Zdravje in prosti čas

KADAR SE NAM PREPROSTO »ODPELJE«

E-pošta Natisni

Mudi se nam v službo, pravzaprav že zamujamo. Pred nami pa stoji kričeča štiriletnica, ki noče v vrtec v oblačilih, ki smo jih pripravili. Po vseh prijaznih poskusih prigovarjanja in pregovarjanja nam »poči film«. Vsi vemo, da pridejo trenutki, ko ne pomaga noben trik, ko se nam »odpelje«, ko ne zmoremo in nas je potem sram, razjedajo nas občutki krivde in sebi nalagamo odgovornost za nezrelost. Kar je po eni strani brezupno, po drugi strani pa je res. Zato, ker se nam kdaj »odpelje«, otrok ne doživi travme. Otroci doživijo travmo, kadar popolnoma izgine občutek, da nekam pripadajo, da je nekomu mar zanje. Za otroke je naše neravnovesje morda trenutni šok in neprijetna izkušnja.

Prvi korak: Rešitev je v empatiji. Ko se popolnoma umirimo, se moramo pogovoriti z otrokom, in to tako, da mu povemo, kako mislimo, da se je on počutil, ko smo tulili (si predstavljam, da si se ustrašila, da nisi razumela, da si si razložila, da te nimam rada, to je res hudo in nisem želela povzročiti teh občutkov pri tebi). Pomaga telesni stik, objem.

Drugi korak: Otroku pomagamo najti njegov delež, tako da bo razumel, da je tudi on odgovoren za nastalo situacijo. To je zelo pomembno. Do tega ne bi prišlo, če bi ona upoštevala navodila. Povejte mu, kako je biti v takih situacijah, ko on ne upošteva vaših navodil, tega, da se ti mudi, kako je biti v vaši koži. Potem naj otrok ponovi, kako je bilo pri vas. S tem ga učite empatije. To je zelo pomembno.

Tretji korak: Zmenita se, kako bo to potekalo naslednjič. Kaj bo on prispeval, da se ne ponovi, in kaj boste vi prispevali, da se ne ponovi.

Svetuje Leonida Vezal, Zavod Vezal, soavtorica knjige Izštekani najstniki in starši, ki štekajo

 
 

MELISA PRIČARA LEPE MISLI IN ODGANJA ČRNE OBLAKE

E-pošta Natisni

Melisa pričara lepe misli in odganja črne oblake, je menil najbolj cenjen zeliščar naših krajev pater Ašič. Melisa (Melissa officinalis) je med zdravilnimi zelišči od nekdaj imela posebno mesto. Veljala je za zdravilo za vse bolezni. Paracelzus jo je imenoval eliksir življenja, ki pomlajuje, krepi možgane in poživlja duha. Sveta Hildegarda je menila, da melisa nosi v sebi moč 15 drugih zelišč. V samostanski medicini so jo uporabljali za blaženje nevroz, nespečnosti in pri težavah s srcem. Svetovali so melisin čaj za umivanje oči ob pešanju vida in pojavu sive mrene ter za preprečevanje sivenja las.

Melisa pomaga pri mnogih težavah današnjega časa. Krepi in poživlja srce, želodec in možgane ter dobro vpliva tudi na vse druge organe. Pomirja krče in migrene, ureja prebavo, pomaga pri nervozi in tesnobi. Sodobna znanost potrjuje zdravilen vpliv melise na možgane. Učinkovito pomaga pri demenci in Alzheimerjevi bolezni. Melisa je učinkovita pri boju z virusi, zlasti herpesu na ustnicah. Namočena v alkohol ali olivno olje je dobra za masažo pri revmi in protinu. V kombinaciji z janežem in kamilico je učinkovita pri lajšanju kolik dojenčkov in odraslih. Melisa krepi tudi zdravje čebel. Zato jo je dobro posaditi v bližino čebelnjaka in ga občasno oprati z melisinim čajem.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 
 

HRANA IN NJENA CENA

E-pošta Natisni

V časih, ko nas denarna kriza stiska za vrat, si na vsakem koraku prizadevamo privarčevati kakšen evro. Tudi pri hrani. Dandanes si le redki lahko privoščijo brezskrbno nakupovanje v samopostrežni trgovini. Še več: pogosto smo pred težko odločitvijo, kakšna je nujna količina denarja, ki naj ga investiramo v prehrano, da ne bomo ogrozili svojega zdravja. Odločitev je pogosto še težja zaradi silne marketinške ponudbe, za katero stoji industrija prehrane in prehranskih dopolnil. Nekatera so menda celo nujna za naše zdravje ...

Skromnost preživetja
Marsikdo tako trdi, da je globina denarnice pomemben dejavnik, ki vpliva na izbiro naše zdrave prehrane. Pa to res drži? Za nekatere, ki živijo na socialnem robu, na žalost res. Ko nam začne primanjkovati denar za osnovno prehrano, je to vsekakor hitro zdravstveni problem. Ki tudi jasno prikaže neumnosti raznih postenj, za nekatere ljudje celo plačujejo. Na drugi strani pa nam ravno globina denarnice lahko nakoplje številne zdravstvene težave, ko nekritično tlačimo v nakupovalni voziček poceni »junk« hrano, ki velikokrat razen sladkorjev, nezdravih maščob in umetnih snovi ne ponuja za zdravje nič koristnega. Naše telo pa pripelje v stanje »sestradanosti« zaradi pomanjkanja kakovostne hrane, ko kljub obilici »poceni« hrane ne zaužijemo za delovanje telesa vseh potrebnih hranil.
 

Kakovostna hrana ni draga hrana
Kljub hudim časom pa še vedno ni vse zelo črno. Kakovostna hrana ni nujno draga hrana. Večina prehranskih dopolnil je nepotrebna, če je naša osnovna hrana raznovrstna in je na našem krožniku enostavno pripravljena preprosta hrana, ki je lokalno pridelana. Še več, marsikdo nas bo tudi vesel, če mu bomo pomagali pri spravilu jesenskih pridelkov, in mimogrede se bo v avtomobilu znašla tudi kakšna vreča krompirja, gajbica jabolk ali glava zelja. Sama zdrava hrana in še nekaj dobre volje!

Svetuje dr. Nada Rotovnik Kozjek, doktorica znanosti in strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij