BODIMO POŠTENI DO SEBE IN POGLEJMO V SVOJE SRCE

BODIMO POŠTENI DO SEBE...

INTERVJU S KMETICO LETA 2017 KAROLINO DRAGICO...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Strokovnjak svetuje

UVEDBA DAVČNIH BLAGAJN

Vlada RS je določila besedilo predloga Zakona o davčnem potrjevanju računov, ki predvideva uvedbo davčnih blagajn, kar pomeni, da bo potrebno potrjevanje gotovinskih računov pri Finančni upravi RS (FURS). Uvedba sistema potrjevanja gotovinskih računov z uporabo elektronske naprave za izdajanje računov bo obvezna s 1. januarjem 2018. Davčne blagajne bodo omogočale pregledno in zanesljivo beleženje gotovinskega prometa davčnih zavezancev. Davčne blagajne bodo obvezne za vse zavezance, ki izpolnjujejo tri pogoje: voditi morajo poslovne knjige in evidence, izdajati račune za dobavo blaga in storitev (oprostitev izdajanja računov določa 143. člen PZDDV in so na primer prodaja vozovnic, kart, prodaja iz avtomatov) in biti za dobavljeno blago in storitve plačani z gotovino (bankovci, kovanci, plačilne kartice). Zavezanec bo oproščen tega postopka le, če se njegova elektronska naprava ne bo mogla povezati s centralnim informacijskim sistemom FURSA ali zaradi izpada slednjega ali pa zaradi izpada medmrežne povezave. V tem primeru bo moral račune izdati z uporabo vezane knjige računov, račune pa nato v dveh delovnih dneh potrditi na FURSU.

Za izdajo računov mora imeti zavezanec elektronsko napravo (npr. računalnik, pametni telefon) z nameščeno programsko opremo, ki onemogoča naknadno spreminjanje podatkov o izdanih računih. Elektronska naprava mora omogočati podpisovanje z digitalnim potrdilom in elektronsko povezavo s FURS. Mali zavezanci, ki izdajajo le manjše število računov, bodo lahko izdajali račune s pomočjo aplikacije na portalu eDavki. V predhodnem obdobju do 31.12.2017 se zavezanci lahko odločijo ali bodo za izdajo gotovinskih računov uporabili elektronsko napravo, ki ima vzpostavljeno elektronsko povezavo s FURS ali vezano knjigo računov, ki se uporablja že sedaj.

V predlogu zakona so predpisane globe tako za zavezance, za razvijalce programske opreme, kot tudi za kupce, ki ne ravnajo v skladu z določbami tega zakona.

Povzela Barbara Fekonja

 
 

MOBILNO BANKO IMATE VEDNO PRI ROKI

Mobilni telefon je danes že skoraj nepogrešljiv. Nanj si lahko namestimo različne priročne aplikacije, tudi mobilno banko. Tisti, ki zaradi večjega zaslona raje uporabljate računalniško tablico, si lahko mobilno banko namestite tudi na to napravo.
Mobilna banka vam omogoča, da imate svojo banko vedno pri roki in lahko kadarkoli preverite stanje in promet na svojem računu. Izvedete lahko tudi različna plačila, sproti spremljate porabo po plačilnih karticah in uporabljate dodatne enostavnejše storitve, ki so odvisne od programskih rešitev posamezne banke. Poslovanje preko mobilne banke je preprosto, hitro in cenovno ugodno. Za varno poslovanje skrbijo varnostni mehanizmi, ki so prevzeti iz spletne banke in nadgrajeni z dodatnimi mehanizmi, ki jih omogočajo nove tehnologije. Mobilno banko brezplačno prenesete iz trgovine mobilnih aplikacij, jo enostavno aktivirate in uporabljate v skladu z navodili, ki jih dobite od vaše banke.

mag. Brankica Prodanović, vodja Službe sodobnih plačilnih poti pri Deželni banki Slovenije

 
 

ZASTARANJE TERJATEV

Z zastaranjem preneha pravica zahtevati izpolnitev obveznosti (npr. plačilo računa). Zastaranje nastopi, ko poteče z zakonom določen rok. Sodišče upošteva zastaranje samo, če se dolžnik nanj sklicuje. Načeloma začne zastaranje teči z dospelostjo terjatve, vendar Obligacijski zakonik določa tudi posebna pravila (npr. periodične ali odškodninske terjatve). Splošni zastaralni rok je pet let. Daljši ali krajši zastaralni roki so določeni v Obligacijskem zakoniku ali v določbah drugih zakonov. Krajši zastaralni rok velja tudi za terjatve iz gospodarskih pogodb, kjer je določen triletni zastaralni rok. Gospodarske pogodbe so tiste, ki jih med seboj sklepajo pravne osebe, ki opravljajo pridobitno dejavnost, in samostojni podjetniki posamezniki.

Primož Žerjav, pravnik

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij