Zdravje in prosti čas

PARTNERSTVO IN DRUŽINA S POGOVOROM DO STIKA

E-pošta Natisni

»Za spremembo je bilo potrebno srečanje s svojo bolečino nezadovoljnega hrepenenja. To sem uspel s pomočjo pogovora s sinom, kjer sva se oba srečala s svojimi čustvi. Ko sem mu dovolil iti na zabavo, kamor mu sicer najraje ne bi dovoli, s pogojem – lahko greš, ko bova uredila najin odnos. Takrat je iz sina izbruhnila bolečina glede zgodbe razhoda s prijatelji, o katerih nismo nič vedeli, izrazil je svojo bolečino osamljenosti in prek kritike izrazil, da me potrebuje, da potrebuje, da se zanimam zanj, da bi želel več vedeti o meni, o mojemu delu. To je bil stik dveh nebogljenih fantov prek solz, ki sta se srečala v medsebojni empatiji potrebe po bližini in pripadnosti. To je bilo dovolj, da sva od takrat neločljiva zaveznika,« je zapisano v knjigi Izštekani najstniki in starši, ki štekajo.

Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

 
 

JAZ BOM PA ROŽENKRAVT UTRGAL

E-pošta Natisni

Poleg lipe in nageljna je bil roženkravt nekdaj simbol slovenskega naroda in je bil prisoten v vsakem podeželskem domu. Z rožmarinom in nageljnom sestavlja slovenski šopek. Vtkan je v številne narodne pesmi in običaje naših krajev. Roženkravt (Pelargonium radens) je vrsta pelargonije in je včasih krasil okenske police ter s svojim vonjem odganjal mrčes. Je dobro sredstvo za osvežitev prostorov in za odstranjevanje neprijetnih vonjev. Eterično olje roženkravta je dobro imeti v delovnih prostorih, ker ustvarja sveže ozračje in izboljšuje komunikacijo. Listi rastline so izredno aromatični in se lahko uporabljajo tudi v kulinariki.
V ljudskem zdravilstvu so z roženkravtom lajšali napade epilepsije in težave s srcem, slabost, depresijo in drisko. Razkužuje in pospešuje celjenje ran ter ustavlja krvavitve. Je učinkovito domače zdravilo proti povišanemu holesterolu – na dan prežvečimo četrt lista zeli. Eterično olje roženkravta je eno najboljših eteričnih olj za pospešeno čiščenje organizma in lajšanje duševnih tegob, povezanih z oslabelostjo in živčno izčrpanostjo ter depresijo. Na splošno eterično olje roženkravta učinkuje uravnalno, osvežilno in izboljšuje razpoloženje. Je izvrstno za uravnavanje življenjskih procesov v telesu, saj uravnava hormonski sistem. Pomaga ženskam pri menstrualnih težavah, v menopavzi in težavah z zanositvijo. S svojim vonjem odganja mrčes, še posebej komarje. V ta namen se z listi roženkravta namažemo po rokah, nogah in vratu.

 
 

HRANA IN NJENA CENA

E-pošta Natisni

V časih, ko nas denarna kriza stiska za vrat, si na vsakem koraku prizadevamo privarčevati kakšen evro. Tudi pri hrani. Dandanes si le redki lahko privoščijo brezskrbno nakupovanje v samopostrežni trgovini. Še več: pogosto smo pred težko odločitvijo, kakšna je nujna količina denarja, ki naj ga investiramo v prehrano, da ne bomo ogrozili svojega zdravja. Odločitev je pogosto še težja zaradi silne marketinške ponudbe, za katero stoji industrija prehrane in prehranskih dopolnil. Nekatera so menda celo nujna za naše zdravje ...

Skromnost preživetja
Marsikdo tako trdi, da je globina denarnice pomemben dejavnik, ki vpliva na izbiro naše zdrave prehrane. Pa to res drži? Za nekatere, ki živijo na socialnem robu, na žalost res. Ko nam začne primanjkovati denar za osnovno prehrano, je to vsekakor hitro zdravstveni problem. Ki tudi jasno prikaže neumnosti raznih postenj, za nekatere ljudje celo plačujejo. Na drugi strani pa nam ravno globina denarnice lahko nakoplje številne zdravstvene težave, ko nekritično tlačimo v nakupovalni voziček poceni »junk« hrano, ki velikokrat razen sladkorjev, nezdravih maščob in umetnih snovi ne ponuja za zdravje nič koristnega. Naše telo pa pripelje v stanje »sestradanosti« zaradi pomanjkanja kakovostne hrane, ko kljub obilici »poceni« hrane ne zaužijemo za delovanje telesa vseh potrebnih hranil.
 

Kakovostna hrana ni draga hrana
Kljub hudim časom pa še vedno ni vse zelo črno. Kakovostna hrana ni nujno draga hrana. Večina prehranskih dopolnil je nepotrebna, če je naša osnovna hrana raznovrstna in je na našem krožniku enostavno pripravljena preprosta hrana, ki je lokalno pridelana. Še več, marsikdo nas bo tudi vesel, če mu bomo pomagali pri spravilu jesenskih pridelkov, in mimogrede se bo v avtomobilu znašla tudi kakšna vreča krompirja, gajbica jabolk ali glava zelja. Sama zdrava hrana in še nekaj dobre volje!

Svetuje dr. Nada Rotovnik Kozjek, doktorica znanosti in strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij