Novice in napovednik

DOBRO OBISKAN GREGORJEV SEJEM

V organizaciji Kmetijske zadruge Krka iz Novega mesta je od 9. do 11. marca 2018 letos prvič pri trgovskem centru Qlandia v Novem mestu potekal 24. Gregorjev sejem, ki je prvi večji spomladanski kmetijski sejem v Sloveniji. Na več kakor 24.000 m2 površin se je predstavilo več kot 220 razstavljavcev kmetijske opreme, vrtičkarstva, vinogradništva in sadjarstva iz Slovenije in Hrvaške. Vsako leto je poudarek na lokalno pridelani hrani in dobrotah z domačih kmetij, vodilni temi letošnjega sejma sta bili avtohtone sorte in pasme. Organizator dogodka KZ Krka je z organizacijo sejma zadovoljen, saj beleži rekordno število obiskovalcev. Dogodka se je udeležil tudi Peter Vrisk, predsednik zveze, ki je nagovoril zbrane na slovesni otvoritvi sejma. A. J.

 
 

24. GREGORJEV SEJEM 2018

 
 

JUBILEJNI JOŽEFOV SEJEM V PETROVČAH

V Petrovčah je v ponedeljek, 19. marca 2018, potekal 30. Jožefov sejem, ki vsako leto privabi številne obiskovalce. Bogato sejemsko dogajanje je popestrila še razstava z naslovom »Hmelj, pivo naša tradicija«. Sejem so organizirali Hmezad Kmetijska zadruga Petrovče, KGZS – Kmetijsko-gozdarski zavod Celje, ZKŠT Žalec, Društvo podeželskih žena občine Žalec, Združenje hmeljarjev Slovenije in Občina Žalec. A.J.

 
 

30. JOŽEFOV SEJEM 19. marca 2018 v Petrovčah

 
 

VINSKA VIGRED V METLIKI

Med 18. in 20. majem 2018 je v Metliki v starem mestnem jedru potekala tradicionalna 36. Vinska vigred v Metliki. Tridnevni festival vin je privabil številne domače in tuje ljubitelje vrhunskih belokranjskih vin. Praznik nagrajenih vin, belokranjskih dobrot in promocije etnoloških posebnosti in kulturnih dosežkov se je v več kot treh desetletjih močno usidral med slovenske turistične dogodke. Gostje so se lahko naučili peči belokranjsko pogačo, pokušali najboljša belokranjska vina, si ogledali kulinarično razstavo in razstavo domače obrti, dogajanje pa je spremljal pester in raznolik kulturni program. A. J.

 
 

SPOMLADANSKI SEJEM V KOMENDI

Med 23. in 25. marcem 2018 je v Komendi potekal spomladanski kmetijsko-obrtni sejem Komenda 2018. Sejem že 23 let organizirata Konjeniški klub Komenda in Občina Komenda. Na sejmu so se predstavili številni razstavljavci tako kmetijske mehanizacije kot kmetijskega repromateriala, lokalni pridelovalci in predelovalci in drugi, bogat razstavni program pa so spremljali tudi izobraževalni in zabavni dogodki. A. J.

 
 

OBIŠČITE NAJVEČJI SLOVENSKI VRT

6. in 7. julij 2018 na Ptuju – Dnevi odprtih vrat Semenarne Ljubljana

Organizirani ogledi ob 10.00 in 17.00 uri.
Strokovnjaki Semenarne Ljubljana vas bodo popeljali po največjem vrtu v Sloveniji. Z vami bodo Majda Veis, Barbara Lončar Vrhovec in Darko Vernik.

Na ogled bo več kakor 1.000 vzorcev, med njimi vse vrtnine, cvetlice in zelišča, vzgojena iz semena, ki je na voljo v semenskih vrečicah Semenarne Ljubljana, s poudarkom na avtohtonih in udomačenih sortah. Predstavljena bodo tudi različna zelišča in medovite rastline, ki so nepogrešljive na vrtovih ali balkonih in okenskih policah. Seveda ne bodo manjkale niti eksotične rastline, ki so značilne za različne predele sveta. Ogledati si bo mogoče tudi različne parkovne trate, posevke krmnih trav, travno-deteljnih mešanic in ostalih krmnih poljščin ter poskusna polja ozimnih in jarih žit ter sortnega poskusa krompirja.

ZA STROKOVNE IN PRAKTIČNE NASVETE BO NA VOLJO TUDI SPECIALISTKA ZA ZELENJADARSTVO IN OKRASNE RASTLINE MIŠA PUŠENJAK IZ KGZ MARIBOR.
Tudi letos bo zanimivo, drugačno in poučno. Obiščite nas!

Več ...
 
 

50 LET METLIŠKE ČRNINE

Pred Vinsko kletjo Metlika je konec aprila 2018 potekala slovesnost ob 50-letnici prve ustekleničene polnitve metliške črnine v Vinski kleti Metlika. Zbrane so nagovorili številni ugledni gostje in uživali v kulturnem programu in druženju. Vinska klet Metlika je skozi leta s tem metliškim rubinastim vinom ustvarila uspešno blagovno znamko, odvisno od letnika pa letno prodajo od 170.000 do 250.000 litrov metliške črnine. A. J.

 
 

KOROŠKA ZADRUGA RAZVIJA PROJEKT »OKUSI KOROŠKEGA PODEŽELJA«

Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga Slovenj Gradec, ki bo letos praznovala 70-letnico organiziranega zadružništva na Koroškem, povezuje 996 kmetov in posluje v treh dolinah, to je v Mislinjski, Dravski in Mežiški dolini, ter v okviru 12 občin na Koroškem. Zadruga iz leta v leto povečuje odkup mleka, živine in lesa ter skrbi za oskrbo kmetov in podeželskega prebivalstva v manjših zaselkih z živili in tehničnim blagom. V sodelovanju s 16 partnerskimi kmetijami v okviru projekta, ki so ga poimenovali »Okusi koroškega podeželja«, širi ponudbo lokalnih izdelkov na policah zadružnih trgovin, prav tako pa želi z lokalno ponudbo živil aktivneje vstopiti v javne zavode in obrate javne prehrane.
B. J.

 
 

NA TRGU VSE PREPOZNAVNEJŠI SLOGINI ZNAMKI POLONCA IN SLOGINA ŠPAJZA

Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja v zadnjih letih močno povečuje odkup vseh vrst zelenjave, ki se prideluje na slovenski zemlji. Zadruga razvija in uspešno trži dve lastni blagovni znamki. Pod blagovno znamko »Polonca« trži slovenski krompir, ki ga odkupuje od kmetijskih pridelovalcev na območju celotne Gorenjske in Prekmurja. Krompir skladišči, sortira in pakira v skladišču v Kranju in ga pakiranega vse leto dostavlja v trgovske centre po celotni Sloveniji. Nabor izdelkov blagovne znamke Polonca želi razširiti najprej s ponudbo slovenskega česna in čebule, pozneje pa še z drugo gomoljasto zelenjavo. Slogina špajza je blagovna znamka domačega kotička. Vključuje živila in izdelke slovenskega porekla, ki jih zadruga odkupuje od lokalnih kmetov in ponudnikov ter jih ponuja v svojih trgovinah. Več o ponudbi zadruge si lahko ogledate na njihovi spletni strani www.sloga.si, o novostih pa vas obveščajo tudi na svojih Facebookovih straneh: https://www.facebook.com/kgzsloga/ in https://www.facebook.com/slogaspajza/.
B. J.

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij