PESTROST IN RAZNOLIKOST PRIHODNJE SKUPNE KMETIJSKE POLITIKE

PESTROST IN RAZNOLIKOST...

Intervju z dr. Tassosom Haniotisom, direktorjem...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Novice in napovednik

DAN ODPRTIH VRAT SEMENARNE LJUBLJANA

V petek, 7. julija, in v soboto, 8. julija, je Semenarna Ljubljana odprla vrata raziskovalnega centra na Ptuju. Na tradicionalnem vsakoletnem dogodku je center obiskalo veliko ljubiteljev vrtnarjenja. Najbolj so jih zanimale avtohtone in udomačene sorte ter cvetlice, ki se jih spominjamo z vrtov iz časov naši babic.
Prvi dan dneva odprtih vrat je Semenarna pripravila Dan Semenarne Ljubljana. Dogodka so se udeležili številni gostje, med njimi mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, in poslovni partnerji. V okviru prireditve so gostje prisluhnili strokovnemu posvetu na temo ohranjanja slovenskih avtohtonih in udomačenih sort semena, pozneje pa so si ogledali največji vrt v Sloveniji.
Semenarna Ljubljana že desetletja ohranja slovenske avtohtone in udomačene sorte vrtnin in poljščin, ki so ključne za lokalno pridelavo hrane in zagotavljanje prehranske varnosti države.
Brez slovenskega semena ni kakovostne lokalno pridelane hrane.

Semenarna Ljubljana na sejmu Agra 2017 v Gornji Radgoni
Od 26. do 31. avgusta 2017 vljudno vabimo vse poslovne partnerje ter ljubitelje kmetovanja in vrtnarjenja na naš razstavno-prodajni prostor v halo B sejmišča v Gornji Radgoni.
Že tradicionalno bomo na kmetijsko-živilskem sejmu Agra predstavili novosti na področju razvoja in žlahtnjenja lastnih in slovenskih avtohtonih sort semen, aktualno ponudbo ozimnih žit in drugih proizvodov ter novosti uveljavljenih blagovnih znamk Semenarna Ljubljana in Valentin.
V času sejma bo na voljo tudi sejemski popust.

Semenarna Ljubljana
www.semenarna.si

 
 

V TRGOVINO, MESNICO IN NA POŠTO V PRENOVLJENO PRODAJALNO KZ TREBNJE

Kmetijska zadruga Trebnje nadaljuje s prenovami svojih živilskih prodajaln. V začetku junija 2017 so prenovili samopostrežno prodajalno v Velikem Gabru v občini Trebnje. V trgovini so obnovili oddelek s kruhom in razširili prodajo pekovskega peciva in slaščic, razširjena je ponudba svežega sadja in zelenjave. Ohranili so mesnico, kjer prodajajo izključno slovensko meso. V sklopu trgovine pa ostaja tudi pogodbena poštna poslovalnica. V celoti so prenovili celostno grafično podobo prodajalne in naredili trgovino bolj odprto in prijazno kupcem. B. J.

 
 

NOVA KMETIJSKA TRGOVINA V VIPAVI

V Vipavi je zadruga Vinakras Sežana v začetku junija 2017 odprla nov Agromarket Vipava, kjer je kupcem na voljo vse potrebno za področje sadjarstva, vinogradništva, živinoreje, poljedelstva in vrtičkarstva. Marjan Colja, direktor Kmetijske zadruge Vinakras, je ob otvoritvi nove trgovine v Vipavi povedal: »Čeprav nas večinoma poznajo po pridelavi in predelavi grozdja, zlasti Terana PTP, je trgovina pomemben prihodek naše zadruge. Poleg nove kmetijske trgovine v Vipavi imamo kmetijske trgovine še v Sežani, Komnu in na Kozini, v roku dveh let pa načrtujemo novo trgovino v Ilirski Bistrici.« Zadruga je vipavsko trgovino prevzela od Kmetijske zadruge Krpan iz Cerknice, ki je imela podobno ponudbo, od cerkniške zadruge pa je prevzela tudi vseh pet zaposlenih, je še pojasnil Colja. B. J.

 
 

PTUJSKA ZADRUGA PRENOVILA PRODAJALNO V SVETEM TOMAŽU

Kmetijska zadruga Ptuj je konec maja 2017 v občini Sveti Tomaž odprla vrata prenovljene živilske prodajalne, ki posluje pod Mercatorjevo franšizo. V prenovljeni prodajalni ponujajo po novem širši prodajni program, ki so ga dopolnili s programom za kmetijstvo in vrtičkarstvo. V prihodnje načrtujejo ureditev in otvoritev kmetijske prodajalne, do takrat pa vam omogočajo dostavo kmetijskega in vrtičkarskega materiala od vrednosti 50 evrov dalje tudi na dom. B. J.

 
 

O ŠAMPIONKI MODRI FRANKINJI IN NOVI CELOSTNI PODOBI KLETI KRŠKO

Na letošnjem mednarodnem Festivalu modre frankinje, ki je potekal junija 2017 v Sevnici, je blestela zadružna klet Kmečke zadruge Krško, ki je z modro frankinjo premium letnika 2015 postala prvak festivala. Naziv prvaka ji je prisodila komisija izmed 116 ocenjevanimi vzorci vinarjev iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije. Sicer pa si je modro frankinjo premium 2015 za protokolarno vino v svojem mandatu izbrala tudi aktualna vinska kraljica Maja Žibert. Krška klet, ki bo drugo leto praznovala častitljivih 90 let, skrbi za ohranjanje tradicije, a si hkrati ves čas prizadeva k tehnološkemu napredku in nadgradnji kakovosti svojih vin, zato so se odločili za prenovo celotne grafične podobe in logotipa kleti ter spremenili ime iz Vinske kleti Krško v Klet Krško, vinski program pa razdelili v pet samostojnih linij. »Še posebej pa smo veseli, da je konec lanskega leta priznani nemški referenčni laboratorij potrdil, da je modra frankinja izvorno slovensko vino,« je na novinarski konferenci ob predstavitvi novosti in vinskega prvaka modre frankinje povedal direktor Kleti Krško, Janez Živič. B. J.

Minister za zdravje opozarja: »Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!«

 
 

DNEVI ODPRTIH VRAT SEMENARNE LJUBLJANA 7. in 8. julij 2017

7. in 8. julij 2017 - Organizirani ogledi ob 10.00 in 17.00 uri
Vabljeni na ogled največjega vrta v Sloveniji!
Strokovnjaki Semenarne Ljubljana vas bodo popeljali skozi največji vrt v Sloveniji.
Z vami bodo:
Majda Veis, Barbara Lončar Vrhovec, Andreja Tomšič in Darko Vernik

Več ...
 
 

VRH KMETIJSKIH IN ŽIVILSKIH PODJETIJ

V torek, 6. junija 2017, bo z začetkom ob 10. uri v hotelu Golf na Bledu potekal 17. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij, ki ga organizira GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Na vrhu bodo iskali odgovor na vprašanje »Kako biti in ostati v dobri kondiciji«, tako bodo med drugim pregledali oceno razmer v kmetijstvu in živilstvu ter trende v svetovnem in evropskem kmetijstvu in poslovanje živilskih podjetij v letu 2016. Pripravili bodo tudi okroglo mizo z naslovom »Delujemo, se razvijamo in uspevamo!«. Vabljeni!
V. V.

 
 

ZAKLJUČENA REGIJSKA SREČANJA ZADRUG

Zadružna zveza Slovenije je tudi v letošnjem letu v zimskih mesecih že štirinajstič zapored organizirala regijska srečanja zadružnikov. Regijskih srečanj, ki so se odvijala v januarju in februarju 2017 po vsej Sloveniji, so se udeležili predsedniki, direktorji, člani upravnih in nadzornih odborov zadrug ter zaposleni v zadrugah članicah Zadružne zveze Slovenije.


Predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, enega od srečanj se je udeležil tudi minister mag. Dejan Židan, so predstavili aktualno dogajanje na področju kmetijstva, predvidene javne razpise Programa razvoja podeželja 2014–2020 v letu 2017, novosti na področju zakonodaje in aktivnosti na področju gozdarstva. Predstavljene so bile prednostne naloge Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer so v ospredju priprave izhodišč nove skupne kmetijske politike po letu 2020, sofinanciranje in ohranjanje ukrepa »OMD«, okoljska politika ter zagotovitev sredstev za mlade v kmetijstvu in za prilagajanje na podnebne spremembe. Sodelavci Zadružne zveze Slovenije so predstavili podatke o uspešnosti slovenskih kmetijskih in gozdarskih zadrug članic zveze. V letu 2015 so zadruge poslovale uspešno in ustvarile več kot 630 milijonov evrov prihodkov ter z več kakor 350 trgovinami zagotavljale oskrbo prebivalstva na podeželju in v mestu. Kmetijske in gozdarske zadruge dajejo zaposlitev več kot 2.500 delavcem in povezujejo 13.000 članov. Povprečna zadruga članica Zadružne zveze Slovenije je v letu 2015 ustvarila več kakor 10 milijonov evrov prihodkov, zaposlovala 41 delavcev, včlanjevala 211 članov in imela 2,7 milijona evrov kapitala.

Več ...
 
 

PRENOVLJENA PRODAJALNA KZ MEDVODE V VODICAH

Konec marca 2017 je Kmetijska zadruga Medvode odprla prenovljeno in kar za tretjino večjo prodajalno v Vodicah. Prostori nove prodajalne so svetlejši in preglednejši, večja je tudi ponudba, predvsem na področju urejanja doma in okolice. »Pričakujemo, da se bosta izboljšala tako promet kot zaslužek na tej lokaciji,« je povedal direktor zadruge Milan Sobočan. Kmetijska zadruga Medvode v tem letu praznuje 70 let poslovanja. Jeseni nameravajo odpreti še novo tehnično trgovino v Medvodah, ki bo nastala v že kupljenih prostorih Mercatorjeve železnine. Dolgoročno želijo nove in sedanje prostore povezati z urejeno pokrito tržnico, na kateri bi prodajali domače izdelke in pridelke.
V. V.

 
 

NOVA TRGOVINA V APAČAH

Aprila 2017 je Kmetijska zadruga Radgona v prostorih Oskrbnega centra KZ Radgona v Apačah odprla novo franšizno živilsko trgovino Tuš. Na 200 kvadratnih metrih živilskega oddelka ponujajo več kot tri tisoč različnih izdelkov, med drugim zelenjavo, vino in mesnine lokalnih ponudnikov iz Apaške doline ter živilcev iz Prekmurja, Prlekije in ostalih delov Slovenije. Na otvoritvi so se na stojnicah predstavili dobavitelji, lokalni ponudniki in apaške kmečke žene. Zbrane je nagovoril tudi direktor Zadružne zveze Slovenije, Bogdan Štepec, ki je poudaril pomen zadružnih poslovalnic v majhnih in odročnih krajih, ki skrbijo, da ima lokalno prebivalstvo dostop do blaga za vsakodnevne potrebe.
V. V.

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij