Novice in napovednik

RAZVOJNE MOŽNOSTI ZELENJADARSTVA SLOVENIJE

Nizka stopnja samooskrbe z zelenjavo, ki je v letu 2011 znašala le 37 odstotkov, nizke odkupne cene in povečanje uvoza zelenjave so najbolj pereče aktualne teme na področju zelenjadarstva v Sloveniji. Kaj storiti, da bi povečali samooskrbo z zelenjavo, izboljšali povezanost pridelovalcev in našli ustrezne poti pri prodaji zelenjave, je bila tema strokovnega posveta v organizaciji Kmetijske zadruge Krka v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo in okolje ter Ambasado kraljevine Nizozemske.

S tem dogodkom so organizatorji želeli podpreti slovensko lokalno pridelano zelenjavo višje kakovosti. S primeri dobre prakse so udeležence posveta seznanili predstavniki zasebne nizozemske organizacije za ekološko kmetovanje in prehrano. Predstavnica Ministrstva za kmetijstvo in okolje je na strokovnem posvetu predstavila Uredbo o podpori za spodbujanje tržnega združevanja primarnih proizvajalcev kmetijskih pridelkov in ukrepe za pridelavo zelenjave po letu 2013. Tržno cenovni ukrepi naj bi v prihodnje zagotavljali primeren in stabilen dohodek. Več poudarka bo na ukrepih za podpore za namakanje, v nakup rastlinjakov in nakup specializirane kmetijske opreme, v rabo obnovljivih virov energije. Predvideni so ukrepi, ki bodo pospešili ureditev trajnih nasadov, uporabo stranskih proizvodov za biogospodarstva, omogočili naložbe v hladilne zmogljivosti, razvoj novih praks, podpore nadstandardnim pridelavam zelenjave, podpore organizacijam in skupinam kmetijskim proizvajalcem, promocije shem kakovosti in ekološke pridelave, podpore pri usmeritvi v ekološko pridelavo, ohranjanje domačih sort, izdelavo priporočenih tehnologij in vzpostavitev centrov za namakanje, opazovalne službe in svetovanja. M. A. in M. P.

 
 

LOKALNA OSKRBA S HRANO POSTAJA VSE POMEMBNEJŠA

Lokalna oskrba z domačo hrano postaja ena od pomembnejših vsebin, ki se je vedno bolj zavedajo ozaveščeni potrošniki. In prav lokalna oskrba s hrano je bila tema okrogle mize v začetku decembra 2012 v organizaciji Društva prijateljev agrarne ekonomike (DPAE) v sodelovanju s Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV) Univerze v Mariboru in Raziskovalnim izobraževalnim središčem Dvorec Rakičan.

Na okrogli mizi so udeleženci opozorili na številna aktualna vprašanja, ki močno vplivajo na samooskrbo z lokalno hrano, zlasti na gospodarsko krizo, ki vodi v zmanjševanje dohodkov in posledično zmanjšuje potrošnjo, kar nadaljnje vpliva na zmanjšanje prihodkov kmetovalcev, ki pogrešajo večjo podporo in dolgoročno usmeritev države k lokalni oskrbi tudi v praksi. Društvo prijateljev agrarne ekonomike je ob tej priložnosti izdalo tudi prvi Letni bilten DPAE 2012, v katerem lahko preberete zanimive strokovne članek članov DPAE s področja agrarne ekonomike. Društvo prijateljev agrarne ekonomike


Fotografija Jožef Vinčec
Udeleženci okrogle mize mag. Dejan Židan, predsednik Odbora Državnega zbora RS za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje, mag. Denis Topolnik, direktor Slovenskega združenja za integrirano pridelavo zelenjave, dr. Stanko Kapun, vodja oddelka za kmetijsko svetovanje KGZS – Zavod MS, red. prof. dr. Dejan Škorjanc, prorektor za študijsko dejavnost UM, red. prof. dr. Jernej Turk, predstojnik katedre za agrarno ekonomiko na FKBV

 
 

ZAŽIVEL UČNI SADOVNJAK

Na okrogli mizi, ki se je sredi novembra 2012 odvijala v Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, so govorili o možnostih samooskrbe s slovenskimi vrtninami in okrasnimi rastlinami. Zbranim udeležencem je bil predstavljen tudi učni sadovnjak, ki ga je ob pešpoti skupaj z mladim strokovnjakom s smeri hortikulture postavil Jože Santner. Projekt je deležen velikega zanimanja tako osnovnih šol, sprehajalcev in drugih, ki se udeležujejo delavnic o vzgoji sadnega drevja in so presenečeni nad okusom domačega jabolka. »Mladi danes izgubljajo občutek in odnos do hrane, več pozornosti bi bilo treba posvetiti učnim vsebinam v zvezi s pridelavo hrane. To, da sta sadje in zelenjava praktično osnovno živilo v prehrani, nas vedno bolj opominja, da bi bilo treba na vseh segmentih družbe pospešiti vedenje o sadju in zelenjavi. S skupnimi močmi bomo lahko naredili še večjo promocijo zdravi lokalno pridelani hrani, polni vitaminov,« pravi vodja projekta Jože Santner.

Fotografija in besedilo Jože Santner

 
 

ZNANSTVENI POSVET O PREHRANI DOMAČIH ŽIVALI

Na 21. Mednarodnem znanstvenem posvetovanju o prehrani domačih živali »Zadravčevi – Erjavčevi dnevi« so številni udeleženci razpravljali o načinu krmljenja in vrsti krme domačih živali, ki neposredno vpliva na gospodarnost in kakovost prireje mesa in izdelkov ter posledično tudi na zdravje potrošnikov. Mednarodni znanstveni simpozij je potekal 8. in 9. novembra v Radencih v organizaciji Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije in Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota. Na letošnjih Zadravčevih – Erjavčevih dnevih so obeležili tudi 60-letnico osemenjevanja v Pomurju in najzaslužnejšim pri razvoju te dejavnosti podelili zahvalne listine. Prejeli so jih Veterinaria Murska Sobota, Veterinarska postaja Lendava, Veterinarski inženiring Nabergoj, Veterinarske ambulante Ljutomer, Šantl in Radgona ter osemenjevalni center Ptuj, za življenjsko delo pa Janez Pucko. B. J.

Prejemniki zahvalnih listin
Fotografija arhiv KGZ Murska Sobota

 
 

LOMBERGARJEVI DNEVI

Kmetijsko-gozdarski zavod Maribor pripravlja od 5. do 7. decembra 2012 »Lombergarjeve dneve«, ki bodo potekali v prostorih Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Hočah. V sredo, 5. decembra 2012, bo potekal drugi Poljedelski posvet, v četrtek, 6. decembra 2012, peti Vinogradniški posvet, in v petek, 7. decembra 2012, osmi Lombergarjev sadjarski posvet z mednarodno udeležbo. Na vseh treh posvetih bodo tuji in domači strokovnjaki predstavili tehnološke novosti, ki so potrebne pri pridelavi poljščin, vina in sadja, saj so razvijajoče se sodobne tehnologije stalnica in pogoj za uspeh omenjenih kmetijskih panog.

 
 

O ZADRUŽNIŠTVU NA »3. DNEVIH SOCIALNE EKONOMIJE«

V Ljubljani je 18. in 19. oktobra 2012 na Gospodarski zbornici Slovenije potekala mednarodna konferenca »3. Dnevi socialne ekonomije«, kjer so bili predstavljeni tudi zgodovina zadružništva in zadružništvo v Sloveniji danes. Glavni poudarek konference so bile priložnosti raznolikosti zaposlovanja in družbene inovacije od inovativne ideje, s kapitalsko investicijo do družbenega učinka. V okviru konference so bile podeljene nagrade na prvem natečaju »Družbena inovacija 2012«, kjer sta prvo mesto in naslov zmagovalca natečaja dobila dva projekta, in sicer Irena Tomažin iz Kalejdoskopa za projekt Zdrava juhica in Marko Cerar za projekt Energetsko bogat dom. Dvodnevno mednarodno konferenco so organizirali SKUP - Skupnost privatnih zavodov, ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje, ŠENTPRIMA – Zavod za svetovanje, usposabljanje in rehabilitacijo invalidov ter Agencija za socialno ekonomijo. B. J.

 
 

VSESLOVENSKO SREČANJE KMETOV NA PONIKVI

V organizaciji Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije je sredi oktobra potekalo tradicionalno 9. Vseslovensko srečanje kmetov na Ponikvi in Slomu, rojstnem kraju blaženega Antona Martina Slomška, zavetnika slovenskih kmetov, kmetijstva in kmetijskega slovstva. Srečanja se je udeležilo več kot 1200 kmetov in vseh, ki jim je kmetijstvo blizu. Udeleženci so se najprej zbrali pri sveti maši, sledila je slavnostna akademija pred rojstno hišo blaženega Antona Martina Slomška na Slomu. Srečanja kmetov se je udeležil tudi Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije. Povzela B. J.


Jožica Lokošek iz Izlak je postala kmetica leta 2012. Za kmetico leto so jo razglasili v kulturnem centru Šmarje v Šmarju pri Jelšah, izbrana pa je bila med 12 kandidatkami iz vse Slovenije. Iskrene čestitke!

 
 

DNEVI MILOŠA LEVSTIKA

V Andražu nad Polzelo so v okviru občinskega praznika od 30. septembra do 6. oktobra 2012 potekali Dnevi Miloša Levstika, ki jih je organiziralo Kulturno društvo Andraž v sodelovanju s krajani Andraža in Dobriča.
Andraž nad Polzelo ima bogato sadjarsko tradicijo, za katero ima prve zasluge učitelj Miloš Mihael Levstik, ki je služboval v tem kraju od leta 1887 do leta 1902 ter katerega izjemno delo na področju sadjarstva in pedagogike občutijo krajani še danes. Z namenom ohranjati znanje Miloša Levstika je Kulturno društvo Andraž pripravilo bogat kulturni program, ki je zajemal odprtje likovne razstave domačih likovnih ustvarjalcev, učencev OŠ Andraž in gostov iz Tabora, odprtje sadjarske razstave z ogledom več kakor 100 starih sort jabolk, jedi in sadnih proizvodov ter sadjarske opreme, predavanje za učence osnovne šole in odprtje doprsnega kipa učitelju in sadjarju Milošu Levstiku. V okviru Dnevov Miloša Levstika je potekala tudi okrogla miza o kmetijstvu. Za učence OŠ Andraž so organizirali predavanje »Od jabolčne pečke do slastnega jabolčnega zavitka« in v sadovnjaku simbolično posadili sadno drevo v upanju, da se drugo leto na te dneve zopet zberejo. Besedilo in fotografija: Vili Pižorn

 
 

16. NOVEMBER – DAN SLOVENSKE HRANE

Vlada RS je sprejela sklep, da se razglasi »Dan slovenske hrane«, ki ga bomo v Sloveniji obeleževali vsak tretji petek v novembru. Letos bo to 16. novembra. Z razglasitvijo slovenskega dneva hrane želimo dati hrani, pridelani v Sloveniji, pomemben pečat. Z uživanjem hrane iz bližine tudi potrošniki spodbujamo okolju prijaznejšo pridelavo in predelavo hrane, v času krize pa pomagamo domačemu gospodarstvu in tudi na ta način skrbimo za blaginjo v državi. Največja aktivnost na ta dan bo zagotovo »tradicionalni slovenski zajtrk«, ko bodo otroci v vrtcih in osnovnih šolah zajtrkovali kruh, mleko, maslo, med in jabolka – vse domačega, slovenskega izvora. Povzela B. J.

 
 

ŠTAJERSKO-PREKMURSKO BUČNO OLJE ZAŠČITENO V EU

Evropska komisija je v začetku oktobra 2012 v Uradnem listu Evropske unije objavila registracijo Štajersko-prekmurskega bučnega olja, ki je petnajsti slovenski proizvod, registriran pri Evropski komisiji.

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij