Novice in napovednik

TRADICIONALNO ODPRTJE VRAT NA SELEKCIJSKO-POSKUSNEM POLJU NA PTUJU

Strokovnjaki Semenarne Ljubljana smo letos po največjem vrtu v Sloveniji popeljali že okoli 500 obiskovalcev. Na ogled je več kakor 1.000 vzorcev, med njimi vse vrtnine, cvetlice in zelišča, vzgojeni iz semena, ki je na voljo v semenskih vrečicah Semenarne Ljubljana, s poudarkom na avtohtonih in udomačenih sortah. Ogledi vrta so potekali po načrtih, letos prvič po vseh letih, kar se srečujemo na Ptuju na tem dogodku, pod dežniki. Obiskovalce je predvsem zanimalo naše delo pri širitvi ponudbe, tako slovenskih starih sort kot tudi novih in eksotičnih rastlin.

 
 

DOBRO OBISKAN GREGORJEV SEJEM

V organizaciji Kmetijske zadruge Krka iz Novega mesta je od 9. do 11. marca 2018 letos prvič pri trgovskem centru Qlandia v Novem mestu potekal 24. Gregorjev sejem, ki je prvi večji spomladanski kmetijski sejem v Sloveniji. Na več kakor 24.000 m2 površin se je predstavilo več kot 220 razstavljavcev kmetijske opreme, vrtičkarstva, vinogradništva in sadjarstva iz Slovenije in Hrvaške. Vsako leto je poudarek na lokalno pridelani hrani in dobrotah z domačih kmetij, vodilni temi letošnjega sejma sta bili avtohtone sorte in pasme. Organizator dogodka KZ Krka je z organizacijo sejma zadovoljen, saj beleži rekordno število obiskovalcev. Dogodka se je udeležil tudi Peter Vrisk, predsednik zveze, ki je nagovoril zbrane na slovesni otvoritvi sejma. A. J.

 
 

OZIMNA ŽITA IZ SEMENARNE LJUBLJANA

Pester in kakovosten izbor ozimnih žit boste tudi letos našli v ponudbi Semenarne Ljubljana, njeni strokovnjaki pa vam bodo svetovali pri izbiri primernega semena. V nadaljevanju so poudarjene le nekatere sorte s posebnimi značilnostmi. Popolno ponudbo ozimnih žit si oglejte na spletni strani in v katalogu, ki bo na voljo tudi na sejmu AGRA v Gornji Radgoni.

Izbor ozimnih žit, ki smo ga pripravili v Semenarni Ljubljana za sezono 2018/19, temelji na večletnih rezultatih sortnih mikro in makro poskusov ter tudi na izkušnjah v široki pridelavi. Na ta način lahko pridelovalcu predstavimo sortno prilagojeno agrotehniko, s katero lahko kar najbolj izkoristi genetski potencial, ki mu ga omogoča sodobna sorta. Da lahko izkoristimo vse prednosti, ki nam jih ponuja sodobna sorta, pa je seveda prvi pogoj nabava zdravega in kakovostnega certificiranega semena. Sezona 2018/19 se bo začela s setvijo ozimnega ječmena in rži. Med linijskimi sortami navadnega ječmena ne moremo mimo rekorderjev v pridelavi zrnja, to sta sorti CONCORDIA (dvovrstni ječmen) in HOLMES (šestvrstni ječmen). Poleg linijskih sort navadnega ječmena je v ponudbi še hibrid ZOO, katerega prednosti pridejo do izraza predvsem v stresnih razmerah. Za slabša rastišča, ki niso primerna za pridelavo ječmena ali pšenice, sta v ponudbi dve sorti tritikale (sorta RAGTAC in GRENADO) ter sorta ozimne rži (sorta DANKOWSKIE AMBER). Sorta Dankowskie amber je populacijska sorta rži, katere pridelki so na ravni hibridnih sort rži, po kakovosti pa sorta dosega izredno visoke vrednosti pri padnem številu, ki je najpomembnejši pokazatelj kakovosti rži. Pri najpomembnejšem ozimnem žitu, to je pri navadni pšenici, smo tudi v letu 2018 pripravili bogat nabor sort. Tu sta dobro poznani visokokakovostni sorti OLIMPIJA in VALBONA, produktivnost in kakovost uspešno kombinirata sorti VULKAN in FALADO, sorti ILLICO in FARMEUR pa dosegata rekordne pridelke zrnja. Med pšenicami bi izpostavili še avtohtono sorto GOROLKA, ki je poleg vseh svojih kvalitet primerna tudi za ekološko pridelavo.

 
 

JUBILEJNI JOŽEFOV SEJEM V PETROVČAH

V Petrovčah je v ponedeljek, 19. marca 2018, potekal 30. Jožefov sejem, ki vsako leto privabi številne obiskovalce. Bogato sejemsko dogajanje je popestrila še razstava z naslovom »Hmelj, pivo naša tradicija«. Sejem so organizirali Hmezad Kmetijska zadruga Petrovče, KGZS – Kmetijsko-gozdarski zavod Celje, ZKŠT Žalec, Društvo podeželskih žena občine Žalec, Združenje hmeljarjev Slovenije in Občina Žalec. A.J.

 
 

SEMENARNA LJUBLJANA NA SEJMU AGRA

Semenarna Ljubljana bo s svojo ponudbo prisotna na dveh lokacijah sejma AGRA. Večji, razstavni in prodajni prostor bo v hali B, takoj pri vhodu v halo. Tukaj boste lahko kupili semena avtohtonih slovenskih sort, tudi domač semenski česen, okrasne čebulice, semena za jesensko setev, semena za zeleno gnojenje, semena medovitih rastlin, zelišč, eksotična semena, semena na traku in BIO semena. Na voljo bodo tudi semena travnih mešanic, saj je september idealen čas tudi za obnovo travnate površine ali pa za novo setev trave. Našli boste tudi aktualna gnojila za vrt in sredstva proti škodljivcem. Ko se boste sprehajali po sejmu, nas boste našli tudi pri šoli Rakičan, kjer imajo velik pokazni vrt. Poleg vrta bomo v manjšem šotoru ponujali sadike in semena rastlin, ki si jih boste ogledali na vrtu. Poskrbljeno bo tudi za mlajše otroke, saj bodo imeli na voljo kotiček za risanje. V času sejma nudimo sejemski popust na vse izdelke v prodaji. Vabljeni!
Semenarna Ljubljana
www.semenarna.si

 
 

VINSKA VIGRED V METLIKI

Med 18. in 20. majem 2018 je v Metliki v starem mestnem jedru potekala tradicionalna 36. Vinska vigred v Metliki. Tridnevni festival vin je privabil številne domače in tuje ljubitelje vrhunskih belokranjskih vin. Praznik nagrajenih vin, belokranjskih dobrot in promocije etnoloških posebnosti in kulturnih dosežkov se je v več kot treh desetletjih močno usidral med slovenske turistične dogodke. Gostje so se lahko naučili peči belokranjsko pogačo, pokušali najboljša belokranjska vina, si ogledali kulinarično razstavo in razstavo domače obrti, dogajanje pa je spremljal pester in raznolik kulturni program. A. J.

 
 

SPOMLADANSKI SEJEM V KOMENDI

Med 23. in 25. marcem 2018 je v Komendi potekal spomladanski kmetijsko-obrtni sejem Komenda 2018. Sejem že 23 let organizirata Konjeniški klub Komenda in Občina Komenda. Na sejmu so se predstavili številni razstavljavci tako kmetijske mehanizacije kot kmetijskega repromateriala, lokalni pridelovalci in predelovalci in drugi, bogat razstavni program pa so spremljali tudi izobraževalni in zabavni dogodki. A. J.

 
 

24. GREGORJEV SEJEM 2018

 
 

50 LET METLIŠKE ČRNINE

Pred Vinsko kletjo Metlika je konec aprila 2018 potekala slovesnost ob 50-letnici prve ustekleničene polnitve metliške črnine v Vinski kleti Metlika. Zbrane so nagovorili številni ugledni gostje in uživali v kulturnem programu in druženju. Vinska klet Metlika je skozi leta s tem metliškim rubinastim vinom ustvarila uspešno blagovno znamko, odvisno od letnika pa letno prodajo od 170.000 do 250.000 litrov metliške črnine. A. J.

 
 

30. JOŽEFOV SEJEM 19. marca 2018 v Petrovčah

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij