BODIMO POŠTENI DO SEBE IN POGLEJMO V SVOJE SRCE

BODIMO POŠTENI DO SEBE...

INTERVJU S KMETICO LETA 2017 KAROLINO DRAGICO...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Novice in napovednik

Zadružni utrip na Radiu Ognjišče

Vsak prvi torek v mesecu lahko prisluhnete oddaji Zadružni utrip na Radiu Ognjišče, ki jo pripravlja Zadružna zveza Slovenije skupaj z Radiem Ognjišče. Oddaja, ki jo vodi novinar Jure Sešek, je na sporedu ob 13.25 uri.
 
 

IMEJMO ZABAVO, JEJMO ZDRAVO

Kmetijska zadruga Šaleška dolina je na svetovni dan hrane v okviru projekta Informiranje in pospeševanje prodaje rdečega ekološkega mesa organizirala poučen in zabaven dogodek »Imejmo zabavo, jejmo zdravo!« za učence ljubljanske osnovne šole Majde Vrhovnik, ki jo obiskuje skoraj 500 otrok. Poleg vodstva šole so k sodelovanju povabili tudi Kmetijsko zadrugo Krka iz Novega mesta in Gimnastično zvezo Slovenije.

Skupaj so izpeljali promocijo slovenskega ekološkega mesa Ekodar, integrirano pridelanih jabolk in izdelkov Slodar ter integrirano pridelane zelenjave KZ Krka. Vse skupaj so nadgradili člani Gimnastične zveze Slovenije z Mitjo Petkovškom, ki so poleg zdrave hrane prikazali pomen gibanja in telesne vadbe ter povabili otroke v svoje vrste. J. H.

 
 

Imejmo zabavo, jejmo zdravo z raznovrstno ponudbo podeželja Šaleške doline

Kmetijska zadruga Šaleška dolina vabi na športno obarvani koncert z naslovom »Imejmo zabavo, jejmo zdravo z raznovrstno ponudbo podeželja Šaleške doline«, ki se bo odvijal 16. septembra 2011 z začetkom ob 11. uri v telovadnici osnovne šole Šoštanj. Na dogodku se bodo predstavili raznovrstna ponudba podeželja Šaleške doline, telovadci, glasbene skupine, okrogla miza pa bo potekala na temo zdrave prehrane. Osrednji gost prireditve bo Mitja Petkovšek, dvakratni svetovni prvak v gimnastiki.

 
 

KZ SEVNICA KREPI TRGOVSKO DEJAVNOST

Kmečka zadruga Sevnica je bogatejša za dve prenovljeni trgovini. V avgustu je v novi podobi v Sevnici ponovno odprla vrata živilska trgovina Izidor, v novembru pa kmetijsko-tehnična trgovina Lenart v Sevnici, ki ima posodobljen prodajni asortiman in na enem mestu ponuja vse za kmetijo in dom. S prenovljeno podobo trgovine Izidor v zadrugi želijo osveščati potrošnike o svežih, domačih živilih ter živilih višje kakovosti s posavskih kmetij, ki so jih poimenovali »Od tukaj.si«. »V zadrugi postavljamo lokalno oskrbo na prvo mesto,« je povedal Borut Florjančič, direktor KZ Sevnica, in dodal: »Odločili smo se, da na prodajnih policah osveščamo potrošnike o pomenu porekla, načinu pridelave in vplivu dolgih transportnih poti na kakovost živil in da napis »Od tukaj.si« vodi do polic z izdelki s posavskih kmetij.« Zadruga je še posebej ponosna na lastne mesne izdelke blagovne znamke Grajske mesnine. B. J.

 
 

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku

Na Dnevih narodnih noš, ki bodo potekali od 8. do 11. septembra 2011 v starem mestnem jedru Kamnika, se bodo v slikovitih povorkah predstavile narodne noše slovenskih pokrajin pa tudi drugih narodov. Mednarodno priznani festival poudarja pomen oblačilne dediščine ter opozarja na spoštovanje narodnih noš kot kulturne vrednote.
 
Informacije o dogodkih v vašem kraju nam lahko posredujete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. in z veseljem jih bomo objavili.

 
 

PRENOVLJEN OBRAT MESNIN BOHINJA

Mesnine Bohinja so septembra 2014 odprle prenovljen proizvodni obrat, v katerem poteka predelava mesnin. Celotna investicija skupaj s sanacijo družbe je bila vredna 500.000 evrov. Loška zadruga in Loške mesnine, d.o.o., sta vstopili v operativno vodenje družbe Mesnine Bohinja, d.o.o., saj je bilo podjetje pred stečajem. Sledile so finančna, komercialna in kadrovska sanacija. Kot je na otvoritvi povedal Mitja Vodnjov, direktor Loške zadruge in Loških mesnin, d.o.o., so v letu 2013 začeli s sanacijo objekta, kjer so skupaj z GKZ Srednja vas v Bohinju v celoti prenovili objekt. Dejavnost klanja je bila zaradi prostorskih omejitev prenesena na lokacijo v Škofjo Loko, v Bohinju pa so postavili nove zorilnice, v celoti zamenjali strešno kritino, hlajenje in gretje ter prenovili proizvodnjo vključno z nakupom novih strojev. Vzporedno s sanacijo poslovanja in prenovo objekta so začeli s sistematičnim trženjem, uvedli so nove proizvode, za štirikrat povečali prodajo in posledično tudi proizvodnjo. V zadnjem letu so v Bohinju zaposlili šest novih sodelavcev, proizvodne zmogljivosti so polno zasedene, razmišljajo pa že o nadaljnjih razvojnih usmeritvah Mesnin Bohinja, dodaja Vodnjov.

Loška zadruga je konec decembra 2014 odprla tudi novi Center Trata v Škofji Loki, kjer so se obstoječi kmetijsko-gradbeni trgovini pridružile še živilska trgovina, mesnica in cvetličarna. B. J.

 
 

Spoštljivo do gozdov

Spoznanje, da so gozdovi najbolj ohranjeni kopenski ekosistemi, je vodilo Generalno skupščino Organizacije združenih narodov, da je leto 2011 razglasila za »mednarodno leto gozdov«.
 
Če z gozdovi gospodarimo na trajnostni način, občutno prispevamo k trajnostnemu razvoju človeštva v boju proti revščini in k doseganju mednarodno sprejetih razvojnih ciljev trajnostnega gospodarjenja z vsemi vrstami gozdov. Vseh 192 držav članic Organizacije združenih narodov je z razglasitvijo mednarodnega leta gozdov, doseči predvsem to, da se poveča pozornost celotne družbe do gozdov in trajnostnega gospodarjenja z gozdovi, spoštovanje do gozda, do gospodarjenja z gozdovi ter lesa kot surovine in nenazadnje motiviranost in povezanost vseh, katerih dejavnost je vezana na gozdove. V Sloveniji smo si zadali še četrti cilj, ki izhaja iz naših želja po še uspešnejšem gospodarjenju in usmerjanju razvoja gozdov, to je zmanjšati razliko med dejanskim in možnim izkoristkom gozdnih potencialov.
 
Skrb za gozd in gozdno krajino ima v življenju Slovencev že stoletja posebno vlogo in mesto v podzavesti. Ne le odnos do gozda, tudi odnos do lesa ima dolgo in bogato tradicijo. Ta se odraža tako v vsakdanjem življenju kot v umetnosti in religiji. Les se je poleg tega, da je bil dolgo časa poglavitni vir energije, v rokah spretnih mojstrov in umetnikov spreminjal v vsakdanje uporabne predmete ali pa v izdelke izjemne umetniške vrednosti. Vse to so vsebine, ki bi jih slovenski gozdarji v mednarodnem letu gozdov radi poudarili in še globlje vtisnili v naše vsakdanje življenje.
Jošt JAKŠA, direktor Zavoda za gozdove Slovenije
 
 

KZ AGRARIA GOSTILA DIJAKE SREDNJE GOSTINSKE IN TURISTIČNE ŠOLE IZ IZOLE

Kmetijska zadruga Agraria Koper je za dijake Srednje gostinske in turistične šole iz Izole organizirala naravoslovni dan v distribucijskem centru v Kopru. Skupaj so si ogledali distribucijski center, prevzem zelenjave in sadja od pridelovalcev, in hladilnice ter se seznanili z razlikami med uvoženo in lokalno pridelano zelenjavo in sadjem. Dijaki so bili presenečeni, koliko različne zelenjave in sadja pridelujejo lokalni pridelovalci, kar jim omogoča ugodna mediteranska klima. Dijaki so se pomerili na nagradnem kvizu o poznavanju shem kakovosti in lastnosti sadja in zelenjave ter o pomenu uživanja lokalno in sezonsko pridelane hrane. Po skupinah pa so iz predstavljene zelenjave in sadja iz integrirane pridelave sestavili tipično istrsko jed. Najboljša skupina je bila tudi nagrajena. N. M.

 
 

Evropsko prvenstvo v ročni košnji

V Cerkljah na Gorenjskem bo od 19. do 21. avgusta 2011 potekalo Evropsko prvenstvo v ročni košnji, ki ga organizira Društvo koscev in kosic Slovenije. Tekmovanje sodi med največja in najstarejša tekmovanja v ročni košnji v Evropi. Vabljeni!
 
 

VINOTEKA KRŠKO ODPRLA VRATA

Na lokaciji Vinske kleti Krško je od decembra 2014 odprta Vinoteka Krško, kjer imate možnost ogleda in nakupa pestre ponudbe vin in darilnega programa.

Vinska klet Krško gradi na tradiciji in izkušnjah, dobrem poznavanju dolenjskih značilnosti in sodobni tehnologiji, kar ji zagotavlja, da je danes opazna ponudnica vin visoke kakovosti in hkrati vodilna proizvajalka najboljšega cvička PTP. Poleg tega na lastnih vinogradniških površinah na Sremiču prideluje vrhunska vina: modro frankinjo, zeleni silvanec, beli pinot, chardonnay, sauvignon in laški rizling. B. J

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij