Zdravje in prosti čas

PRAZNIKI

E-pošta Natisni
Partnerstvo in družina
Smo v obdobju, ko nas prazniki zelo pogosto spremljajo. Mimo sta valentinovo in pust pa oba »ženska« dneva in seveda tudi dan mučenikov, ki še ni toliko potrošniško označen … Zdaj pa prihaja velika noč. Za nekatere je ta praznik jasno obredno določen, za druge je to običaj, ki je povezan s prostim dnevom in hrano. Vsi pa se lahko naravnamo k enemu dobremu namenu. Da so to prazniki, ki jih bomo v miru preživeli skupaj. Nekaj prijaznih namigov za razmišljanje. Kako ste praznovali, ko ste bili še otroci? Kdo je pekel potico, kdo barval jajca? Kdo je očistil hišo? Kdo se je ukvarjal z otroki? Ste to delali skupaj ali je bila to domena enega člana družine? So se v takih situacijah rojevali konflikti? Razmišljanje o tem, kje in kako smo se učili, in opazovanje, kaj smo prinesli v našo novo družino, kaj od tega je funkcionalno in kaj ruši povezanost, je dober način, kako priti do bistva našega slabega počutja in možnosti iskanja funkcionalnih sprememb.
Svetuje Leonida Mrgole, Zavod Vezal
 
 

IZ ZAKLADNICE NARAVE - HREN

E-pošta Natisni
Zima se počasi umika pomladi in na pohodu so prehladna obolenja, pri katerih si lahko učinkovito pomagamo s hrenom in prečistimo organizem.
Po ljudskem izročilu predvsem svež hrenov koren razkužuje, spodbuja prekrvitev in prebavo. Notranje se uporablja proti okužbam dihal in sečil, ledvičnim kamnom in oteklinam, zunanje pa proti vnetim sklepom oziroma vnetjem vezivnega tkiva in pri kožnih obolenjih. Uporabljali so tudi spomladanske mlade liste kot solato, ker imajo oster okus in delujejo čistilno ter so bogat vir vitamina C in karotena. Oster okus zlasti korenu hrena daje močno hlapljivo alil-gorčično olje.
Več ...
 
 

Grozdje za zdravo sladkanje

E-pošta Natisni
 
Grozdju bi lahko rekli tudi vsestransko sadno zdravilo. To velja zlasti za ekološko pridelano grozdje. Je učinkovit čistilec organizma in zato nepogrešljivo pri zdravem hujšanju. Grozdni sladkor hitro pride v kri in daje energijo, zato ga lahko uživate že za zajtrk. Jeseni si privoščite porcijo grozdja na dan ali pa uvedite grozdne dneve.
Grozdje vsebuje do 20 odstotkov sladkorjev, beljakovine, sadne kisline in vlaknine. Je bogat vir vitaminov, mineralov (kalcija, kalija, fosforja, magnezija, železa in mangana) in antioksidantov, ki zmanjšujejo možnost rakavih obolenj in krepijo imunski odziv organizma. Grozdje pomaga odpravljati težave s črevesjem in sečili, blagodejno vpliva na srce in ožilje, pomaga pri putiki in arteriosklerozi, pripomore k močnim zobem, kostem in sklepom ter je odlična hrana za naše možgane. Najbolj zdravo naj bi bilo črno grozdje, njegovi polifenoli ohranjajo gibljivost sklepov, zavirajo kalcinacijo in s tem pomagajo srcu. Izvleček iz listov trte rdečega grozdja krepi tudi vene.
Največ koristnih snovi je v peškah in lupinah, zato zlasti neškropljeno grozdje pojejmo z lupino vred. Olje iz grozdnih pešk pomaga pri težavah s previsokim holesterolom.
 
Besedilo in foto Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
Fotografije: grozdje na krožniku in grozdje na trti
 
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij