Novice in napovednik

KOROŠKA ZADRUGA ODPIRA NOVO TEHNIČNO TRGOVINO V ČRNI

Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga Slovenj Gradec je aprila lani začela z gradbenimi deli za novo tehnično trgovino v občini Črna na Koroškem v zaselku Rudarjevo. Novi poslovni objekt v velikosti 800 m2 zajema trgovino, pokrito in zunanje odprto ograjeno skladišče, dostavne poti, parkirišča in bife. Sedanja lokacija zadružne trgovine, ki je bila v centru mesta v Črni na Koroškem, ni uresničevala pogojev za njeno uspešno poslovanje, zato so v zadrugi prepričani, da bo nova trgovina kupcem prinesla enostavnejšo in sodobno možnost nakupa tehničnega materiala. Nova trgovina bo predvidoma odprta sredi marca 2014, o točnem datumu odprtja trgovine bodo kupci pravočasno obveščeni. Zadruga pa vas že sedaj vabi v svojo novo trgovino v Črni na Koroškem. V. K.

Podpisati: Nova tehnična trgovina v Črni na Koroškem
Fotografija: Arhiv Koroška KGZ Slovenj Gradec

 
 

NAZARJE BOGATEJŠE ZA NOV TRGOVSKO-POSLOVNI CENTER

Kmetijska zadruga Šaleška dolina je v Nazarjah 17. januarja 2014 pripravila otvoritev novega trgovsko-poslovnega centra Saša, ki je privabila množico obiskovalcev. KZ Šaleška dolina je ob tej priložnosti poklonila vrednostni bon prostovoljnemu gasilskemu društvu Nazarje, osnovni šoli Nazarje in varstveno-delovnemu centru SAŠA, enote Vrba Nazarje.

Fotografija: Arhiv KZ Šaleška dolina
V novem TPC Saša ponujajo kmetijski repromaterial, izdelke za vrtičkarje, sredstva za varstvo rastlin in pridelkov, vijake, okovje, rezervne dele, gradbeni material, elektromaterial, gospodinjske potrebščine in opremo, hrano za domače živali in drugo. Ponujajo tudi izdelke s posestva Turn in lokalne Dobrote izpod kozolca. Posebno pozornost namenjajo prodaji kmetijskih strojev in opreme, kot posebnost pa imajo v zadrugi ponudbo servisne dejavnosti za program žag in kosilnic. TPC Saša se nahaja na naslovu Prihova 56, Nazarje, in je odprt od ponedeljka do petka od 7.00 do 18.00 in v soboto od 7.00 do 13.00. B. J.

 
 

NOVA DIREKTORICA KMETIJSKE ZADRUGE SLOVENSKA BISTRICA

Kmetijska zadruga Slovenska Bistrica je 1. marca 2014 dobila novo direktorico. Upravni odbor zadruge je izbral Matejo Brumec Mikec, ki bo nasledila preminulega direktorja Ivana Gumzeja. Zadruga sodeluje z več kot 260 kmeti, ki kmetujejo na območju občin Slovenska Bistrica, Oplotnica, Poljčane in Makole. Od njih odkupuje mleko, živino, sadje in poljščine, skrbi za oskrbo članov z reprodukcijskim materialom ter opravlja druge storitve za člane in širše okolje. B. J.

 
 

UKREP DOBROBIT ŽIVALI – PRAŠIČEREJA

V okviru novega Programa razvoja podeželja 2014–2020 se je kmetijsko ministrstvo odločilo, da bo že letos začelo izvajati ukrep Dobrobit živali na področju prašičereje. Vlaganje vloge za ta ukrep bo potekalo hkrati z vlaganjem zbirne vloge, ki poteka od konca februarja do začetka maja 2014. Z novim Pravilnikom o identifikaciji in registraciji prašičev je podaljšan rok za prvo sporočanje staleža za ukrep Dobrobit živali za prašičerejo, in sicer najpozneje do vključno 7. marca 2014. Do takrat je treba sporočiti stalež živali v posamezni reji, vendar za vsak prvi dan v mesecu posebej (1. januar, 1. februar, 1. marec 2014). Po sporočilu MKO povzela B. J.

 
 

NAKUP EKOLOŠKE GOVEDINE PREKO SPLETA

Ekodar je blagovna znamka, s katero so si pri Kmetijski zadrugi Šaleška dolina za cilj postavili slovenskim kupcem ponuditi domače, kakovostno in ekološko pridelano goveje meso. Po novem je ekološko meso Ekodar mogoče kupiti tudi preko spletne trgovine http://trgovina.ekodar.si/. V zadrugi so s ciljem približati se kupcem prenovili spletno stran http://ekodar.si/v2/ in izdelali nov video o ekološki reji goveda pri kmetovalcih. Preverjanje sledljivosti so zagotovili z inovativnim sistemom sledenja preko kod QR. Goveje meso EKODAR je izjemne kakovosti iz nadzorovane ekološke pridelave z izključno slovenskih kmetij in ima zagotovljeno popolno sledljivost izvora govedine. Novosti in ponudbo blagovne znamke EKODAR lahko spremljate tudi preko Facebooka in Twiterja. B. J.
Fotografija: Risani junaki novega videa o ekološki reji goveda »Tam gori je lepo« (arhiv EKODAR)

 
 

NOVA LINIJA ZA OPREMO STEKLENIC

Vinska klet Goriška Brda je na martinovo pognala v tek novo linijo za opremo steklenic, ki omogoča boljšo in hitrejšo opremo stekleničenih vin. Vinska klet Goriška Brda je izvozno usmerjena zadruga, ki na tujih trgih ustvari več kot 30 odstotkov prihodkov. Investicija v vrednosti 200.000 evrov je bila nujna za hitrejše servisiranje zahtev kupcev v 26 državah sveta. Prednost nove linije za opremo je bistveno izboljšanje prožnosti delovanja in kakovosti končnega proizvoda. O kakovosti vin zadružne briške kleti pričajo tudi številne nagrade na domačih in tujih tekmovanjih. Na prestižnem festivalu v Meranu v sosednji Italiji, ki slovi kot eden od najuglednejših vinskih festivalov v tem delu Evrope, so bili obiskovalci, pretežno sommelierji, lastniki restavracij, vinski pisci in strokovnjaki, navdušeni nad Penečo rebulo. Brici pa s ponosom povedo, da je bilo njihovo vino Rebula Quercus med uradnimi vini Eurobasketa 2013, ki ga je izbrala posebna komisija iz gostinsko-vinske stroke skupaj s kolegi iz organizacijskega odbora prvenstva. B. J.


Prvič so novo linijo zagnali skupaj direktor Vinske kleti Goriška Brda Silvan Peršolja, srbski kmetijki minister Dragan Glamočić, minister za kmetijstvo in okolje RS mag. Dejan Židan, kraljica Rebule Jana Drnovšček in župan Občine Brda Franc Mužič (Fotografija: Vanja Kodermac)

 
 

PRED 45 LETI NAPOLNILI PRVO STEKLENICO METLIŠKE ČRNINE

V Kmetijski zadrugi Metlika so že pred 45 leti napolnili prvo dvolitrsko steklenico metliške črnine in jo opremili z lastno etiketo, ki je pozneje postala ena od najprepoznavnejših blagovnih znamk vina. Sicer se ne ve točno, kdo in kdaj je tako poimenoval to rdečo zvrst vina, predvideva pa se, da se je to zgodilo že v 19. stoletju. Za zadrugo je bil to velik dosežek, saj so iz svoje vinske kleti prvič napolnili vino v steklenice, z novostjo pa so na takratnem trgu zbudili veliko pozornosti tudi zato, ker je nanj prišla sploh prva ponudba ustekleničenih vin z območja Bele krajine po drugi svetovni vojni. Ob 45. obletnici prve polnitve metliške črnine v steklenice so v KZ Metlika novembra pripravili priložnostno slovesnost in pred svojo vinsko kletjo zasadili dvanajst sort vinskih trt, iz katerih pridelujejo metliško črnino. B. J. in D. S.
Fotografija arhiv KZ Metlika:Sadilci trt so nazdravili svetli prihodnosti metliške črnine

 
 

KZ AGRARIA KOPER DO EVROPSKIH SREDSTEV

V Kmetijski zadrugi Agraria so za dvig prepoznavnosti shem kakovosti hrane in ozaveščenja potrošnikov o pomenu lokalne pridelave pridobili evropska sredstva iz Evropskega sklada za razvoj podeželja. Kmetje, vključeni v KZ Agrario Koper, pridelujejo zelenjavo in sadje na integriran način, pridelavo pa natančno nadzorujejo neodvisne organizacije. V zadrugi pripravljajo tudi številne dogodke, s katerimi med drugim predstavljajo pomen lokalne hrane in sheme kakovosti. Tako so v oktobru pripravili tudi dneva odprtih vrat zadruge, v decembru pa pokušino prazničnih dobrot z Emilijo Pavlič. Zadruga ima načrte tudi z rastlinjaki na Purisimi. V sodelovanju z Univerzitetnim inkubatorjem Primorske načrtujejo, da bi spomladi v manjšem rastlinjaku zaživela pilotna šola ekološkega kmetovanja, v največjem rastlinjaku pa bo Agraria nadaljevala s proizvodnjo zelenjave. V novem letu 2014 vsem bralcem časopisa S PODEŽELJA.SI zadruga Agraria vošči vse najboljše, veliko poslovnih uspehov in dobre volje. B. J.

 
 

LOŠKA ZADRUGA ODPRLA NOVO MESNICO IN PRENOVILA KNJIŽNICO

V drugi polovici leta 2013 je Kmetijsko-gozdarska zadruga Škofja Loka zaključila dve investiciji. Loške mesnine, ki delujejo v okviru zadruge, so odprle svojo osmo mesnico, tokrat v sklopu tržnice Koseze, natančneje na naslovu Vodnikova 187 v Ljubljani. V vseh mesnicah je poudarek na ponudbi svežega mesa iz Loških mesnin, izbirate pa lahko tudi med bogato ponudbo izdelkov Mesnin Bohinja in Loške mlekarne. V Kosezah so na voljo tudi izdelki Domačega kotička.

Loška zadruga pa z investicijami prispeva tudi k ohranjanju družbeno koristnih nalog v lokalnem in regionalnem okolju. Zadruga je tako povečala in prenovila prostore Krajevne knjižnice Železniki, ki se nahajajo v Zadružnem domu na Češnjici. Knjižnica na Češnjici se tako pridružuje že v letu 2012 uspešno izvedeni obnovi Zadružnega doma na Bukovici in izgradnji vrtca Bukovica, v prihodnje pa zadruga načrtuje investicijo v zadružni dom v Gorenji vasi. V. F.
Podpisati: Otvoritev prenovljene in povečane Krajevne knjižnice Železniki

 
 

M SORA UTRJUJE SLOVES ODLIČNOSTI

Za družbo M Sora iz Žirov, katere ustanovitelj je žirovska zadruga, je bilo iztekajoče se leto v razvojnem smislu prelomno. Potem ko je podjetje kot prvo v Sloveniji v maju prejelo mednarodni certifikat FSC, ki vzpostavlja sistem natančnega sledenja lesa, je ob koncu avgusta odprlo še nov poslovno-skladiščni objekt, ki je pod eno streho v novi enoti M Sora Norica združil hčerinsko družbo Norica iz Radovljice in enoto Stavbnega okovja. Naložba je plod večletnih prizadevanj, s katerimi se je M Sora preusmerjala iz proizvajalke klasičnih lesenih oken v enega najinovativnejših podjetij v panogi ter ob prodaji materialov za proizvodnjo oken in vrat postavila okolju prijazno proizvodnjo stavbnega pohištva iz naravnih materialov, ki dosegajo najvišje evropske standarde tako po kakovosti kot po toplotnih lastnostih. Izgradnja novih poslovnih prostorov je omogočila tudi petnajst novih zaposlitev, med njimi več monterjev protipožarnih sistemov, s tem pa kolektiv M Sore povečala na skupaj 166 delavcev. Svojo prodajno mrežo je M Sora razširila tudi preko meja, saj je v Prištini in Tirani ustanovila podjetji za prodajo materialov z enajstimi zaposlenimi. A. D.

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij