Zdravje in prosti čas

BEZEG, zdravilna skrinjica

E-pošta Natisni
Črni bezeg (Sambucus nigra) spada med najbolj priljubljene zdravilne rastline v ljudskem zdravilstvu. Novejše raziskave so potrdile njegovo učinkovitost. Naši predniki so verjeli, da v njem živijo dobri hišni duhovi, ki skrbijo za našo varnost in dobro počutje.
Cvetje bezga spodbuja znojenje in ga uporabljamo pri kašlju, gripi, prehladu, za zbijanje vročine, začetni pljučnici, bronhitisu, astmi in vseh revmatičnih boleznih, pri katerih želimo z močnim potenjem doseči izločanje bolezenskih snovi. Bezgovi cvetovi utrjujejo tudi sluznico v nosu in žrelu ter krepijo odpornost proti okužbam. Pripravki iz bezgovih cvetov lahko omilijo napade senenega nahoda, vendar le, če jih začnemo jemati več mesecev pred nevarnim obdobjem. Iz bezgovega cvetja skuhamo čaj ali namočimo sveže cvetove (šabesa). Liste bezga uporabljamo za odganjanje insektov in voluharjev na vrtu. Zrele jagode so bogate z vitamini in drugimi koristnimi snovmi. Uporabljajo se predvsem pri pljučnih boleznih. So tudi blago odvajalo, hkrati pa zaustavljajo drisko. Iz bezgovih jagod lahko pripravimo odlične sokove, sirupe in marmelade. Svežih bezgovih jagod ne uživamo, treba jih je nekoliko prekuhati. V ljudskem zdravilstvu uporabljajo tudi liste bezga in skorjo, vendar je potrebna posebna previdnost, ker vsebujeta nekatere strupene snovi.
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
 
 

ALI OBSTAJAJO SREČNI KONCI?

E-pošta Natisni
Opazujem ljudi, kako komentirajo filme, knjige, ki so jih prebrali, in pogostokrat slišim: »Super knjiga, ampak konča se preveč pocukrano!« Tega nikoli ne razumem, še posebej, ker slišim toliko nesrečnih zgodb in toliko hrepenenja po sreči. Po gornjem komentarju lahko predpostavljam, da ljudje ne verjamejo v srečo, da mislijo, da si je ne zaslužijo ali da ne obstaja. Potem pa opazujem družino, ki gleda »pocukran« film in vsi si na skrivaj brišejo solze?!? Jaz verjamem v srečne konce in predvsem verjamem v srečno življenje. S tem ne mislim, da je to hoja po cukru, vem pa, da velik del sreče prinašajo odnosi, ki jih sami soustvarjamo. Dobra novica je, da se je tega, kako imeti dobre odnose, mogoče naučiti. Druga dobra novica je, da vse, kar mislimo, da smo v nekem odnosu »naredili narobe«, lahko vedno popravimo. Ljudje, ki nam je mar drug za drugega, včasih vse življenje čakamo, da bo »tista« oseba potrkala na vrata. Ko se to zgodi, je pa res pocukrano! In zakaj ne bi bilo, če smem vprašati?
 
Svetuje Leonida Mrgole, Zavod Vezal
 
 

Grozdje za zdravo sladkanje

E-pošta Natisni
 
Grozdju bi lahko rekli tudi vsestransko sadno zdravilo. To velja zlasti za ekološko pridelano grozdje. Je učinkovit čistilec organizma in zato nepogrešljivo pri zdravem hujšanju. Grozdni sladkor hitro pride v kri in daje energijo, zato ga lahko uživate že za zajtrk. Jeseni si privoščite porcijo grozdja na dan ali pa uvedite grozdne dneve.
Grozdje vsebuje do 20 odstotkov sladkorjev, beljakovine, sadne kisline in vlaknine. Je bogat vir vitaminov, mineralov (kalcija, kalija, fosforja, magnezija, železa in mangana) in antioksidantov, ki zmanjšujejo možnost rakavih obolenj in krepijo imunski odziv organizma. Grozdje pomaga odpravljati težave s črevesjem in sečili, blagodejno vpliva na srce in ožilje, pomaga pri putiki in arteriosklerozi, pripomore k močnim zobem, kostem in sklepom ter je odlična hrana za naše možgane. Najbolj zdravo naj bi bilo črno grozdje, njegovi polifenoli ohranjajo gibljivost sklepov, zavirajo kalcinacijo in s tem pomagajo srcu. Izvleček iz listov trte rdečega grozdja krepi tudi vene.
Največ koristnih snovi je v peškah in lupinah, zato zlasti neškropljeno grozdje pojejmo z lupino vred. Olje iz grozdnih pešk pomaga pri težavah s previsokim holesterolom.
 
Besedilo in foto Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
Fotografije: grozdje na krožniku in grozdje na trti
 
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij