30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Strokovnjak svetuje

SPECIALIZIRANA KMETIJSKA ZAVAROVANJA

Kmetovanje ob neugodnih podnebnih spremembah je velik izziv. Specializirana kmetijska zavarovanja prilagajajo vsebino kritja za potrebe kmetovalcev v skrbi za čim varnejšo pridelavo.
Tudi leto 2017 je bilo zelo pestro, če ga pogledamo z vidika škodnega dogajanja, in veliko kmetovalcev je utrpelo škodo zaradi neugodnih vremenskih razmer. V letu 2018 si vsi skupaj želimo boljše vremensko odvisne pridelovalne razmere, v skrbi za finančno preživetje kmetij pa so zavarovalnice pripravile ponudbo zavarovalnih produktov, ki nudijo kmetovalcem večjo varnost ob izgubi pridelka zaradi različnih vremenskih tveganj. Glede na izkušnje iz preteklosti vam pri DBS d.d. svetujemo, da se v letu 2018 zavarujte predvsem pred tveganjem spomladanske pozebe pri trajnih kulturah, saj vam zavarovalnica v primeru nastanka škode nudi višje odškodnine. Pri pridelavi poljščin in vrtnin lahko izbirate med obširno paleto možnosti zavarovanja pred vremenskimi tveganji, ki jih lahko dodatno vključite k osnovnemu zavarovanju proti toči. Pri zavarovanju pridelka sadja in grozdja so vključena kritja po vremenskih tveganjih, ki omogočajo višje odškodnine pri izgubi količine pridelka in pri sadju še dodatne odškodnine zaradi izgube kakovosti. Pridelovalci hmelja bodo lahko svoj pridelek »zelenega zlata« zavarovali po ugodnih pogojih glede na njihove zahteve, želje in potrebe. Rejci živali govejega mesa in mleka pa lahko svoje živali zavarujejo po enostavnem zavarovalnem produktu, ki omogoča kritje najpogostejših tveganj, ki vplivajo na varnost pridelave. Novost v letu 2018 je namenjena vrtnarjem z zavarovanjem steklenjakov in plastenjakov. Pred točo in viharnim vetrom je mogoče zavarovati kritino, objekte in konstrukcijo, zavese, obratovalno opremo in vse v rastlinjakih predelane kulture.

Jana Vehovec, direktorica prodaje za področje prebivalstva

 
 

DELO V NEDELJAH IN DELA PROSTIH DNEH

Veliko slovenskih zadrug kot glavno dejavnost opravlja trgovinsko dejavnost G. Posledično zanje veljata tako Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije kot tudi sprejeti novi aneks št. 3 h Kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine Slovenije (Uradni list RS, št. 69/17, z dne 8. decembra 2017), ki ureja delo v nedeljah in dela prostih dneh. Delodajalec mora upoštevati omejitev, da delavec ne bo razporejen na delovno obveznost več kot dve nedelji v mesecu in ne več kot petnajst nedelj v letu (doslej 26). Prav tako ne sme razporediti delavca na delo v naslednjih dela prostih dneh: 1. januar – novo leto, 8. februar – slovenski kulturni praznik, velikonočna nedelja, velikonočni ponedeljek, 1. maj – praznik dela, binkoštna nedelja, 25. junij – dan državnosti, 15. avgust – Marijino vnebovzetje, 1. november – dan spomina na mrtve in 25. december – božič. Delavec je za delo v dela prostih dneh upravičen do 250-odstotnega dodatka, za delo v nedeljo pa do 100-odstotnega dodatka. Dovoljene izjeme od omejitev nedeljskega dela in dela v dela prostih dneh, ki bi prišle v poštev pri zadrugah, veljajo za delavce, ki delajo v okviru zaključenega proizvodnega procesa (priprava in izdelava hrane (npr. pekarna, slaščičarna), prevoz, distribucija, skladiščenje, lekarne ipd.), povezanega z osnovno trgovinsko dejavnostjo.

Manca Petelin, pravnica

 
 

VEZANA KNJIGA RAČUNOV

V skladu s spremembo Zakona o davčnem potrjevanju računov se vsem zavezancem, ki se za to odločijo, omogoča trajna uporaba vezane knjige računov. Za ta način izdajanja računov se bodo odločili predvsem tisti davčni zavezanci, ki izdajo malo računov in davčnih blagajn ne potrebujejo. Zavezanec, ki se odloči za izdajanje računov z uporabo vezane knjige računov, ne sme v istem poslovnem prostoru uporabljati elektronske naprave za izdajo računov. Način izdajanja računov zavezanec določi z internim aktom. V samem zakonu pa se je spremenil rok za posredovanje podatkov o izdanih računih. Po novem velja, da mora zavezanec od 1. januarja 2018 dalje davčnemu organu poslati podatke o računih iz vezane knjige prek elektronske povezave (mini blagajne) do 10. dne v mesecu, ki sledi mesecu izdaje računa. Zavezanci tako Finančni upravi RS poročajo enkrat na mesec. Zavezanec mora izdati račun kupcu najpozneje po dobavi oziroma opravljeni storitvi in prejetem plačilu.
B. F.

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij