PESTROST IN RAZNOLIKOST PRIHODNJE SKUPNE KMETIJSKE POLITIKE

PESTROST IN RAZNOLIKOST...

Intervju z dr. Tassosom Haniotisom, direktorjem...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Strokovnjak svetuje

Status kmeta

Pod katerimi pogoji ima status kmeta oseba, ki ima v lasti kmetijska zemljišča, a jih zaradi starosti ne more več sam obdelovati?
 
Po določbi Zakona o kmetijskih zemljiščih je kmet fizična oseba, ki je lastnica, zakupnica oziroma drugačna uporabnica kmetijskega zemljišča, to zemljišče obdeluje sama ali s pomočjo drugih, je za to ustrezno usposobljena in iz kmetijske dejavnosti pridobiva pomemben del dohodka. Tak status ima po tem zakonu tudi fizična oseba, ki je iz kmetijske dejavnosti na kmetiji pridobivala pomemben del dohodka, a zaradi starosti ali delovne nezmožnosti ne opravlja kmetijske dejavnosti na kmetiji, če poskrbi za obdelavo kmetijskih zemljišč. Oseba, ki kmetijske dejavnosti zaradi starosti ali delovne nezmožnosti ne opravlja več, dohodka iz te dejavnosti ne more pridobivati sama. Da status kmeta še vedno lahko izkazuje, mora poskrbeti za obdelavo kmetijskih zemljišč. Priznanje statusa kmeta je opravičljivo zaradi ohranjanja zemljišč v proizvodni funkciji. Dohodkovno merilo se v tem primeru izkazuje z vrednostjo kmetijske proizvodnje na kmetiji najmanj v predpisani višini.
 
dr. Avsec, pravni strokovnjak
 
 

SORAZMERNI DEL LETNEGA DOPUSTA IN REGRESA

V veljavo je 12. aprila 2013 stopil nov Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1, Uradni list RS, št. 21/2013), ki vsebuje kar nekaj pomembnih novosti. Med drugim prinaša spremembe pri izrabi letnega dopusta in regresa.

Delavec ima namreč pravico do celotnega letnega dopusta v letu le, če je zaposlen neprekinjeno v celotnem letu, bodisi pri enem ali pa pri več delodajalcih. Sorazmerni del dopusta pa se mu v nasprotnem primeru odmeri tako, da pridobi 1/12 letnega dopusta za vsak mesec trajanja delovnega razmerja. Enako velja tudi za regres. Prej je veljalo, da je imel delavec pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu v treh primerih: kadar v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta, kadar mu je prenehalo delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta, in kadar mu je delovno razmerje v tekočem koledarskem letu prenehalo pred 1. julijem.

Manca Petelin, pravnica

 
 

Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela

Kako panožna kolektivna pogodba za kmetijstvo ureja povračilo stroškov za prevoz na delo?
 
V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 107, z dne 29. decembra 2011 je bil objavljen Aneks h Kolektivni pogodbi za kmetijstvo in živilsko industrijo Slovenije. Aneks določa, da je Kolektivna pogodba za kmetijstvo in živilsko industrijo Slovenije sklenjena za določen čas in velja do 31. decembra 2012. Aneks vsebuje med drugim določbe o višini povračila stroškov prevoza na delo in z dela.
 
Po 2.b členu tarifne priloge povračilo stroškov prevoza na delo in z dela znaša 70 % cene javnega prevoza. Če ni možnosti javnega prevoza, pripada delavcu povračilo stroškov prevoza na delo in z dela v višini 0,15 € za vsak polni kilometer med prebivališčem in mestom opravljanja dela.
 
dr. Avsec, pravni strokovnjak
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij