PESTROST IN RAZNOLIKOST PRIHODNJE SKUPNE KMETIJSKE POLITIKE

PESTROST IN RAZNOLIKOST...

Intervju z dr. Tassosom Haniotisom, direktorjem...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Novice in napovednik

ZADRUŽNI DAN NA SEJMU AGRA

Sreda, 29. avgust 2012, je bila na sejmu AGRA tudi tokrat tradicionalni zadružni dan. V okviru svečane podelitve priznanj zaslužnim zadružnikom in zadružnicam, katere se je udeležilo veliko zadružnikov in zadružnic ter drugih uglednih gostov, je bilo letos podeljenih 16 letnih priznanj za prispevek k razvoju zadružništva, dve priznanji za trajen prispevek k razvoju zadružništva in štiri priznanja zadrugam ob njihovih jubilejih za 20 let uspešnega dela.

Nagrajenci Zadružne zveze Slovenije

Na razstavnem prostoru Zadružne zveze Slovenije se je v šestih dneh sejma predstavilo 14 zadrug. Na dan zadružnikov so se predstavile zadruge, ki letos praznujejo 20 let delovanja: Mlekarska zadruga Ptuj, Perutninarska zadruga Ptuj, Kmetijsko-gozdarska zadruga Pivka in Kmetijska zadruga Lovrenc na Pohorju. Zadružniki so zadružni dan zaključili s prijetnim druženjem na zadružnem pikniku. A. J.

 
 

ZADRUŽNI DAN KGZ SAVA LESCE

Kmetijsko-gozdarska zadruga Sava Lesce je v petek, 14. septembra 2012, v Lescah pripravila zadružni dan. Začel se je s prikazom dosejevanja travnega semena v travno rušo. Udeleženci so se lahko seznanili z dejavnostmi zadruge Sava Lesce, v okviru katere delujejo tudi sadovnjak Resja ter posestvi Poljče in Bled. Udeleženci so si lahko ogledali sadovnjak Resje ter na kmečki tržnici, ki deluje vsak petek in soboto, preizkusili domače ekološke in konvencionalne izdelke. Poskrbljeno pa je bilo tudi za druženje ob glasbi in domačem prigrizku. Zadruga načrtuje, da bi zadružni dan, ki ga je letos ob mednarodnem letu zadružništva in 140 letnici slovenskega zadružništva pripravila prvič, postal tradicionalna prireditev v kraju in okolici. B. J.

 
 

LOŠKE MESNINE TUDI V LJUBLJANI

Loške mesnine, d.o.o., ki so v večinski lasti KGZ Škofja Loka in ostalih zadrug ter občin Gorenjske, so 3. septembra 2012 odprle svojo tretjo mesnico. Mesnicama v Kranjski Gori in Gorenji vasi se je pridružila še mesnica v Ljubljani v BTC na pokriti tržnici. V mesnicah ponujajo vse vrste mesa in mesnih izdelkov, izdelke iz ponudbe Domači kotiček in izdelke Loških mlekarn. Z odprtjem mesnic z vso dodatno ponudbo so naredili pomemben korak k ohranjanju in spodbujanju slovenskega kmetijstva ter pripomogli k bogatejši ponudbi lokalnih slovenskih prehranskih izdelkov. Vsem potencialnim kupcem želijo ponudijo slovensko meso, mlečne izdelke iz izključno slovenskega mleka ter domače izdelke slovenskih kmetij. B. J.

Fotografija arhiv KGZ Škofja Loka

 
 

KOLESARSKO OBARVANA LOGARSKA DOLINA

Na jubilejnem 10. Rekreativnem kolesarskem maratonu Zelene doline 8. septembra so se zbrali kolesarski navdušenci, ki so prekolesarili 30- ali 70-kilometrsko progo od Arje vasi oziroma Ljubnega do Logarske doline. Organizatorjem, ki so dogodek odlično izpeljali, je bilo letos naklonjeno tudi vreme. V oranžno-rdečih barvah je na maratonu uspešno nastopila ekipa DBS, ki so jo sestavljali kolesarji iz Deželne banke Slovenije, DBS Leasinga in Zadružne zveze Slovenije. Udeleženci so bili nad maratonom navdušeni in se že veselijo naslednjega, na katerem se bo ekipa zagotovo še razširila. S. V.

Foto: Ekipa DBS: Boštjan Lužar, Silvana Koren, Andraž Grum, Dušanka Hajdnik, Damjan Ivanetič, Peter Vrisk, Andrej Rajh (v zadnji vrsti), Boris Vardjan, Samo Bole in Vito Šilc (v prvi vrsti) (arhiv DBS)

 
 

20 LET GOVEDOREJSKEGA DRUŠTVA CELJE

Govedorejsko društvo Celje v letu 2012 praznuje 20. obletnico delovanja. V ta namen so v gasilskem domu v Lokrovcu pripravili posebno praznovanje. Na prireditvi, ki jo je z nagovorom odprl predsednik društva Marjan Turnšek, so se udeleženci seznanili s spremembami skupne kmetijske politike po letu 2013, podelili so priznanja in zahvale zaslužnim članom društva ter predstavili brošuro z naslovom »20 let Govedorejskega društva Celje«.

Več ...
 
 

ZDRUŽENJE PREDSTAVNIKOV AGRARNIH SKUPNOSTI SLOVENIJE PRIČELO Z DELOM

V začetku junija 2012 je v Sežani potekal ustanovni občni zbor Združenja predstavnikov agrarnih skupnosti Slovenije (ZPASS), kjer so izvolili vodstvo združenja.

Predsednik združenja je postal Anton Može iz Agrarne skupnosti (AS) Gabrče, ki je poudaril namen združenja, to je združevati agrarne skupnosti po Sloveniji, vzpostaviti komunikacijo med agrarnimi skupnostmi s ciljem izmenjave pozitivnih izkušenj in problematike ter aktivno pristopiti k urejanju odnosov z državo. V 11-članskem upravnem odboru so predstavniki agrarnih skupnosti po regionalnem ključu (Kras, Istra, Notranjska, Posočje, Gorenjska, Štajerska in Bela krajina). V Sloveniji deluje 622 agrarnih skupnosti, veliko jih je prav na Primorskem, na Krasu in v Brkinih. »Naš cilj je spremeniti zakonodajo oziroma dopolniti veljavni zakon o agrarni skupnosti tako, da premoženje deduje samo en član družine in da se ne deli. Cilji ZPASS so, da se pravna ureditev agrarne skupnosti približa taki obliki pravne osebe, ki bo upoštevala izvor in naravo agrarne skupnosti, hkrati pa ji dala vso gospodarsko operativnost, ki jo v današnjem času potrebuje nekdo, ki želi in mora gospodariti z zemljo. ZPASS bo kot krovna organizacija še učinkovitejša, če bo imela več članov,« je dejal novoizvoljeni predsednik Može.
Besedilo in fotografija Olga Knez

Delovno predsedstvo ZPASS s predsednikom združenja Antonom Možetom na sredini

 
 

AKTUALNI JAVNI RAZPISI 1.9. 2012

Na področju naložb za področje rastlinske pridelave se kmetijska gospodarstva, ki opravljajo kmetijsko dejavnost na ozemlju Republike Slovenije, lahko prijavijo na razpis Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki je odprt do vključno 30. 9. 2012. Predmet javnega razpisa je dodelitev nepovratnih sredstev za naložbe na področju sadjarstva, oljkarstva, vinogradništva, vrtnarstva in novih izzivov v kmetijstvu. Okvirna višina razpisanih nepovratnih sredstev znaša do 9.430.000 EUR. Cilj podpore posodabljanju kmetijskih gospodarstev je spodbuditi prestrukturiranje in povečati učinkovitost gospodarjenja z izpolnjevanjem posebnih ciljev ukrepa ter s tem prispevati k večji naložbeni aktivnosti ali povečanju produktivnosti dela v kmetijstvu. Več informacij je na voljo na Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja, telefon 01/580 77 92 ali e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

 
 

20. OBLETNICA PERUTNINARSKE ZADRUGE PTUJ

Perutninarska zadruge Ptuj letos obeležuje 20. obletnico delovanja in ob tej priložnosti je pripravila posebno slovesnost, ki je potekala 15. junija 2012.
 
Slovesnosti so se udeležili člani zadruge, številni poslovni parterji in gostje, med njimi tudi Franc Bogovič, minister za kmetijstvo in okolje, in Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, ki je v nagovoru poudaril pomen zadruge za člane kooperante in za razvoj podeželja. Zadruga iz leta v leto utrjuje svoj položaj ne le pri organizaciji reje in lastne reje živali, temveč tudi na drugih področjih, in je zato lahko vzgled zadružnemu delovanju v Sloveniji. Predsednik Perutninarske zadruge Ptuj Simon Toplak je poudaril, da bodo tudi v prihodnje varovali interese rejcev perutnine, da bi tako zagotovili kakovostno in dobro proizvodnjo ter s tem zadovoljili tudi pričakovanja kupcev in potrošnikov na domačem in evropskem trgu. Zaradi trenda povečevanja potrošnje perutninskega mesa ima glavna dejavnost zadruge tudi v prihodnje veliko priložnosti. Na slovesnosti so podelili tudi srebrne in zlate plakete Perutninarske zadruge. Srebrno plaketo so prejeli Milan Brodnjak, Janez Fatur, Friderik Horvat, Janko Bezjak in Mirko Kekec.
 
Fotografiji arhiv PZ Ptuj
 
Zlato plaketo sta prejela predsednik zadruge Simon Toplak, Perutnina Ptuj, d.d., in direktor zadruge Andrej Tkalec. Zadruga je izdala tudi priložnostno jubilejno brošuro. B. J.
 
 

NOVA POSLOVALNICA V KOZINI

Deželna banka Slovenije je odprla novo poslovalnico v Kozini na Mestnem trgu 8, kar je v svojem govoru na uradni otvoritvi toplo pozdravil tudi župan Občine Hrpelje-Kozina Zvonko Benčič-Midre. Le-ta je poslovalnico simbolično odprl skupaj s predsednico uprave Deželne banke Slovenije Sonjo Anadolli in direktorjem PE Obala s Krasom Stojanom Prinčičem.
 
 
Pred otvoritvijo je banka v prostorih Občine Hrpelje-Kozina organizirala okroglo mizo o gospodarskih razmerah v Sloveniji in možnostih sodelovanja v prihodnosti, ki je bila odlična priložnost za opredelitev potreb lokalnega gospodarstva in polaganje temeljev za uspešne skupne projekte z novimi poslovnimi partnerji ter nadaljevanje dobrega sodelovanja z obstoječimi strankami.
Vljudno vabljeni v poslovalnico Deželne banke Slovenije v Kozini na Mestnem trgu 8 od ponedeljka do petka od 8. do 12. ure in od 13. do 16. ure.
 
 

V SPOMIN JOŠKU KOVAČU

Na poti skozi življenje srečamo različne ljudi, eni so z nami samo trenutek, nekateri so z nami za vedno. Veličina človeka odmerja čas, ki ga preživimo skupaj.

Joško Kovač je postal direktor Kmečke zadruge Sevnica 1. maja 2003 in bil njen direktor vse do 16. junija 2012, ko je zaradi bolezni ugasnilo njegovo življenje. Zadruga je v času njegovega vodenja preživela težke preizkušnje in dosegla veliko zmag, ko si je utrjevala svoje mesto v prostoru, da je danes zelo uspešna zadruga, ki daje zaposlitev številnim prebivalcem. Joško Kovač je vodil zadrugo z znanjem, vizijo, bil je delaven, odprt za ideje in kompromise. Bil je človek, ki so ga imeli radi sodelavci, člani zadružniki, poslovni partnerji, sokrajani in drugi. Z velikim veseljem se je ukvarjal v prostem času s številnimi aktivnostmi. Aktiven je bil tudi v organih Zadružne zveze Slovenije in drugih zadružnih organizacijah. Bil je velik borec in kot pravijo njegovi sodelavci je bil z njimi in jim z nasveti pomagal vse do zadnjega dne. Spominjali se ga bomo s hvaležnostjo v srcu in spoštovanjem.
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij