30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Strokovnjak svetuje

Alergija in dodatek za nego otroka

Pod katerimi pogoji pripada za otroka, ki ima alergijo na mleko in mlečne izdelke, dodatek za nego otroka?
 
Po Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih je dodatek za nego otroka vrsta družinskega prejemka, ki se zagotavlja enemu od staršev ali drugi osebi, če ima otrok stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in če otrok potrebuje posebno nego in varstvo, kar ima za posledico povečane življenjske stroške, ki jih ima družina zaradi nege in varstva takšnega otroka. Pravica do dodatka za nego otroka se uveljavlja na podlagi mnenja zdravniške komisije. Natančnejše pogoje za pridobitev pravice do dodatka za nego otroka so predpisane s Pravilnikom o kriterijih za uveljavljanje pravic za otroke, ki potrebujejo posebno nego in varstvo. Po kriterijih za opredelitev otrok, ki potrebujejo posebno nego in varstvo, se med takšne otroke uvrščajo dolgotrajno hudo bolni otroci oziroma kronično bolni otroci, pri katerih je kljub zdravljenju pričakovati trajne posledice bolezni, oziroma otroci s takimi boleznimi, ki zahtevajo zdravljenje, nego in rehabilitacijo, ki traja dalj kot šest mesecev. Seznam hudih bolezni, zaradi katerih se prizna pravica, je sestavni del tega pravilnika. V 7. točki priloge seznama hudih bolezni je navedena alergija na hrano (pri preobčutljivosti na večje število osnovnih hranil po devetem mesecu starosti tudi na mleko in mlečne izdelke), pri čemer je za ugotovitev bolezni potrebno mnenje alergologa.
 
 

KAJ SO PODREJENI DOLŽNIŠKI INŠTRUMENTI?

Podrejeni dolžniški inštrumenti so posebna oblika dolžniških inštrumentov (obveznic, certifikatov o depozitu ali depozitu), ki jih izdajajo banke in druge finančne organizacije (na primer zavarovalnice). Značilnost podrejenega dolga je, da ima nekatere značilnosti kapitala, zato ga finančne inštitucije lahko vključijo v izračun regulatornega kapitala, ki predstavlja osnovo za izračun količnika kapitalske ustreznosti finančne inštitucije. Bistvena značilnost podrejenega dolga z vidika investitorja je njegova podrejenost v primeru insolventnosti finančne inštitucije. Imetniki nepodrejenega dolga so v primeru insolventnosti v celoti poplačani pred imetniki podrejenega dolga, ti pa le, če je na voljo dovolj preostalih sredstev. Glede na stopnjo podrejenosti razlikujemo med različnimi oblikami podrejenega dolga, najbolj podrejene oblike pa lahko finančna inštitucija vključi tudi v okvir temeljnega kapitala. Pri slednjih inštrumentih ima finančna inštitucija tudi pravico do neizplačila obresti na podrejeni dolg in do pokrivanja izgube v breme glavnice podrejenega dolga. Z naraščanjem podrejenosti in s tem tveganja finančnih inštrumentov se povečuje tudi njihova zahtevana donosnost. A. G.

 
 

Ponudba in sprejem ponudbe pri prodaji kmetijskega zemljišča

Lastnik, ki namerava prodati kmetijsko zemljišče, mora ponudbo v treh izvodih izročiti vsaki upravni enoti na območju, kjer to kmetijsko zemljišče leži. Ponudba mora vsebovati osebne podatke prodajalca, podatke o zemljišču, ceno in morebitne druge prodajne pogoje.
 
Upravna enota mora ponudbo nemudoma objaviti na oglasni deski in na enotnem državnem portalu E-uprave ter poslati občini in krajevnemu uradu oziroma informacijski pisarni, da jo objavijo na oglasni deski. Rok za sprejem ponudbe je 30 dni od dneva objave ponudbe na oglasni deski upravne enote. Vsakdo, ki želi kupiti na prodaj dano kmetijsko zemljišče, mora pisno izjavo o sprejemu ponudbe poslati priporočeno s povratnico prodajalcu in upravni enoti ali neposredno vložiti na upravni enoti. Upravna enota po preteku roka za sprejem ponudbe obvesti vse sprejemnike ponudbe in prodajalca priporočeno s povratnico o tem, kdo je sprejel ponudbo v predpisanem tridesetdnevnem roku. Če v roku 30 dni nihče ni sprejel ponudbe, mora prodajalec, če še želi prodati kmetijsko zemljišče, ponudbo ponoviti.
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij