30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Strokovnjak svetuje

PREDNOSTI POSLOVANJA S PLAČILNO KARTICO V PRIMERJAVI S HRANILNO KNJIŽICO

V preteklosti so se večinoma uporabljali osebni računi s knjižico, ki jih imamo nekatere banke v ponudbi še danes. Osebni računi s knjižico imajo predvsem značilnosti poslovanja s hranilnimi vlogami in so namenjeni vsem tistim, ki želijo spremljati svoje poslovanje prek knjižice, iz katere je razviden celoten promet na računu. Račun omogoča prejemanje vseh vrst prilivov in opravljanje bančnih storitev v vseh poslovalnicah banke, vsaka sprememba stanja pa se v knjižici zabeleži ob obisku stranke v poslovalnici banke.

 
Danes se stranke v veliki večini odločajo za osebni račun s plačilno kartico, ki ima najširši obseg funkcionalnosti in številne prednosti v primerjavi z osebnim računom s knjižico. S plačilno kartico Activa Maestro Deželne banke Slovenije lahko stranka uporablja sodobne plačilne poti, med katere spada uporaba bankomatov in elektronske banke, omogoča pa tudi:
·        gotovinsko in brezgotovinsko poslovanje v domači in tujih valutah,
·        plačevanje blaga in storitev na vseh prodajnih mestih v državi in tujini, ki imajo oznako Maestro,
·        plačevanje s čeki,
·        poslovanje s trajnimi nalogi za plačilo mesečnih obveznosti,
·        odobritev avtomatskega in izrednega limita na računu,
·        hitre kredite na računu,
·        mesečne izpise stanja in prometa na računu,
·        pridobitev kartice z odloženim plačilom Activa MasterCard,
·        storitev SMS-obveščanje o transakcijah, opravljenih s plačilno kartico.
 
Prednost poslovanja z osebnim računom s plačilno kartico je tako v večjem obsegu funkcionalnosti, večji fleksibilnosti poslovanja, z njim pa tudi prihranite. Z uporabo elektronske banke DBS NET je na primer plačevanje računov 5-krat cenejše kot plačevanje na bančnem okencu!
 
Stanko Zupančič, vodja Službe poslovanja s komitenti pri Deželni banki Slovenije
 
Fotografija: arhiv DBS
 
 

KAJ JE HIPOTEKARNO POSOJILO?

Hipotekarno posojilo je posojilo, ki je zavarovano z zastavo nepremičnine in je najpogostejša oblika stanovanjskih posojil pri fizičnih osebah. Hipotekarna posojila so pogosta tudi pri pravnih osebah. Zastavna pravica se vpiše v zemljiško knjigo kot hipoteka. V času trajanja hipoteke je nepremičnina v lasti zastavitelja in jo ta tudi prosto uporablja. Običajno je pogodba o zastavni pravici sklenjena v obliki neposredno izvršljivega notarskega zapisa – v tem primeru govorimo o notarski hipoteki. Ta upniku zagotavlja večjo varnost kot klasična hipoteka, saj klasična hipoteka ni neposredno izvršljiva. Za dokaz obstoja terjatve in njeno poplačilo je pri klasični hipoteki treba vložiti tožbo. Pri nepremičninskih projektih, financiranih z bančnimi posojili, se pogosto uporablja tudi posebna oblika hipoteke, to je maksimalna hipoteka. Pri maksimalni hipoteki se določi najvišji znesek, do katerega je za zavarovanje zastavljena nepremičnina. S takšno hipoteko so tako lahko zavarovane tudi vse prihodnje in pogojne terjatve. A. G.

 
 

PREDNOSTI ZAVAROVANJA KREDITA Z ŽIVLJENJSKIM ZAVAROVANJEM

Kreditojemalec, ki v banki najame kredit, ga mora ustrezno zavarovati. Kratkoročni krediti so praviloma zavarovani z zavarovalno premijo ali s poroštvom najmanj dveh kreditno sposobnih porokov, dolgoročni pa z zastavo nepremičnine (hipoteka).
 
V primeru neplačila kredita, zavarovanega z obveznim zavarovanjem, banki poplača dolg zavarovalnica, le-ta potem izterja sredstva od kreditojemalca, v primeru njegove smrti pa od njegovih dedičev. Če kreditojemalec ne plačuje obveznosti, ki izhajajo iz hipotekarnega kredita, lahko banka zaseže nepremičnino, s katero je zastavljen kredit. Poroki morajo v primeru, da kreditojemalec ne plačuje kredita, prevzeti obveznosti za poplačilo kredita.
 
Življenjsko zavarovanje je dodatna storitev pri najemu kredita, ki zagotavlja večjo finančno varnost kreditojemalčevih najbližjih. Namenjeno je vsem, ki v primeru svoje smrti z odplačilom kredita ne želijo bremeniti dedičev (npr. zakonski partnerji, otroci), saj poplačilo preostanka kredita krije zavarovalnica. Ker se pri življenjskem zavarovanju upošteva nižanje glavnice, je zavarovalna premija v primerjavi z drugimi oblikami življenjskih zavarovanj bistveno ugodnejša. Plačilo zavarovalne premije je lahko v enkratnem znesku ali obročno, obroki premije se v času odplačevanja ne spreminjajo.
 
Če kreditojemalec ob najemu kredita sklene življenjsko zavarovanje, mu banka nudi ugodnejšo obrestno mero za kredit, s sklenitvijo življenjskega zavarovanja v banki si prihrani tudi dodatno pot do zavarovalnice.
 
Stanko Zupančič, vodja Službe poslovanja s komitenti pri Deželni banki Slovenije

 

Fotografija: arhiv DBS
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij