Strokovnjak svetuje

ŽELITE KUPITI NEKAJ VEČJEGA, PA ZA TO V TEM TRENUTKU NIMATE DOVOLJ DENARJA?

V tem primeru večinoma pomislimo na posojilo ali limit. Dodatna možnost obročnega financiranja nakupov pa so tako imenovane plačilne kartice z dodatno funkcionalnostjo plačevanja na obroke (npr. MasterCard).

Plačevanje na obroke s plačilno kartico je preprosto: nakup na prodajnem mestu opravite na enak način kot z običajno plačilno kartico, znesek (praviloma nad 100 EUR) pa razdelite na obroke tako, da odgovorite na prejeto SMS-sporočilo. V odgovoru navedete številko transakcije in število želenih obrokov (praviloma do 12). Postopek je zaključen, ko prejmete povratno SMS-sporočilo banke o potrditvi nakupa. Plačilno kartico za obročno plačevanje lahko uporabljate doma in v tujini ter za nakupe na spletu. Že odplačana sredstva posameznega nakupa so vam ponovno na voljo za izvajanje nadaljnjih nakupov do višine vašega limita na plačilni kartici. O opravljenih transakcijah ste obveščeni z mesečnimi izpiski porabe oziroma lahko promet in stanje tekoče spremljate v spletni in mobilni banki. Za pridobitev plačilne kartice za obročno plačevanje oddate vlogo v bančni poslovalnici, za to ne potrebujete posebne dokumentacije. Funkcionalnost plačevanja na obroke se praviloma vklopi že isti dan.

mag. Brankica Prodanović, vodja Službe sodobnih plačilnih poti v Sektorju plačilnega prometa pri DBS

 
 

KAKŠNE SO ZAKONSKE ZAHTEVE ZA DELOVNO MESTO TRGOVSKEGA POSLOVODJE

Po četrtem odstavku 14. člena Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije (Uradni list RS, št. 69/17) je trgovski poslovodja oseba, ki vodi trgovsko poslovanje s strokovnim urejanjem poslovnih in delovnih postopkov nabave, skladiščenja, priprave in prodaje blaga v poslovnih enotah trgovine ali delih teh poslovnih enot. Trgovski poslovodja mora biti ne glede na izobrazbo, znanje in delovne izkušnje razvrščen najmanj v V. tarifni plačni razred. Ta obveznost velja za vse, tudi za manjše delodajalce. Za opravljanje poklica trgovskega poslovodje ni zakonsko predpisane izobrazbe, poznati pa mora temeljno trgovinsko zakonodajo, redno spremljati uspešnost poslovanja, obvladati komunikacijo v slovenskem in tujem jeziku ter poznati informacijski sistem in načine zavarovanja in varovanja premoženja. Da se izogne poškodbam, mora upoštevati predpise o varstvu pri delu in požarni varnosti. Za trgovanje z živili mora imeti opravljen izpit iz higienskega minimuma in zdravniški pregled. Od poslovodje se zahteva poudarjen smisel za osebno higieno in vzdrževanje higiene delovnega okolja ter pri trgovanju z živili vzdrževanje higiene pri ravnanju z živili.

Manca Petelin, pravnica

 
 

OBDAVČLJIVE, OPROŠČENE IN NEOBDAVČLJIVE TRANSAKCIJE PO ZDDV-1

Po Zakonu o davku na dodano vrednost transakcije razdelimo na obdavčljive in neobdavčljive transakcije. Obdavčljive transakcije so tiste, pri katerih gre za promet, ki je predmet DDV (dobava blaga, pridobitev blaga znotraj EU, opravljanje storitev in uvoz blaga). Obdavčljive transakcije so sestavljene iz obdavčenih in oproščenih transakcij. Neobdavčljive transakcije pa so tiste transakcije, pri katerih gre za promet, ki ni predmet DDV (npr. donacije, odškodnine).

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij