BODIMO POŠTENI DO SEBE IN POGLEJMO V SVOJE SRCE

BODIMO POŠTENI DO SEBE...

INTERVJU S KMETICO LETA 2017 KAROLINO DRAGICO...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Novice in napovednik

GORSKI JAVOR, DREVO LETA 2012

Zavod za gozdove Slovenije je za drevo leta 2012 razglasil gorski javor (Acer pseudoplatanus). Mnogi so si ga zapomnili po najvišjih cenah izjemne hlodovine, ki jih dosega na licitacijah. Drugim pomeni pomemben kamenček v mozaiku gozda ali opazen del dvorišča. Na podeželju je imela vsaka kmetija ponavadi veliko javorjevo mizo, iz njega so delali tudi cokle. Še danes iz njega delajo dno godal in kitar ter kuhinjske pripomočke. V letu 2012 bomo skupaj poiskali čim več lepih javorjev in jih predstavili drugim na spletni strani http://www.zgs.gov.si/. Damjan Oražem, ZGS
 
 

ZBIRANJE PREDLOGOV ZA HMELJARSKEGA STAREŠINO IN HMELJARSKO PRINCESO 2012/2013

Upravni odbor Društva hmeljarjev, hmeljarskih starešin in princes Slovenije v skladu z 9. členom Statuta društva poziva vse fizične in pravne osebe s področja hmeljarstva v Sloveniji, da podajo predlog za novega hmeljarskega starešino. Hmeljarsko princeso izbira iz svojih vrst Društvo podeželske mladine.
 
Pogoji za hmeljarskega starešino:
 
Hmeljarski starešina je lahko le hmeljar ali delavec v hmeljarstvu z najmanj 10 let dela v hmeljarstvu, star najmanj 48 let. Naziv hmeljarskega starešine je doživljenjski.
 
Predlog za hmeljarskega starešino fizične in pravne osebe pošljejo s soglasjem predlaganega kandidata za hmeljarskega starešino na naslov društva: Društvo hmeljarjev, hmeljarskih starešin in princes Slovenije, Mestni trg 7, 3310 Žalec, s pripisom: Predlog za hmeljarskega starešino v letu 2012/2013. Zadnji rok je 25. maj 2012.
 
                                                UO Društva hmeljarjev, hmeljarskih starešin in princes Slovenije
 
 

Cene govejega mesa se dvigujejo

Na trgu govejega mesa so se cene tako v Sloveniji kot tudi v EU v preteklem obdobju gibale na visoki ravni. Lani so bile cene višje od večletnega povprečja in tudi letos so cene govejega mesa višje od enakega obdobja lani. O tem so konec februarja razpravljali člani strokovnega odbora za govedorejo pri Zadružni zvezi Slovenije. V zadnjih dveh letih je EU postala neto izvoznica govejega mesa, saj se je izjemno povečal izvoz govejega mesa zlasti v Turčijo, na drugi strani pa se je zelo zmanjšal uvoz govejega mesa iz Južne Amerike, ki je bila v preteklih letih glavna dobaviteljica EU. M. P.
 
 

Pridelovalci zelenjave za skupen nastop na trgu

Možnosti skupnega nastopa zadrug na trgu z zelenjavo in predlogi za skupno embalažo, s katero bi zagotovili večjo prepoznavnost slovenske embalaže na trgovskih policah, sta bili osrednji temi srečanja članov strokovnega odbora za zelenjadarstvo pri Zadružni zvezi Slovenije. Dogovorili so se za način trženja zelenjave in pristop za pogajanja s trgovskimi verigami ter predlagali, da se poiščejo ponudbe za embalažo in njeno označevanje. Pripravili bodo tudi predlog pogodbe za tesnejše sodelovanje zadrug pri odkupu in prodaji sveže zelenjave. V nadaljevanju je sledilo srečanje s predstavnikom največjega slovenskega trgovca, kjer se iščejo skupne poti za večje sodelovanje na področju trženja slovenske zelenjave, povezano trženje zelenjave v okviru zadrug in enakopravnejše pogoje odkupa tako za kmete kot zadruge. Pogovori so se nadaljevali v okviru delovne skupine zelenjavna veriga, ki je potekala na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, kjer so novega ministra seznanili z aktivnostmi in težavami sektorja. Celotna problematika je bila predstavljena tudi na posvetu zadružnikov v Portorožu. Ključna vprašanja, ki jih je treba rešiti, so predvsem zagotavljanje sledljivosti zelenjave v Sloveniji in enotnega certificiranja, dostop do fitofarmacevtskih pripravkov, ki so dovoljeni v drugih državah članicah, ureditev zakonodaje na področju javnih razpisov, vzpostavitev tehnoloških centrov za zelenjavo, sodelovanje s trgovino in pripravo zakonodaje o organizacijah proizvajalcev prilagojene slovenskim razmeram. M. P. in M. A.
 
 

Promocija domače hrane je združila kraljice in princese Slovenije

V Savinjski dolini so se 25. februarja 2012 zbrale kraljice in princese Slovenije, da bi s promocijo domače hrane potrošniku čim bolj približale slovenske kmetijske in živilske proizvode. Srečanje, ki je bilo že drugo letos, sta organizirali Zala Povše, hmeljska princesa, in Vesna Črepinšek, mlečna kraljica 2011. Zbrane kraljice in princese so si najprej ogledale Mlekarno Celeia v Arji vasi, nato Ekomuzej v Žalcu, kjer jih je sprejel župan občine Žalec. Osrednji del srečanja je bil namenjen hmeljarstvu, ki so ga predstavili Martina Zupančič, direktorica Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, in hmeljarski starešine. Po kratkem postanku na hmeljarski kmetiji Povše v Podlogu so kraljice in princese Slovenije ponudile v pokušino domače proizvode v trgovskem centru v Celju. Srečanje so zaključile z željo, da bi taki dogodki postali tradicionalni, številčno obiskani in da bi vključevali čim več kmetijskih in živilskih panog. B. J.
 
Srečanja so se udeležile druga kogovska vinska kraljica Aleksandra Kelemina, vinska kraljica radgonsko-kapelskih goric Andreja Plohl,  mariborska vinska kraljica Ksenja Arbeiter, ljutomerska vinska kraljica Sandra Vučko, druga cerkvenjaška vinska kraljica Tina Rajh, cvičkova princesa Jasmina Podlesnik, svečinska vinska kraljica Anita Šerbinek, kraljica metliške črnine Sandra Kapušin, ptujska vinska kraljica Monika Rebernisek, hmeljarska princesa Zala Povše in mlečna kraljica 2011 Vesna Črepinšek.Fotografija: arhiv Zala Povše
 
 

COPA COGECA se je odzvala na zakonodajni predlog nove skupne kmetijske politike

Na zadnjem srečanju v Bruslju sredi februarja je COPA COGECA potrdila dokument, v katerem so zapisani odzivi evropskih kmetov in zadrug na predlog Evropske komisije o prihodnji skupni kmetijski politiki. COPA COGECA se strinja z zakonodajnim predlogom Komisije glede prerazporeditve neposrednih plačil med državami članicami. Peter Vrisk je izpostavil problematiko slovenskega kmetijstva, kjer prevladujejo majhne kmetije, ki delujejo v težkih obdelovalnih pogojih, zato se ne strinjamo s predlogom za zmanjšanje neposrednih plačil, saj bi zmanjšanje slednjih,  slovenskim kmetom bistveno poslabšalo konkurenčni položaj. Najnižji znesek neposrednih plačil imajo baltske države, in sicer od 100 do 150 EUR/ha, medtem ko je povprečje v EU 290 EUR/ha. COGEGA se je strinjala s predlogom glede ukrepov za krepitev vloge organizacij proizvajalcev v kmetijskem sektorju ter predlaga večjo skladnost med mehanizmi skupne kmetijske politike, politike konkurenčnosti in trgovinske politike v Evropski uniji. Podprli smo stališče, da je pomembno vzpostaviti pravila, ki temeljijo na večstranskem trgovinskem sistemu z WTO, ki je najboljši pristop za zagotavljanje poštenih pravil trgovanja. Strinjamo se, da bi se morala mednarodna prizadevanja osredotočiti na zagotavljanje povečanja investicij v kmetijstvu predvsem na področju izobraževanja, inovativnosti, tehnologije, zmogljivosti in raziskav. A. J. in K. K. H.
 
 

Šesta licitacija visokovredne hlodovine v Slovenj Gradcu

V Slovenj Gradcu je bil 9. februarja dan predstavitve rezultatov licitacije najvrednejše hlodovine. Organizacijo dogodka, ki je bil tokrat rekorden v skoraj vseh pogledih, so zgledno pripravili Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, Zveza lastnikov gozdov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije. Privabil je 410 lastnikov gozdov s skoraj 2.500 hlodi, 30 kupcev pa je oddalo 5.353 ponudb, pri čemer 328 hlodov ni našlo svojega kupca. Največ pozornosti tako kupcev kot tudi množice obiskovalcev je poželo nekaj hlodov gorskega javorja, od katerih je bil en kos v izmeri 1,77 kubičnega metra prodan za kar 16.577,58 evra. Uspešna licitacija napoveduje svoje nadaljevanje tudi v prihodnje, v tem delu Evrope pa je že postala glavni tovrstni tržni dogodek. Damjan Oražem, ZGS
Fotografija foto Kajndol
 
 
 

18. Gregorjev sejem v Novem mestu

Kmetijska zadruga Krka pripravlja tradicionalni Gregorjev sejem, ki bo potekal od 9. do 11. marca 2012 od 9. do 18. ure na Grabnu v Novem mestu. Gre za sejem kmetijstva, vrtičkarstva, vinogradništva in kletarstva.
 
 

Ekološka tržnica v Škofji Loki vabi

Z marcem 2012 bodo v Škofji Loki na Mestnem trgu ponovno zaživele Ekološke tržnice. Vsako sredo od 16. do 19. ure boste lahko izbirali v bogati ponudbi ekoloških pridelkov in izdelkov, kot so zelenjava, sadje, sadni izdelki, sadni sokovi in kis, čaji, zelišča, različne vrste moke in pekovski izdelki. B. J.
 
 

Posveta v Državnem svetu

V Državnem svetu Republike Slovenije bosta v začetku meseca marca 2012 potekala dva dogodka. V ponedeljek, 5. marca bo potekal posvet namenjen predstavitvi priporočil OVSE/ODIHR o volitvah v Sloveniji in mednarodnih standardih demokratičnih volitev. V četrtek, 8. marca 2012 pa Državni svet RS skupaj z Zavodom Ypsilon organizira medgeneracijsko srečanje »Veliko nam imajo povedati«.

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij