PESTROST IN RAZNOLIKOST PRIHODNJE SKUPNE KMETIJSKE POLITIKE

PESTROST IN RAZNOLIKOST...

Intervju z dr. Tassosom Haniotisom, direktorjem...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Intervjuji

SADJARSTVO IMA VSE MOŽNOSTI ZA POVRNITEV STARE VELJAVE

E-pošta Natisni
Intervju s predstojnikom Katedre za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo ter prodekanom Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani agronomom prof. dr. Francijem Štamparjem
 
Pred dobrimi sto leti je bila Slovenija med najpomembnejšimi sadjarskimi regijami v Evropi, goriške češnje, denimo, so okoli leta 1900 jedli tako na Dunaju kot v Pragi in celo v Parizu. Še pred drugo vojno so slovenski sadjarji s tovorne postaje v Pesnici v evropske države prodali tudi do 70 tisoč ton jabolk na leto, po vojni pa je šlo z našim sadjarstvom hudo navzdol. Danes ima Slovenija sicer enako idealne pogoje za sadjarstvo, a jih še zdaleč ne zna ustrezno izkoristiti, pravi prof. dr. Franci Štampar, ko ugotavlja, da je bilo slovensko sadjarstvo v preteklosti pomembnejše in v primerjavi s konkurenti veliko boljše, kot je danes.
 
Več ...
 
 

Z NERAZUMEVANJEM SPREMINJAMO SLOVENIJO V DISNEYLAND

E-pošta Natisni

 

Intervju z zaslužnim profesorjem etnologije dr. Janezom Bogatajem
 
Prebivalci Slovenije zelo slabo poznajo svojo kulturno dediščino, še zlasti pa kulturno dediščino lokalnih okolij, ugotavlja eden najuglednejših slovenskih etnologov prof. dr. Janez Bogataj. Najslabše poznavanje slovenske kulturne dediščine opaža med mladimi, kar pa ni njihova krivda, temveč odgovornost tistih, ki bi morali mladim našo dediščino ustrezno in primerno posredovati ter predstavljati.
 
Kako se s kulturno dediščino soočajo na slovenskem podeželju? So ponosni nanjo, znajo živeti z njo?
Več ...
 
 

KMET POSTAJA KLJUČNI ČLEN PREHRANSKE VERIGE

E-pošta Natisni
Intervju z Dacianom Cioloşom, komisarjem za kmetijstvo in razvoj podeželja Evropske unije 
 
Zakonodajni predlogi na področju skupne kmetijske politike do leta 2020 so na mizi. Prinašajo številne novosti tako za kmete kot za celotno podeželje. Kateri so glavni cilji, ki jih Komisija želi doseči s prihodnjo skupno kmetijsko politiko? Kako se bodo razvili različni kmetijski sektorji, še posebej sektorji vina, govedine in mleka?
Med pripravljanjem svojih predlogov smo v širši javni razpravi prišli do sklepa, da mora imeti skupna kmetijska politika tri glavne cilje – prehransko varnost, ohranjanje naravnih virov in ohranjanje teritorialnega ravnovesja na podeželju, vse v kontekstu ustvarjanja novih služb in rasti. Predloge smo oblikovali za doseganje teh ciljev. Še posebej smo želeli poudariti pomembnost povečanja tako konkurenčnosti kot trajnosti, hkrati pa želimo narediti premik proti bolj pošteni in zeleni skupni kmetijski politiki, ki jo davkoplačevalci bolje razumejo. Sektorji vina, govedine in mleka se bodo morali v prihajajočih letih soočiti s spremembami. Vendar ostajam optimističen in verjamem, da bodo prišle nove priložnosti za te proizvajalce. Naše reforme bodo nudile več možnosti za kmete, da se odzovejo na te priložnosti na trajnosten način. Naj samo še dodam, da imamo poleg teh horizontalnih orodij različne ukrepe za uporabo na ravni sektorjev, za mlečne izdelke in vino na primer, da vzamejo v račun posebnosti posameznega sektorja.
 
Več ...
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij