PESTROST IN RAZNOLIKOST PRIHODNJE SKUPNE KMETIJSKE POLITIKE

PESTROST IN RAZNOLIKOST...

Intervju z dr. Tassosom Haniotisom, direktorjem...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Strokovnjak svetuje

Investiranje v proizvodnjo sončne energije je donosno

V skladu s težnjo svetovnega gospodarstva k razvoju obnovljivih virov energije, ki so neomejeni in ne onesnažujejo okolja, se iz leta v leto povečuje zanimanje prebivalstva za investicije predvsem v proizvajanje sončne energije za prodajo in s tem za dodatni zaslužek.
 
Proizvajanje sončne energije za nadaljnjo prodajo podpira tudi država z Uredbo o podporah električni energiji, proizvedeni iz obnovljivih virov energije, ki je bila sprejeta leta 2009. V uredbi sta določeni dve vrsti podpor: zagotovljen odkup električne energije po zagotovljeni odkupni ceni (cena zagotovljenega odkupa je s pogodbo sklenjena za 15 let in se ves čas veljavnosti pogodbe ne spreminja) ali zagotovljena obratovalna podpora, če lastnik elektrarne sam proda električno energijo na trgu.
 
Banke v sodelovanju s partnerji ponujamo interesentom financiranje in možnost postavitve sončne elektrarne. Pogoji financiranja se od banke do banke razlikujejo, ponudba pa praviloma vsebuje:
 
– svetovanje in oceno lokacije,
– vodenje upravnega postopka,
– izdelavo projektne dokumentacije,
– gradnjo in postavitev sončne elektrarne,
– vključitev v omrežje,
– vzdrževanje in nadzor fotonapetostnega sistema,
– financiranje in
– zavarovanje investicije.
 
Solar kredit je namenjen predvsem vsem kmetovalcem z velikimi in dobro osončenimi gospodarskimi poslopji, ki si želijo perspektivno naložbo in okolju prijazno izkoriščanje virov energije. Investicija v gradnjo sončne elektrarne se giblje med 2.000 do 2.500 EUR/kWp ter se povrne prej kot v desetih letih.
 
Aleš Viher, direktor Poslovne enote Podravje pri Deželni banki Slovenije
 
 

Kaj je bonitetna ocena?

V zadnjem času je zaradi aktualnih dogodkov na finančnih trgih pozornost širše javnosti usmerjena v bonitetne ocene. Bonitetne agencije, ki izdajajo bonitetne ocene, naj bi predstavljale neodvisne strokovne službe, ki s svojim znanjem o analizi kreditnega stanja posameznih ocenjevanih subjektov ponujajo finančnim trgom neodvisno informacijo o kreditnem tveganju posameznega izdajatelja. Z izdelavo bonitetnih ocen rešujejo vprašanje asimetrije informacij na finančnih trgih. Težava se kaže v tem, da imajo kreditojemalci oziroma izdajatelji dolžniških vrednostnih papirjev več informacij o svoji kreditni sposobnosti kot potencialni investitorji. Ker imajo investitorji manj informacij, niso prepričani, kateri izdajatelji so kreditno sposobni in kateri ne. Vprašanje asimetrije informacij vodi v klasično težavo napačne izbire, ki se pojavi pred odločitvijo o investiranju. Kreditno najbolj tvegani izdajatelji namreč najbolj vztrajno iščejo zunanje vire. Ker investitorji to pričakujejo, se težje (ali sploh ne) odločijo za investiranje v tvegane instrumente, to pa škodi tudi dobrim oziroma nizko kreditno tveganim izdajateljem, saj zaradi asimetrije informacij, finančni trg ne deluje. Bonitetne ocene neodvisnih agencij zmanjšujejo (a ne v celoti odpravijo) težavo napačne izbire, zato prispevajo k boljšemu delovanju finančnega trga. A. G.
 
 

Kakšne novosti prinaša nov univerzalni plačilni nalog – UPN?

Konec leta 2011 je na področju plačilnih storitev v Sloveniji enoten obrazec univerzalni plačilni nalog – UPN nadomestil dosedanje obrazce za plačilo (posebno položnico, plačilni nalog in regulirano čezmejno plačilo). S tem so se slovenske banke vključile v enotno območje plačil v evrih (SEPA), v katerem lahko imetniki transakcijskih računov, tako pravne kot fizične osebe, plačujejo in sprejemajo plačila v evrih pod enakimi osnovnimi pogoji, z enakimi pravicami in obveznostmi, tako znotraj posamezne države EU kot med državami EU.

Univerzalni plačilni nalog:
– je univerzalen obrazec (omogoča preprostejše plačevanje za poravnavo obveznosti z enim samim obrazcem, namenjenim negotovinskemu in gotovinskemu prenosu sredstev ter dvigu in pologu gotovine, in se uporablja za domača in čezmejna plačila v evrih),
– združuje novosti in lastnosti obstoječih obrazcev,
– obveznost je poravnana isti dan (vplačana in izvršena plačila v okviru urnika za plačilni promet so odobrena še isti dan na računu izdajatelja),
– omogoča enostavno plačevanje preko obrazca UPN preko elektronske banke.
 
Nadomestila za plačilo obveznosti z univerzalnim plačilnim nalogom na bančnem okencu se med bankami razlikujejo. Praviloma je znatno ugodnejše plačevanje obveznosti preko elektronske banke ali s storitvijo e-računa oziroma s trajnikom, za katerega se dogovorite v banki. Do 31. marca 2012 bodo tako banke svojim strankam omogočale, da bodo lahko tudi po prenehanju uporabe obstoječih obrazcev poravnavale svoje obveznosti iz leta 2011 z uporabo starih obrazcev.
 
Fotografija: arhiv DBS
Stanko Zupančič, vodja Službe poslovanja s komitenti pri Deželni banki Slovenije
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij