BODIMO POŠTENI DO SEBE IN POGLEJMO V SVOJE SRCE

BODIMO POŠTENI DO SEBE...

INTERVJU S KMETICO LETA 2017 KAROLINO DRAGICO...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Novice in napovednik

M SORA UTRJUJE SLOVES ODLIČNOSTI

Za družbo M Sora iz Žirov, katere ustanovitelj je žirovska zadruga, je bilo iztekajoče se leto v razvojnem smislu prelomno. Potem ko je podjetje kot prvo v Sloveniji v maju prejelo mednarodni certifikat FSC, ki vzpostavlja sistem natančnega sledenja lesa, je ob koncu avgusta odprlo še nov poslovno-skladiščni objekt, ki je pod eno streho v novi enoti M Sora Norica združil hčerinsko družbo Norica iz Radovljice in enoto Stavbnega okovja. Naložba je plod večletnih prizadevanj, s katerimi se je M Sora preusmerjala iz proizvajalke klasičnih lesenih oken v enega najinovativnejših podjetij v panogi ter ob prodaji materialov za proizvodnjo oken in vrat postavila okolju prijazno proizvodnjo stavbnega pohištva iz naravnih materialov, ki dosegajo najvišje evropske standarde tako po kakovosti kot po toplotnih lastnostih. Izgradnja novih poslovnih prostorov je omogočila tudi petnajst novih zaposlitev, med njimi več monterjev protipožarnih sistemov, s tem pa kolektiv M Sore povečala na skupaj 166 delavcev. Svojo prodajno mrežo je M Sora razširila tudi preko meja, saj je v Prištini in Tirani ustanovila podjetji za prodajo materialov z enajstimi zaposlenimi. A. D.

 
 

ODPRLI PRENOVLJEN AGROMARKET VINAKRAS

Kmetijska zadruga Vinakras Sežana, ki je bila ustanovljena leta 1947 in šteje več kakor 230 članov s Krasa in Brkinov, je od poletja 2013 dalje bogatejša za novo posodobljeno trgovino s kmetijskimi proizvodi v Sežani. Trgovinam v Komnu in na Kozini se tako pridružuje še prenovljen agromarket v kraški prestolnici. Z investicijo, katere skupna vrednost obnove in opreme znaša približno 150 tisoč evrov, je omogočila povečanje agromarketa zadruge za 200 kvadratnih metrov, povečali pa so tudi asortiman izdelkov.
Besedilo: Olga Knez

 
 

ZADRUGE DAROVALE DENAR BOLNIŠNICAM

Solidarnost in družbena odgovornost sta dve od tistih vrednot, ki jih zadruge ne le negujejo in poudarjajo, temveč tudi udejanjajo v vsakdanjem življenju. Tako je Kmečka zadruga Krško skupaj s partnerji v novembru podarila društvu Zdravje za Posavje in Društvu za boj proti raku posavske in obsoteljske regije 2.000 evrov namenskega denarja za nakup mamografa v Splošni bolnišnici Brežice. Donacijo so predali na uradnem krstu mladega cvička, ki se ga je v krški vinski kleti udeležilo kakih 130 gospodarstvenikov.

Kmetijska zadruga Šaleška dolina pa je v sodelovanju z ambasadorjem projekta in dvakratnim svetovnim prvakom v gimnastiki Mitjem Petkovškom v dve leti trajajoči kampanji zbirala v posebnem skladu del denarja od prodaje ekološkega mesa znamke Ekodar. Zbranih 1.100 evrov so podarili ljubljanski Pediatrični kliniki. B. J. in D. S.

 
 

KGZ RIBNICA ODPRLA NOV TRGOVSKI CENTER

Kmetijsko gozdarska zadruga Ribnica je v začetku julija 2013 odprla nov trgovski center Market Sodražica. Površina marketa je 830 m2, prodajnih površin je 570 m2, v njem pa je še manjši gostinski lokal. V trgovskem centru, ki ima franšizo Mercatorja, ponujajo poleg živil tudi tekstil, male gospodinjske aparate in izdelke suhe robe. Z odprtjem novega trgovskega centra v Sodražici so na novo zaposlili šest ljudi. Glavne dejavnosti zadruge so trgovina, odkup mleka in mesa ter suha roba. Mag. Samo Mohorčič, direktor KGZ Ribnica: »Investicijo v nov trgovski center v vrednosti 1,5 milijona evrov je zadruga financirala iz lastnih sredstev. Skupaj imamo sedaj že dve živilski trgovini ter štiri tehnične, in sicer v Sodražici, Ribnici, Loškem Potoku in Kočevju. Lani smo ustvarili 6,6 milijona evrov prometa, letos pa ocenjujemo, da bomo imeli več kakor sedem milijonov evrov realizacije. Smo majhna zadruga, vendar se z našo pomočjo ohranja tradicija domačega podeželskega okolja s poudarkom na suhi robi. Ribniško-sodraška dolina je namreč zibelka izdelovanja suhe robe, ki je za nekatere kmetije že osnovna dejavnost.« B. J.

Fotografija arhiv KGZ Ribnica

 
 

OBNOVLJENA NAMAKALNA SISTEMA ŠMATEVŽ IN LETUŠ V SAVINJSKI DOLINI

Hmezad Kmetijska zadruga Braslovče je 27. junija 2013 uradno odprla obnovljena namakalna sistema Šmatevž in Letuš, v katera je v zadnjih petih letih vlagala veliko energije in truda, da je investicijo za obnovo namakalnih sistemov Šmatevž in Letuš pripeljala do zaključne faze. Obnovili so črpališča, tako objekte kot vso strojno opremo, zamenjali nekaj cevovodov ter na novo postavili hidrante, kjer se priklapljajo uporabniki sistema. Obnovljena namakalna sistema imata velik tehnološki in ekonomski pomen pri namakanju hmelja in vseh drugih poljščin. S tem so omogočili, da se nadaljuje namakanje, ki se odvija že od leta 1987, hkrati pa se prilagaja novim zahtevam po zmanjšanju porabe vode, potrebne za namakanje, in tudi elektrike, ki pri tem predstavlja največji strošek. Zadruga je za projekt pridobila finančna sredstva iz razpisa Ministrstva za kmetijstvo in okolje in nepovratna sredstva Evropske unije. B. J.

 
 

V OBNOVLJENI KMETIJSKI PRESKRBI »ODPRTA« SPLETNA TRGOVINA

Hmezad Kmetijska zadruga Gotovlje je posodobila in obnovila prodajni prostor v Kmetijski preskrbi v Žalcu, kjer nudi bogato izbiro artiklov za kmetovalce, vrtičkarje in ljubitelje živali. Svojo ponudbo so obogatili s pestro izbiro kmetijske mehanizacije po ugodnih cenah. Kot novost so uvedli tudi spletno trgovino. Celotno izbiro spletne kmetijske preskrbe najdete na naslovu: www.kptrgovina.si. Zadruga vabi na sejem AGRA 2013 v Gornjo Radgono, kjer v sodelovanju s podjetjem Minosagri predstavlja svojo ponudbo kmetijske mehanizacije na zunanjem razstavnem prostoru Z8/8004 pri rdeči hali blizu glavnega vhoda. Besedilo in fotografija Andreja Jelen

 
 

ZLATE DOBROTE SADJARSTVA TURN KZ ŠALEŠKA DOLINA

V Kmetijski zadrugi Šaleška dolina so že pred leti pridelavo različnih sort jabolk integrirane pridelave nadgradili s kakovostnimi izdelki iz jabolk, ki so jih poimenovali SLODAR. Z imenom so želeli poudarili, da je vsak izdelek SLODAR darilo domače, slovenske zemlje. Izdelujejo 100-odstotni naravni jabolčni sok »toukec«, jabolčne krhlje, jabolčni čips ter krhlje in čips s cimetom. Na državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij Ptuj 2013 so na ocenjevanje poslali pet vzorcev živil in za vse prejeli zlato priznanje, jabolčni čips s cimetom pa je dosegel prav vse možne točke. Zadruga izdelke prodaja v številne šole, vrtce, podjetja in trgovine, mnogi kupci pa prihajajo tudi neposredno na sadjarstvo Turn. Jabolka in izdelke SLODAR lahko dobite tudi v kmetijskih trgovinah v Šoštanju, Velenju, Šmarnem ob Paki. Od julija 2013 dalje pa je vse izdelke SLODAR in bogat preostali živilski program mogoče kupiti tudi v novi živilski prodajalni Toplica v Topolšici.

Besedilo in fotografija: Jana Hozjan, KZ Šaleška dolina

 
 

M SORA ŽIRI PRVA V SLOVENIJI S CERTIFIKATOM FSC

V okviru Kmetijsko gozdarske zadruge M SORA Žiri deluje podjetje M SORA, d.d., ki je konec maja 2013 kot prvi med slovenskimi oknarji pridobilo certifikat FSC za produktni skupini OKNA in VRATA. V procesu pridobitve certifikata so med drugim morali vzpostaviti sistem natančnega sledenja lesa od dobaviteljev do kupcev, zagotoviti varnost in zdravje delavcev pri delu, pripraviti ustrezno dokumentacijo, v kateri so opredeljeni dobavitelji, procesi, izdelki, materiali, predstavljen in opredeljen sistem sledenja lesa, izdelani izračuni masnih bilanc in podpisani dogovori s podizvajalci.

 

Več ...
 
 

ZADRUŽNI DAN ZADRUGE SAVA LESCE

Kmetijsko gozdarska zadruga Sava Lesce je sredi junija 2013 pripravila drugi Zadružni dan, ki je bil namenjen promociji in predstavitvi zadruge svojim kupcem in širši javnosti. Pripravili so tudi kmečko tržnico, kjer so se s ponudbo in prodajo predstavili okoliški kmetje in dobavitelji. Udeleženci dogodka so si lahko ogledali gozdarsko tekmovanje, ki ga je pripravilo gozdarsko društvo Lisjak. Zadruga pa je pripravila program tudi za najmlajše z animacijami in razstavo igrač iz časov naših dedkov in babic. B. J.

Fotografija arhiv KGZ Sava Lesce

 
 

ČETRT STOLETJA ZADRUŽNE KLETI EMINO

Zadružna klet Hiša vin Emino je konec junija 2013 praznovala 25. letnico obstoja. Ob tej priložnosti je trgu predstavila novo omejeno linijo vrhunskih vin Eminent.

Obsotelje in Kozjansko se ponašata s 700-letno vinsko tradicijo, saj so prvi naseljenci v vinogradih omenjeni že v listini nemškega viteškega reda davnega leta 1236. S trto in vinom pa ni tesno povezan le 1500 hektarjev obsežen vinorodni podokoliš Šmarje - Virštanj, ampak tudi mreža vinskih cest, kulturno-umetniška dediščina, kultura prehrane, zabave in prostega časa, medsebojnih človeških odnosov in kultura bivanja teh krajev nasploh. Vinska klet je bila na področju Obsotelja dolgoletna tiha želja tamkajšnjih vinogradnikov, načrtovana že od povojnih časov. Leta 1988 se je na pobudo takratnega Kmetijskega kombinata Šmarje želja tudi uresničila. Kmetijska zadruga Šmarje v Hiši vin Emino od pogodbenih lokalnih vinogradnikov odkupi okoli 300 ton grozdja letno. Po odkupu grozdje v zadružni kleti nato v skladu z najvišjimi tehnološkimi standardi donegujejo, ustekleničijo in dobrih 200.000 litrov pripravijo za prodajo po vsej Sloveniji. »Kakovost in prepoznavnost naših vin se v zadnjih treh letih povečujeta, kar sovpada z našimi vlaganji v prenovo vinske kleti in posodobitev tehnološke opreme,« ocenjuje direktor Kmetijske zadruge Šmarje Vinko But in dodaja, da si bodo v Kmetijski zadrugi Šmarje tudi v prihodnje prizadevali, da bo zadružna klet z novo podobo, izboljšano vinsko tehnologijo ter novo vinsko restavracijo za zaključene družbe in organizirane dogodke, prav tako pa tudi z ustanovitvijo prvega slovenskega interaktivnega muzeja vinske tehnologije, ki jo načrtujejo v naslednjem letu, postala osrednja vinska turistična destinacija vinorodnega območja Šmarje - Virštanj. Slovesnega dogodka se je udeležil tudi mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo in okolje, ki je pohvalil delo kleti in uspešne poslovne rezultate zadruge.
Besedilo Emina Mešič

Fotografija arhiv Jože Strniša

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij