PESTROST IN RAZNOLIKOST PRIHODNJE SKUPNE KMETIJSKE POLITIKE

PESTROST IN RAZNOLIKOST...

Intervju z dr. Tassosom Haniotisom, direktorjem...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Strokovnjak svetuje

DEBETNA IN KREDITNA KARTICA

Debetna kartica je plačilna kartica (npr. Maestro), ki omogoča opravljanje plačil in dvigovanje gotovine iz razpoložljivih sredstev na računu. V trenutku nakupa ali dviga gotovine z debetno kartico se znesek takoj odšteje s transakcijskega računa lastnika, torej takoj po obdelavi potrdila o nakupu ali dvigu gotovine.

Kreditna kartica (npr. MasterCard) je kartica z odloženim plačilom. Ima mesečni limit, ki ponazarja skupni znesek, ki ga lahko zapravimo v enem mesecu. Vsota, ki jo zapravimo skozi mesec, se trga šele v začetku naslednjega meseca oziroma odvisno od dogovora z banko.

Debetna in kreditna kartica se razlikujeta v tem, da v trenutku nakupa pri kreditni kartici ni treba imeti stanja na računu, medtem ko ga pri uporabi debetne kartice potrebujemo. Pri uporabi kreditne kartice se prejme mesečni obračun. Če znesek na dogovorjeni datum ni odplačan ali ob dvigu gotovine se lahko pojavijo dodatni stroški.

Pripravila Barbara Fekonja

 
 

OBVEZNE PISNE POGODBE O ODKUPU SUROVEGA MLEKA

Novela Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 26/2014) je v skladu z Uredbo 1308/2013/EU določila, da morajo pogodbe, katerih predmet je odkup surovega mleka, namenjenega predelavi, in se sklenejo med proizvajalcem mleka in odkupovalci oziroma predelovalci mleka, izpolnjevati pogoje iz predpisov Unije in morajo biti sklenjene v pisni obliki.

Podrobnejše pogoje je predpisala vlada z Uredbo o izvajanju Uredbe (EU) o vzpostavitvi skupne ureditve trgov kmetijskih proizvodov glede pogodbenih razmerij v sektorju mleka (Uradni list RS, št. 81/2014), po kateri morajo biti pogodbe med proizvajalcem mleka in prvim odkupovalcem mleka, katerih predmet je odkup surovega mleka, sklenjene za najmanj 12 mesecev. Pogodbe med proizvajalcem mleka in prvim odkupovalcem mleka, katerih predmet je odkup surovega mleka in so bile sklenjene pred uveljavitvijo te uredbe, se do izteka njihove veljavnosti štejejo za pogodbe, sklenjene po tej uredbi, če izpolnjujejo pogoje glede oblike in vsebine iz uredbe EU. Omenjene določbe o pogodbah v mlečni verigi začnejo veljati 1. januarja 2015.

dr. Franci Avsec, pravnik

 
 

KREDIT ZA VZREJO ŽIVALI

Kmetovalci, ki nimajo (dovolj) tekočih sredstev za nakup živali za nadaljnjo rejo, imajo na voljo tako imenovan kredit za vzrejo živali. To posojilo jim zagotovi sredstva za nakup, vračilo kredita pa nastopi šele ob prejemu kupnine za vzrejene živali. Kot zavarovanje posojila zadoščajo s kreditom kupljene živali, kar pomeni, da v zavarovanje ni treba vključevati hipoteke oziroma plačevati zavarovalne premije za kredit.
Kako kmetovalci pridobijo takšen kredit?
Najpogosteje se s kmetijsko zadrugo dogovorijo in sklenejo pogodbo o vzreji živali, s katero se zadruga zaveže, da bo prodala živali rejcu, ta pa bo s pridobljenim kreditom plačal nakupno ceno. Rejec vzredi živali do določene teže in kakovosti ter jih nato proda zadrugi. Zadruga del kupnine nakaže banki za poplačilo kredita, razlika ostane rejcu. Za pridobitev kredita mora kmetovalec predložiti pogodbo o vzreji živali, sicer pa imajo krediti za živali praviloma dobo vračila do 2 let, omogočajo izbiro nespremenljive ali spremenljive obrestne mere in ne zahtevajo dodatnega zavarovanja.

Stanko Zupančič, Sektor podpore poslovni mreži Deželne banke Slovenije

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij