Turizem in kulinarika

POSTNA JUHA

E-pošta Natisni

POSTNA JUHA PO IZVIRNI RECEPTURI SVETE HILDEGARDE

Sestavine za 4 osebe:
- 1 l vode
- 50 g pastinaka
- 50 g gomolja zelene
- 1 velik korenček
- 3 žlice pirinega zdroba
- ½ čebule
- 2 stroka česna
- beli poper, muškatni orešček, timijan, kurkuma, ingver, ožepek in galgant- sol
- žlička sončničnega ali olivnega olja
- grobo sesekljan peteršilj

Navodilo za pripravo: Na štedilnik pristavimo kozico z vodo. Zelenjavo očistimo in narežemo na majhne kocke ali naribamo, čebulo in česen drobno nasekljamo. Vse to damo v vodo, dodamo pirin zdrob in začimbe ter pustimo vreti tri minute. Sol, olje in peteršilj dodamo šele na krožnik. Postna juha po izvirni recepturi svete Hildegarde nas bo prečistila, ogrela in okrepila.

Namig: Recept vsebuje tudi nekaj začimb, ki jih nimamo vedno pri roki, zato lahko kupimo že pripravljeno mešanico (ekološko pridelanih) sestavin za juho. Po želji lahko pripravimo juho brez pirinega zdroba in dodamo več zelenjave, ki bo imela še večji prečiščevalni učinek.

 
 

POŠIRANE HRUŠKE V RDEČEM VINU

E-pošta Natisni

Sestavine za 4 osebe:

 4 hruške
 100 g orehovih jedrc
 4 čajne žlice medu
 250 ml smetane za stepanje
 500 ml rdečega vina
 3 žlice sladkorja

Priprava: Hruške olupimo in razpolovimo ter odstranimo peščišče. V kozico vlijemo vino in dodamo polovičke hrušk ter jih pokuhamo 5 minut. Polovico vina odlijemo, k drugi polovici pa dodamo sladkor in ga povremo, da postane gost kot sirup. Hruške položimo na krožnik, potresemo z grobo sekljanimi orehi, prelijemo z medom in povretim vinom ter okrasimo s stepeno sladko smetano. Okrasimo lahko z listi sveže mete, po želji zraven serviramo vaniljev sladoled.

Uživajte ob odlični praznični sladici!

 
 

JAJČEVCI NA ŽARU S PARADIŽNIKOM, BAZILIKO TER MOCARELO

E-pošta Natisni

Sestavine za 2 osebi:
• 1 jajčevec
• sok pol limone
• 2 paradižnika
• 200 g mocarele• 2 žlici olivnega olja
• 1 strok česna
• sol, poper, sveža bazilika

Priprava:
Jajčevec operemo in narežemo na 1 cm debele rezine, jih posolimo in pokapamo z limoninim sokom. Počakamo nekaj časa, da se odcedi nekaj vode. Nato jih na papirnati brisači osušimo in v vroči namaščeni ponvi ali na žaru na hitro popečemo ter na koncu malo posolimo. Zložimo na ploščo in nanje položimo tanko rezino paradižnika in rezino mocarele. Pokapamo jih z olivnim oljem ter posolimo po okusu. Po vrhu razporedimo natrgane liste sveže bazilike. Jed se odlično poda vsem vrstam mesa na žaru ali kot samostojna jed.

Več ...
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij