PESTROST IN RAZNOLIKOST PRIHODNJE SKUPNE KMETIJSKE POLITIKE

PESTROST IN RAZNOLIKOST...

Intervju z dr. Tassosom Haniotisom, direktorjem...

140_let.jpg

Vreme

Spletne ankete

Ocena časopisa
 

Novice in napovednik

Zadruga Ptuj širi svojo ponudbo

Kmetijska zadruga Ptuj je v začetku novembra odprla nove poslovne prostore in prodajni center z repromaterialom v Markovcih. »Na nekdanji deponiji za sladkorno peso smo zgradili specializirano trgovino z repromaterialom, ki obsega 250 m2 trgovskega lokala, pokrito skladišče z enakim obsegom in zunanje skladišče. Naslednje leto načrtujemo odprtje nove živilske trgovine v centru Markovcev v nekdanjem vaškem domu,« pojasnjuje Marjan Janžekovič, direktor Kmetijske zadruge Ptuj. Z novo investicijo v vrednosti približno pol milijona evrov bodo obogatili ponudbo kraja in približali prodajni program kmetovalcem.

 
 

Primeri dobrega sodelovanja

Posvet o zadružništvu, ki se je odvijal konec novembra v Ljubljani, je predstavil dobre prakse sodelovanja kmetov v zadrugah v Sloveniji, Italiji in Avstriji na področju zelenjadarske proizvodnje, mlečne predelave in zadružnega bančništva. Predstavljene so bile možnosti sodelovanja zadrug pri javnih naročilih in pri izvajanju kodeksa dobrih poslovnih praks v prehranski verigi. Posvet so skupaj pripravili Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zadružna zveza Slovenije in Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in je uvod v Mednarodno leto zadrug 2012.

 
 

Zadruge pomembne za podeželje

V Sarajevu so sredi novembra zadružniki iz držav Zahodnega Balkana razpravljali o vlogi zadrug v sodobni družbi in pri razvoju podeželja. V času krize se pomen zadrug za kmete in podeželje krepi in išče številne možnosti za sodelovanje tudi širše zunaj meja posameznih držav kljub zelo raznoliki stopnji razvitosti zadružništva v posameznih državah. »Za Slovenijo je pomembno deliti naše izkušnje in iskati priložnosti za večje medsebojno sodelovanje,« je poudaril Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije. A. J.
Fotografija: Predsedniki zadružnih zvez držav Zahodnega Balkana
 
Informacije o dogodkih v vašem kraju nam lahko posredujete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. in z veseljem jih bomo objavili.
 
 

Hrvaško vinogradništvo pred vstopom v EU

Na letošnji Sabatini, ki je potekala od 3. do 6. novembra 2011 v Zadru so se zbrali hrvaški vinogradniki in vinarji in številni gostje iz tujine. Na predstavitvah so predstavili razvoj in trende v pridelavi grozdja in vina ter razpravljali o organiziranju vinogradniških zadrug po vstopu v Evropsko unijo. Na okrogli mizi o zadružništvu sta slovenske izkušnje predstavila Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije in Janez Živič, direktor Kmečke zadruge Krško, ki je predstavil razvoj vina Cviček p.t.p., kot svetovne posebnosti. 
 
Fotografija: Okrogla miza o zadružništvu
 
 

Večje sodelovanje mlekarn za boljše cene

Na kolegiju predsednikov in direktorjev zadrug na Lukovici konec oktobra je bila osrednja tema aktualna problematika na področju odkupa mleka. Odkupne cene mleka v Sloveniji zaostajajo za evropskimi, zato je med rejci vse več interesa za prodajo mleka na tuje. Spremenjene razmere na trgu mleka, napovedana ukinitev mlečnih kvot in številne povezave evropskih mlekarn terjajo večje sodelovanje in povezovanje tudi od slovenskih mlekarn, da bodo sposobne slediti trendom na področju odkupa mleka in biti konkurenčne na trgu. Zadružniki so zato pozvali k večjemu sodelovanju mlekarn in strateškemu razmisleku o razvoju slovenskega mlečnega sektorja v prihodnje.

 
 

Javni razpisi 15.12. 2011

Javni poziv Eko sklada za nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb. Javni poziv velja do objave zaključka javnega poziva v Uradnem listu RS, vendar najpozneje do 31. 12. 2011. Informacije so na voljo po telefonu na številki 01/241 48 28, vsak dan med 8. in 12. uro,oziroma na elektronskem naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .
 
Javni poziv Eko sklada za kreditiranje okoljskih naložb občanov. Poziv je odprt do porabe sredstev oziroma najpozneje do 31. 1. 2012. Dodatne informacije lahko dobite po telefonu na številki 01/241 48 20 in na spletni strani: www.ekosklad.si.
 
Javni razpis Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za izbor in potrditev Obalne akcijske skupine in lokalne razvojne strategije za izvajanje trajnostnega razvoja ribiških območij. Več informacije dobite v tajništvu Direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, po telefonu na številki 01/478 91 44 v času uradnih ur ali po elektronski pošti na naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .
 
 

Gozdovi in mrtvice ob reki Muri

O neukročenosti Mure pričajo njene številne mrtvice in vlažni logi, pisani vodno-rastlinski spomin na čase, ko je reka prestavila svojo strugo. Danes so to najbolj skrivnostni in pestri predeli ob reki. Mrtvice reke Mure so jezerca, ki so z leti izgubila povezavo z matično reko. Zaradi biotske pestrosti ter bogatega rastlinskega in živalskega sveta so edinstveni naravni biseri Pomurja. Ogledate si jih lahko tudi z vodstvom s predhodno najavo, vse informacije pa najdete na www.hiking-biking.net.
Besedilo mag. Silva Nemeš, Center za zdravje in razvoj Murska Sobota
Fotografija: avtor Aleš Fevžar
 
 

V zadružnem domu nov vrtec

Kmetijsko-gozdarska zadruga Škofja Loka je konec meseca na Bukovici v nekdanjem zadružnem domu odprla sodoben vrtec. Po besedah Mitje Vodnjova, direktorja zadruge, so v zadrugi ponosni, da je zadružni dom, ki je bil leta 1956 zgrajen za namene odkupa pridelkov, živine, tehtanja in trgovine, leta 2002 pa je z zaprtjem trgovine dejavnost v domu povsem zamrla, danes s celovito notranjo in zunanjo preureditvijo skupaj z okolico stavbe postal sodobno opremljen vrtec, v katerem bo mesto dobilo 28 otrok prve starostne skupine v dveh oddelkih vrtca. Celotna preureditev, ki je potekala od maja do oktobra 2011, je stala več kakor 300.000 evrov.

 
 

Odlična letina breskev

Na Vipavskem se je uspešno zaključil odkup letošnje letine breskev, ki je bila kljub toči v Vipavski dolini odlična. Kmetijska zadruga Vipava je odkupila 2.200 ton breskev od 170 sadjarjev, kar je za desetino več od načrtovanega. Celoten pridelek industrijskih breskev je bil prodan Fructalu. Plačilo za breskve bodo kmetje dobili v treh obrokih, prvega decembra letos.
Pripravila Irena Vodopivec, Kmetijska zadruga Vipava
 
 

Premislimo Slovenijo dveh desetletij

Državni svet RS se je pridružil letošnjemu praznovanju 20-letnice samostojne Slovenije in 11. oktobra 2011 organiziral posvet z naslovom »Premislimo Slovenijo dveh desetletij«. Državni svetniki in svetnice iz vseh štirih mandatov so v svojih prispevkih s svojih ožjih strokovnih področij predstavili poglede na razvoj Slovenije. Posvet je bil namenjen osvetlitvi družbenih in gospodarskih sprememb v zadnjih dvajsetih letih, ki so hkrati povzročile in bile posledica političnih sprememb. Nekdanji in sedanji predsedniki državnega sveta Ivan Kristan, Tone Hrovat, Janez Sušnik in Blaž Kavčič so pozitivno ocenili delo Državnega sveta in predstavili svoj pogled na Slovenijo zadnjih dvajset let. Posveta se je udeležil tudi Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije ter državni svetnik in podpredsednik COGECA, ki je na posvetu poudaril vlogo in pomen kmetijstva in zadružništva pri soustvarjanju podobe naše države.
 
Prebivalec Slovenije je leta 2010 porabil povprečno 121 kg žit, 91 kg zelenjave, 70 kg krompirja, 93 kg mesa, 10 kg jajc in 36 kg sladkorja. Slovenija se tradicionalno uvršča med neto uvoznice hrane, saj z domačo pridelavo ne zadosti svojim potrebam po kmetijsko-živilskih proizvodih. Stalni presežki se pojavljajo le pri perutninskem mesu. Pri govejem in konjskem mesu ter pri medu so se presežki pojavili v posameznih letih. V letu 2010 smo imeli največji primanjkljaj pri sladkorju, ker ga sami ne proizvajamo več, velik pa je bil tudi pri zelenjavi (stopnja samooskrbe pod 40 %), pri žitu (stopnja samooskrbe okoli 60 %), krompirju (stopnja samooskrbe med 60 in 70 %) ter prašičjem mesu (stopnja samooskrbe pod 70 %). Vir: SURS.
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij