domov z občutkom, da niso dobrodošli. Kaj se dogaja v družinah, da pride do teh občutkov?
Tilen, 16 let: »Ko pridem domov, mami kuha, očija še ni. Mami je redko videti zadovoljna, čeprav se trudi. Ampak jaz vem, da je vsega sita. Ko pridem domov, navadno stoji za pultom in kaj pripravlja, od daleč mi zavpije, naj pospravim za sabo. Ko pridem v kuhinjo, utrujen po osmih urah pouka in sestradan, me najprej vpraša, kako je bilo v šoli, ali sem dobil kakšno oceno. Redko se obrne k meni, da bi lahko opazila, kako se v resnici počutim. Ne zanimam je jaz, zanimajo jo samo moji rezultati. Želim si, da bi bil dobrodošel. Da bi bila iskrena do mene glede svojega počutja, da bi me vsaj vprašala, kako sem, kako se počutim, ali sem lačen ali karkoli, kar bi bilo v zvezi z mano.«
Svetujeta dr. Albert Mrgole ter Leonida Mrgole, Zavod Vezal
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij