30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Strokovnjak svetuje

ZDAJ JE PRAVI ČAS ZA SKLENITEV ZAVAROVANJ KMETIJSKIH POSEVKOV IN PLODOV

V zadnjih letih ste kmetovalci utrpeli obsežne izgube zaradi škode, ki so jo povzročili toča, viharni veter, pozebe in poplave. S sklenitvijo zavarovanj, prilagojenih posameznim naravnim nevarnostim, lahko aktivno obvladujete tveganje popolnega ali delnega izpada dohodka, izhajajočega iz kmetijske dejavnosti.
V Deželni banki Slovenije lahko sedaj sklenete specializirana kmetijska zavarovanja Die Österreichische Hagelversicherung-Agro Zavarovalnice, vzajemne zavarovalniške hiše s 65-letno tradicijo na področju kmetijskih zavarovanj. Deželna banka Slovenije pri tem deluje kot ekskluzivna bančna posrednica.
Kmetijska zavarovanja so razdeljena po kmetijskih panogah na poljedelstvo in vrtnine, hmelj, sadjarstvo in vinogradništvo. Posevke in plodove lahko zavarujete proti:

– toči (vsi zavarovalni produkti),
– pozebi (jabolka in jagode; poljedelstvo in zelenjadarstvo),
– poplavi (poljedelstvo in zelenjadarstvo) in
– viharnemu vetru (hmelj, poljedelstvo, sadjarstvo).
Zavarovalniški svetovalci z obsežnim znanjem s področja kmetijstva vam bodo pomagali izbrati zavarovanje, ki je za vašo dejavnost najprimernejše. Cenitve opravljajo slovenski kmetovalci, ki so opravili posebna izobraževanja na temo škod v kmetijski pridelavi, zavarovalnica pa se zavezuje h kakovostni obdelavi škodnega dogodka in hitremu izplačilu. Če se odločite za sklenitev kmetijskega zavarovanja do 15. marca 2014, vam zavarovalnica nudi akcijski popust do prvega škodnega dogodka na izbrane zavarovalne produkte. Za dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo v poslovalnicah banke. Več tudi na www.dbs.si.

 
 

Odstopnina

Obligacijski zakonik postavlja načelo, da so udeleženci v obligacijskem razmerju dolžni izpolniti svojo obveznost in odgovarjajo za njeno izpolnitev. Obveznost ugasne samo s soglasno voljo udeležencev v obligacijskem razmerju ali na podlagi zakona.
 
Stranki pa se lahko ob sklenitvi pogodbe posebej dogovorita, da ima ena ali lahko tudi vsaka od njiju pravico odstopiti od pogodbe tako, da drugi strani da odstopnino ali skesnino. Stranka, ki ima pravico odstopiti od pogodbe, mora dati odstopnino hkrati, ko poda izjavo o odstopu. Če ni dogovorjeno, do kdaj lahko upravičena stranka uresniči pravico odstopiti od pogodbe, lahko upravičena stranka to stori vse dotlej, dokler ne poteče čas, določen za izpolnitev njene obveznosti.
 
V zvezi z odstopnino zakon določa še dve pravili, ki izhajata iz načela vestnosti in poštenja. Tako stranka, ki ima pravico odstopiti od pogodbe (upravičena stranka) in izjavi drugi stranki, da bo dala odstopnino, ne more več zahtevati izpolnitve pogodbe. Izjave o odstopu in odstopnine pa upravičena stranka ne more dati več potem, ko upravičena stranka začne izpolnjevati svoje obveznosti iz pogodbe ali sprejemati izpolnitev od druge stranke, ko torej s takšnim nedvoumnim ravnanjem ustvari pri drugi stranki vtis, da bo sama vztrajala pri pogodbi.
 
dr. Avsec, pravni strokovnjak

 

 
 

POSAMEZNE ZADRUGE IN KMETIJSKO-GOZDARSKI ZAVODI KGZS OPRAVLJAJO STORITVE KNJIGOVODSTVA ZA KMETIJE

S 1. januarjem 2014 je začel veljati 47. člen Zakona o dohodnini o obveznem ugotavljanju dohodka na kmetiji na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov oziroma dejanskih prihodkov in normiranih stroškov. Kmetije, ki imate več kot 7.500 EUR letnih dohodkov, kjer so vštete tudi obdavčljive subvencije, morate voditi knjigovodstvo. Zavezanci za dohodek iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti morate torej voditi ustrezno računovodstvo in iz računovodskih razvidov (evidenc) sestavljati predpisane računovodske izkaze in davčne obračune. Pri tem vam lahko pomagajo tudi posamezne zadruge in kmetijsko-gozdarski zavodi KGZS.

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij