BODIMO POŠTENI DO SEBE IN POGLEJMO V SVOJE SRCE

BODIMO POŠTENI DO SEBE...

INTERVJU S KMETICO LETA 2017 KAROLINO DRAGICO...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Novice in napovednik

Kam vodi kmetijska politika

V Varšavi je od 24. do 26. oktobra 2011 potekala 35. Kmetijska konferenca Severne Amerike in Evropske unije z naslovom »Kam vodi kmetijska politika?«. Na njej so sodelovali vsi pomembnejši evropski in severnoameriški predstavniki kmetijstva, med njimi poljski kmetijski minister Marek Sawicki in podpredsednik poljske vlade Waldemar Pawlak. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije in podpredsednik COGECA je aktivno sodeloval pri vodenju konference. Na konferenci so predstavili globalno sliko kmetijstva, vplive nihanja cen na kmetijsko politiko, prehransko verigo in z njo povezane težave, predvsem, kako zagotoviti večje dohodke kmetom, ter poudarili pomen inovacij v kmetijstvu. K. K. H. in A. J.
 
Fotografija: Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije in podpredsednik COGECA pri vodenju konference
 
 

Razpisana evropska nagrada za zadružne inovacije

Na zadnjem srečanju predsedstva Evropskega združenja kmetijskih zadrug – COGECA v letu 2011 so udeleženci, med njimi tudi Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, razpravljali o prihodnji skupni kmetijski politiki. Pomembna tema srečanja je bila zakonodaja o zaščiti dobrobiti kokoši nesnic, saj je Evropska komisija določila rok 1. januar 2012, po katerem se v Evropski uniji ne smejo uporabljati več konvencionalne kletke za kokoši nesnice. Podaljšali so mandat obstoječemu vodstvu COGECA do konca naslednjega leta in razpisali natečaj za »evropsko nagrado za zadružne inovacije v letu 2012«, katere cilj je spodbujati inovacije in inovativne rešitve v kmetijsko-živilskih zadrugah. Izbor bo predvidoma potekal v Bruslju 20. junija 2012.

 
 

Kaj bodo jedli naši potomci?

»Največji slovenski trgovec je za slovenskega kmeta in predelovalno industrijo izjemno pomemben, zato pričakujemo premišljene korake in razumno odločitev vseh, ki pri prodaji sodelujejo,« pravi Ivan Kure, predsednik kluba svetnikov Kmečke liste, društva za razvoj kmetijstva in podeželja, o napovedani prodaji največjega slovenskega trgovca. Nepremišljena prodaja ima lahko za Slovenijo ter slovensko pridelavo in predelavo veliko negativnih posledic, ki jih bodo čutile še prihodnje generacije. S prodajo bi se pomembno zmanjšali možnost in odgovornost za zagotavljanje prehranske varnosti in večanje samooskrbe z osnovnimi kmetijskimi proizvodi in živili v Sloveniji, zmanjšala bi se tudi možnost vzpostavljanja trajnih poslovnih odnosov v prehranski verigi, s tem pa tudi odgovornost za trajnostno rabo virov za proizvodnjo hrane in skladen razvoj slovenskega podeželja.

 
 

Dan samostojnosti in enotnosti

Dan samostojnosti in enotnosti je slovenski državni praznik, ki ga praznujemo 26. decembra. Na ta dan obeležimo razglasitev rezultatov plebiscita 26. decembra 1990, na katerem je 95 odstotkov udeleženih volivcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« odgovorilo pritrdilno, s čimer se je začela osamosvojitev Slovenije.

 
 

Novi penini Vinske kleti Goriška Brda

Vinsko klet Goriška Brda je v začetku novembra obiskal predsednik države dr. Danilo Türk. Ob tej priložnosti so premierno predstavili dve novi penini, ki ju je klet ponudila kupcem v začetku novembra. Penini sta pridelani v omejenih količinah, zato sta dostopni le v izbranih restavracijah in prodajalnah vinske kleti. Penini Bagueri Brut in Bagueri Rosé sta pridelani po klasični ali šampanjski metodi, sta dovršeni, žlahtni in elegantni.

 
 

Večja oskrba z domačo zelenjavo

Zadružna zveza Slovenije aktivno sodeluje v skupini »zelenjavna veriga«, ki je bila na pobudo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ustanovljena za povečanja samooskrbe z zelenjavo v Sloveniji. Skupina je oblikovala dve delovni skupini, in sicer delovno skupino za tehnologijo pridelave in konkurenčnost ter delovno skupino za trženje, ki pripravljata usmeritve in izhodišča za večjo pridelavo slovenske zelenjave, ki bo potrošniku omogočila kakovostno izbiro domače zelenjave na trgovskih policah.

 
 

Zadruga Ptuj širi svojo ponudbo

Kmetijska zadruga Ptuj je v začetku novembra odprla nove poslovne prostore in prodajni center z repromaterialom v Markovcih. »Na nekdanji deponiji za sladkorno peso smo zgradili specializirano trgovino z repromaterialom, ki obsega 250 m2 trgovskega lokala, pokrito skladišče z enakim obsegom in zunanje skladišče. Naslednje leto načrtujemo odprtje nove živilske trgovine v centru Markovcev v nekdanjem vaškem domu,« pojasnjuje Marjan Janžekovič, direktor Kmetijske zadruge Ptuj. Z novo investicijo v vrednosti približno pol milijona evrov bodo obogatili ponudbo kraja in približali prodajni program kmetovalcem.

 
 

Primeri dobrega sodelovanja

Posvet o zadružništvu, ki se je odvijal konec novembra v Ljubljani, je predstavil dobre prakse sodelovanja kmetov v zadrugah v Sloveniji, Italiji in Avstriji na področju zelenjadarske proizvodnje, mlečne predelave in zadružnega bančništva. Predstavljene so bile možnosti sodelovanja zadrug pri javnih naročilih in pri izvajanju kodeksa dobrih poslovnih praks v prehranski verigi. Posvet so skupaj pripravili Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zadružna zveza Slovenije in Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in je uvod v Mednarodno leto zadrug 2012.

 
 

Zadruge pomembne za podeželje

V Sarajevu so sredi novembra zadružniki iz držav Zahodnega Balkana razpravljali o vlogi zadrug v sodobni družbi in pri razvoju podeželja. V času krize se pomen zadrug za kmete in podeželje krepi in išče številne možnosti za sodelovanje tudi širše zunaj meja posameznih držav kljub zelo raznoliki stopnji razvitosti zadružništva v posameznih državah. »Za Slovenijo je pomembno deliti naše izkušnje in iskati priložnosti za večje medsebojno sodelovanje,« je poudaril Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije. A. J.
Fotografija: Predsedniki zadružnih zvez držav Zahodnega Balkana
 
Informacije o dogodkih v vašem kraju nam lahko posredujete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. in z veseljem jih bomo objavili.
 
 

Hrvaško vinogradništvo pred vstopom v EU

Na letošnji Sabatini, ki je potekala od 3. do 6. novembra 2011 v Zadru so se zbrali hrvaški vinogradniki in vinarji in številni gostje iz tujine. Na predstavitvah so predstavili razvoj in trende v pridelavi grozdja in vina ter razpravljali o organiziranju vinogradniških zadrug po vstopu v Evropsko unijo. Na okrogli mizi o zadružništvu sta slovenske izkušnje predstavila Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije in Janez Živič, direktor Kmečke zadruge Krško, ki je predstavil razvoj vina Cviček p.t.p., kot svetovne posebnosti. 
 
Fotografija: Okrogla miza o zadružništvu
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij