30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Strokovnjak svetuje

KAJ JE EBIT IN EBITDA?

EBIT in EBITDA sta kazalca uspešnosti poslovanja gospodarske družbe. EBIT je angleška kratica za »Earnings Before Interest and Taxes«, kar pomeni poslovni izid pred obrestmi in davki. Je postavka v izkazu poslovnega izida, ki se izračuna tako, da se čistemu dobičku pripišejo obresti in davki. EBIT kaže sposobnost gospodarske družbe, da pridobiva prihodke z opravljanjem registrirane dejavnosti. EBITDA je kratica, ki pomeni v angleškem jeziku »Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization« in je dobiček pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo. Izračuna se tako, da se od prihodkov odštejejo odhodki (brez obresti, davkov, odpisov in amortizacije). Kaže sposobnost gospodarske družbe, da pokriva odpise vrednosti in druge odhodke, ki niso povezani s poslovnimi odhodki. V primerjavi z EBIT-om EBITDA poslovni izid iz poslovanja popravlja še za obračunano amortizacijo in odpise, ki poslovni izid sicer bremenijo, vendar ne predstavljajo denarnega izdatka. EBITDA se pogosto uporablja za oceno denarnega toka, ki izvira iz poslovne dejavnosti podjetja. B. F. in B. J.

 
 

Kmetijske subvencije in davki

Bralec sprašuje, kako je Ustavno sodišče RS odločilo v postopku za oceno ustavnosti nekdanjega 154. člena Zakona o dohodnini (ZDoh), po katerem se je v davčno osnovo všteval poleg katastrskega dohodka tudi povprečni znesek subvencij na hektar kmetijskih zemljišč, zaradi česar so bili nekateri zavezanci obdavčeni od osnove, ki je bila višja od vsote katastrskega dohodka in dejansko prejetih subvencij.
 
Odgovor: Zahtevo za oceno ustavnosti 154. člena ZDoh je vložilo Upravno sodišče RS. Po njegovem mnenju je bila izpodbijana določba v neskladju z načelom enakosti pred zakonom, ker je v prehodnem obdobju (za leto 2008) izenačila davčno obremenitev prejemnikov subvencij na podlagi povprečnega zneska izplačanih subvencij, ne glede na njihove različne dejanske prejemke iz tega naslova.  
Ustavno sodišče je 19. januarja 2012 ugotovilo, da so bili nekdanji prvi do tretji odstavek 154. člena ZDoh v neskladju z Ustavo RS v delu, v katerem so določali, da se v davčno osnovo všteje povprečni znesek subvencij na hektar kmetijskih in gozdnih zemljišč oziroma na panj. Odločitev Ustavnega sodišča RS se izvrši tako, da se v še nepravnomočno končanih postopkih v davčno osnovo všteje znesek dejansko prejetih subvencij na hektar, če je ta znesek nižji od povprečnega.
 
dr. Avsec, pravni strokovnjak
 
 

KAKO FINANCIRATI NAKUP KMETIJSKE MEHANIZACIJE

V DBS Leasingu vam poleg poslovnega najema ponujamo tudi finančni lizing kmetijske mehanizacije. Finančni lizing je pogodbeno razmerje, kjer lizingodajalec po naročilu in izbiri lizingojemalca kupi predmet lizinga ter mu ga izroči v uporabo. Lizingodajalec v času trajanja pogodbe ostane pravni lastnik, lizingojemalec pa mu za uporabo predmeta lizinga plačuje pogodbeno dogovorjen, praviloma mesečni obrok. S plačilom zadnjega obroka jemalec lizinga postane pravni lastnik predmeta lizinga.

Finančni lizing z višjim zadnjim obrokom vam omogoča odlog plačila določenega odstotka kupnine (dogovorjenega ob sklenitvi) na konec dobe financiranja. Mesečni obroki so na ta način celotno obdobje financiranja nižji. Takšna oblika lizinga pa je lahko dostopnejša in primernejša, zlasti če lizingojemalec ob zaključku pogodbe pričakuje večji priliv sredstev.

Kaj lahko financiramo:

• kmetijsko mehanizacijo in opremo,
• traktorje,
• osebna vozila,
• lahka gospodarska vozila do 3,5 t.

Postopek odobritve je hiter in enostaven. Če ste pravna oseba, predstavlja predmet financiranja vaše osnovno sredstvo, ki ga amortizirate v skladu z računovodskimi standardi. S plačilom zadnjega obroka (odkupnega) postane predmet lizinga avtomatično vaša last.

Andrej Rajh,
direktor DBS Leasing

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij