PESTROST IN RAZNOLIKOST PRIHODNJE SKUPNE KMETIJSKE POLITIKE

PESTROST IN RAZNOLIKOST...

Intervju z dr. Tassosom Haniotisom, direktorjem...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Novice in napovednik

Šesta licitacija visokovredne hlodovine v Slovenj Gradcu

V Slovenj Gradcu je bil 9. februarja dan predstavitve rezultatov licitacije najvrednejše hlodovine. Organizacijo dogodka, ki je bil tokrat rekorden v skoraj vseh pogledih, so zgledno pripravili Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, Zveza lastnikov gozdov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije. Privabil je 410 lastnikov gozdov s skoraj 2.500 hlodi, 30 kupcev pa je oddalo 5.353 ponudb, pri čemer 328 hlodov ni našlo svojega kupca. Največ pozornosti tako kupcev kot tudi množice obiskovalcev je poželo nekaj hlodov gorskega javorja, od katerih je bil en kos v izmeri 1,77 kubičnega metra prodan za kar 16.577,58 evra. Uspešna licitacija napoveduje svoje nadaljevanje tudi v prihodnje, v tem delu Evrope pa je že postala glavni tovrstni tržni dogodek. Damjan Oražem, ZGS
Fotografija foto Kajndol
 
 
 

18. Gregorjev sejem v Novem mestu

Kmetijska zadruga Krka pripravlja tradicionalni Gregorjev sejem, ki bo potekal od 9. do 11. marca 2012 od 9. do 18. ure na Grabnu v Novem mestu. Gre za sejem kmetijstva, vrtičkarstva, vinogradništva in kletarstva.
 
 

Ekološka tržnica v Škofji Loki vabi

Z marcem 2012 bodo v Škofji Loki na Mestnem trgu ponovno zaživele Ekološke tržnice. Vsako sredo od 16. do 19. ure boste lahko izbirali v bogati ponudbi ekoloških pridelkov in izdelkov, kot so zelenjava, sadje, sadni izdelki, sadni sokovi in kis, čaji, zelišča, različne vrste moke in pekovski izdelki. B. J.
 
 

Posveta v Državnem svetu

V Državnem svetu Republike Slovenije bosta v začetku meseca marca 2012 potekala dva dogodka. V ponedeljek, 5. marca bo potekal posvet namenjen predstavitvi priporočil OVSE/ODIHR o volitvah v Sloveniji in mednarodnih standardih demokratičnih volitev. V četrtek, 8. marca 2012 pa Državni svet RS skupaj z Zavodom Ypsilon organizira medgeneracijsko srečanje »Veliko nam imajo povedati«.

 
 

Uporaba rastlinskega olja za pogon vozil

 Kmetijski inštitut Slovenije, Oddelek za kmetijsko tehniko, organizira seminar v okviru projekta CIVITAS – ELAN z naslovom »Uporaba rastlinskega olja za pogon vozil«, ki bo v torek, 13. marca 2012, v dvorani Kmetijskega inštituta Slovenije, Hacquetova 17, Ljubljana. Kotizacije za seminar ni. Seminar je namenjen strokovnjakom, ki se ukvarjajo s področjem kmetijske tehnike, oziroma vsem uporabnikom, ki se v praksi srečujejo z vprašanji s tega področja.
 
 

Finančne spodbude, namenjene varstvu okolja

Slovenski okoljski javni sklad (v nadaljevanju Eko sklad) spodbuja investicije v varstvo okolja in v te namene je tudi za leto 2012 pripravil možnosti pridobitve ugodnih kreditov in nepovratnih sredstev.
Ugodni krediti: odprta sta javna poziva za ugodno kreditiranje okoljskih naložb za občane ter pravne osebe, samostojne podjetnike posameznike in zasebnike. Dodatna ugodnost, ki jo Eko sklad ponuja občanom v letu 2012, je možnost najema ugodnega kredita ob hkratni pridobitvi nepovratnih sredstev za naložbe občanov, ki lahko združujejo enega ali več različnih ukrepov, ki jih sklad sofinancira in ki skupaj presežejo 10.000 evrov priznanih stroškov, kot so opredeljeni v javnih pozivih.
Nepovratna sredstva: za dodeljevanje nepovratnih sredstev je skupaj razpisanih 11,8 milijona evrov sredstev. Za ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije na stanovanjskih stavbah bo na voljo 10 milijonov evrov. Za naložbe v nizkoenergijske in pasivne gradnje ali obnove stavb v lasti občin za izvajanje vzgojno-izobraževalnih dejavnosti bo razpisan 1 milijon evrov. Skupaj 800.000 evrov pa bo na voljo za naložbe v vozila, ki manj obremenjujejo okolje.
 
Po spletnih straneh Eko sklada povzela B. J.
 
 

4,5 milijona evrov pomoči za socialno podjetništvo

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je v februarju 2012 predstavilo razpis za spodbujanje razvoja socialnega podjetništva.Javni razpis je namenjen sofinanciranju razvoja novih ali širitvi obstoječih tržnih dejavnosti, usposabljanju oseb iz ranljivih ciljnih skupin za delo v okviru razvite tržne dejavnosti in ustvarjanju novih delovnih mest za zaposlitev oseb iz ranljivih ciljnih skupin v okviru razvite tržne dejavnosti. Cilj razpisa je podpreti projekte, ki bodo z razvijanjem dejavnosti socialnega podjetništva osebam iz ranljivih ciljnih skupin zagotavljali zaposlitve in ustvarjali nova delovna mesta. Ministrstvo bo sofinanciralo posamezen projekt v višini do 300.000 evrov. Rok za oddajo prijav je do vključno 3. aprila letos.
 
 

Valentinova trgatev

V Spodnji Velki so na kmetiji Antona Perka, kjer se z vinogradništvom ukvarjajo že 12 let, pripravili prav posebno trgatev, poimenovali so jo »valentinova trgatev«. V lepem, sončnem in hladnem dnevu so na Valentinovo, 14. februarja 2012 opravili trgatev grozdja Laški rizling, ki ga bodo predelali v vino Laški rizling suhi jagodni izbor in ga poimenovali »valentinovo vino«. Da bo grozdje postalo »valentinovo vino« bo potrebno še precej časa. Prva priložnost za pokušino vina bo čez dve leti na dan zaljubljencev. B. J.
 
Fotografija arhiv Anton Perko
Družina Perko ob stiskanju grozdja
 
 

8. marec – mednarodni dan žena

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga v številnih državah praznujemo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. Ob mednarodnem prazniku žensk vsem iskreno čestitamo!
 
 

Kakovostna slovenska hrana je varna

Konec januarja so v krmi nekaterih proizvajalcev krme odkrili preseženo vrednost strupenega aflatoksina. Zaradi dobrega nadzora in hitrega ukrepanja pristojnih institucij, zadrug in mlekarn mleko, ki naj bi bilo okuženo, ni prišlo na prodajne police. Slovensko mleko in mlečni izdelki na prodajnih policah so tako povsem varni.

Anka Lipušček Miklavič, direktorica Mlekarne Planika Kobarid: »Mleko, ki je v našo mlekarno prišlo onesnaženo, v proizvodni proces sploh ni prišlo, saj v mlekarni vsak dan ob prevzemu opravljamo analize kontrol mleka, s katerimi redno preverjamo morebitno prisotnost nezaželenih snovi v mleku. Mleko, ki je bilo onesnaženo, smo takoj peljali na uničenje.«  - v obarvani okvirček
 
Tudi na Koroškem se je Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga Slovenj Gradec takoj odzvala ter izvedla umik in odpoklic vse okužene krme ter ustavila odkup mleka s kmetij, ki so živali krmile z okuženo krmo. Pri aflatoksinu gre za proizvod plesni, ki nastane pri vlažnem semenu oziroma se razvije pri skladiščenju zaradi prevelike vlage. Iz tako okuženega semena, zmletega v živalsko krmo, pa posledično preide v mleko. A. J.
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij