BODIMO POŠTENI DO SEBE IN POGLEJMO V SVOJE SRCE

BODIMO POŠTENI DO SEBE...

INTERVJU S KMETICO LETA 2017 KAROLINO DRAGICO...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Novice in napovednik

ŠTAJERSKO-PREKMURSKO BUČNO OLJE ZAŠČITENO V EU

Evropska komisija je v začetku oktobra 2012 v Uradnem listu Evropske unije objavila registracijo Štajersko-prekmurskega bučnega olja, ki je petnajsti slovenski proizvod, registriran pri Evropski komisiji.

 
 

HMELJARJI PODELILI PRIZNANJA

S prireditvijo Hmeljarski likof 6. oktobra v Petrovčah so slovenski hmeljarji zaključili letošnjo sezono obiranja hmelja. Zasajenih je bilo 1159 hektarjev hmeljišč, vendar so jih zaradi težav z zalogami in prodajo hmelja obrali le 1100 hektarjev in skupaj pridelali nekaj manj kot 1500 ton pridelka. Na Hmeljarskem likofu je Društvo hmeljskih starešin in princes podelilo priznanja hmeljarjem Andreju Kramerju, Juriju Novaku in Antonu Rožiču, posebno priznanje, hmeljsko kobulo, pa izročilo svetovalki s celjskega kmetijsko-gozdarskega zavoda in specialistki za področje hmeljarstva Ireni Friškovec. Prireditve v Petrovčah se je udeležil tudi predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk. D. S.
Fotografija T. T.

 
 

NOVA TRGOVINA Z LOKALNO ZELENJAVO IN SADJEM

Kmetijska zadruga Ptuj je v začetku oktobra 2012 v centralnem skladišču v industrijski coni na Ptuju odprla svojo prvo trgovino z lokalnim sadjem in zelenjavo, ki so jo poimenovali Zadružnik. V novi trgovini sta na voljo sveža domača lokalna zelenjava in sadje, ponudba se bo skozi leto spreminjala glede na sezono. V trgovini Zadružnik pa bo na voljo tudi ves repromaterial za kmetijstvo. Marjan Janžekovič, direktor KZ Ptuj, je na svečani otvoritvi trgovine povedal: »Zadružnik je tretja trgovina, ki jo odpiramo letos in z njo tudi končujemo letošnji naložbeni ciklus. Odprtje te trgovine je prvi, poskusni korak k večji lokalni samooskrbi s sadjem in zelenjavo, sicer pa želimo spodbuditi domačo, lokalno pridelavo sadja in zelenjave in jo svežo ponuditi domačim potrošnikom.« Dodal je še, da ima zadruga skupaj 31 trgovin, od tega sedem živilskih in 24 z repromaterialom. B. J.

 
 

OBNOVLJENA PRODAJALNA V CANKOVI

Kmetijska zadruga Lenart postopno širi in posodablja prodajne centre na zahodnem Goričkem v Rogašovcih, Kuzmi in Cankovi oziroma na območju nekdanje zadruge Ledavski Dol, ki se je leta 2006 pripojila h KZ Lenart. V prodajnem centru na Cankovi, ki je tudi pomemben prevzemni center za žitarice in koruzo, je zadruga Lenart razširila svojo ponudbo še na tehnično blago, zlasti vodovodni in električni material.
Prodajne prostore na Cankovi je zadruga tako povečala s 120 na 240 m2 in v celoti obnovila ostale prostore in zunanji del. Razširjene ponudbe so bili veseli tudi domačini in okoliški kmetje, ki so se zbrali ob priložnostnem odprtju obnovljene prodajalne. Navzoče sta pozdravila tudi župan občine Cankova Drago Vogrinčič in predsednik Kmetijske zadruge Lenart Janez Rajšp, ki je povedal: »Kmetijska zadruga Lenart, ki deluje na slovenjegoriškem in zahodnem Goričkem območju, je v letu 2011 ustvarila skupaj več kot 33 milijonov evrov prihodkov, kar jo uvršča med večje in uspešnejše zadruge v Sloveniji. Zadruga ima devet prodajaln s kmetijskim repromaterialom, štiri bencinske servise, dve živilski prodajalni, bowling in okrepčevalnico.«
Besedilo in fotografija: Sonja Brandšteter, marketing KZ Lenart

 
 

ZAKLJUČENA TRGATEV TERANTONA

Kmetijska zadruga Vinakras Sežana je 10. oktobra 2012 potrgala grozdje refošk za Teranton. Vino Teranton sodi med arhivsko vino, zato mora biti grozdje najboljše kakovosti. Čeprav je bilo poletje letos sušno, so trte kljubovale vsem vremenskim neprilikam in so pod pridnimi rokami zadružnih delavcev obrodile vrhunsko grozdje. Marjan Colja, direktor Vinakras Sežana, o letini pravi: »Letos beležimo izpad rdečega grozdja za petino, belega pa skoraj za polovico.« Enologa Marko Benčina in Sanja Novak pa sta dodala, da bodo vina letnik 2012 presenetila s svojo kakovostjo. Besedilo in fotografija Vinakras Sežana

Na fotografiji z leve: direktor Vinakrasa Marjan Colja, enologinja Sanja Novak, predsednik VDS Dušan Brejc, enolog Marko Benčina

 
 

ZAKUPNIKI SKLADA KMETIJSKIH ZEMLJIŠČ IN GOZDOV RS

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije je pozval vse svoje zakupnike, katerih zemljišča, ki jih imajo v zakupu, so utrpela škodo zaradi posledic suše v letu 2012, da na sklad pošljejo individualni zahtevek za odpis zakupnine za leto 2012 ter kopijo izpolnjenega obrazca št. 2 Uprave za zaščito in reševanje RS. Odpis zakupnine za leto 2012 bo sklad izvedel glede na delež ugotovljene škode na parceli v zakupu, in sicer: če je bila ocenjena škoda 50 % in manj, se zakupnina ne odpiše, pri škodi med več kot 50 % do vključno 80 %, se zakupnina odpiše v višini deleža ugotovljene škode, in pri škodi, višji od 80 %, se zakupnina odpiše v celoti. Ob tem bo sklad upošteval oceno škode, ki je vpisana v uradno evidenco aplikacije Uprave za zaščito in reševanje RS (AJDA). Obrazec za odpis zakupnine zaradi posledic suše v letu 2012 in izjava sta objavljeni na spletni strani Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Sklad bo obravnaval vse zahtevke, ki bodo prispeli na naslov sklada najpozneje do 31. decembra 2012 (Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS, Dunajska 58, 1000 Ljubljana). Povzela M. A.

 
 

ZADRUŽNI DAN NA SEJMU AGRA

Sreda, 29. avgust 2012, je bila na sejmu AGRA tudi tokrat tradicionalni zadružni dan. V okviru svečane podelitve priznanj zaslužnim zadružnikom in zadružnicam, katere se je udeležilo veliko zadružnikov in zadružnic ter drugih uglednih gostov, je bilo letos podeljenih 16 letnih priznanj za prispevek k razvoju zadružništva, dve priznanji za trajen prispevek k razvoju zadružništva in štiri priznanja zadrugam ob njihovih jubilejih za 20 let uspešnega dela.

Nagrajenci Zadružne zveze Slovenije

Na razstavnem prostoru Zadružne zveze Slovenije se je v šestih dneh sejma predstavilo 14 zadrug. Na dan zadružnikov so se predstavile zadruge, ki letos praznujejo 20 let delovanja: Mlekarska zadruga Ptuj, Perutninarska zadruga Ptuj, Kmetijsko-gozdarska zadruga Pivka in Kmetijska zadruga Lovrenc na Pohorju. Zadružniki so zadružni dan zaključili s prijetnim druženjem na zadružnem pikniku. A. J.

 
 

ZADRUŽNI DAN KGZ SAVA LESCE

Kmetijsko-gozdarska zadruga Sava Lesce je v petek, 14. septembra 2012, v Lescah pripravila zadružni dan. Začel se je s prikazom dosejevanja travnega semena v travno rušo. Udeleženci so se lahko seznanili z dejavnostmi zadruge Sava Lesce, v okviru katere delujejo tudi sadovnjak Resja ter posestvi Poljče in Bled. Udeleženci so si lahko ogledali sadovnjak Resje ter na kmečki tržnici, ki deluje vsak petek in soboto, preizkusili domače ekološke in konvencionalne izdelke. Poskrbljeno pa je bilo tudi za druženje ob glasbi in domačem prigrizku. Zadruga načrtuje, da bi zadružni dan, ki ga je letos ob mednarodnem letu zadružništva in 140 letnici slovenskega zadružništva pripravila prvič, postal tradicionalna prireditev v kraju in okolici. B. J.

 
 

LOŠKE MESNINE TUDI V LJUBLJANI

Loške mesnine, d.o.o., ki so v večinski lasti KGZ Škofja Loka in ostalih zadrug ter občin Gorenjske, so 3. septembra 2012 odprle svojo tretjo mesnico. Mesnicama v Kranjski Gori in Gorenji vasi se je pridružila še mesnica v Ljubljani v BTC na pokriti tržnici. V mesnicah ponujajo vse vrste mesa in mesnih izdelkov, izdelke iz ponudbe Domači kotiček in izdelke Loških mlekarn. Z odprtjem mesnic z vso dodatno ponudbo so naredili pomemben korak k ohranjanju in spodbujanju slovenskega kmetijstva ter pripomogli k bogatejši ponudbi lokalnih slovenskih prehranskih izdelkov. Vsem potencialnim kupcem želijo ponudijo slovensko meso, mlečne izdelke iz izključno slovenskega mleka ter domače izdelke slovenskih kmetij. B. J.

Fotografija arhiv KGZ Škofja Loka

 
 

KOLESARSKO OBARVANA LOGARSKA DOLINA

Na jubilejnem 10. Rekreativnem kolesarskem maratonu Zelene doline 8. septembra so se zbrali kolesarski navdušenci, ki so prekolesarili 30- ali 70-kilometrsko progo od Arje vasi oziroma Ljubnega do Logarske doline. Organizatorjem, ki so dogodek odlično izpeljali, je bilo letos naklonjeno tudi vreme. V oranžno-rdečih barvah je na maratonu uspešno nastopila ekipa DBS, ki so jo sestavljali kolesarji iz Deželne banke Slovenije, DBS Leasinga in Zadružne zveze Slovenije. Udeleženci so bili nad maratonom navdušeni in se že veselijo naslednjega, na katerem se bo ekipa zagotovo še razširila. S. V.

Foto: Ekipa DBS: Boštjan Lužar, Silvana Koren, Andraž Grum, Dušanka Hajdnik, Damjan Ivanetič, Peter Vrisk, Andrej Rajh (v zadnji vrsti), Boris Vardjan, Samo Bole in Vito Šilc (v prvi vrsti) (arhiv DBS)

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij