ZA VEČ LOKALNE HRANE V VRTCIH IN ŠOLAH

Natisni

Povpraševanje slovenskih kupcev po hrani in izdelkih slovenskega porekla, 48 6po lokalno pridelanem sezonskem sadju in zelenjavi raste. Na to se odzivajo tudi trgovski sistemi, ki ponujajo vedno več lokalno pridelane slovenske hrane. Pomembno pa je, da se iz lokalnih in sezonskih sestavin pripravljena hrana ponudi tudi našim otrokom v vrtcih in šolah in drugim varovancem javnih zavodov, kot so bolnišnice, domovi za ostarele, kjer morajo pri nabavi hrane upoštevati pravila javnega naročanja.

Za spodbujanje naročanja lokalne hrane v javnih zavodih v Sloveniji v zadnjem obdobju potekajo številne aktivnosti. Tako je že leta 2002 Vlada Republike Slovenije razglasila tretji petek v novembru za dan slovenske hrane. Ena od pomembnih aktivnosti tega dneva je tradicionalni slovenski zajtrk, ki so ga vrtci in osnovne šole v letu 2017 pripravili že sedmo leto zapored. Kot pomoč organizatorjem prehrane v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in strokovnemu osebju, ki se pri svojem delu srečujejo z javnim naročanjem živil, je GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij v sodelovanju z Zadružno zvezo Slovenije in Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije pripravila Katalog živil za javno naročanje. Katalog je pripravljen z željo, da se javnim zavodom poenostavi priprava javnih naročil in da se povežejo z lokalnimi ponudniki, dostopen pa je na spletni povezavi https://www.katalogzivil.si/. A. J. in B. J.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij