PESTROST IN RAZNOLIKOST PRIHODNJE SKUPNE KMETIJSKE POLITIKE

PESTROST IN RAZNOLIKOST...

Intervju z dr. Tassosom Haniotisom, direktorjem...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Strokovnjak svetuje

CENA NAJ NE BO KLJUČNA PRI IZBIRI KMETIJSKEGA ZAVAROVANJA

V zadnjih letih ste kmetovalci utrpeli obsežne izgube zaradi škode, ki so jih povzročili toča, viharni veter, pozebe in poplave. Tudi letos je vreme zelo nestabilno in povzroča škodo na posevkih in plodovih. Pri tem preseneča podatek, da je v Sloveniji zavarovana komaj četrtina kmetijskih površin, iz česar gre sklepati, da vremenske nevšečnosti finančno hudo obremenjujejo večino kmetovalcev.
S sklenitvijo zavarovanj, prilagojenih posameznim naravnim nevarnostim, lahko aktivno obvladujete tveganje popolnega ali delnega izpada dohodka, izhajajočega iz kmetijske dejavnosti. Pri tem je treba biti pozoren, da višina zavarovalne premije ni ključni dejavnik, ko se odločate za sklenitev zavarovanja. Priporočam, da se, ko se odločate za kmetijsko zavarovanje, pozanimate za pogoje pri različnih ponudnikih. Bodite pozorni, kaj natančno krije posamezno zavarovanje. Pomembno je tudi, kako hitro in kakovostno zavarovalnica obdeluje škodni dogodek, ko le-ta nastane, in kolikšen je zajamčeni rok za izplačilo škode. Če vam veter, poplave ipd. uničijo pridelek, je ključnega pomena, kdaj so izplačana finančna sredstva, vezana na zavarovalno polico.
Na zavarovanja se pogosto gleda kot na dodaten strošek, ki ni nujno potreben. Dejstvo pa je, da je vreme vedno bolj nestanovitno in v vedno večjem obsegu uničuje posevke in plodove. S sklenitvijo ustreznega kmetijskega zavarovanja lahko finančne posledice učinkovito omejite. Priporočam vam, da se pri izbiri zavarovanja obrnete na strokovno usposobljene zavarovalniške svetovalce z izkušnjami s področja kmetijstva, ki vašo dejavnost dobro poznajo in vam lahko ustrezno svetujejo. Za dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo v poslovalnicah banke. Več tudi na www.dbs.si.

Stanko Zupančič, vodja Službe tehničnih poslov in poslovanja s komitenti pri Deželni banki Slovenije

 
 

OBVEZNA UPORABA NOVEGA EKOLOŠKEGA LOGOTIPA EU

Od 1. julija 2012 morajo proizvajalci hrane po dveletnem prehodnem obdobju začeti izpolnjevati nove predpise o označevanju vseh pakiranih ekoloških živilih in uporabljati ekološki logotip »eurolist« (euroleaf). Logotip je obvezen na vseh predpakiranih ekoloških prehrambenih izdelkih v državah članicah EU, ki izpolnjujejo potrebne standarde. Uporaba logotipa EU pa ni obvezna za nepakirane in uvožene ekološke izdelke. Tudi uporaba drugih zasebnih, regionalnih ali nacionalnih logotipov je še vedno dovoljena. Med drugimi zahtevami pri uporabi logotipa naj omenimo še, da morata biti v vidnem polju logotipa navedena tudi šifra nadzornega organa in kraj, kjer so bile pridelane kmetijske surovine. Živila so lahko označena kot ekološka, če je vsaj 95 odstotkov njihovih kmetijskih sestavin pridelanih ekološko. Na področju ekološke politike je bil letos sprejet tudi Sporazum o pravilih glede ekološkega vina, ki bo začel veljati 1. avgusta 2012. Februarja pa je EU podpisala še Ekološki sporazum o enakopravnosti z ZDA, ki naj bi zmanjšal administrativne ovire za ekološke proizvajalce iz EU in ZDA.

Vir: http://ec.europa.eu/agriculture/organic/files/news/press-releases/IP-12-706_SL.pdf.

Primož Žerjav, pravnik

 
 

KAJ JE EVROSISTEM

Evropska centralna banka (v nadaljevanju: ECB) je bila ustanovljena 1. junija 1998 s sedežem v Frankfurtu in je glavna nosilka skupne denarne politike evroobmočja. Evroobmočje sestavljajo države članice EU, ki so uvedle evro. Nastalo je, ko so nacionalne centralne banke 11 držav članic EU odgovornost za denarno politiko 1. januarja 1999 prenesle na ECB, Slovenija se je pridružila leta 2007. Ker vse države članice EU niso uvedle evra, se za označevanje Evropske centralne banke (ECB) in nacionalnih centralnih bank držav članic EU, ki so uvedle evro, uporablja izraz Evrosistem. Evrosistem je od 1. januarja 1999 dalje odgovoren za določanje in izvajanje skupne denarne politike za evroobmočje. Z dnem uvedbe evra kot valute Republike Slovenije je Banka Slovenije (BS) postala del Evrosistema. Države članice EU, ki so uvedle evro, so prenesle pristojnost glede vodenja denarne politike na novo institucijo. Za določanje in izvajanje skupne denarne politike velja načelo centraliziranega odločanja in decentraliziranega izvajanja preko nacionalnih centralnih bank.

S spletne strani BS povzela B. J.

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij