PESTROST IN RAZNOLIKOST PRIHODNJE SKUPNE KMETIJSKE POLITIKE

PESTROST IN RAZNOLIKOST...

Intervju z dr. Tassosom Haniotisom, direktorjem...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Intervjuji

PESTROST IN RAZNOLIKOST PRIHODNJE SKUPNE KMETIJSKE POLITIKE

E-pošta Natisni

Intervju z dr. Tassosom Haniotisom, direktorjem Direktorata C za Strategijo, poenostavitev in analizo politik Generalnega direktorata za kmetijstvo in razvoj podeželja Evropske komisije

Dr. Tassos Haniotis je odraščal v grških Atenah, kjer je tudi diplomiral iz ekonomije na Ekonomski fakulteti. Nato je dobil štipendijo in odšel v ZDA na Univerzo v Georgii, kjer je magistriral in doktoriral iz agrarne ekonomike s poudarkom na kmetijskih izmenjavah med ZDA in takratno Evropsko komisijo. V New Yorku je sodeloval na tekmovanju Evropske komisije, kar ga je postopoma pripeljalo do službe v tej instituciji, kjer dela na področju skupne kmetijske politike na različnih delovnih mestih od leta 1989.

Kakšno je vaše mnenje o razvoju nove skupne kmetijske politike po letu 2020? Kaj so glavni poudarki SKP 2020?
Lekcije, ki izhajajo iz izvajanja skupne kmetijske politike, pritiski, ki izhajajo iz pogosto neizogibnih kriz, ki spremljajo kmetijski sektor v nenehno spreminjajočem se trgovinskem in gospodarskem okolju, ter potreba, da bi bolje povezali politiko širših prednostnih nalog EU, kažejo na nekatere širše izzive, ki bi jih morali nagovoriti:
• boljša delitev nalog med EU, državami članicami in na ravni kmetov, tako da subsidiarnost ne škoduje, ampak krepi enotni trg;
• krepitev dohodkovne varnosti pri povečanih sinergijah med neposrednimi plačili in ukrepi za obvladovanje tveganj;
• dopolnjevanje ukrepov za upravljanje z zemljišči, tako da bodo bolj usmerjeni v podnebne in okoljske učinke;
• radikalna poenostavitev in posodobitev nadzora porabe denarja davkoplačevalcev v Evropski uniji in premik od skladnosti k rezultatom, ki temeljijo na dosežkih, kar bo dodalo več vrednosti Evropski uniji za denar, ki ga ta nameni kmetijstvu.

Več ...
 
 

S STROKO V PODPORO KMETOM IN KMETIJSKI POLITIKI

E-pošta Natisni

Intervju z dr. Miroslavom Rednakom, agrarnim ekonomistom,
dolgoletnim predstojnikom oddelka za ekonomiko kmetijstva Kmetijskega inštituta Slovenije.
Pionir razvoja slovenske agrarne ekonomike, avtor izvirnih znanstvenih člankov, soustanovitelj Društva agrarnih ekonomistov Slovenije, več mandatov tudi njegov predsednik, sooblikovalec agrarnopolitičnih informacijskih sistemov v Sloveniji in velik poznavalec slovenskega kmetijstva.

Vašo poslovno pot je zaznamovala ekonomika kmetijstva. Kako ocenjujete vlogo agrarne ekonomike kot znanosti pri razvoju kmetijstva?
Pomembna sta stroka in uveljavljanje ekonomske stroke v praksi. Dobre stroke seveda ni brez dobrih znanstvenih podlag. Znanstveni pristopi so morda pomembnejši pri tistem delu ekonomike kmetijstva, ki je usmerjen v podporo kmetijski politiki, k pojasnjevanju vzrokov za razvoj v določeni smeri ter v napovedovanje verjetnih sprememb ob določenih predpostavkah. Druga, morda še pomembnejša naloga agrarnih ekonomistov je prenos ekonomskega znanja v prakso, na kmetije. Ekonomska učinkovitost kmetijske proizvodnje je temelj razvoja kmetijstva. Na tem področju imamo agrarni ekonomisti še veliko dela.

Več ...
 
 

ZADRUGE SO ORODJE ZA IZBOLJŠANJE TRŽNEGA POLOŽAJA KMETOV

E-pošta Natisni

INTERVJU S THOMASOM MAGNUSSONOM, NOVIM PREDSEDNIKOM EVROPSKEGA ZDRUŽENJA KMETIJSKIH ZADRUG (COGECA).

Thomas Magnusson kmetuje na kmetiji v bližini manjšega univerzitetnega mesta Växjö, ki leži v južni osrednji Švedski, provinci Småland. Kmetijstvo na tem območju tradicionalno temelji na prireji mleka in gozdarstvu, kmetije pa so zaradi majhnih parcel in velike gozdnatosti področja relativno majhne. Thomas je od sredine sedemdesetih let skupaj z očetom vodil družinsko kmetijo, ki jo je prevzel v letu 1980. Njegova kmetija se je v zadnjih desetletjih razvijala predvsem s pomočjo nakupov zemljišč ter naložb v hleve in skladiščne in sušilne prostore za semena. Poleg dela na kmetiji je Thomas sodeloval na številnih voljenih položajih, med drugim je bil v obdobju 2011–2015 podpredsednik Federacije švedskih kmetov (LRF), od leta 2007 je tudi član upravnega odbora zadruge Lantmännen. Decembra 2015 je bil izvoljen za novega predsednika Evropskega združenja kmetijskih zadrug (COGECA) za mandatno dobo dveh let.

Več ...
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij