BODIMO POŠTENI DO SEBE IN POGLEJMO V SVOJE SRCE

BODIMO POŠTENI DO SEBE...

INTERVJU S KMETICO LETA 2017 KAROLINO DRAGICO...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Strokovnjak svetuje

Vpis v zemljiško knjigo

 

Po Zakonu o zemljiški knjigi mora zemljiškoknjižni predlog v imenu predlagatelja vložiti praviloma notar kot pooblaščenec predlagatelja. Predlog za vknjižbo lastninske pravice (ne pa tudi vseh drugih zemljiškoknjižnih predlogov) lahko vloži tudi:
1. vsaka fizična ali pravna oseba v svojem imenu, če ima digitalno potrdilo s svojim varnim elektronskim podpisom in varni elektronski predal ter je vključena v informacijski sistem za varno elektronsko vročanje,
2. kot pooblaščenec oziroma zakoniti zastopnik predlagatelja:
– odvetnik,
– nepremičninska družba, ki je posredovala pri sklenitvi prodajne pogodbe ali drugega pravnega posla, na podlagi katerega je bilo izstavljeno zemljiškoknjižno dovolilo, ki je podlaga za zahtevani vpis, in
– državno ali občinsko pravobranilstvo.

Izjemoma lahko predlagatelj vloži predlog za vknjižbo lastninske pravice v svojo korist tudi na zapisnik pri sodišču tako, da se med uradnimi urami osebno zglasi pri zemljiškoknjižnem sodišču na območju nepremičnine in zemljiškoknjižnemu sodišču izroči vse za vpis potrebne listine ter hkrati plača sodno takso za predlog. Uradna oseba zemljiškoknjižnega sodišča sprejme zemljiškoknjižni predlog na zapisnik tako, da za predlagatelja sestavi elektronski zemljiškoknjižni predlog in listine pretvori v elektronsko obliko.

 

dr. Avsec, pravni strokovnjak

 
 

KAJ JE TO INSOLVENTNOST PODJETJA?

Podjetje je insolventno, če obveznosti podjetja presegajo premoženje podjetja, kar z drugimi besedami pomeni, da podjetje ni oziroma ne bo sposobno poravnati vseh svojih obveznosti. Insolventni položaj podjetja nastane, če dolžnik v daljšem obdobju ni sposoben poravnavati svojih obveznosti, ki so zapadle v tem obdobju, in zato postane dolgoročno plačilno nesposoben. Poslovodstvo družbe, ki ravna s profesionalno skrbnostjo, mora nemudoma ugotoviti položaj insolventnosti, ko ta nastane, in ne sme opravljati dejanj, ki bi imela za posledico privilegiran položaj katerega od upnikov družbe, ki so v razmerju do družbe v enakem položaju. Če bi do takih dejanj, prišlo v obdobju 12 mesecev pred stečajem podjetja, so ta dejanja izpodbojna. Vodstvo insolventnega podjetja mora predlagati ukrepe finančnega prestrukturiranja, katerih cilj je ponovna plačilna sposobnost podjetja. Podjetje po razglasitvi insolventnosti ne sme opravljati nobenih plačil ali prevzemati novih obveznosti, razen tistih, ki so nujne za redno poslovanje podjetja. A. G.

 
 

POSTOPEK ZAMENJAVE BANKE JE PREPROST

Postopek zamenjave banke je bil pred leti zamuden, dolgotrajen in povezan s stroški. Že od leta 2009, ko so stopili v veljavo Pravila in postopki za zamenjavo banke, pa je za stranke ta postopek enostaven in brezplačen (izjema so dejanski stroški, na primer poštnina).

Z izbiro banke, ki strankam ponuja cenovno ugodne storitve, lahko na letni ravni nemalo prihranite, zato vam svetujemo, da skrbno pregledate celotno bančno ponudbo in se odločite za sodelovanje z banko, ki vam zagotavlja cenovno konkurenčne, in kar je pomembno, kakovostne storitve.

Pravila in postopki za zamenjavo banke, ki smo jih oblikovale banke članice Združenja bank Slovenije, veljajo za prenos transakcijskega računa fizične osebe iz banke v banko in le za zamenjavo tistega računa, po katerem ima stranka poravnane vse obveznosti.

Če se odločite za zamenjavo banke, morate najprej odpreti račun pri novi banki. V novi banki, ki ste jo izbrali, oddate vlogo za zamenjavo banke, ki hkrati vsebuje zahtevo za ukinitev računa pri prejšnji banki. V roku 14 dni vaša nova banka uredi vse potrebno za zaprtje vašega računa pri stari banki, izroči vam novo plačilno kartico in na vaš novo odprti račun prenese vaše trajne naloge in direktne bremenitve, če ste jih imeli odprte pri stari banki. Kot že omenjeno, je postopek zamenjave banke brezplačen (izjema so dejanski stroški, na primer poštnina).

Vabimo vas, da se pridružite zadovoljnim strankam Deželne banke Slovenije, saj vam ponujamo kakovostne in cenovno zelo ugodne bančne storitve ter vse sodobne poti poslovanja. Predvsem pa znamo prisluhniti vašim potrebam in željam ter si vselej prizadevamo najti najboljšo rešitev za vsakega posameznika.

Stanko Zupančič, vodja Službe poslovanja s komitenti pri Deželni banki Slovenije

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij