BODIMO POŠTENI DO SEBE IN POGLEJMO V SVOJE SRCE

BODIMO POŠTENI DO SEBE...

INTERVJU S KMETICO LETA 2017 KAROLINO DRAGICO...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Strokovnjak svetuje

Kaj je revolving kredit?

Revolving kredit je kombinacija kredita in limita na transakcijskem računu ter ga ponavadi uporabljajo pravne osebe za tekoče financiranje primanjkljaja likvidnih sredstev. Pri revolving kreditu banka odobri podjetju kredit v določeni višini, posebnost revolving kredita v primerjavi z drugimi krediti pa je v tem, da je črpanje kredita v okviru odobrenega zneska v domeni kreditojemalca, in sicer v odvisnosti od njegovih likvidnostnih potreb. Črpanje mora kreditojemalec predhodno najaviti banki, vendar to kljub temu zagotavlja veliko fleksibilnost pri vzdrževanju likvidnosti. Prednost revolving kredita je tudi v tem, da črpano glavnico kredita podjetje lahko kadar koli predčasno poplača, lahko tudi v delnem znesku, s čimer podjetje stroškovno učinkovito uravnava svojo likvidnostno situacijo. Zaradi navedenih prednosti je obrestna mera pri revolving kreditu ponavadi nekaj višja kot pri klasičnem kreditu za financiranje primanjkljaja gibljivih sredstev. Banka lahko zaračunava tudi provizijo za nečrpani del kredita, saj mora imeti ta sredstva v pripravljenosti za morebitno takojšnje črpanje.
 A. G.
 
 

Oblikovanje finančne rezerve je nujno za miren spanec

Priporočljivo je, da ima vsako gospodinjstvo finančno rezervo – še posebej v negotovih časih, ko je tveganje za izpad dohodka toliko večje. Finančna rezerva je namreč temelj finančne varnosti za vsakogar.
 
Obseg finančne rezerve si lahko izračunate sami, in sicer tako, da število mesecev, v katerih bi potencialno lahko prišlo do izpada dohodka, pomnožite z rednimi mesečnimi izdatki gospodinjstva (osnovni življenjski izdatki in redni finančni izdatki, kot so varčevanja, odplačila posojil in zavarovanja). Zmnožek predstavlja priporočljivo finančno rezervo za čas izpada dohodka, ki ste ga opredelili v izračunu. Če ste že privarčevali nekaj sredstev za slabše čase, preverite, koliko mesecev lahko preživite ob morebitnem izpadu dohodka (privarčevani znesek delite z mesečnimi izdatki). Varčevanje za oblikovanje finančne rezerve naj bo tako prednostna naloga vsakega posameznika ali gospodinjstva.
 
Varčujete lahko na več načinov:
– obročno varčevanje (z rednimi mesečnimi vplačili v enakih ali različnih zneskih v določenem časovnem obdobju),
– zlata knjižica (vsak polog mora na zlati knjižici odležati vsaj 10 dni, nato ga lahko dvignete kadar koli brez napovedi za dvig),
– vezava sredstev – depozit z različno ročnostjo, s katerim plemenitite privarčevano finančno rezervo.
 
Stanko Zupančič, vodja Službe poslovanja s komitenti pri Deželni banki Slovenije
 
 

Kaj so strukturirani produkti

 

Strukturirani produkti so posebna oblika sestavljenih finančnih instrumentov, in sicer je zanje značilno, da so sestavljeni iz več različnih vrst finančnih instrumentov. Njihova donosnost in tveganje tako predstavljata kombinacijo donosnosti in tveganj instrumentov, ki jih strukturirani produkt združuje. Po svoji obliki so to dolžniški vrednostni papirji, kar pomeni, da njihov izdajatelj (ponavadi investicijska banka) jamči za izplačilo ob njihovi zapadlosti. Po vsebini pa predstavljajo naložbo v različne finančne oblike – osnovne instrumente (delnice, valute, obrestne mere, surovine ali košarice instrumentov – npr. indekse). Značilnosti strukturiranega instrumenta so zapisane v prospektu, pripravljenem ob izdaji instrumenta. Ponavadi strukturirani produkti nudijo jamstvo pred izgubo glavnice, donosnost pa je odvisna od donosnosti izbrane osnovne finančne oblike. Jamstvo pred izgubo glavnice in hkratno sledenje (v določenem odstotku) donosnosti osnovnega instrumenta je mogoče doseči s finančnim inženiringom in kombiniranjem izvedenih finančnih instrumentov (opcij in terminskih pogodb). Tveganje takih instrumentov je v prvi vrsti odvisno od tveganja izdajatelja in pa tudi od tveganja osnovnega instrumenta. A. G.
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij