BODIMO POŠTENI DO SEBE IN POGLEJMO V SVOJE SRCE

BODIMO POŠTENI DO SEBE...

INTERVJU S KMETICO LETA 2017 KAROLINO DRAGICO...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Strokovnjak svetuje

KAJ PRINAŠA NOV ZAKON O DELOVNIH RAZMERJIH

Na spletnih straneh Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve je objavljen predlog novega Zakona o delovnih razmerjih (ZDR), katerega namen je zmanjšati segmentacijo na trgu dela ter visoke stroške dela.

Novi ZDR tako med drugim uvaja koncept enotne pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, ki bo v prvih petih mesecih zaposlitve dajala delavcu ali delodajalcu možnost redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi brez razloga. Prav tako naj bi se poenostavile določene formalnosti v postopku, kadar pogodbo o zaposlitvi odpove delodajalec. Tako je na primer opuščena obveznost delodajalca, da pri poslovnem razlogu oziroma razlogu nesposobnosti pred odpovedjo preverja možnost zaposlitve delavca na drugem delovnem mestu ali možnost prekvalifikacije oziroma dokvalifikacije.

Predlog novega ZDR posega tudi v ureditev odpravnin in odpovednih rokov ter omejuje zaposlovanje za določen čas. Odpravnina ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti oziroma ob izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca se zniža na 1/5 osnove za vsako leto zaposlitve pri delodajalcu. Glede starejših delavcev je predlagana omejitev upravičenosti do odpravnine ob upokojitvi na tiste delavce, ki so pri delodajalcu zaposleni najmanj 10 let. Novi Zakon o delovnih razmerjih naj bi bil sprejet do konca leta.

Primož Žerjav, pravnik

 
 

E-RAČUNI IN ZAKONSKE SPREMEMBE

V Uradnem listu RS, št. 111/2013, z dne 27. decembra 2013 je bil objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike (ZOPSPU-A). Bistvena njegova novost je, da bodo s 1. januarjem 2015 morali proračunski uporabniki prejemati račune in spremljajoče dokumente izključno v elektronski obliki (e-računi). To pomeni, da bodo morale pravne in fizične osebe za dobavljeno blago, izvedene storitve ali izvedene gradnje pošiljati proračunskim uporabnikom e-račune. E-računi, namenjeni proračunskim uporabnikom, se bodo lahko pošiljali preko bank, ki so vključene v medbančno izmenjavo e-računov, ponudnikov procesne obdelave podatkov, s katerimi ima uprava za javna plačila (UJP) sklenjene pogodbe o izmenjavi e-računov, in spletnega portala »UJP eRačun« za tiste, ki prek banke ali procesorja ne morejo posredovati e-računov ali nimajo tehnične podpore za pripravo e-računov (do 5 računov mesečno). M. Š.

 

 
 

DOPOLNILNE DEJAVNOSTI NA KMETIJAH

Dopolnilna dejavnost na kmetiji je s kmetijstvom oziroma gozdarstvom povezana dejavnost, ki kmetiji omogoča boljšo rabo njenih zmogljivosti in delovne sile vseh družinskih članov.


Dejavnosti so lahko zelo različne – od predelovanja kmetijskih pridelkov do turizma. Nosilec dopolnilne dejavnosti je lastnik, zakupnik ali drug uporabnik kmetije, ki se ukvarja s kmetijsko dejavnostjo in je za to ustrezno usposobljen. Dopolnilne dejavnosti se na kmetiji izvajajo na zemljiščih ali v objektih, ki jih ima nosilec v lasti, najemu ali v zakupu, ali v skupnih objektih, razen tistih vrst dopolnilnih dejavnosti, pri katerih se določena opravila teh dejavnosti izvajajo izven kmetije. Dohodek iz dopolnilne dejavnosti na polnoletnega družinskega člana ne sme presegati 1,5 povprečne plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji v preteklem letu oziroma tri povprečne plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji v preteklem letu na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost. Kot dohodek iz dopolnilne dejavnosti se šteje celoten dohodek, ustvarjen z opravljanjem dopolnilne dejavnosti (ne glede na število vrst in število nosilcev dopolnilnih dejavnosti).

Manca Petelin, pravnica

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij