PESTROST IN RAZNOLIKOST PRIHODNJE SKUPNE KMETIJSKE POLITIKE

PESTROST IN RAZNOLIKOST...

Intervju z dr. Tassosom Haniotisom, direktorjem...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Novice in napovednik

Zadružni utrip na Radiu Ognjišče

Vsak prvi torek v mesecu lahko prisluhnete oddaji Zadružni utrip na Radiu Ognjišče, ki jo pripravlja Zadružna zveza Slovenije skupaj z Radiem Ognjišče. Oddaja, ki jo vodi novinar Jure Sešek, je na sporedu ob 13.25 uri.
 
 

AKTUALNI RAZPISI - SEPTEMBER 2014

PODPORA ZA SODELOVANJE V SHEMAH KAKOVOSTI HRANE
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje želi spodbuditi kmetijske proizvajalce k sodelovanju v shemah kakovosti, ki pomenijo izboljšanje kakovosti kmetijske proizvodnje in proizvodov ter s tem prispevajo k povečanju dodane vrednosti v kmetijstvu in ponudbe na trgu. Podpore, ki imajo obliko letnega plačila in se upravičencu dodelijo za največ pet let, se namenjene delnemu pokritju stalnih stroškov, nastalih zaradi vključitve in sodelovanja v upravičenih shemah kakovosti. Najvišji znesek pomoči znaša do 3.000 EUR na posamezno kmetijsko gospodarstvo. Razpis je odprt do objave zaprtja, objavljene na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje.

FINANČNA POMOČ ZA NADOMESTILO ŠKODE ZARADI POŽARA ALI STRELE NA KMETIJSKEM GOSPODARSTVU V LETU 2014
Aktualni razpis Ministrstva za kmetijstvo in okolje je namenjen dodelitvi finančne pomoči za blažitev poslabšanja ekonomskega položaja kmetijskih gospodarstev zaradi nepredvidljivega škodnega dogodka na kmetijskem gospodarstvu oziroma škode na kmetijskih objektih, nastale zaradi požara ali strele, če povračilo škode za ta dogodek ni določeno s predpisom, ki ureja odpravo posledic naravnih nesreč. Okvirna višina razpisanih nepovratnih sredstev znaša do 15.000 evrov. Ker je javni razpis odprtega tipa, bo le-ta odprt do porabe sredstev, zaprtje pa bo objavljeno na spletnih straneh ministrstva.
Na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje in Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP) so objavljeni tudi razpisi za čebelarje in ribogojce. Več informacij o razpisih dobite na ARSKTRP, tel. 01 580 7792, ali po elektronski pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

NATEČAJ »KAJ PA JE BILO Z EVROPSKIM DENARJEM NAREJENO ZATE, ZA TVOJ KRAJ?«

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) in Ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) bi rada opozorila na dobre zgodbe, ki smo jih v Sloveniji ustvarili s pomočjo evropskih sredstev, zato vabita vse zainteresirane, da predlagajo projekte, ki so prispevali k izboljšanju kakovosti življenja oziroma življenja skupnosti. SVRK in MKO bosta najboljše predloge nagradila. Na natečaj se lahko prijavite do 12. septembra 2014 na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Več informacij o natečaju in pogojih sodelovanja vam je na voljo na www.eu-skladi.si in www.program-podezelja.si.

Povzela B. J.

 
 

Zadružni utrip na Radiu Ognjišče

Vsak prvi torek v mesecu lahko prisluhnete oddaji Zadružni utrip na Radiu Ognjišče, ki jo pripravlja Zadružna zveza Slovenije skupaj z Radiem Ognjišče. Oddaja, ki jo vodi novinar Jure Sešek, je na sporedu ob 13.25 uri.
 
 

ZADRUGE OPRAVLJAJO STORITVE POGODBENE POŠTE

Vedno več zadrug članic Zadružne zveze Slovenije se odloča za sodelovanje s Pošto Slovenije pri opravljanju poštnih storitev in uvajanju novih pogodbenih pošt. Trenutno s Pošto Slovenije sodeluje 20 zadrug, ki v svojih poslovalnicah izvajajo poštne storitve ter si tako prizadevajo za ohranitev in razvoj kraja, občine in regije ter tudi za širitev storitev in ponudbe zadrug. S 1. septembrom 2014 Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga odpira pogodbeno pošto v Podgorju, na Koroškem pa v okviru te zadruge že delujeta pogodbeni pošti Vuhred in Kotlje.
A. J. in B. J.

 
 

Imejmo zabavo, jejmo zdravo z raznovrstno ponudbo podeželja Šaleške doline

Kmetijska zadruga Šaleška dolina vabi na športno obarvani koncert z naslovom »Imejmo zabavo, jejmo zdravo z raznovrstno ponudbo podeželja Šaleške doline«, ki se bo odvijal 16. septembra 2011 z začetkom ob 11. uri v telovadnici osnovne šole Šoštanj. Na dogodku se bodo predstavili raznovrstna ponudba podeželja Šaleške doline, telovadci, glasbene skupine, okrogla miza pa bo potekala na temo zdrave prehrane. Osrednji gost prireditve bo Mitja Petkovšek, dvakratni svetovni prvak v gimnastiki.

 
 

ZADRUGAM PRESTIŽNA PRIZNANJA V LONDONU

Decanterjevo ocenjevanje v Londonu se uvršča med najvplivnejše na svetu. Je eno od tistih »svetovnih prvenstev«, ki vinom podeljuje kredibilen pečat kakovosti in mednarodno priznano kakovost. Na letošnjem prestižnem ocenjevanju Decanter 2014 so sodelovale tudi slovenske zadružne vinske kleti in dosegle odlične rezultate. Klet Vipava 1894 se ponaša z zlato medaljo za Vipavski beli pikolit 2009 in srebrno medaljo za Barbero 2012. Vinakras Sežana je za Izbrani teran 2013 prejela srebrno medaljo, bronasti medalji je prejela za Teran Prestige 2012 in za Ruj, sušeno grozdje 2009. Vinska klet Metlika je sodelovala s svojimi vini že tretjič zapored in je letos edina v vinorodni deželi Posavje prejela bronasto medaljo za Metliško črnino PTP 2012 in srebrni medalji za Kolednik sauvignon jagodni izbor 2009 in Modra frankinja 2013. Andrej Škof iz Vinske kleti Metlika pravi: »Odločitvi Vinske kleti Metlika za nastop na omenjenem ocenjevanju je botrovala želja, da dokažemo vrhunsko kakovost naših vin tudi v svetovnem merilu.« A. Š. in B. J.
Fotografija: arhiv KZ Metlika

 
 

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku

Na Dnevih narodnih noš, ki bodo potekali od 8. do 11. septembra 2011 v starem mestnem jedru Kamnika, se bodo v slikovitih povorkah predstavile narodne noše slovenskih pokrajin pa tudi drugih narodov. Mednarodno priznani festival poudarja pomen oblačilne dediščine ter opozarja na spoštovanje narodnih noš kot kulturne vrednote.
 
Informacije o dogodkih v vašem kraju nam lahko posredujete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. in z veseljem jih bomo objavili.

 
 

UNIVERZA IN ZADRUGA PODPISALI PISMO O NAMERI

Rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, in direktor Kmetijske zadruge Agraria, Robert Fakin, sta konec junija 2014 podpisala pismo o nameri, s katerim sta ustanovi še bolj okrepili sodelovanje na področju razvoja novih načinov kmetovanja, novih sort, obujanja starih sort ter izobraževanja in znanstvenoraziskovalnega dela za pospešitev kmetijstva v regiji. Študenti lahko sedaj svoje teoretično znanje prenašajo v prakso, razvijajo nove pristope ter udejanjajo svojo kreativnost razmišljanja in reševanja konkretnih tem. Zadruga je s podpisom pisma o nameri začela z razvojem didaktičnega centra Purissima, ki bo namenjen izobraževanju tako mladih kot tudi starejših. B. J.

Na sliki z leve proti desni: direktor Kmetijske zadruge Agraria Robert Fakin, rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, predsednica upravnega odbora zadruge Jožica Bolčič in vodja zadružne proizvodnje Patricija Pirnat

 
 

Spoštljivo do gozdov

Spoznanje, da so gozdovi najbolj ohranjeni kopenski ekosistemi, je vodilo Generalno skupščino Organizacije združenih narodov, da je leto 2011 razglasila za »mednarodno leto gozdov«.
 
Če z gozdovi gospodarimo na trajnostni način, občutno prispevamo k trajnostnemu razvoju človeštva v boju proti revščini in k doseganju mednarodno sprejetih razvojnih ciljev trajnostnega gospodarjenja z vsemi vrstami gozdov. Vseh 192 držav članic Organizacije združenih narodov je z razglasitvijo mednarodnega leta gozdov, doseči predvsem to, da se poveča pozornost celotne družbe do gozdov in trajnostnega gospodarjenja z gozdovi, spoštovanje do gozda, do gospodarjenja z gozdovi ter lesa kot surovine in nenazadnje motiviranost in povezanost vseh, katerih dejavnost je vezana na gozdove. V Sloveniji smo si zadali še četrti cilj, ki izhaja iz naših želja po še uspešnejšem gospodarjenju in usmerjanju razvoja gozdov, to je zmanjšati razliko med dejanskim in možnim izkoristkom gozdnih potencialov.
 
Skrb za gozd in gozdno krajino ima v življenju Slovencev že stoletja posebno vlogo in mesto v podzavesti. Ne le odnos do gozda, tudi odnos do lesa ima dolgo in bogato tradicijo. Ta se odraža tako v vsakdanjem življenju kot v umetnosti in religiji. Les se je poleg tega, da je bil dolgo časa poglavitni vir energije, v rokah spretnih mojstrov in umetnikov spreminjal v vsakdanje uporabne predmete ali pa v izdelke izjemne umetniške vrednosti. Vse to so vsebine, ki bi jih slovenski gozdarji v mednarodnem letu gozdov radi poudarili in še globlje vtisnili v naše vsakdanje življenje.
Jošt JAKŠA, direktor Zavoda za gozdove Slovenije
 
 

KZ SELNICA OB DRAVI TRGU PONUDILA KONOPLJINO OLJE

Kmetijska zadruga Selnica ob Dravi letos kupcem ponuja v svojih prodajalnah v Selnici, Bistrici, Hočah in Rušah hladno stiskano konopljino olje, ki ga ročno dodelajo in pakirajo. Konopljino olje je bogato z omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, je pomemben antioksidant, uravnava krvni tlak, krepi organizem ter je primerno za prehrano in zunanjo uporabo. J. S.

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij