Strokovnjak svetuje

V mesecu varčevanja še ugodnejše obrestne mere

V oktobru, mesecu varčevanja, izkoristite ugodno priložnost za naložbo v prihodnost na finančnem področju. V Deželni banki Slovenije smo v ta namen dvignili obrestne mere za obročno varčevanje.
 
Obročno varčevanje je dolgoročno varčevanje z rednimi mesečnimi vplačili v enakih ali različnih zneskih. Varčevanje lahko sklenete za dobo od 6 mesecev do 10 let, višino mesečnega pologa izberete sami, vendar ta ne sme biti manjši od 20 EUR. Privarčevano vsoto lahko po zaključenem varčevanju dvignete v roku 30 dni ali najamete kredit pod ugodnejšimi pogoji.
 
Nominalna obrestna mera v %:
nad 6 mesecev            2,85  
nad 1 leto                   3,85   
nad 2 leti                   4,05   
nad 3 leta                   4,30   
nad 4 leta do 10 let    4,55
 
Vabimo vas, da se oglasite v eni od 86 poslovalnic Deželne banke Slovenije, kjer vam bomo z veseljem predstavili našo široko ponudbo bančnih in finančnih storitev. Informacije o ponudbi so na voljo tudi na spletni strani www.dbs.si.
 
 

Kako do stanovanjskega kredita?

Potrebujete kredit za nakup stanovanja ali stanovanjske hiše ali obnovo lastnega stanovanja ali stanovanjske hiše?
 
V banki najprej preverimo vašo kreditno sposobnost. Osnova za določanje kreditne sposobnosti za stanovanjski kredit je:
     za zaposlene: povprečna neto mesečna plača kreditojemalca v zadnjih treh mesecih pred odobritvijo kredita,
     za upokojence: izplačana pokojnina kreditojemalca v zadnjem mesecu pred odobritvijo kredita po podatkih iz »Obvestila ZPIZ-a«,
     za kmetovalce: katastrski dohodek, dohodek (promet) preko zadruge ali druge odkupne organizacije, promet iz naslova opravljanja dejavnosti na računu kreditojemalca pri banki, dohodek iz morebitnega delovnega razmerja ali pokojnine kreditojemalca ter prejemki iz naslova subvencij in pomoči,
     za samostojne podjetnike in druge osebe, ki samostojno opravljajo poklic: 1/36 neto oziroma 1/56 bruto osnove, od katere kreditojemalec plačuje prispevek za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje.
 
V Deželni banki Slovenije lahko izbirate med stanovanjskim kreditom:
     z odplačilno dobo do 120 mesecev s fiksno ali spremenljivo obrestno mero,
     z odplačilno dobo do 240 mesecev s spremenljivo obrestno mero ali
     z odplačilno dobo do 360 mesecev s spremenljivo obrestno mero.
 
Ksenija Jalšovec, vodja službe razvoja bančnih storitev pri Deželni banki Slovenije 
 
 

Kaj je obveznica?

Obveznica je dolžniški vrednostni papir, s katerim se izdajatelj zaveže, da bo imetniku obveznice periodično izplačeval obresti, ob dospelosti pa tudi glavnico. Shema izplačil se imenuje amortizacijski načrt. Obveznice so dolgoročni vrednostni papirji z zapadlostjo, daljšo od enega leta, lahko pa tudi 10 let in več. Kreditno tveganje obveznice je odvisno od kreditne sposobnosti izdajatelja in je ponavadi najmanjše za državne obveznice. Bonitetne hiše ocenjujejo in objavljajo kreditno tveganje in bonitetne ocene posameznih izdajateljev. Večje ko je tveganje, višja je tudi donosnost do dospetja, ki jo naložba v obveznico prinaša. Poleg kreditnega tveganja na ceno obveznic vpliva tudi tekoče gibanje tržnih obrestnih mer. V primeru povečanja tržnih obrestnih mer cena obveznic pade in obratno. Kapitalski dobički, realizirani z naložbo v obveznice v Sloveniji, niso obdavčeni, izplačane obresti pa so predmet obdavčitve z 20-odstotno davčno stopnjo.
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij