PESTROST IN RAZNOLIKOST PRIHODNJE SKUPNE KMETIJSKE POLITIKE

PESTROST IN RAZNOLIKOST...

Intervju z dr. Tassosom Haniotisom, direktorjem...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Novice in napovednik

ZLATE DOBROTE SADJARSTVA TURN KZ ŠALEŠKA DOLINA

V Kmetijski zadrugi Šaleška dolina so že pred leti pridelavo različnih sort jabolk integrirane pridelave nadgradili s kakovostnimi izdelki iz jabolk, ki so jih poimenovali SLODAR. Z imenom so želeli poudarili, da je vsak izdelek SLODAR darilo domače, slovenske zemlje. Izdelujejo 100-odstotni naravni jabolčni sok »toukec«, jabolčne krhlje, jabolčni čips ter krhlje in čips s cimetom. Na državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij Ptuj 2013 so na ocenjevanje poslali pet vzorcev živil in za vse prejeli zlato priznanje, jabolčni čips s cimetom pa je dosegel prav vse možne točke. Zadruga izdelke prodaja v številne šole, vrtce, podjetja in trgovine, mnogi kupci pa prihajajo tudi neposredno na sadjarstvo Turn. Jabolka in izdelke SLODAR lahko dobite tudi v kmetijskih trgovinah v Šoštanju, Velenju, Šmarnem ob Paki. Od julija 2013 dalje pa je vse izdelke SLODAR in bogat preostali živilski program mogoče kupiti tudi v novi živilski prodajalni Toplica v Topolšici.

Besedilo in fotografija: Jana Hozjan, KZ Šaleška dolina

 
 

M SORA ŽIRI PRVA V SLOVENIJI S CERTIFIKATOM FSC

V okviru Kmetijsko gozdarske zadruge M SORA Žiri deluje podjetje M SORA, d.d., ki je konec maja 2013 kot prvi med slovenskimi oknarji pridobilo certifikat FSC za produktni skupini OKNA in VRATA. V procesu pridobitve certifikata so med drugim morali vzpostaviti sistem natančnega sledenja lesa od dobaviteljev do kupcev, zagotoviti varnost in zdravje delavcev pri delu, pripraviti ustrezno dokumentacijo, v kateri so opredeljeni dobavitelji, procesi, izdelki, materiali, predstavljen in opredeljen sistem sledenja lesa, izdelani izračuni masnih bilanc in podpisani dogovori s podizvajalci.

 

Več ...
 
 

ZADRUŽNI DAN ZADRUGE SAVA LESCE

Kmetijsko gozdarska zadruga Sava Lesce je sredi junija 2013 pripravila drugi Zadružni dan, ki je bil namenjen promociji in predstavitvi zadruge svojim kupcem in širši javnosti. Pripravili so tudi kmečko tržnico, kjer so se s ponudbo in prodajo predstavili okoliški kmetje in dobavitelji. Udeleženci dogodka so si lahko ogledali gozdarsko tekmovanje, ki ga je pripravilo gozdarsko društvo Lisjak. Zadruga pa je pripravila program tudi za najmlajše z animacijami in razstavo igrač iz časov naših dedkov in babic. B. J.

Fotografija arhiv KGZ Sava Lesce

 
 

ČETRT STOLETJA ZADRUŽNE KLETI EMINO

Zadružna klet Hiša vin Emino je konec junija 2013 praznovala 25. letnico obstoja. Ob tej priložnosti je trgu predstavila novo omejeno linijo vrhunskih vin Eminent.

Obsotelje in Kozjansko se ponašata s 700-letno vinsko tradicijo, saj so prvi naseljenci v vinogradih omenjeni že v listini nemškega viteškega reda davnega leta 1236. S trto in vinom pa ni tesno povezan le 1500 hektarjev obsežen vinorodni podokoliš Šmarje - Virštanj, ampak tudi mreža vinskih cest, kulturno-umetniška dediščina, kultura prehrane, zabave in prostega časa, medsebojnih človeških odnosov in kultura bivanja teh krajev nasploh. Vinska klet je bila na področju Obsotelja dolgoletna tiha želja tamkajšnjih vinogradnikov, načrtovana že od povojnih časov. Leta 1988 se je na pobudo takratnega Kmetijskega kombinata Šmarje želja tudi uresničila. Kmetijska zadruga Šmarje v Hiši vin Emino od pogodbenih lokalnih vinogradnikov odkupi okoli 300 ton grozdja letno. Po odkupu grozdje v zadružni kleti nato v skladu z najvišjimi tehnološkimi standardi donegujejo, ustekleničijo in dobrih 200.000 litrov pripravijo za prodajo po vsej Sloveniji. »Kakovost in prepoznavnost naših vin se v zadnjih treh letih povečujeta, kar sovpada z našimi vlaganji v prenovo vinske kleti in posodobitev tehnološke opreme,« ocenjuje direktor Kmetijske zadruge Šmarje Vinko But in dodaja, da si bodo v Kmetijski zadrugi Šmarje tudi v prihodnje prizadevali, da bo zadružna klet z novo podobo, izboljšano vinsko tehnologijo ter novo vinsko restavracijo za zaključene družbe in organizirane dogodke, prav tako pa tudi z ustanovitvijo prvega slovenskega interaktivnega muzeja vinske tehnologije, ki jo načrtujejo v naslednjem letu, postala osrednja vinska turistična destinacija vinorodnega območja Šmarje - Virštanj. Slovesnega dogodka se je udeležil tudi mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo in okolje, ki je pohvalil delo kleti in uspešne poslovne rezultate zadruge.
Besedilo Emina Mešič

Fotografija arhiv Jože Strniša

 
 

S KMETIJSKIM MINISTROM O ZADRUŽNIH VSEBINAH

Predstavniki Zadružne zveze Slovenije so se konec maja 2013 sestali z mag. Dejanom Židanom, ministrom za kmetijstvo in okolje, ter njegovimi sodelavci. Ministru smo predstavili svoje poglede na predlagane strateške dokumente skupne kmetijske politike. Opozorili smo na težave, ki jih imajo zadruge zaradi plačilne nediscipline, saj živilskopredelovalna podjetja zelo zamujajo s plačili. Ponovno smo odprli vprašanja na področju zakonodaje, za uveljavitev katere si Zadružna zveza Slovenije prizadeva že nekaj časa in bi pomembno pomagala zadrugam. Pri tem smo opozorili na zagotovitev enakopravnega položaja zadrug v javnih razpisih, oblikovanje zakona o podpornem okolju za zadruge, ponovno vzpostavitev zadružne revizije in ustrezno dopolnitev davčne zakonodaje z vidika zadružništva, ki jo poznajo številne evropske države. Opozorili smo tudi na ureditev zakonodaje na področju javnega naročanja, kjer želimo, da v javnih ustanovah naročajo več lokalno pridelane hrane. A. J. in B. J.

Fotografija arhiv Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

 
 

RAZSTAVA DOBROT SLOVENSKIH KMETIJ NA PTUJU

Minoritski samostan na Ptuju je od 16. do 19. maja 2013 gostil 24. Razstavo Dobrote slovenskih kmetij. Razstava, ki jo je organiziral Kmetijsko-gozdarski zavod Ptuj, je največja in najodmevnejša prireditev na področju razvoja podeželja, ki z blagovno znamko Dobrote slovenskih kmetij povezuje kmetije iz vse Slovenije in zamejstva. Letos je bilo ocenjenih skupaj 1173 dobrot. Na razstavi je sodelovalo več kakor 750 kmetij, predstavljeni pa so bili ocenjeni in nagrajeni krušni, mlečni in mesni izdelki ter kisi, olja, suho sadje, sadjevci, sokovi, marmelade, žganja, vina, kompoti in konzervirana zelenjava. V posebnem delu razstave se je predstavila gorenjska pokrajina s svojimi značilnimi izdelki in ponudbo na podeželju. B. J.

 
 

20 LET ZVEZE SLOVENSKE PODEŽELSKE MLADINE

Zveza slovenske podeželske mladine letos praznuje 20. obletnico delovanja in ob tej priložnosti je aprila 2013 na Brdu pri Kranju pripravila posebno slovesnost, katere častni gost je bil Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije. V okviru prireditve je bilo podeljenih 20 priznanj. Priznanja med posamezniki so prejeli Cvetka Mavrič, Metoda Senica, Bogomir Vnučec, Danijel Rihtarič, Martin Mavsar, Alojz Štuhec, dr. Matjaž Glavan, Rok Sedminek, Urška Senčar Hočevar, Aleš Kotnik, Kristijan Hrastar, Dejan Čadež, Jože Kotnik, Andreja Krt Stopar, dr. Milan Zver in Franc Pribožič. Med organizacijami pa so priznanja prejeli Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije in Zadružna zveza Slovenije za dobro sodelovanje in pomoč pri delu zveze. Zveza slovenske podeželske mladine je krovna organizacija mladih na podeželju, ki združuje 53 društev. Združuje vse mlade s podeželja, tako tiste iz kmečkih družin kot tiste, ki se šolajo in zaposlujejo izven kmetijstva, in je edina organizacija, ki se aktivno ukvarja z mladimi na podeželju. B. J.

Fotografija: Prejemniki priznanj ob 20. obletnici delovanja Zveze slovenske podeželske mladine, ki sta jih podelila Rok Roblek, predsednik Zveze slovenske podeželske mladine, in Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije

 
 

ZADRUGA TREBNJE OPRAVLJA TUDI POŠTNE STORITVE

Kmetijska zadruga Trebnje je z majem 2013 postala pogodbena izvajalka poštnih storitev Pošte Slovenije v Hinjah. V prihodnje načrtujejo pogodbeno opravljati poštne storitve tudi v nekaterih drugih poslovalnicah zadruge. S tem zadruga omogoča tudi prebivalcem v odročnejših kraljih nemoteno uporabo poštnih storitev.

 
 

BANKA SE JE PREDSTAVILA NA SEJMIH

Deželna banka Slovenije se je predstavila na zbirateljskem sejmu Collecta in spomladanskem kmetijskem sejmu v Komendi.

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je v marcu 2013 potekal 7. Mednarodni zbirateljski sejem Collecta, na katerem je več kot 140 razstavljavcev iz 18 držav predstavljalo zbirke s področij filatelije, numizmatike, kartofilije, militarije, antikvitet, gramofonskih plošč, zgoščenk, stripov, figuric, mineralov, fosilov, dragih kamnov ter različne druge drobne zbirke. Velikega zanimanja je bila deležna ponudba Deželne banke Slovenije – zbirateljski kovanci, spominski kovanci in zbirke evrokovancev, ki jih vsako leto ob različnih priložnostih izdaja Republika Slovenija, Banka Slovenije pa je Deželno banko Slovenije pooblastila za njihovo ekskluzivno prodajo.

Banka je predstavila svojo novo ponudbo za kmetovalce ter produkte, ki so posebej prilagojeni kmetijskim dejavnostim, tudi na spomladanskem 18. Kmetijsko-obrtnem sejmu v Komendi. S.V.

Fotografija: Razstavni prostor Deželne banke Slovenije na sejmu Collecta (arhiv DBS)

 
 

TRGOVINE »S KMETIJE« V ŠENTJERNEJU

Kmetijska zadruga Krka je v Šentjerneju odprla trgovino z izključno domačo, lokalno ponudbo živil in sadik. Zadruga želi s tem zagotoviti slovenskemu potrošniku na enem mestu kakovostna, sveža in okusna živila ter sadike slovenskih kmetij, obenem pa podpreti slovensko kmetijstvo in lokalne pridelovalce. Trgovina z imenom »S kmetije« je odprta od ponedeljka do petka med 7. in 18. uro ter ob sobotah med 8. in 12. uro.

Fotografija: arhiv KZ Krka

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij