BODIMO POŠTENI DO SEBE IN POGLEJMO V SVOJE SRCE

BODIMO POŠTENI DO SEBE...

INTERVJU S KMETICO LETA 2017 KAROLINO DRAGICO...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Novice in napovednik

KZ PTUJ ODPRL NOV ODKUPNO-PRODAJNI CENTER V GORIŠNICI

Kmetijska zadruga Ptuj je v novembru 2017 zaključila gradnjo novega odkupno-prodajnega centra v Gorišnici. Novo zgrajeni objekt je velik 800 kvadratnih metrov, od tega je polovica objekta namenjena trgovski dejavnosti, ki zajema prodajalno in skladišče kmetijskega repromateriala. Druga polovica novega objekta pa je namenjena odkupu kmetijskih pridelkov, zlasti žitaric. Objekt ima tudi 60-tonsko tehtnico. Ob svečani otvoritvi je Marjan Janžekovič, direktor KZ Ptuj, povedal: »Kmetijska zadruga Ptuj je zadružna skupina, v katero spadajo Kmetijska zadruga Ptuj, Zadružna oskrba in Oljarna Fram. Zadruga ima 1035 članov in 140 zaposlenih. Skupaj imamo 39 maloprodajnih enot, od tega 28 s kmetijskim repromaterialom in 11 z živili. Celotna investicija gradnje novega odkupno-prodajnega centra v Gorišnici je znašala 800 tisoč evrov in je ena od dvanajstih novo zgrajenih trgovin, ki smo jih zgradili po letu 2000. Na Ptujskem smo tako z večjimi vlaganji v trgovine zaključili, načrtujemo pa obnovo trgovin na ormoškem področju.«
B. J.

 
 

OTVORITEV KOZOLCA Z LOKALNIMI DOBROTAMI

Skupno sodelovanje Kmetijske zadruge Rače, Občine Rače - Fram in Mariborske razvojne agencije je obrodilo sadove in nastal je nov lesen kozolec, ki je obložen z dobrotami lokalnih ponudnikov. Kozolec stoji v mesnici Kmetijske zadruge Rače, ki je znana po ponudbi izključno slovenskega mesa in se ponaša z znakom Izbrana kakovost Slovenije za goveje meso. Tri metre dolg kozolec je delo domačina Gregorja Majeriča. Narejen je iz lesa smreke in jelke po tradicionalni metodi brez vijakov. Na policah kozolca so dobrote več kot petnajstih lokalnih pridelovalcev, med drugim med, vina, jabolčni sok, vložena zelenjava, moke, siri in podobno. Slovesno otvoritev sta obeležila Branko Ledinek, župan občine Rače Fram in Ivan Lenart, direktor Kmetijske zadruge Rače. B. J.

 
 

ZADRUGA TREBNJE PRENOVILA SEDEM TRGOVIN

Kmetijska zadruga Trebnje deluje na območju od Žužemberka preko Trebnjega, Šentruperta, Mirne, Mokronog-Trebelnega in občine Mirne Peči do dela litijske občine, predvsem območja okoli Gabrovke in Dol. Zadruga, v katero je včlanjenih 751 kmetov, ima 184 zaposlenih v 40 enotah. Zadruga je tudi v letu 2017 sledila svojim ciljem skrbnega in odgovornega vlaganja v razvoj in prenovila sedem trgovin. Prenovili so samopostrežno prodajalno v Mokronogu, Šentrupertu, Velikem Gabru, Dobrniču, Žužemberku, na Veliki Loki in v Gabrovki. V trgovinah so v celoti prenovili grafično podobo, razširili ponudbo pekovskega peciva, slaščic ter sadja in zelenjave, s tem pa so se še bolj približali svojim kupcem.
B. J.

 
 

PRENOVLJEN ZADRUŽNI DOM V GORENJI VASI

Z željo po ohranjanju tradicije ter s ciljem, da v Zadružnem domu potekajo dejavnosti, ki so pomembne tako za zadružnike in zadrugo kot za vaščane, je Loška zadruga v letu 2017 v celoti prenovila Zadružni dom v Gorenji vasi. Z investicijo v vrednosti 1,2 milijona evrov so uredili stanovanjske, poslovne in kletne prostore ter odprli lastno kavarno Ajda. Ob svečani otvoritvi Zadružnega doma v začetku novembra 2017 je Mitja Vodnjov, direktor Loške zadruge, povedal: »Bistveno več prostora smo namenili živilski trgovini, kjer je po novem zastopan celotni proizvodni program Loške mlekarne, Loških mesnin s celotno paleto izdelkov blagovnih znamk Mesnine Bohinja in mesarije Arvaj. Razširili smo tudi domači kotiček, saj želimo povečati prodajo lokalnih dobaviteljev. Nova pridobitev sta tudi dvigalo za najemnike in stanovalce ter ločeno dvigalo za potrebe lokala in trgovine. Vsi prostori v objektu so sedaj dostopni invalidom in mamicam z vozički,« je še poudaril in omenil, da so vsa dela izvajala lokalna podjetja, s čimer želijo dejavnosti zadruge še dodatno vpeti v lokalno okolje.
B. J.

 
 

60 LET MLEKARNE PLANIKA KOBARID

Mlekarna v Kobaridu je bila zgrajena leta 1957. Začela je s sirarstvom, pozneje pa tudi s proizvodnjo jogurtov. Med prvimi siri, ki so jih izdelovali v nekdanji mlekarni, je bil sir Tolminc, ki ga izdelujejo še danes in na katerega so izjemno ponosni. Mlekarna Planika se danes lahko pohvali s široko paleto proizvodov, razvejanim trgom, predvsem pa je eno od pomembnejših podjetij v regiji in ključna pospeševalka kmetijstva na celotnem Posočju. Na slovesnosti ob praznovanju 60. obletnice delovanja v septembru 2017 je direktorica Mlekarne Planika Anka Miklavič Lipušček povedala: »Mlekarna Planika zaposluje 68 delavcev. Sestavljena je iz več delov, ni samo predelava mleka. Na svojem dvorišču imamo trgovino in muzej, imamo tudi svoje lastno ekološko posestvo v Bovcu, ki ga ravno zdaj urejamo. V našo zadrugo oddaja mleko preko Kmetijske zadruge Tolmin 100 kmetov, ki delujejo na območju Posočja ter Cerkljansko-Idrijskega.« Mlekarna Planika večino mleka in mlečnih izdelkov proda na slovenski trg, vključena je v vse večje trgovske verige, vse bolj pa išče priložnosti tudi v Italiji. In kot še dodaja direktorica: »Naša mlekarna sledi enemu in edinemu cilju, zaradi katerega je bila pred 60 leti tudi ustanovljena – to je odkupiti vse mleko, ki je pridelano v tej dolini. Ob tem pa se zavedamo, da je kakovost naših izdelkov za našega kupca najpomembnejša.« B. J.

 
 

E-TRGOVINA KGZ SLOGA KRANJ

K stalnemu napredku stremijo tudi v Kmetijsko-gozdarski zadrugi Sloga Kranj, zato po novem omogočajo tudi nakup izdelkov po spletu. V e-spletni trgovini zadruge lahko kupite opremo za pokrivanje silosov, opremo za baliranje, promocijski material John Deere in gozdarsko opremo. Nudijo tudi bogat nabor otroških igrač, kot so akumulatorska vozila, poganjalci, samokolnice, sani in številne druge igrače, ki so primerne tudi za darila v času božično-novoletnih praznikov. Kliknite na: http://www.sloga.si/sl/shop/e-trgovina/
B. J.

 
 

TOPLJENO MASLO LOŠKIH MLEKARN

Loške mlekarne so konec leta 2017 obogatile svojo ponudbo z novim izdelkom – topljenim maslom, narejenim iz kuhanega surovega masla. Med kuhanjem se izločijo ogljikovi hidrati, laktoza in beljakovine, ostane le prečiščeno olje, brez nečistoč in primesi. Topljeno maslo je uporabno za pečenje in cvrtje, lahko je odlična priloga k testeninam in krompirju. Odličen je za izdelavo namazov, pripravo sladic, kruha in izdelkov iz kruha, lahko pa ga uporabite kot samostojen namaz.
Fotografija arhiv Loške zadruge

 
 

KZ MEDVODE PRAZNOVAL 70-LETNICO DELOVANJA

Kmetijska zadruga Medvode je konec novembra 2017 pripravila slovesnost ob praznovanju 70-letnice delovanja. Milan Sobočan, direktor KZ Medvode, je ob tem povedal: »Letošnje leto za našo zadrugo ni pomembno le zaradi praznovanja obletnice, ampak tudi zaradi dveh investicij. Marca smo odprli obnovljeno prodajalno v Vodicah. Po dveletnih pogovorih smo maja podpisali pogodbo za nakup nekdanje Mercatorjeve železnine v Medvodah. Po temeljiti prenovi, tako zunaj kot znotraj, smo njena vrata odprli konec novembra 2017.« Zadruga posluje uspešno ter je zaupanja in spoštovanja vredna partnerica. Za lokalno delovanje in vpetost v lokalno okolje je v letu 2017 prejela tudi občinsko priznanje, plaketo Občine Medvode.
B. J.

 
 

V TRGOVINO, MESNICO IN NA POŠTO V PRENOVLJENO PRODAJALNO KZ TREBNJE

Kmetijska zadruga Trebnje nadaljuje s prenovami svojih živilskih prodajaln. V začetku junija 2017 so prenovili samopostrežno prodajalno v Velikem Gabru v občini Trebnje. V trgovini so obnovili oddelek s kruhom in razširili prodajo pekovskega peciva in slaščic, razširjena je ponudba svežega sadja in zelenjave. Ohranili so mesnico, kjer prodajajo izključno slovensko meso. V sklopu trgovine pa ostaja tudi pogodbena poštna poslovalnica. V celoti so prenovili celostno grafično podobo prodajalne in naredili trgovino bolj odprto in prijazno kupcem. B. J.

 
 

DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ NA PTUJU 2015

KGZS Zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z drugimi kmetijsko-gozdarskimi zavodi in ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS prirejajo 26. Državno razstavo in ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov Dobrote slovenskih kmetij.

Na razstavi, ki bo potekala od 21. do 24. maja 2015 v minoritskem samostanu na Ptuju, bodo tako kot v preteklih letih tudi letos izdelke ocenjevale strokovne komisije in podeljena bodo priznanja za kakovost in znaki kakovosti.

Ocenjujejo se: izdelki iz žit, mlečni in mesni izdelki, olja, kisi, sokovi in nektarji, žgane pijače, suho sadje, vina, sadjevci, domače marmelade in džemi, kompoti ter konzervirane vrtnine in drugi konzervirani pridelki.

Razpis in pravilniki o ocenjevanju izdelkov na Dobrotah slovenskih kmetij 2015 so objavljeni na spletnih straneh: www.kgzs.si in www.kgz-ptuj.si.
Podrobnejše informacije lahko dobite pri svetovalkah in svetovalcih za kmečko družino in razvoj dopolnilnih dejavnosti na vašem območju ali na zgoraj navedenih spletnih straneh. R. P.

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij