Novice in napovednik

SLOVENIACOOP 2012 Zadružništvo – vektor sprememb v Evropi

V Ljubljani se bo od 15. do 17. oktobra 2012 odvijala mednarodna konferenca SlovenijaCoop2012 – Zadružništvo – vektor sprememb v Evropi, ki jo v sodelovanju z največjim zadružnim podjetjem na svetu Mondragon iz Baskije organizirajo Slovenski forum socialnega podjetništva, Inštitut Novum in Evropski liberalni demokrati skupaj s partnerji. Udeležbo na konferenci je potrdil tudi predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk. V spodbudo razvoju zadružništva v Sloveniji in Evropi so na konferenco vabljeni ugledni predavatelji iz Slovenije in tujine, ki bodo poleg teoretičnih podlag in primerjalnih prednosti zadružništva predstavili številne primere dobrih praks različnih vrst zadrug. S konferenco želijo organizatorji spodbuditi lokalno, regionalno, nacionalno in mednarodno povezovanje iniciativ razvoja zadružništva in ustvarjanje novih delovnih mest v socialnem podjetništvu. Več o programu konference in prijavah se pozanimajte na spletni strani http://fsp.si.

 
 

NOVA TRGOVINA KZ PTUJ V ZAVRČU

Novo prodajalno v Zavrču je novembra 2016 odprla Kmetijska zadruga Ptuj. Investicijo v funkcionalni montažni objekt z velikim dvoriščem ocenjujejo med 200 in 300 tisoč evri. Ponudba trgovine, ki zaposluje dve osebi, zajema reprodukcijski material s poudarkom na sadjarstvu in vinogradništvu, gradbeni material in vse za vrtičkarstvo. Kmetijska zadruga Ptuj prihodnje leto načrtuje tudi obnovo objekta v Gorišnici.
V. V.

 
 

3. DNEVI SOCIALNE EKONOMIJE

V Ljubljani bo 18. in 19. oktobra 2012 na Gospodarski zbornici Slovenije potekala mednarodna konferenca z naslovom: 3. Dnevi socialne ekonomije – Družbene inovacije in raznolikost zaposlovanja, ki jo organizirajo SKUP – Skupnost privatnih zavodov, ŠENT, ŠENTPRIMA in Agencija za socialno ekonomijo. Udeležba je brezplačna. Več o konferenci najdete na www.skup.si.

 
 

9. VSESLOVENSKO SREČANJE KMETOV V PONIKVI

V nedeljo, 14. oktobra 2012, bo na Ponikvi potekalo deveto vseslovensko srečanje kmetov k svojemu zavetniku Antonu Martinu Slomšku, ki ga organizira Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Srečanje se bo pričelo bo ob 12. uri s sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Martina. Ob 14.30 uri bo potekala svečana akademija pred rojstno hišo Antona Martina Slomška na Slomu. Več na www.kgzs.si.

 
 

SONJI ANADOLLI NOV MANDAT ZA PREDSEDNICO UPRAVE DBS

Junija 2016 je Sonja Anadolli, predsednica uprave DBS, nastopila nov mandat, ki ji ga je za vodenje banke podelil nadzorni svet. V obdobju naslednjih petih let bo nadalje skrbela za uspešno poslovanje Deželne banke Slovenije v skladu z njenimi strateškimi usmeritvami, katerih težišče je podpora slovenskega kmetijstva in podeželja. S. V.

 
 

DBS IZBRANA MED NAJUGODNEJŠIMI BANKAMI

Tudi letos je analiza revije Moje finance pokazala, da je Deželna banka Slovenije s svojo ponudbo ponovno med najugodnejšimi bankami v Sloveniji. V uredništvu so avgusta pod drobnogled vzeli 20 bank in primerjali cene 14 bančnih storitev za prebivalstvo. Deželna banka Slovenije se je tudi letos uvrstila med najugodnejše banke, kar znova dokazuje, da je strankam v skladu s svojim sloganom »vedno blizu« s ponudbo kakovostnih in cenovno zelo ugodnih produktov in storitev. Več o analizi revije Moje finance lahko preberete na spletnih straneh www.dbs.si in v aktualni številki revije Moje finance. S. V.

 
 

SEMENARNA LJUBLJANA – 110 LET LJUBEZNI DO NARAVE

Semenarna Ljubljana je v začetku aprila v Narodni galeriji v Ljubljani praznovala 110 let neprekinjenega poslovanja podjetja. Kot slavnostni govornik je na prireditvi sodeloval dr. Miro Cerar, predsednik Vlade RS, ki je poudaril pomen in delo Semenarne pri raziskavah in razvoju ter ohranjanju slovenskih avtohtonih sort. Nazaj h koreninam so nas popeljali prisrčni otroci folklorne skupine OŠ Sostro in odlični Prifarski muzikanti.

Začetki delovanja danes vodilnega semenarskega podjetja v Sloveniji in regiji segajo v leto 1906, ko se je Maks Sever odločil, da se osamosvoji in specializira v semenarstvu. S kakovostnim, doma pridelanim semenom je širil svojo dejavnost in krepil prepoznavnost podjetja tudi na tujem, najprej v Evropi, nato še v Ameriki. Mnogim sortam in vrstam je podjetje Sever dalo imena, ki se še danes uporabljajo: zelje ljubljansko, repa kranjska, motovilec ljubljanski, detelja kranjska, solata ledenka. Danes, po 110 letih obstoja, Semenarna Ljubljana ponosno nadaljuje s tradicijo ohranjanja in vzdrževanja starih sort vrtnin in poljščin. Hkrati razvija tudi nove, izboljšane sorte. V Selekcijsko-poskusnem centru na Ptuju vzdržujejo večino domačih in udomačenih sort vrtnin, ki so prilagojene našim okusom in so nepogrešljive v slovenski kuhinji. Avtohtone sorte predstavljajo neprecenljivo naravno dediščino domačih polj in vrtov, s svojimi lastnostmi uspešno kljubujejo podnebnim razmeram ter dajejo dobre in predvsem zelo okusne pridelke. www.semenarna.si

Besedilo Andreja Tomšič, Semenarna Ljubljana

 
 

PRAZNIK IDRIJSKIH ŽLIKROFOV

V Idriji bo 1. septembra 2012 potekal Praznik idrijskih žlikrofov, kjer bodo obiskovalcem ponudili aktivna kulinarična doživetja ter predstavili certificirane proizvajalce zaščitenih idrijskih žlikrofov, ki so zaščitena jed kot zajamčena tradicionalna posebnost, ter drugih lokalnih proizvodov, združenih v skupini Kmečka tržnica. Polona Kavčič

 
 

USPEŠNO ZAKLJUČENA REGIJSKA SREČANJA ZADRUG

Zadružna zveza Slovenije je tudi v letošnjem letu, že trinajsto leto zapored, v zimskih mesecih organizirala regijska srečanja zadružnikov. Regijskih srečanj, ki so se odvijala v januarju in februarju 2016 po vsej Sloveniji, so se udeležili predsedniki, direktorji, člani upravnih in nadzornih odborov zadrug ter zaposleni v zadrugah, članicah Zadružne zveze Slovenije.

Predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, enega od srečanj se je udeležil tudi mag. Dejan Židan, so predstavili aktualno dogajanje na področju kmetijstva, novosti na področju izvajanja skupne kmetijske politike v prvem stebru, predvideno spremembo modela neposrednih plačil za tista območja, ki imajo nagib večji od 35 oziroma 50 odstotkov, in vsebino prve spremembe Programa razvoja podeželja, ki čaka na potrditev v Bruslju.

Več ...
 
 

KZ AGRARIA V IZOLI ODPRLA TRGOVINO

Kmetijska zadruga Agraria Koper je prvi vikend v decembru 2015 v Izoli odprla trgovino, v kateri je kupcem poleg svežega sadja in zelenjave ter delikatesnih izdelkov na voljo tudi vinotoč. Robert Fakin, direktor zadruge, je poudaril pomen dogodka za zadrugo, ki se že sedem desetletij trudi, da zelenjava istrskega kmeta pride do čim večjega števila kupcev. »Z odprtjem te trgovine vračamo Izolanom košček zgodovine,« je poudaril. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, je na dogodku pohvalil delo zadruge v lokalnem okolju in pomen doma pridelane hrane: »Veliko podjetij propada, veliki trgovci se umikajo iz manjših krajev, Kmetijska zadruga Agraria pa že 70 let neprekinjeno deluje in uspešno stopa po začrtani poti.« A. J.

 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij