Strokovnjak svetuje

IZVRŠBA

Na kolikšen del dolžnikove plače upnik po zakonu ne sme poseči v izvršbi?
Upnik sme za svoje denarne terjatve poseči do dveh tretjin dolžnikovih dohodkov iz delovnega razmerja, na katere se seže z izvršbo, vendar mora dolžniku ostati najmanj znesek v višini 76 % minimalne plače; če gre za privilegirano terjatev iz naslova zakonite preživnine ali odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal, pa mora dolžniku ostati najmanj znesek v višini 50 % minimalne plače. Če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, mu mora ostati tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja, po merilih, ki jih določa Zakon za dodelitev denarne socialne pomoči. Minimalna plača od 1. januarja 2015 znaša 790,73 evra.

dr. Franci Avsec, pravnik

 
 

ŠTEVILNE NOVOSTI NA PODROČJU PREPREČEVANJA PRANJA DENARJA

Z 19. novembrom 2016 je stopil v veljavo nov Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, ki prinaša omejitev gotovinskega poslovanja, vzpostavitev registra dejanskih lastnikov podjetij, znižuje mejne vrednosti za sporočanje podatkov o gotovinskih transakcijah ter uvaja poseben nadzor nad politiki in z njimi povezanih oseb.

Zakon je razširil omejitev gotovinskega poslovanja oseb, ki prodajajo blago, tudi na tiste, ki opravljajo storitve. Gotovinsko plačilo za prodano blago ali opravljeno storitev po novem ne sme presegati 5.000 EUR. Register dejanskih lastnikov (fizičnih oseb), ki so končni lastniki podjetja, bo konec prihodnjega leta vzpostavil in vodil Ajpes. Podjetja, razen samostojnih podjetnikov, posameznikov, ki samostojno opravljajo dejavnost, enoosebne družbe z omejeno odgovornostjo ter proračunski uporabniki, bodo dolžna v register vpisati podatke o svojem dejanskem lastniku in njihove spremembe. Z zakonom so se s 30.000 EUR na 15.000 EUR znižale tudi mejne vrednosti, nad katerimi morajo banke in drugi zavezanci Uradu za preprečevanje pranja denarja sporočati podatke o gotovinskih transakcijah. Zakon uvaja poseben nadzor politično izpostavljenih oseb in z njimi povezanih oseb. To so tiste fizične osebe, ki delujejo ali so v zadnjem letu delovale na vidnem javnem položaju v Sloveniji ali tujini, vključno z ožjimi družinskimi člani in ožjimi sodelavci. V primeru, da poslovno razmerje sklepa politično izpostavljena oseba, mora banka pridobiti tudi podatke o izvoru sredstev in premoženja, ki bodo predmet transakcije ali poslovnega razmerja. Na DBS d.d. podatke o politični izpostavljenosti strank pridobivamo na podlagi pripravljenega obrazca, ki ga stranke izpolnijo ob sklenitvi poslovnega razmerja. Dodatna obveznost banke je tudi pregled strank, ki nakazujejo ali zamenjujejo tujo gotovino v znesku, večjem od 1.000 EUR. Banka vse pridobljene podatke hrani v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in pri tem skrbi za vse standarde skrbnega ravnanja z osebnimi podatki.

 
 

NUJNA POT

Bralka sprašuje, ali lahko lastnik zemljišča, na katerem je postavljena nelegalna gradnja, zahteva dovolitev nujne poti. Po stališču, ki so ga zavzela sodišča v takšnih sporih, vprašanje legalnosti postavitve stavbe na nepremičnini lastnika, ki je postavil zgradbo v nasprotju s predpisi, ni odločilno za presojo upravičenosti do nujne poti. Po splošnih predpisih sodišče dovoli nujno pot za nepremičnino, ki nima za redno rabo potrebne zveze z javno cesto ali pa bi bila taka zveza povezana z nesorazmernimi stroški. Ob teh pogojih in proti primernemu nadomestilu je lastnik do nujne poti upravičen tudi, če na zemljišču ne bi stala stavba.

Svetuje dr. Franci Avsec, pravnik

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij