30 LET SEMENARJENJA NA PTUJU

30 LET SEMENARJENJA NA...

V Semenarni Ljubljana je bilo semenarstvo...

140_let.jpg

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Novice in napovednik

ŠTIRI MEDALJE ZA SAUVIGNON BLANC QUERCUS

Vinska klet Goriška Brda je za vino Sauvignon Blanc Quercus letnik 2013 letos prejela že štiri nagrade na mednarodnih ocenjevanjih. Zlato medaljo je vino prejelo na splitskem sejmu Dionizijana 2014, priznanje gran Menzione v Italiji (Concorso enlogico Internazionale) in srebrno medaljo na svetovnem ocenjevanju sauvignonov Concours Mondial du Sauvignon v Franciji. Četrto, najžlahtnejšo zlato medaljo pa je vino prejelo na Concours mondial Bruxelles v Belgiji. Linija Quercus je letos pomladi po več letih doživela tudi grafično prenovo, doslej pa je zadružna klet za vina Quercus prejela 124 nagrad. Kar štiri letošnje medalje za Sauvignon Blanc potrjujejo mednarodno uspešnost tega stila vina, ki ga poleg značilne briške mineralne note odlikuje sveža in sadno dišeča aroma. B. J.

Minister za zdravje opozarja: "Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!"

 
 

DIVJAČINSKI IZDELKI NOVOST MESNIN BOHINJA

Slovenski kupci bodo na policah trgovin lahko kmalu izbirali še med večjim številom divjačinskih suhomesnatih izdelkov, saj bodo v obratu Mesnin Bohinja iz Bohinjske Bistrice, ki je povezan v zadružne Loške mesnine, dali na trg tri svoje nove izdelke: Salamo divjega prašiča, Medvedjo salamo in Divjačinsko klobaso. »Osredotočili smo se na klasično predelavo, poznano že našim babicam in dedkom, pri čemer smo želeli narediti izdelke čim bolj naravne, brez umetnih dodatkov in alergenov.

 

Več ...
 
 

METLIŠKA ČRNINA VINSKE KLETI METLIKA ZNOVA ŠAMPION

Tradicionalna Vinska vigred, ki jo slavijo in častijo že dolgih 32 let, je letos potekala med 16. in 18. majem 2014 v starem mestnem jedru Metlike. Pripravili so ocenjevanje belokranjskih vin ter skupaj prejeli 283 vzorcev vin vinogradnikov iz Bele krajine in tujine. Zadružna Vinska klet Metlika je na ocenjevanju prejela skupaj 37 medalj, od tega šest velikih zlatih in 23 zlatih medalj ter osem srebrnih medalj. V zadružni metliški kleti pa tudi s ponosom povedo, da je njihova Metliška črnina PTP osvojila naziv šampiona metliške črnine PTP in tako postala kraljica metliških črnin Vinske vigredi. A. Š.
Foto: Arhiv KZ Metlika

 
 

LESENO OKNO M SORE NAJBOLJŠE

Pasivno okno Natura Optimo XLT slovenskega proizvajalca M Sora, d.d., iz Žirov je po oceni nemškega inštituta za pasivne hiše Passivhaus Institut (PHI) iz Darmstadta cenovno najučinkovitejše certificirano pasivno okno v kategoriji lesenih oken. Nemški inštitut, ki velja za enega od vodilnih v svetu za pasivno gradnjo, je letos prvič objavil razpis za cenovno najučinkovitejše certificirano pasivno okno »Component award 2014«, kjer je v eni od kategorij zmagalo slovensko podjetje M Sora, ki je v 20-odstotni lasti zadruge M SORA KGZ Žiri. V tem žirovskem podjetju, ki je opazno usmerjeno v razvoj, sicer poleg lesenih oken izdelujejo tudi kombinirana lesena in aluminijasta okna ter panoramske stene. A. U

 
 

DAN ODPRTIH VRAT KLETI KRŠKO

Kmečka zadruga Krško je v soboto, 14. aprila 2014, organizirala dan odprtih vrat svoje znamenite kleti z velikonočno tržnico. Dogodek, ki so ga organizirali v sodelovanju s Centrom za podjetništvo in turizem Krško, je privabil številne obiskovalce iz Krškega in okoliških krajev.

Številne degustacije razstavljavcev so poskrbele za razvajanje brbončic, manjkal pa ni niti svetovni vinski posebnež cviček PTP. Ob ogledu kleti so si obiskovalci lahko ogledali tudi razstavo pletenih košar in prikaz pletenja.

Za najmlajše je bilo poskrbljeno na ustvarjalni delavnici v organizaciji Zveze prijateljev mladine Krško, kjer so barvali pisanke in skupaj ustvarili velikansko jajce. Edinstvene in še posebej lepe pa so bile pisanke, obarvane s cvičkom PTP. Na spletni povezavi http://www.cvicek-ptp.si/ lahko sodelujete v nagradni anketi. K. S.

 
 

SLODAR KZ ŠALEŠKA DOLINA Z ZLATIMI PRIZNANJI

Kmetijska zadruga Šaleška dolina je na državno ocenjevanje Dobrote slovenskih kmetij že drugo leto zapored poslala izdelke lastne proizvodnje, ki jih pod blagovno znamko Slodar izdeluje na posestvu Turn. Za jabolčni sok, jabolčne krhlje, jabolčni čips in jabolčni čips s cimetom blagovne znamke Slodar so ponovno prejeli zlata priznanja in s tem utrdili sloves izdelkov iz jabolk znamke Slodar. Ivan Drev, direktor zadruge: »Priznanja nam pomenijo potrditev, da delamo dobro in znamo zagotavljati stabilno kakovost in okus izdelkov. Upamo pa, da bodo to znali ceniti tudi kupci, ki še vse prevečkrat posegajo po živilih dvomljive kakovosti.« J. H.

 
 

CENTER PURISSIMA – NOVA ZGODBA NA OBALI

Huda vremenska ujma je pred dvema letoma na Purissimi, centru za vzgojo sadik Kmetijske zadruge Agraria, poškodovala večino objektov in vodna zajetja, kar jih je prisililo, da so center za vzgojo sadik zaprli. Agraria pa je že od nekdaj slovela po odlični vzgoji sadik, in ker to znanje v zadrugi še vedno živi, so se letos odločili zgodbo Purissime obuditi in razširiti. Poškodovane objekte so sanirali in zasadili poskusna polja. Sodelovati so začeli z Univerzo na Primorskem, Inkubatorjem in Mestno občino Koper.

Več ...
 
 

ALEŠ ŠABEDER, NOVI PREDSEDNIK UPRAVE SEMENARNA LJUBLJANA

Nadzorni svet Semenarne Ljubljana je s 1. februarjem imenoval Aleša Šabederja za novega predsednika uprave. Nadzorni svet je ocenil, da bo Aleš Šabeder, ki ima veliko izkušenj in znanja na maloprodajnem in veleprodajnem področju v Sloveniji in tujini, lahko pripomogel k še uspešnejšemu poslovanju Semenarne Ljubljana. I. V.

 
 

NOVA VINSKA KRALJICA JE ŠPELA ŠTOKELJ

»Nositi krono vinske kraljice Slovenije je zame posebna čast in priložnost, da bom lahko ponosno predstavljala odlična slovenska vina,« poudarja že osemnajsta vinska kraljica Slovenije Špela Štokelj, po izobrazbi diplomirana inženirka krajinske arhitekture, sicer doma z vinogradniške kmetije na Planini nad Ajdovščino. »Odraščala sem na vinogradniškem posestvu in dobro vem, koliko truda je potrebnega pri pridelavi dobrega vina. Na dejavnosti vinske kraljice pa vseeno gledam malce drugače. Slovenijo kot vinorodno deželo in široko paleto njenih izjemnih vin namreč želim predstaviti po svoje, z vidika krajinske arhitektke. Ob vinu želim povedati zgodbo o zemlji, na kateri je zrasla trta, zgodbo o človeku, ki je zemljo obdeloval in je v svoje delo vložil veliko ljubezni, ter zgodbo o izjemni slovenski krajini, polni lepot in priložnosti.«
Špela, ki zaključuje študij krajinske arhitekture s pisanjem magistrske naloge, večino svojega časa posveča delu na družinskem vinogradniškem posestvu, s katerim je globoko in preko družinske tradicije povezana od malih nog. Tudi svojo prihodnost vidi v nadaljevanju tradicije pridelave vin na družinskem posestvu. »A poleg tega želim delati tudi na področju krajinske arhitekture in svoj poklic čim bolj povezati z vinsko kulturo in vsem, kar iz nje izhaja.« D.S.

Fotografija: Matic Slemič

 
 

KOROŠKA ZADRUGA ODPIRA NOVO TEHNIČNO TRGOVINO V ČRNI

Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga Slovenj Gradec je aprila lani začela z gradbenimi deli za novo tehnično trgovino v občini Črna na Koroškem v zaselku Rudarjevo. Novi poslovni objekt v velikosti 800 m2 zajema trgovino, pokrito in zunanje odprto ograjeno skladišče, dostavne poti, parkirišča in bife. Sedanja lokacija zadružne trgovine, ki je bila v centru mesta v Črni na Koroškem, ni uresničevala pogojev za njeno uspešno poslovanje, zato so v zadrugi prepričani, da bo nova trgovina kupcem prinesla enostavnejšo in sodobno možnost nakupa tehničnega materiala. Nova trgovina bo predvidoma odprta sredi marca 2014, o točnem datumu odprtja trgovine bodo kupci pravočasno obveščeni. Zadruga pa vas že sedaj vabi v svojo novo trgovino v Črni na Koroškem. V. K.

Podpisati: Nova tehnična trgovina v Črni na Koroškem
Fotografija: Arhiv Koroška KGZ Slovenj Gradec

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij