30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Strokovnjak svetuje

KAJ JE FISKALNA POLITIKA

Fiskalna politika je sistem ukrepov, preko katerih država vpliva na javne prihodke in izdatke, preko katerih uresničuje cilje ekonomske politike. Država vodi fiskalno politiko s spreminjanjem davkov, transferjev in državnih izdatkov ter z vplivanjem na izvoz in uvoz. Učinki fiskalne politike, ki je lahko restriktivna in ekspanzivna, se odražajo na agregatnem povpraševanju, ki določa narodni dohodek. Kratkoročni cilj fiskalne politike je vzpostavljanje ravnovesja med agregatnim povpraševanjem in ponudbo. Dolgoročni cilji pa so višja zaposlenost, stabilna gospodarska rast, uravnovešena plačilna bilanca in vzdrževanje nizke stopnje inflacije. B. J.

 
 

SPREJETA ODPRAVA OMEJITVE GOTOVINSKEGA POSLOVANJA

Ministrstvo za finance se je odločilo za dvig meje za gotovinsko poslovanje med poslovnimi subjekti z dosedanjih 50 na novih 420 evrov. Omejitev je bila spremenjena s Pravilnikom o spremembah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku, začeti pa je veljala 20. marca 2012.
 
Omejitev na 50 evrov je bila uvedena z namenom omejevanja sive ekonomije, ki naj bi je bilo največ ravno pri gotovinskem poslovanju. Dosedanji restriktivni omejitvi 50 evrov je že od vsega začetka nasprotovala Obrtno-podjetniška zbornica, ki je opozarjala na težave pri vsakodnevnem poslovanju obrtnikov in malih podjetnikov. Nizka meja gotovinskega poslovanja naj bi po mnenju Obrtne zbornice Slovenije najbolj koristila bankam, na sivo ekonomijo pa naj ne bi imela vpliva.
 
Kljub dvigu meje gotovinskega poslovanja na 420 evrov je želja nekaterih, da se v prihodnjih mesecih, po vzoru Avstrije in Nemčije, omejitev celo popolnoma ukine, oziroma se meja postavi na raven 1.000 evrov, kot to velja v sosednji Italiji.
 
Manca Petelin, pravnica
 
 

PREDNOSTI PLAČILNE KARTICE V PRIMERJAVI S HRANILNO KNJIŽICO

Danes se stranke v veliki večini odločajo za osebni račun s plačilno kartico, ki ima najširši obseg funkcionalnosti in številne prednosti v primerjavi z osebnim računom s knjižico.
V preteklosti so se večinoma uporabljali osebni računi s knjižico, ki jih imamo nekatere banke v ponudbi še danes. Osebni računi s knjižico imajo značilnosti poslovanja s hranilnimi vlogami in so namenjeni vsem tistim, ki želijo spremljati svoje poslovanje prek knjižice, iz katere je razviden ves promet na računu.
Prednosti poslovanja z osebnim računom s plačilno kartico so večji obseg funkcionalnosti, večja fleksibilnost poslovanja in prihranek denarja. Z uporabo elektronske banke DBS NET je na primer plačevanje računov trikrat cenejše, poslovanje z direktnimi obremenitvami pa štirikrat cenejše kot plačevanje na bančnem okencu! S plačilno kartico Activa Maestro Deželne banke Slovenije lahko stranka uporablja sodobne plačilne poti, med katere spada uporaba bankomatov in elektronske banke, omogoča pa tudi:

  • gotovinsko in brezgotovinsko poslovanje v domači valuti in v tujih valutah,
  • brezplačno dvigovanje gotovine na vseh bankomatih v Sloveniji in v evroobmočju,
  • plačevanje blaga in storitev na vseh prodajnih mestih v državi in v tujini, ki imajo oznako Maestro,
  • plačevanje s čeki,
  • poslovanje z direktnimi obremenitvami za plačilo mesečnih obveznosti,
  • odobritev avtomatskega in izrednega limita na računu,
  • hitre kredite na računu,
  • mesečne izpise stanja in prometa na računu,
  • pridobitev kartice z odloženim plačilom Activa MasterCard,
  • storitev SMS-obveščanje o transakcijah, opravljenih s plačilno kartico.

Stanko Zupančič, vodja Službe tehničnih poslov in poslovanja s komitenti pri Deželni banki Slovenije
Fotografija arhiv DBS

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij