30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Strokovnjak svetuje

SPREMEMBA ZASTARALNEGA ROKA

Bralec iz okolice Maribora sprašuje, ali se pogodbeni stranki lahko dogovorita za drugačen zastaralni rok, kot ga za pogodbeno obveznost določa zakon.


Po 339. členu Obligacijskega zakonika s pravnim poslom ni mogoče določiti daljšega ali krajšega zastaranja, kot je čas, ki ga določa zakon. Prav tako s pravnim poslom ni mogoče določiti, da zastaranje nekaj časa ne bo teklo. Po 340. členu Obligacijskega zakonika pa se dolžnik lahko odpove zastaranju, vendar ne prej, kakor preteče zanj določen čas. Odpoved zastaranju se lahko poda na različne načine, na primer s pisno pripoznavo zastarane obveznosti ali z dajanjem zavarovanja.

Manca Petelin, pravnica

 
 

VEČJA VARNOST PRIDELKOV PRED VREMENSKIM TVEGANJEM

Kmetovanje ob neugodnih podnebnih spremembah je velik izziv. Kmetijstvo je tovarna pod milim nebom in je od vseh gospodarskih panog najbolj izpostavljena vremenskim tveganjem. Specializirana kmetijska zavarovanja prilagajajo vsebino kritja za potrebe kmetovalcev v skrbi za čim varnejšo pridelavo.

Leto 2016 je bilo z vidika škodnega dogajanja zelo pestro in veliko kmetovalcev je utrpelo škodo zaradi različnih vremenskih neprilik. Že konec aprila je spomladanska pozeba povzročila veliko škodo na sadju in grozdju, teža snega na protitočnih konstrukcijah v trajnih nasadih pa je sadjarjem povzročila delno ali velikansko škodo. V letu 2017 si vsi skupaj želimo boljše vremensko pogojene pridelovalne razmere, v skrbi za finančno preživetje kmetij pa so zavarovalnice pripravile ponudbo zavarovalnih produktov, ki z vključitvijo različnih vremenskih tveganj nudijo kmetovalcev večjo varnost. Po izkušnjah iz preteklosti vam pri DBS d.d. svetujemo, da se v letu 2017 zavarujete predvsem za tveganje spomladanske pozebe pri trajnih kulturah, saj vam zavarovalnica v primeru nastanka škode nudi višje odškodnine. Pridelovalci poljščin in vrtnin lahko izbirate med obširno paleto zavarovaljivih vremenskih tveganj, ki jih lahko dodatno vključijo k osnovnemu zavarovanju proti toči. Pri zavarovanju pridelka sadja in grozdja so vključena kritja za vremenska tveganja, ki omogočajo višje odškodnine zaradi izgube količine pridelka in pri sadju še dodatne odškodnine zaradi izgube kakovosti. Pridelovalci hmelja bodo lahko svoj pridelek »zelenega zlata« zavarovali po ugodnih pogojih po svojih zahtevah, željah in potrebah. Rejci živali govejega mesa in mleka pa lahko svoje živali zavarujejo po enostavnem zavarovalnem produktu, ki omogoča kritje najpogostejših tveganj, ki vplivajo na varnost pridelave. Novost v letu 2017 je namenjena pridelovalcem krompirja, za katere so pri Zavarovalnici Agra pripravili posebno ponudbo.

Stanko zupančič,
Sektor podpore poslovni mreži deželne banke Slovenije

 
 

IZVRŠBA

Na kolikšen del dolžnikove plače upnik po zakonu ne sme poseči v izvršbi?
Upnik sme za svoje denarne terjatve poseči do dveh tretjin dolžnikovih dohodkov iz delovnega razmerja, na katere se seže z izvršbo, vendar mora dolžniku ostati najmanj znesek v višini 76 % minimalne plače; če gre za privilegirano terjatev iz naslova zakonite preživnine ali odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal, pa mora dolžniku ostati najmanj znesek v višini 50 % minimalne plače. Če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, mu mora ostati tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja, po merilih, ki jih določa Zakon za dodelitev denarne socialne pomoči. Minimalna plača od 1. januarja 2015 znaša 790,73 evra.

dr. Franci Avsec, pravnik

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij