Strokovnjak svetuje

KAJ JE LOMBARDNO POSOJILO?

Lombardno posojilo je posojilo, ki je zavarovano z zastavo ene od oblik finančnega premoženja. Najpogosteje so pri lombardnem posojilu v zastavo vzeti nematerializirani vrednostni papirji (delnice, obveznice), manj pogosto pa tudi bančni depoziti in police življenjskega zavarovanja. Bistvena značilnost takšnega zavarovanja je, da ga je mogoče v primeru, da posojilojemalec ne poravnava svojih pogodbenih obveznosti, hitro unovčiti, s čimer upnik (banka) poplača svojo terjatev. V primeru zastave vrednostnih papirjev se zastava vpiše v centralno klirinško depotno družbo (KDD). Vrednost zastavljenega premoženja mora pri lombardnem posojilu za določen odstotek (ki ga določi banka) presegati vrednost posojila, kar banki zagotavlja določeno varnostno rezervo pri poplačilu. Zaradi dejstva, da je lombardno posojilo zavarovano s hitro unovčljivim premoženjem (v vrednosti, ki presega vrednost posojila), banka za odobritev posojila ne ugotavlja bonitete posojilojemalca, pač pa se osredotoči na ugotavljanje kakovosti in likvidnosti zavarovanja. Obrestne mere lombardnih posojil so ponavadi nekoliko višje kot pri drugih posojilih, za ta posojila pa je tudi značilno, da se glavnica posojila ponavadi ne odplačuje anuitetno, ampak v celoti ob zapadlosti posojila. A. G.
 
 

NA DOPUST BREZ SKRBI

Z začetkom pomladi se začne obdobje, ko lepo vreme izkoristimo za daljše ali krajše oddihe. Če se spomladi odpravljate v tujino ali načrtujete tovrsten oddih v poletnem času, poskrbite, da boste vi in vaši bližnji ustrezno zavarovani. Turistično zavarovanje z asistenco v tujini, ki ga lahko sklenete kot posameznik ali za vašo družino, vam zagotavlja brezskrbno in sproščeno uživanje prostih dni v tujini, zato se pred potovanjem ne pozabite zavarovati.
 
Letno turistično zavarovanje z asistenco v tujini je smiselno, če v tujino odhajate pogosteje, obenem pa je tudi bistveno cenejše kot sklenitev posameznih kratkoročnih zavarovanj. Z letnim turističnim zavarovanjem torej prihranite. Ko sklepate zavarovanje, preverite, za katere države velja in katere stroške krije.Zavarovanje z asistenco, odvisno od paketa, ki ga izberete, krije npr. stroške prevoza v bolnišnico, zobozdravstveno oskrbo, prevoz v domovino po zaključenem zdravljenju v tujini, nujno dostavo zdravil, pravno pomoč in nadomestilo za izgubljeno prtljago. Če želite koristiti turistično zavarovanje z asistenco v tujini, vam dežurni telefonski center zavarovalnice, pri kateri ste sklenili zavarovanje, 24 ur na dan nudi pomoč v slovenskem jeziku. Opozarjamo pa, da niste upravičeni do povračila stroškov, ki jih brez predhodne privolitve dežurnega centra neposredno plačate sami.
 
Priporočamo vam, da pri izbiri zavarovanja ne gledate zgolj na višino zavarovalne premije, temveč predvsem na obseg kritij, kar vam prihrani veliko skrbi in ne nazadnje tudi denar v primeru uveljavitve zavarovanja. Letno turistično zavarovanje lahko sklenete v posamezni zavarovalnici, zavarovanja pa posredujemo tudi banke. Ko opravite storitve v banki, npr. plačate položnico, lahko sočasno uredite še potrebno zavarovanje ter si tako prihranite dodatno pot do zavarovalnice.
Stanko Zupančič, vodja Službe poslovanja s komitenti pri Deželni banki Slovenije
 
 

KAJ JE NALOŽBENO ŽIVLJENJSKO ZAVAROVANJE?

Naložbeno življenjsko zavarovanje je po svoji obliki mešano življenjsko zavarovanje, kar pomeni, da vključuje kombinacijo zavarovanja za primer smrti in zavarovanja za primer doživetja. Manjši del zavarovalne premije, ki jo plača zavarovanec, predstavlja strošek oziroma ceno zavarovanja za primer smrti. Del premije, ki ne predstavlja stroška zavarovanja za primer smrti, pa je namenjen zavarovanju za primer doživetja oziroma varčevanju. Bistvena značilnost naložbenega zavarovanja je v tem, da se sredstva, ki so namenjena varčevanju, vlagajo v bolj tvegane naložbene oblike, kot so delnice oziroma delniški indeksi, vzajemni skladi, surovine in podobno. Donosnost takšnega varčevanja je zato bolj nestanovitna oziroma podobna donosnostim na delniških trgih, ki so lahko pozitivni ali negativni, na dolgi rok pa naj bi presegli donosnost manj tveganih naložbenih oblik. Določene oblike naložbenega življenjskega zavarovanja prinašajo tudi jamstvo za izplačilo glavnice. Zavarovalnica se pri tem zaveže, da bo zavarovancu po poteku zavarovanja izplača vsaj nominalni znesek vplačane glavnice, namenjene varčevanju. S tem se zavarovanec zavaruje pred morebitnim velikim padcem tečajev na kapitalskih trgih.
 A. G.
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij