Besedilo in fotografije KGZ Slovenske Konjice

30 LET SEMENARJENJA NA...
V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...
S PODEŽELJA.si
Vsebine
Spletne ankete
Turizem in kulinarika
Kruhova potica

Sestavine:
na rezine narezan star kruh ali žemlje, 1 l mleka, 3 jajca, sladkor, vanilijev sladkor, cimet, 3–4 jabolka, 1 kg skute, kisla smetana
Skutin nadev: skuti dodamo rumenjak, sladkor, 1 dcl kisle smetane in sneg iz beljaka
Rezine kruha ali žemlje namočimo v mleko. Na dno namaščenega pekača damo plast namočenih rezin kruha. Na rezine damo skutini nadev, po katerem še potrosimo dušena jabolka, katerim smo še dodali cimet in sladkor. Nato dodamo spet plast rezin kruha in nadeva. Pečemo približno 1 uro pri 180 °C.
Ajdovi želodčki

Testo se zamesi iz ajdove moke. Moko se opari z vodo, v kateri se je kuhalo meso. Mesimo, da je voljno. Kuhano meso narežemo na cm velike koščke, umešamo stepena jajca ter oblikujemo želodčke (štručke) debele 3 cm in dolge 10 cm. Kuhajo se 20 minut. Želodčki se jedo ob kuhani šunki z naribanim hrenom.
Besedilo in fotografije: Ana Pia Debeljak
Mlinčeva potica kot kulinarično izročilo

Mlinčeva potica ali mlinčevka je posebna potica z nadevom iz jajčnega sira, ki so jo kmetice pekle ob božiču, veliki noči ali pred binkošti, pomeni pa izvirno kulinarično izročilo okolice Kristan Vrha v občini Šmarje pri Jelšah. Recept zanjo nam je zaupala Francka Javeršek, ki je za svojo mlinčevko prejela že več priznanj.
Kvašeno testo: 1,2 kg bele moke, 6 dag kvasa, 8 dag masla, zvrhana žlica sladkorja, 5 rumenjakov, malo soli, 2 do 3 dcl mlačnega mleka
Nadev iz jajčnega sira: 18 jajc, 1,5 l mleka
Orehov nadev: 1,5 kg mletih orehov, 2 dcl vrelega mleka, vanilijev sladkor, 20 do 30 dag sladkorja, ščep cimeta, limonina lupinica, pol dcl ruma
Izdelava: Vmesimo testo in ga pustimo vzhajati. Vzhajano razdelimo na tri dele, na enega večjega in dva manjša, enako velika, iz katerih bomo oblikovali mlinca. Hlebčke zopet pustimo vzhajati, nato dva manjša za mlinca razvaljamo na 2 cm debelo v okrogli obliki, ju popikamo z vilicami in zlatorumeno spečemo. Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev. Najprej jajca stepemo v večji posodi, prilijemo mleko, zmešamo in zmes postavimo v ogreto pečico, da skrkne v jajčni sir. Ko se ohladi, z vrha poberemo nastalo kožico in zmes preložimo v cedilo, da iz nje odteče odvečna tekočina. Jajčni sir z roko zgnetemo v gladko maso. Primešamo ohlajen orehov nadev, ki ga naredimo tako, da mlete orehe poparimo z vročim mlekom in dodamo ostale sestavine. Ko sta mlinca pečena in nadev pripravljen, razvaljamo še tretji hlebček testa na 2 cm debelo in ga položimo v okrogli pekač tako, da testo obilno visi čez njegov rob. Na testo razmažemo tretjino nadeva, čezenj položimo mlinec, ga pomažemo z drugo tretjino nadeva, nanj zopet postavimo mlinec in tudi tega premažemo z nadevom. Potico pripravimo za peko tako, da testo, ki visi čez rob pekača, lepo potegnemo proti sredini, da se oblikuje v cvet. Potico namažemo s stepenim jajcem in jo v pečici pečemo dobre pol ure pri 180 do 200 stopinjah Celzija. V pekaču jo pustimo čez noč, da se ohladi. D. S.
Fotografija arhiv Društvo kmetic Ajda
Več člankov...