Zdravje in prosti čas

IZ ZAKLADNICE NARAVE - ČEMAŽ

E-pošta Natisni

Po gozdovih so se pojavile zelene preproge, ki opozarjajo nase z značilnim močnim vonjem in bodo kmalu belo zacvetele. To je lepo videti, še koristneje pa je nabrati nekaj teh rastlin, ki so odlično sredstvo za spomladansko čiščenje in razstrupljanje organizma.

 
Čemaž (Allium ursinum), ki ga poznamo tudi pod imenom gozdni, divji ali medvedji česen, je ena od najbolj zdravilnih divjih rastlin. Užitna je cela rastlina: listi, čebulica, popki, cvetovi in plodovi. Čemaž ima podobne lastnosti kot česen, vendar je bolj zdravilen. Zelo je cenjen v ljudski medicini, ker spodbuja delovanje žlez, krvni obtok, čisti celotno prebavno pot in dihalne poti, učinkovito razkužuje in je dobro sredstvo proti zajedavcem v črevesju. Učinkovit je pri astmi, z njim si pomagamo pri boleznih jeter in žolča, znižuje holesterol, visok krvni tlak in vročino, zdravi poapnenje žil, dober je proti strnjevanju krvi, pri revmi, čisti ledvica in mehur, zelo uspešen je pri izpiranju belega toka, čisti kožo ter posledično odpravlja izpuščaje in lišaje, pospešuje celjenje ran, zvišuje odpornost proti infekcijam in blagodejno vpliva na celo telo.
 
Čemaž uživajmo v zmernih količinah, saj sicer lahko razdraži prebavila. Pripravimo si svežega, lahko ga vložimo v olje ali zamrznemo, pripravimo tinkturo ali čemaževo vino. Poda se k solatam ali pa kot začimba k juham in omakam.
 
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
 
 

STARŠI MORAMO BITI ODRASLI

E-pošta Natisni
Kaj mislim s tem? Pogostokrat se dogaja, da srečamo družino z najstnikom in se sprašujemo, kdo v tej družini je najstnik. Mati in hči, ki sta enako oblečeni, s pisano frizuro, v minicah ali celo pearsingom kje v obrazu. Ali oče in sin, zabrita, z uhanom in strganimi hlačami. Nedavno nazaj so zgodbo »katera ima večji in lepši tatoo – mati ali hči?« uporabili v reklami za Renault. Zakaj? Ker je veliko staršev, ki verjamejo, da z najstnikom lahko ostaneš v stiku samo, če se spustiš na njegovo stopnjo. Moje vprašanje je, do kam to lahko pripelje? Do skupnega žuriranja, popivanja, celo kajenja trave? V tem smislu najstnik potrebuje odrasle starše. Starše, ki zanjo poslušati in jasno postavljati meje. Starše, ki so sposobni zagotoviti varnost v odraščanju in biti neomajna opora ob vseh eksperimentiranjih, ki nam odraslim jemljejo sapo. Stik z najstnikom ohranjamo v polju varnih meja, s pogovorom in razumevanjem. Naša identifikacija z najstnikom pa kaže na našo nezrelost in daje sporočilo, da sami še veliko stvari iz tistega obdobja nismo rešili.
 
Svetuje Leonida Mrgole, Zavod Vezal
 
 

Grozdje za zdravo sladkanje

E-pošta Natisni
 
Grozdju bi lahko rekli tudi vsestransko sadno zdravilo. To velja zlasti za ekološko pridelano grozdje. Je učinkovit čistilec organizma in zato nepogrešljivo pri zdravem hujšanju. Grozdni sladkor hitro pride v kri in daje energijo, zato ga lahko uživate že za zajtrk. Jeseni si privoščite porcijo grozdja na dan ali pa uvedite grozdne dneve.
Grozdje vsebuje do 20 odstotkov sladkorjev, beljakovine, sadne kisline in vlaknine. Je bogat vir vitaminov, mineralov (kalcija, kalija, fosforja, magnezija, železa in mangana) in antioksidantov, ki zmanjšujejo možnost rakavih obolenj in krepijo imunski odziv organizma. Grozdje pomaga odpravljati težave s črevesjem in sečili, blagodejno vpliva na srce in ožilje, pomaga pri putiki in arteriosklerozi, pripomore k močnim zobem, kostem in sklepom ter je odlična hrana za naše možgane. Najbolj zdravo naj bi bilo črno grozdje, njegovi polifenoli ohranjajo gibljivost sklepov, zavirajo kalcinacijo in s tem pomagajo srcu. Izvleček iz listov trte rdečega grozdja krepi tudi vene.
Največ koristnih snovi je v peškah in lupinah, zato zlasti neškropljeno grozdje pojejmo z lupino vred. Olje iz grozdnih pešk pomaga pri težavah s previsokim holesterolom.
 
Besedilo in foto Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
Fotografije: grozdje na krožniku in grozdje na trti
 
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij