Strokovnjak svetuje

NUJNA POT

Bralka sprašuje, ali lahko lastnik zemljišča, na katerem je postavljena nelegalna gradnja, zahteva dovolitev nujne poti. Po stališču, ki so ga zavzela sodišča v takšnih sporih, vprašanje legalnosti postavitve stavbe na nepremičnini lastnika, ki je postavil zgradbo v nasprotju s predpisi, ni odločilno za presojo upravičenosti do nujne poti. Po splošnih predpisih sodišče dovoli nujno pot za nepremičnino, ki nima za redno rabo potrebne zveze z javno cesto ali pa bi bila taka zveza povezana z nesorazmernimi stroški. Ob teh pogojih in proti primernemu nadomestilu je lastnik do nujne poti upravičen tudi, če na zemljišču ne bi stala stavba.

Svetuje dr. Franci Avsec, pravnik

 
 

S FINANČNIM LIZINGOM ENOSTAVNO DO SREDSTEV

Pri lizingu je bistven hiter in enostaven dostop do sredstev za investicije v nove in rabljene premičnine, torej traktorje, kmetijsko mehanizacijo ali osebna oziroma gospodarska vozila. Če se odločite za lizing, lahko pridobite več sredstev kot pri kreditu, saj se upoštevajo tudi ostala izplačila na vaš račun. Dodatna hipotekarna zavarovanja navadno niso potrebna, ker je lastnik predmeta financiranja lizingodajalec. Višina obrokov je odvisna od predmeta financiranja, lastne udeležbe in trajanja pogodbe. Tako si lahko natančno razporedite svoje stroške in določite način odplačevanja – večina lizing hiš kmetovalcem ponuja prilagojena plačila obrokov glede na lastne prilive (kvartalno, polletno, letno). Lizingojemalec, ki je davčni zavezanec, lahko uveljavlja vračilo plačanega DDV samo, če za predmet najema velja odbitna postavka za davek. Pravica do odbitka velja za vse predmete, ki se uporabljajo za dejavnost, razen za osebna vozila. Zato davčnim zavezancem, ki lahko uveljavljajo vračilo plačanega DDV, svetujemo, da se ob sklenitvi pogodbe o finančnem lizingu z lizingodajalcem dogovorijo, da jim omogoči financiranje DDV za čas do povračila od FURS. Na ta način si lahko znižate višino zneska financiranja in posledično plačate manj obresti.

Jan Juvan, vodja prodaje premičnin, DBS Leasing

 
 

UVEDBA DAVČNIH BLAGAJN

Vlada RS je določila besedilo predloga Zakona o davčnem potrjevanju računov, ki predvideva uvedbo davčnih blagajn, kar pomeni, da bo potrebno potrjevanje gotovinskih računov pri Finančni upravi RS (FURS). Uvedba sistema potrjevanja gotovinskih računov z uporabo elektronske naprave za izdajanje računov bo obvezna s 1. januarjem 2018. Davčne blagajne bodo omogočale pregledno in zanesljivo beleženje gotovinskega prometa davčnih zavezancev. Davčne blagajne bodo obvezne za vse zavezance, ki izpolnjujejo tri pogoje: voditi morajo poslovne knjige in evidence, izdajati račune za dobavo blaga in storitev (oprostitev izdajanja računov določa 143. člen PZDDV in so na primer prodaja vozovnic, kart, prodaja iz avtomatov) in biti za dobavljeno blago in storitve plačani z gotovino (bankovci, kovanci, plačilne kartice). Zavezanec bo oproščen tega postopka le, če se njegova elektronska naprava ne bo mogla povezati s centralnim informacijskim sistemom FURSA ali zaradi izpada slednjega ali pa zaradi izpada medmrežne povezave. V tem primeru bo moral račune izdati z uporabo vezane knjige računov, račune pa nato v dveh delovnih dneh potrditi na FURSU.

Za izdajo računov mora imeti zavezanec elektronsko napravo (npr. računalnik, pametni telefon) z nameščeno programsko opremo, ki onemogoča naknadno spreminjanje podatkov o izdanih računih. Elektronska naprava mora omogočati podpisovanje z digitalnim potrdilom in elektronsko povezavo s FURS. Mali zavezanci, ki izdajajo le manjše število računov, bodo lahko izdajali račune s pomočjo aplikacije na portalu eDavki. V predhodnem obdobju do 31.12.2017 se zavezanci lahko odločijo ali bodo za izdajo gotovinskih računov uporabili elektronsko napravo, ki ima vzpostavljeno elektronsko povezavo s FURS ali vezano knjigo računov, ki se uporablja že sedaj.

V predlogu zakona so predpisane globe tako za zavezance, za razvijalce programske opreme, kot tudi za kupce, ki ne ravnajo v skladu z določbami tega zakona.

Povzela Barbara Fekonja

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij