Strokovnjak svetuje

Kaj je življenjsko zavarovanje?

Obstaja več vrst oziroma oblik življenjskega zavarovanja, ki se razlikujejo tako glede vsebine kot tudi oblike zavarovanja. Življenjsko zavarovanje za doživetje je oblika življenjskega zavarovanja, pri katerem zavarovalnica izplača zavarovancu zavarovalno vsoto le v primeru, da ta preživi v življenjskem zavarovanju dogovorjeno obdobje. Namen takega zavarovanja je izključno varčevanje, pri čemer so vplačana sredstva v upravljanju pri zavarovalnici in v konzervativnih manj tveganih naložbenih oblikah (depozitih, obveznicah). Ravno nasprotno pa je po vsebini življenjsko zavarovanje za primer smrti. Ta ne predstavlja varčevanja, ampak izključno zavarovanje za tveganje smrti. V primeru, da pride do smrti zavarovanca, upravičenci dobijo izplačano zavarovalno vsoto, kot jo določa zavarovalna polica, v primeru preživetja pa zavarovanec ni upravičen do nikakršnega izplačila. V praksi so najpogostejša mešana življenjska zavarovanja, ki vključujejo mešanico zavarovanja za primer smrti in varčevanja – gre torej za kombinacijo zavarovanja za primer smrti in zavarovanja za doživetje. Če zavarovanec izbere mešano življenjsko zavarovanje, ki v okviru zavarovanja za doživetje predvideva nalaganje tistega dela sredstev, ki je namenjeno varčevanju v bolj tvegane naložbene oblike (sklade, delnice), potem takemu zavarovanju rečemo naložbeno življenjsko zavarovanje. A. G.

 
 

Prednosti poslovnega najema

Vse zahtevnejši trg na področju kmetijskih dejavnosti zahteva od vas hitro prilagajanje tržnim razmeram in nenehen razvoj. Zato je hitra pridobitev sredstev za opravljanje novih dejavnosti oziroma razvoj toliko pomembnejša.
 
Če vas zanima predvsem uporaba predmeta lizinga, ne pa tudi njegov dejanski nakup, je poslovni najem za kmetijsko dejavnost (kmetijska mehanizacija, traktorji ipd.) prava rešitev. Ta oblika lizinga vam omogoča hitro pridobitev sredstev za opravljanje novih dejavnosti in s tem visoko odzivnost na zahteve trga ter tudi natančno spremljanje in planiranje stroškov.
Prednosti:
  • najem z minimalnim finančnim vložkom,
  • v najem sta vključena registracija in zavarovanje,
  • v najem je vključeno servisiranje,
  • v najem je vključen asistenčni klicni center za pomoč,
  • mesečni obroki najemnine za ves čas najema so fiksni,
  • zunajbilančno vodenje (ne obračunavate amortizacije).
 
S poslovnim najemom pridobite pravico do uporabe predmeta lizinga, ne pa tudi pravice do njegovega lastništva po izpolnitvi pogodbenih obveznosti. Poslovni najem je primeren tako za kmetovalce kot za podjetja, saj omogoča zunajbilančno financiranje in uporabo predmeta najema za dogovorjeno obdobje. Vaš mesečni strošek je fiksna mesečna najemnina. Za določitev višine najemnine je pomembna določitev preostanka vrednosti predmeta najema, ki se giblje v okviru tržnih cen, amortizacijske dobe in dobe uporabnosti predmeta najema. Najemojemalec, ki je registriran davčni zavezanec, lahko uveljavlja vračilo plačanega DDVsamo,če za predmet najema velja odbitna postavka za davek.
 
Fotografija: arhiv DBS
 
Andrej Rajh, direktor DBS Leasinga
 
 

Poslovanje s plačilno kartico je varnejše z uporabo SMS-obvestila

Višjo stopnjo varnosti pri poslovanju s plačilno kartico si lahko zagotovite z uporabo storitve »SMS-obvestilo o transakcijah, opravljenih s plačilno kartico«. 
 
Storitev vam omogoča, da ob vsakem dvigu gotovine ali opravljenem nakupu s plačilno kartico, tudi za nakupe prek spleta, doma in v tujini, prejmete SMS-obvestilo s podatki o opravljeni transakciji. Tako ste vselej prepričani, da ste nakup ali dvig gotovine dejansko opravili vi. V primeru suma morebitne zlorabe lahko hitro ukrepate, saj je kontaktna številka, kamor pokličete, izpisana že v sms-sporočilu.
 
Uporaba plačilne kartice namesto gotovine vam prinaša številne prednosti:
-        razpoložljivost sredstev – ne potrebujete gotovine ali čekov, saj lahko nakup blaga ali storitev opravite s plačilno kartico,
-        enostavnost – kartico lahko uporabljate v okviru razpoložljivih sredstev, nakup blaga in storitev potrdite s svojo PIN-številko ali podpisom,
-        prihranek časa – sredstev vam ni treba vsakokrat dvigniti v poslovalnicah banke, saj lahko gotovino dvignete na bankomatu ali s plačilno kartico plačate neposredno na prodajnem mestu,
-        mednarodna veljava – kartico lahko uporabljate tudi v tujini,
-        preglednost poslovanja – vsak nakup ali dvig gotovine je razviden iz mesečnega izpiska ali v sistemu elektronskega bančništva,
-        varnost – kartica je opremljena z večnamenskim čipom, ki omogoča tudi varno spletno nakupovanje.
 
mag. Brankica Prodanović, vodja Službe sodobnih plačilnih poti pri Deželni banki Slovenije
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij